ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: “Μιλάμε πάντοτε με πράξεις – Υλοποιούμε έργα εξωστρέφειας σε όλη τη χώρα” (30.06.2021)

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2021

 

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη:

«Μιλάμε πάντοτε με πράξεις – Υλοποιούμε έργα εξωστρέφειας σε όλη τη χώρα»

 

Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας -με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών– προκειμένου να υλοποιήσουν, άμεσα, σημαντικά έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους, τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατά την περιοδεία του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ.  Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τα έργα προτεραιότητας του δήμου που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη της τοπικής κοινωνίας, για τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της περιοχής και κατέγραψε τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στο ζήτημα του προσωρινού οικισμού Ποντίων για τον οποίο αναζητείται μόνιμη λύση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπόγραψε, επίσης, τον κατάλογο «Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας», εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή του στις προσπάθειες του δήμου για την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Ξάνθη, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη.

«Είμαστε εδώ προκειμένου να καταγράψουμε τα θέματα που απασχολούν τους δημότες, να δώσουμε λύσεις και ευελπιστώ ότι, στην επόμενη επίσκεψή μας, θα δούμε πολλά από αυτά τα οποία ανακοινώνονται, σήμερα, να δρομολογούνται. Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη και να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο μας», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, άμεσα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο βασικές προτάσεις υψηλής προτεραιότητας του δήμου Ξάνθης για έργα ύδρευσης και ενεργειακής αξιοποίησης, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η συμβασιοποίηση και η υλοποίησή τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι ότι όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι έτοιμος να επισκεφθεί την πόλη, καταλαβαίνουμε ότι θα δρομολογηθούν και άλλα ζητήματα: θέματα αναπτυξιακά, θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή και θέματα που σχετίζονται φυσικά και με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενεργειακής τροφοδοσίας, όπως είναι το ζήτημα του φυσικού αερίου, κάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά αύριο», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Επί τάπητος βρέθηκε και το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, δρομολογούνται -σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, που δεν θα θάβουν, όπως είπε, το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, τόσο το θέμα της κινητικότητας όσο και των ελλείψεων του δήμου σε προσωπικό. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά, οριζόντια, όλους τους δήμους και, στο Υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε στο στάδιο ενός γενναίου προγραμματισμού προσλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να βγάλει από πάνω της τον «βραχνά» της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο της Ξάνθης συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στη Δράμα, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα αναπτυξιακά θέματα που σχετίζονται με τις φιλόδοξες -όπως τις χαρακτήρισε- εντάξεις έργων του δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, για κλασικά έργα υποδομών, όπως έργα αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα σύγχρονα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου, όπως έργα ανακύκλωσης και ηλεκτροκίνησης.

«Πρόκειται για έργα εξωστρέφειας. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα έργα, τα οποία δρομολογούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στην Κυβερνητική πολιτική μας συνολικά, προκειμένου η Δράμα να πάρει τη θέση που της αξίζει και να βρίσκεται πάντα μπροστά. Μιλάμε πάντοτε με πράξεις. Σημασία έχει η ταχύτητα και για αυτό πολύ μεγάλη σημασία έχει και η προτεραιοποίηση. Κανένα σημαντικό έργο που έχει προτεραιοποιηθεί από τον δήμο δεν πρόκειται να μείνει έξω από την ατζέντα υλοποίησής του», δήλωσε ο κ. Πέτσας μετά το πέρας των συναντήσεων.

Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα στελέχωσης του δήμου, η συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών στην άμεση αποκατάσταση της ζημιών από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη, μετά την αποστολή των σχετικών τεχνικών δελτίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καθώς η ενίσχυση της ρευστότητας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε, επίσης, επιστολή του δημοτικού συμβουλίου προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.  

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο της Δράμας συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος.

 

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Καβάλα, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, κ. Θεόδωρο Μουριάδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Όσον αφορά στα θεσμικά ζητήματα, χαίρομαι που αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος για την Κυβερνησιμότητα των δήμων, προκειμένου να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των δημοτών, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε μία στείρα συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, χωρίς αποτέλεσμα. Όσον αφορά στα ζητήματα του προσωπικού, έχετε την αμέριστη στήριξή μας στα θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την υποστελέχωση και την αποψίλωση μέσω της κινητικότητας που έχει συντελεστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά στα αναπτυξιακά ζητήματα, η Καβάλα είναι ένας δήμος, ο οποίος είχε επωφεληθεί, ήδη από νωρίς, χάρη στον καλό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Μέσω των συνεργειών που έχουμε δρομολογήσει, το τελευταίο διάστημα, μεταφέρουμε ένα σημαντικό κομμάτι των ενταγμένων έργων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» στο ΕΣΠΑ. Έτσι, απελευθερώνονται πόροι για τα νέα έργα που έχουν υποβληθεί και έχουμε μία προτεραιοποίηση στα χέρια μας, την οποία θα δρομολογήσουμε το επόμενο διάστημα, ώστε, πράγματι, αρκετά έργα που αφορούν είτε παραδοσιακές υποδομές, είτε έργα αστικής αναζωογόνησης που αλλάζουν την όψη στην τοπική κοινωνία, να εντάσσονται και αυτά και να υλοποιούνται»,

Ερωτηθείς για το θέμα της κινητικότητας, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη στελέχωση των δήμων. Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Είναι κοινός τόπος, δυστυχώς, το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δει το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω της παρατεταμένης κρίσης, φυσικά, αλλά και λόγω της δυνατότητας που υπήρχε για κάλυψη διαφόρων κενών, παντού, στη δημόσια διοίκηση -μέσω της αυτοδιοίκησης- τις υπηρεσίες της να αποψιλώνονται. Γιατί, καλώς ή καλώς οι υπηρεσίες των δήμων είναι υπηρεσίες πρώτης γραμμής και αρκετοί υπάλληλοι θεώρησαν, κατά καιρούς, ότι υπάρχουν άλλες πιο «ελκυστικές» για αυτούς υπηρεσίες. Ωστόσο, πρέπει να βρίσκουμε, πάντοτε, την ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τον φορολογούμενο δημότη και, φυσικά, στην καλύτερη δυνατή στελέχωση όλων των υπηρεσιών αιχμής της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο της Καβάλας συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Πασχαλίδης.

 

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θα παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις «Ελευθέρια» στη Δράμα, για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.