ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: 21 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Η καταπολέμηση του ρατσισμού βρίσκεται στο επίκεντρο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. H 21η Μαρτίου, σηματοδοτεί τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Οι κοινωνίες δεν θα μπορέσουν να ξεχάσουν ποτέ τους 69 άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από την αστυνομία της Νότιας Αφρικής, στο Sharpeville το 1960, κατά τη διαδήλωσή τους για τους άδικους νόμους που νομιμοποιούσαν τη φυλετική ανισότητα και τη γενικότερη πολιτική φυλετικών διακρίσεων του απαρτχάιντ της χώρας. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την 2142 (ΧΧΙ) ιστορική απόφασή της, το έτος 1966, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Το απαρτχάιντ έχει προ πολλού διαλυθεί και έκτοτε, με επίσημες παρεμβάσεις αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών στους οποίους και η χώρα μας συμμετείχε, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Όμως, παρά τη σημαντική πρόοδο, ο ρατσισμός εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη απειλή για τα άτομα και τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων αποτελεί μια ιδιαίτερα μνεία για την αναγκαιότητα της διαρκούς προσπάθειας των κοινωνιών για την εξάλειψη της μάστιγας του ρατσισμού και όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Την ημέρα αυτή δίνεται η ευκαιρία να τονίσει η ανθρωπότητα την προσήλωσή της στις αξίες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης των ατόμων και τον αποτροπιασμό της στα περιστατικά ρατσισμού και βίας που εμφανίζονται στις κοινωνίες.
Συνεπώς, πρέπει όλοι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τον τερματισμό του ρατσισμού, και με κάθε δυνατό μέσο να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Στο πλαίσιο αυτό ας επαναδεσμευτούμε όλοι για τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και της ρατσιστικής βίας για την υλοποίηση του οράματος για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία και απεμπόληση κάθε αίσθησης φόβου.