ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης: “Γυρίζουμε σελίδα προς όφελος των πολιτών” (12.07.2021)

     Αθήνα, 12 Ιουλίου 2021

 

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης:

«Γυρίζουμε σελίδα προς όφελος των πολιτών»

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συγχαρεί τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετά την εκλογή τους από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Ιουλίου 2021.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες και στον σχεδιασμό που θα αποτυπωθεί στο νέο πλάνο της Εταιρείας, με έμφαση σε δράσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. «Η συμβολή της Ε.Ε.Τ.Α.Α. μπορεί να είναι καθοριστική σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων. Ξεχωριστή μνεία έγινε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υλοποιεί ώριμα επενδυτικά σχέδια που θα αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε τον σημαντικό ρόλο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ζήτησε τη συνδρομή του, προκειμένου οι δεσμεύσεις που καλούνται να αναλάβουν, να δρομολογηθούν άμεσα, με βασικό γνώμονα την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

«Η παρουσία μου εδώ, σήμερα, όπως και του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Γενικού Γραμματέα, έχει έναν ρόλο συμβολικό, αλλά και έναν ρόλο ουσιαστικό. Αφενός, θέλουμε να δείξουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά τη Γενική Συνέλευση της 2ας Ιουλίου, γυρίζει σελίδα. Γυρίζουμε μία σελίδα που θέλουμε να τη γράψουμε με καλύτερα γράμματα. Και προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, χαίρομαι που είμαστε σήμερα, εδώ, συνεργάτες, άνθρωποι όπως όλοι εσείς που ξέρετε πολύ καλά την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε στην επόμενη ημέρα που έχουμε σοβαρές προκλήσεις απέναντί μας να αντιμετωπίσουμε.

Δύο από αυτές νομίζω ότι είναι επείγουσες και πρέπει να τις δούμε, άμεσα, καθώς έχουν σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Αναπτυξιακό, όσον αφορά στην τεχνική βοήθεια που μπορεί η Ε.Ε.Τ.Α.Α. να προσφέρει στους δήμους, και κοινωνικό, όσον αφορά στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Οι δύο αυτές προτεραιότητες είναι που θα μας δείξουν και το πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται και με την αναπτυξιακή δυναμική των χρηματοδοτικών εργαλείων -τα οποία δεν είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες στα χέρια μας- όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις συνέργειες που γίνονται με το ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά, δηλαδή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, κατά την οποία υπάρχουν αρκετά χρήματα στο τραπέζι και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ώριμες ιδέες και ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα ακολουθήσουμε. Και στο θέμα αυτό, η συμβολή της Ε.Ε.Τ.Α.Α. μπορεί να είναι καθοριστική σε συνεργασία με τους δήμους.

Ένα, επίσης, καθοριστικό για εμένα στοιχείο είναι ότι εσείς είστε ο βασικός μου σύμβουλος -και θέλω πραγματικά να το σκέφτεστε έτσι- σε μία σειρά από θέματα. Θα ήθελα, λοιπόν, τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στις συνέργειες που μπορούμε να έχουμε και με άλλα Υπουργεία και με άλλους φορείς.

Με πολύ μεγάλη, λοιπόν, χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και συμμετέχω σε αυτή τη συνάντηση και ελπίζω ότι, από σήμερα και μετά, όλα αυτά τα οποία θα βάλουμε στο τραπέζι να δρομολογούνται στον χρόνο τους και, πάντοτε, με γνώμονα την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Υπενθυμίζεται η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Μέλη: