ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή: “Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών” (+video)

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή:

«Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών»

 

«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτη Φάμελλου, για την ανακύκλωση.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου ότι η Κυβέρνηση πολλαπλασιάζει την αναξιοπιστία και τον φόβο στην Ελληνική κοινωνία, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μικροπολιτική εκμετάλλευση των εμβολιασμών από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στην επικράτεια. Θέλουμε εκεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια χαμηλότερη προσέλευση, να την επιταχύνουμε. Και θα εκμεταλλευτούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου το φθινόπωρο να έχουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και να έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας. Εάν μας κατηγορείτε για αυτό, τότε την αποδέχομαι την κατηγορία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις στοχευμένες επιτόπιες επισκέψεις σε όλη τη χώρα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου -σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και την κοινωνία των πολιτών- να κινητοποιηθούν όλοι όσοι εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Είμαστε σύμμαχοι, είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Και θα φέρουμε το αποτέλεσμα που πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας και το καλό του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειμμα συνεργασίας της Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Με το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία”, έχουμε φροντίσει για τον καθολικό εμβολιασμό στα νησιά. Θέλετε να πείτε ότι εκεί δεν είχαμε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους; Αλήθεια, μήπως δεν ξέρετε ότι είμαστε νησιωτική χώρα; Όσο για την ηπειρωτική χώρα, ναι, θα πάμε και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Θα πάμε όπου υπάρχουν γεωγραφικές ή και ηλικιακές ιδιαιτερότητες, για να συνομιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο.

Όσον αφορά στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στην υπ. Αρ. 4 Πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως σημείωσε, σκοπός της Πρόσκλησης είναι η ενίσχυση των δήμων με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου να μπορούν να επιτυγχάνουν τους σχετικούς στόχους που έχουν τεθεί από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), καθώς η μη επίτευξή τους θα σημάνει -μεταξύ άλλων- υπέρμετρες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα μετακυλίονται, εν τέλει, στους δημότες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και τον αρμόδιο οργανισμό για την ανακύκλωση (ΕΟΑΝ). Εξάλλου, όπως επισήμανε τόσο η αρχική Πρόσκληση, όσο και η δεύτερη τροποποίηση αυτής τελούν υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης και της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την ανακύκλωση εν γένει. «Φυσικά και δεν υπάρχουν φωτογραφικές προμήθειες, ούτε φωτογραφικοί διαγωνισμοί», απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι εκείνος που θα καλείται να αποφαίνεται επί της συμβατότητας της πρότασης του Δήμου -που τελικώς εντάσσεται στο Πρόγραμμα- με τη νομοθεσία των Σχεδίων Ειδικής Διαχείρισης. Εάν ο ΕΟΑΝ κρίνει ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, η πρόταση του δήμου θα απορρίπτεται, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι η αξιολόγηση ως προς τα Σχέδια Εναλλακτικής Διαχείρισης που θα υποβάλλουν οι δήμοι, θα διενεργείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) πριν από τη δημοπράτηση του έργου.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Με άλλα λόγια, ο έλεγχος και η εποπτεία που ασκεί ο ΕΟΑΝ σε όλα τα στάδια της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών δεν παρακάμπτονται από καμία πρόβλεψη της Πρόσκλησης, και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης δήμου που θα ενταχθεί τελικώς στο Πρόγραμμα, θα ελέγχεται κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο».

Η συνεργασία μας με τον ΕΟΑΝ, ούτως ή άλλως, συνεχίζεται και θα είναι στενή, τόνισε ο κ. Πέτσας για να καταλήξει, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Τελικά, εσείς κ. Φάμελλε τι πιστεύετε; Είστε υπέρ της ανακύκλωσης ή εναντίον; Γιατί όλα αυτά που μας λέτε, βάζουν προσκόμματα στην ανακύκλωση».

 

Επισυνάπτονται τα videos με την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στη Βουλή.