ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Λέσβο: “Χρηματοδοτούμε έργα που αλλάζουν την τοπική όψη προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών” (13.10.2022)

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2022


Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Λέσβο:

“Χρηματοδοτούμε έργα που αλλάζουν την τοπική όψη προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΕσωτερικώνΣτέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε σήμερα την Λέσβο.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Ευστράτιο Κύτελη, τους αντιδημάρχους και τα στελέχη του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, μέσω του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτούνται στον Δήμο Μυτιλήνης έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που – όπως τόνισε ο κ. Πέτσας – αλλάζουν την όψη του Δήμου προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών.

Ειδικότερα, τα έργα αυτά αφορούν την αγροτική οδοποιία, την αστική ανάπλαση στην Προκυμαία, καθώς και την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων που συμβάλλει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για την περιοχή της Μυτιλήνης.

Συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση του Δήμου, με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 100 χιλ. ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Επιπλέον, οι κ.κ. Πέτσας και Κύτελης συζήτησαν σχετικά με το στάδιο ωρίμανσης των δύο βασικών αναπλάσεων, οι οποίες αφορούν αφενός την επισκευή και αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου, στο λιμάνι, και αφετέρου την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου, στο Καρά-Τεπέ. Στην μεν πρώτη περίπτωση, αναμένεται η ολοκλήρωση του master-plan ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί η χρηματοδότηση για την ανάπλαση του κολυμβητηρίου σε έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων. Ενώ στην περίπτωση του Καρά-Τεπέ, αναμένεται η οριστικοποίηση της σχετικής μελέτης για τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολούθως έγινε παραλαβή των καινούργιων οχημάτων καθαριότητας (σάρωθρα) του Δήμου Μυτιλήνης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών – μαζί με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου – πραγματοποίησε επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα της πόλης όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας μετέβη στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο στην Καλλονή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο και στελέχη του Δήμου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα της Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που διατίθενται προς τους Δήμους.

Ειδικότερα, με αφορμή την σημερινή παραλαβή από τον Δήμο οχημάτων ηλεκτροκίνησης, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, συζητήθηκε και η υλοποίηση των υπόλοιπων έργων που χρηματοδοτούνται από το ίδιο Πρόγραμμα, ιδίως του έργου αγροτικής οδοποιίας – ενός μεγάλου έργου ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Συζητήθηκαν επίσης γενικότερες ανάγκες που έχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νεοσύστατο Δήμο που δημιουργήθηκε το 2019. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας  ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 250 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από την πυρκαγιά στα Βατερά, ενώ κάλεσε την δημοτική αρχή να αξιοποιήσει πόρους στο πλαίσιο της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε:

Είναι πολύ σημαντικό ότι ένας νεοσύστατος Δήμος, όπως είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχει αυτό το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελώντας παράδειγμα και για τους υπόλοιπους νεοσύστατους Δήμους.  

Ήδη έχουν πάρει τον δρόμο τους έργα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ έχουν ενταχθεί άλλα 7,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δηλαδή έχουμε έναν συνολικό προϋπολογισμό ενταγμένων έργων ύψους 15 εκατ. ευρώστο «Αντώνης Τρίτσης» για τον νεοσύστατο αυτόν Δήμο. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την οδική ασφάλεια με χρηματοδοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιολογείται η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,2 εκατ. ευρώ αφορούν τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Με σχέδιο, καλή συνεργασία και πολλή δουλειά, μετατρέπουμε τις ιδέες σε πράξεις, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών καλύτερη”.  

 

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών –συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του νομού Λέσβου, κ. Χ. Αθανασίου, τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, κ. Τ. Βέρρο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Υποστράτηγο Γ. Μπουντλιάκη, Διοικητή της 98 Α.Δ.Τ.Ε. – επισκέφθηκε την Μονή Λειμώνος, στο πλαίσιο του εσπερινού για την μεγάλη γιορτή του Αγίου Ιγνατίου.