ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Ανακοίνωση Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα – Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2022

 

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι κ.κ. Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου-Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζουν “ανεφάρμοστο” τον νέο νόμο 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και κάνουν λόγο για “επ’ αόριστον” μετάθεση του χρόνου έναρξης βασικών διατάξεων του. Αποδεικνύουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσαμε όλο αυτό το διάστημα σε πλήθος παρεμβάσεων για την υλοποίηση του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Μεταξύ άλλων:

Πού βλέπουν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ “αδράνεια”;  

Όμως η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ -και στο θέμα των ζώων συντροφιάς- είναι γνωστή προ πολλού. Αποκαλύφθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν οι βουλευτές του δεν είχαν καμία πρόταση να καταθέσουν στη συζήτηση για την ψήφιση του νέου νόμου που εμείς φέραμε για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Η ίδια υποκρισία συνεχίζεται όμως μέχρι και σήμερα, καθώς στην τροπολογία για την οποία δήθεν κόπτονται στην ανακοίνωσή τους, δεν είχαν επίσης τίποτε να πουν στη Βουλή. Όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε θολά νερά, η αλήθεια παραμένει απλή. Η τροπολογία διατυπώνει αυτό που ισχύει εκ των πραγμάτων: προφανώς η υποχρέωση αποστολής γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, το οποίο θα λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ισχύει αφότου διασφαλιστεί ότι είναι δυνατή η αποστολή του δείγματος. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αποσιωπά ότι, με την εν λόγω τροπολογία, επιβεβαιώνεται η εφαρμογή του νόμου σε όλες τις διατάξεις του και η υποχρεωτική τήρησή του. Μάλιστα, χάρη στην τροπολογία αυτή λύνονται τα χέρια των φιλοζωικών σωματείων που επιτελούν τιτάνιο έργο -το οποίο δεν μπορεί να εξαρτάται από τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου, που αναγκαστικά απαιτεί χρόνο ενόψει της επιλογής του αναδόχου με όρους διαφάνειας και νομιμότητας. Ας τοποθετηθούν ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ: προτείνουν να καταργήσουμε τις διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο ή μήπως θέλουν να παραλύσει η λειτουργία των φιλοζωικών σωματείων στον ενδιάμεσο χρόνο; 

Τέλος, είναι πραγματικό κωμικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται σήμερα για το Εθνικό Μητρώο, το οποίο πολέμησε με σφοδρότητα στη Βουλή τον Σεπτέμβριο!     

Στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα παρακολουθήσουμε τον κατήφορο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με την συγκρότηση και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, επιταχύνουμε την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε με τον ν. 4830/2021 και παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάνουμε πράξη: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».