ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Τ. Θεοδωρικάκος για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού: Να υπάρξει κοινή λογική – Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ψηφοφόρους δυο κατηγοριών και είναι αντισυνταγματική

Nα επικρατήσει η κοινή λογική και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στην εφαρμογή της διάταξης του Συντάγματος για ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου 2019, στο ΘΕΜΑ FM  και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματική καθώς δημιουργεί δύο κατηγοριών ψηφοφόρους, μιας και δεν θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Ως πρώτη βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Θεοδωρικάκος έθεσε την εφαρμογή του Συντάγματος σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος Έλληνας που ζει και εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό και πάρει το αεροπλάνο και έλθει στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει, αλλά αν δεν μπορεί να πάρει το αεροπλάνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν έχει τη χρονική άνεση, να μη μπορεί να ψηφίσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό. Η ψήφος πρέπει να μετράει ισότιμα. Επομένως δεν δεχόμαστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πει ότι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό είναι μια δεύτερης κατηγορία ψήφος. Αυτό το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν. Μπορεί να συζητηθεί αν μπορεί να γίνει με την επιστολική ψήφο- όπως πιστεύουμε εμείς- ή μπορεί να γίνει στα προξενεία ή μπορεί να γίνουν και με τα δύο».

Σε ό,τι αφορά στο ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα εκκαθαρισθούν. Προσέθεσε μάλιστα ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση. «Αυτό είναι προτιμότερο να γίνει μέσω του ΤΑΧΙSNET. Άρα μας ενδιαφέρει ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τις αιτήσεις πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Θα έχουν συμφέροντα, θα έχουν επαφή με την Ελλάδα. Δεν θα έχουν απλώς ότι προέρχονται από Έλληνες παππούδες και προππάπους. Θα έχουν άμεση σχέση με τη χώρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο αριθμός των κατοίκων του εξωτερικού με ελληνικό ΑΦΜ είναι περίπου στις 350.000 .

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. «Δεν είναι πρόβλημα τεχνογνωσίας. Τεχνογνωσία υπάρχει. Καλή διάθεση πρέπει να υπάρχει και κοινή λογική. Και νομίζω πρέπει να υπάρξει κοινή λογική σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό των εκλογικών διαδικασιών «που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των εκλογών που πρέπει», όπως είπε,  «ελαφρώς να διευρυνθούν για να καταστεί δυνατή η επιστολική ψήφος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους βουλευτές να επικοινωνούν καλύτερα με το εκλογικό σώμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

Γιάννης Πρετεντέρης: Καλημέρα κύριε Θεοδωρικάκο.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καλημέρα κύριε Πρετεντέρη.

Γιάννης Πρετεντέρης: Είσαστε στην επικαιρότητα για ένα πλέον σοβαρό θέμα, που είναι τα εκλογικά, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού και το οποίο το χειρίζεστε εσείς, το Υπουργείο σας δηλαδή, κυρίως το θέμα του εκλογικού νόμου. Και θέλω να σας κάνω το πολύ απλό ερώτημα, γιατί συζητάτε για ψήφο αποδήμων και γιατί δεν καθιερώνετε απλώς την επιστολική ψήφο να τελειώνουμε.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ακροατές μας, είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αυτοί που κατοικούν στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά ο νόμος με τον οποίο θα ρυθμιστεί το πώς θα ψηφίζουν, έχει ανάγκη από τα δύο τρίτα των ψήφων της Βουλής. Άρα για να υπάρξει νόμος που πρακτικά να ρυθμίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, χρειαζόμαστε τουλάχιστον διακόσιες ψήφους στην Βουλή.

Γιάννης Πρετεντέρης: Και αν έχουμε στην τελική, αν καθιερώσουμε την επιστολική ψήφο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μισό λεπτό να διευκρινίσω και κάτι ακόμα. Δεν είναι όπως ο συνολικός εκλογικός νόμος, που αν μια πλειοψηφία, μικρότερη των διακοσίων βουλευτών ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, αυτός θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ναι… ναι, κατάλαβα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θέλει τα δύο τρίτα σε κάθε περίπτωση. Άρα θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Το πολιτικό σύστημα καλείται να πάρει μια απόφαση και να δείξει ότι για τα στοιχειώδη πράγματα χρειάζεται απλώς η λογική και η στοιχειώδης συναίνεση, ότι είναι σε θέση να το κάνει. Η κυβέρνησή μας έχει περιγράψει το πλαίσιο, το πλαίσιο είναι ότι πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο του Συντάγματος, άρα αυτά που λέγονται από την πλευρά του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν επαφή με την Συνταγματική πραγματικότητα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην μετράει κατά τον ίδιο τρόπο όπως μετράει η ψήφος όλων ημών. Και θέλω να κάνω ένα σχόλιο εδώ κύριε Πρετεντέρη

Γιάννης Πρετεντέρης: Μια στιγμή όμως, επανέρχομαι στην ερώτησή μου όμως. Εάν καθιερωθεί, εγώ πιστεύω υπάρχει ένα πρόβλημα ψήφου εξ αποστάσεως που ισχύει όχι μόνο για τους απόδημους, ισχύει και για τις γριές και τους γέρους που βλέπω κάθε φορά να τους ταλαιπωρούν και να τους σέρνουν στα εκλογικά τμήματα να κατεβαίνει ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, ισχύει για τους ανθρώπους που είναι ετεροδημότες, ισχύει για όσους δουλεύουν αλλού, ισχύει και για όσους δεν μπορούν την ημέρα των εκλογών να πάνε να ψηφίσουν. Γιατί δεν καθιερώνει η Ελλάδα την επιστολική ψήφο; Τελεία. Αυτό δεν χρειάζεται διακόσια, εκατόν πενήντα ένα θέλει.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προσπάθησα να σας εξηγήσω, το πρώτο πράγμα που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Γιάννης Πρετεντέρης: Ναι εντάξει.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό θέλει διακόσιες ψήφους, πρέπει να το καταλάβουμε. Όλοι πρέπει να το καταλάβουμε. Εάν δεν βρούμε τις διακόσιες ψήφους τελειώνει η ιστορία και μετά θα συζητάμε όλοι, ότι γιατί αποτύχαμε να εξασφαλίσουμε στην πράξη ένα υπαρκτό και Συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Όταν το τελειώσουμε αυτό κύριε Πρετεντέρη, τότε θα πάμε στο θέμα  του εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μέσα στην χώρα, όπου προσέξτε, μπορεί να είναι πολύ πιο απλό το να καθιερώσουμε την ψήφο εξ αποστάσεως και την επιστολική ψήφο

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γιατί τότε θα χρειαζόμαστε εκατόν πενήντα ένα, εννοώ για την Ελλάδα και για τις μεθεπόμενες εκλογές. Θέλω επίσης να σας πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σχεδόν έτοιμο με νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, γιατί είναι και αυτό το σημείο το οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως. Αλλά έχει και άλλες πλευρές που αφορούν τις ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια της προετοιμασίας των εκλογών, τα οποία θέλουμε ελαφρώς να διευρύνουμε για να καταστήσει και η επιστολική ψήφος, αλλά και για να δώσουμε την δυνατότητα στους υποψηφίους βουλευτές να μπορούν να επικοινωνούν με το κοινό.

Γιάννης Πρετεντέρης: Πάμε στο θέμα τώρα της ψήφου των ομογενών που μας περιγράψατε. Τι ακριβώς προτείνει η Κυβέρνηση;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα πλαίσιο και λέω ότι έχει προτείνει ένα πλαίσιο, γιατί αν υπάρχει καλή θέληση και καλή διάθεση ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή θα δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μπορεί να συζητήσει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ο οποίος όμως έχει ως πρώτη βασική προϋπόθεση την εφαρμογή του Συντάγματος. Το Σύνταγμα λέει ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί ένα ελληνόπουλο που έφυγε αυτά τα χρόνια για να πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό ή έφυγε για να ξεφύγει από τα τρομερά προβλήματα που αντιμετώπιζε και σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει η χώρα από την οικονομική κρίση, για να βρει μια καλύτερη μοίρα, αν αυτός ο άνθρωπος λοιπόν στο Μιλάνο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Γαλλία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Λευκωσία, στην Βουλγαρία, οπουδήποτε στη Γη, πάρει το αεροπλάνο και έρθει εδώ να ψηφίσει, μπορεί να ψηφίσει, αλλά αν δεν μπορεί να πάρει το αεροπλάνο είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν έχει τη χρονική άνεση να μην μπορεί να ψηφίσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό. Η ψήφος πρέπει να μετράει ισότιμα. Επομένως δεν δεχόμαστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να πει ότι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό είναι μιας δεύτερης κατηγορίας ψήφος. Αυτό το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Όλα τα άλλα κύριε Πρετεντέρη, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν. Μπορεί να συζητηθεί αν αυτό θα γίνει με την επιστολική ψήφο, όπως πιστεύουμε εμείς, ή μπορεί να γίνει στα προξενεία ή μπορεί να γίνουν και τα δύο.

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα.

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Δεύτερον, έχει ειπωθεί η «κατηγορία» σε εισαγωγικά ότι με αυτό τον τρόπο εμείς θέλουμε να πάμε σε γενεές Ελλήνων πίσω που μπορεί να έχουν φύγει οι προπάπποι τους εκατό χρόνια πριν στην Αμερική εκεί κλπ. Δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα διότι προφανώς θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η λίστα των ανθρώπων που είναι στους εκλογικούς καταλόγους και πάντως θα πρέπει να γίνει αίτηση. Έχω διευκρινίσει ότι αυτό είναι προτιμότερο να γίνει μέσω του taxisnet, άρα μας ενδιαφέρουν αυτοί που θα κάνουν τις αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, θα έχουν συμφέροντα, θα έχουν επαφή με την Ελλάδα, δεν θα έχουν απλώς ότι προέρχονται από Έλληνες παππούδες και προπάππους και θα έχουν άμεση σχέση με την χώρα και πρέπει να σας πω ότι ο αριθμός αυτός με βάση τα στοιχεία που μου έχει δώσει η ΑΑΔΕ ο αριθμός των ελληνικών ΑΦΜ ελληνικής υπηκοότητας που κατοικούν στο εξωτερικό είναι της τάξης των 350 χιλιάδων κατοίκων.

Γιάννης Πρετεντέρης: Δηλαδή όλη η φασαρία γίνεται για 350.000 δηλαδή; Για 350.000 γίνεται όλη η φασαρία αυτή Άντε να γραφτούν και άλλοι εκατό να γίνουν 450.0000 που λέει ο λόγος…

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Τα στοιχεία αυτό το πράγμα αυτά είναι περίπου τα δεδομένα αυτά είναι περίπου τα δεδομένα και από αυτή την άποψη είναι πιο ρεαλιστικό να βρεθεί κοινός στόχος και ο πρωθυπουργός θα το χειριστεί με άριστη ικανότητα και μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα. Τώρα το περιγράψατε πολύ σωστά το πράγμα, το περιγράψατε όπως είναι περίπου τώρα. Έχω μία ερώτηση πρακτική που μου την ρωτάει και μάλιστα η Τίνα η ακροάτρια μας πώς διασφαλίζετε η διαφάνεια της επιστολικής ψήφου υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι Εννοείται πως διασφαλίζετε το απόρρητο

Γιάννης Πρετεντέρης: Ναι συγνώμη το απόρρητο το έγραψε διαφάνεια η ακροάτρια

Τάκης Θεοδωρικάκος: Βεβαίως η βάση είναι διασφαλισμένη υπάρχει διεθνής εμπειρία πάρα πολλά κράτη συμμετέχουν στην επιστολική ψήφο

Γιάννης Πρετεντέρης: Πάρα πολλά…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η ψήφος θα στέλνεται. Κοιτάξτε μπορεί (να γίνει) όταν έχουμε την λίστα και τη βεβαιότητα σε ποιους απευθυνόμαστε. Το κράτος θα στείλει δύο φακέλους στον πολίτη που έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο. Ο δεύτερος φάκελος θα περιέχει τα στοιχεία του, πού θα τη στείλει δηλαδή στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για παράδειγμα, που εκεί θα παραλαμβάνουν τους φακέλους αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων. Θα είναι μπροστά μια εκλογική επιτροπή, όπως συμβαίνει σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Και μέσα σε αυτό το φάκελο ο ψηφοφόρος θα έχει βάλει το ψηφοδέλτιο που έχει επιλέξει και τα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται στον άλλο φάκελο. Στέλνουν δύο φακέλους στον ένα υπάρχουν τα ψηφοδέλτια. Στο ένα θα γράφει πού πρέπει να αποσταλεί και στον άλλον το τι θέλει ο πολίτης… Επιλέγει το ψηφοδέλτιο και τελειώσαμε.

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι πάρα πολύ απλό.

Γιάννης Πρετεντέρης:  Να  θυμίσω στις εκλογές προχθές της Αυστρίας το 22% του εκλογικού σώματος ψήφισε με επιστολική ψήφο και δεν ήταν ….

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κύριε Πρετεντέρη όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν είναι πρόβλημα τεχνογνωσίας. Τεχνογνωσία υπάρχει άριστη σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Καλή διάθεση να υπάρχει, κοινή λογική… Και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί κοινή λογική σε αυτό το θέμα.

Γιάννης Πρετεντέρης: Μάλιστα  Ήταν ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος Yπουργός Εσωτερικών. Kαλημέρα σας κ. Υπουργέ, καλημέρα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ευχαριστώ πολύ καλημέρα.

 

To ηχητικό της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών εδώ.

 

 

Ετικέτες: ΘΕΜΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ