Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα
PDF | DOC | Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει
Ειδικότερα, διευκρινίζονται κατ’ άρθρο τα εξής:
Άρθρο 84 του Υ.Κ. – Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων
1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή TE, εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα (1) έτος τουλάχιστον
ή
β) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία (3) τουλάχιστον έτη
ή
γ) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.) ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον οκτώ (8) έτη στο βαθμό αυτόν
ή
δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν.
Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:
α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον
ή
β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού διπλώματος ή απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτόν
ή
γ) κατέχουν το βαθμό Α’ και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος
ή
δ) κατέχουν το βαθμό Α’ με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν.
Ως προϊστάμενοι Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή TE ή ΔΕ εφόσον:
α) κατέχουν το βαθμό Α’
ή
β) έχουν ασκήσει για τουλάχιστον ένα (1) έτος καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος.
Για την πλήρωση των παραπάνω θέσεων ευθύνης επισημαίνονται τα εξής:
• Υπάλληλος που κατέχει το βασικό τίτλο σπουδών, ο οποίος αποτελεί το τυπικό προσόν του κλάδου, οι υπάλληλοι του οποίου προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη θέση που προκηρύσσεται, μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής ανεξαρτήτως του κλάδου στον οποίο ανήκει.
Παράδειγμα: Έστω ότι προκηρύσσεται θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης, στην οποία, σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τη θέση, προβλέπεται να προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών. Υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ο οποίος υπηρετεί στο φορέα αυτό και είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού, δύναται να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας και να μετέχει στη διαδικασία επιλογής, εφόσον ο βασικός τίτλος σπουδών, που κατέχει, αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο αυτόν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις.
• Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 84 του Υ.Κ., οι απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α., ανεξάρτητα από τα ειδικά προσόντα και τους βασικούς τίτλους σπουδών που μπορούν να εξειδικεύονται με τις οικείες οργανικές διατάξεις, μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην προκήρυξη οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν.
2. ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Οργανικές μονάδες για την επιλογή προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υ.Κ., είναι η Γενική Διεύθυνση, η Διεύθυνση, το Τμήμα, το αυτοτελές Τμήμα, οι οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου προς τις προαναφερόμενες, καθώς και τυχόν ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις. Όπου αναφέρεται οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης λογίζεται και η Υποδιεύθυνση.
3. ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Οι οργανικές μονάδες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης που προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις και οι αρμοδιότητές τους είναι όμοιες ή παρεμφερείς σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υ.Κ., ιδίως Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Πληροφορικής, Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού, Πληροφορικής, Προμηθειών, Προϋπολογισμού, νοούνται ως οριζόντιες θέσεις ευθύνης.
Για τον καθορισμό των αποδεκτών βασικών τίτλων σπουδών και των πρόσθετων προσόντων που απαιτούνται για την πλήρωση των οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης με αντικείμενο οικονομικές ή και οικονομικές αρμοδιότητες έχει εκδοθεί η αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.40/2022/οικ.23459/25-09-2014 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 2595), κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6α του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), οι οποίες τυγχάνουν εφαρμογής ως ειδικότερες διατάξεις κατά την πλήρωση των εν λόγω θέσεων ευθύνης. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 4270/2014 καθώς και το άρθρο 3 της εν λόγω Κ.Υ.Α. τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου έκτου του ν. 4464/2017 (Α’ 46), σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται ότι ως προϊστάμενοι ΓΔΟΥ επιλέγονται πλέον υπάλληλοι με τριετή, και αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι, με διετή τουλάχιστον εμπειρία σε θέματα οικονομικού αντικειμένου.
Περαιτέρω με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ν. 4464/2017 τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 σύμφωνα με τις οποίες «2. Με τους Οργανισμούς των φορέων της παραγράφου 1 καθορίζονται: α) … β) … γ) … δ) Η γενική περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης, οι κλάδοι από τους οποίους θα προέρχονται οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, καθώς και τυχόν πρόσθετα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση κάθε θέσης ευθύνης…». Ως εκ τούτου δεν ισχύει πλέον η αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.40/2014/οικ.23441/25-09-2014 (Β΄ 2595) υπουργική απόφαση που αφορούσε στον καθορισμό των αποδεκτών βασικών πτυχίων ή διπλωμάτων και πρόσθετων προσόντων για την πλήρωση των υπόλοιπων οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, η οποία είχε εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση των προαναφερόμενων διατάξεων πριν από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ν. 4464/2017, δεδομένου ότι τυχόν πρόσθετα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση κάθε θέσης ευθύνης καθορίζονται πλέον από τις οικείες οργανικές διατάξεις.
4. ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Οι διατάξεις του άρθρου 84 του Υ.Κ. ορίζουν τις κατηγορίες που δύνανται να προΐστανται ανά επίπεδο θέσης ευθύνης. Περαιτέρω με τις ίδιες διατάξεις αλλά και με τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 προβλέπεται ότι με τις οικείες οργανικές διατάξεις δύνανται να εξειδικεύονται οι κλάδοι από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, καθώς και τυχόν πρόσθετα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση κάθε θέσης ευθύνης, πέραν των κατ΄ αρχήν προβλεπομένων στις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ.
5. ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ
Όταν οι οικείες οργανικές διατάξεις προβλέπουν διαζευκτικά τη δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού (π.χ. υπάλληλοι κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού), τότε δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών. Όταν, όμως, από τις οικείες οργανικές διατάξεις, προβλέπεται δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου «εν ελλείψει» υπαλλήλων προβαδίζουσας κατηγορίας, τότε ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών (άρθρο 97 του Υ.Κ.) και οι υπάλληλοι της κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα μπορούν να συμμετέχουν στην κρίση μόνο αφού εξαντληθούν οι υποψήφιοι της προβαδίζουσας κατηγορίας, ακόμη και με τις ελάχιστες προϋποθέσεις επιλογής που ορίζονται στις διατάξεις του Υ.Κ.
6. ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ
Βάσει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου δεύτερου του ν. 4464/2017, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 85 του Υ.Κ., προβλέπεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 84 και 85 του Υ.Κ. λαμβάνεται πλέον υπόψη αποκλειστικά η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος αντίστοιχα, που έχει διανυθεί σε Υπουργεία, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Ν.Π.Δ.Δ., Ανεξάρτητες Αρχές, Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, καθώς και σε αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι η έννοια του όρου «έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου» δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην άσκηση των καθηκόντων αυτών ύστερα από επιλογή των υπαλλήλων από το ΕΙ.Σ.Ε.Π., τα Σ.Ε.Π. ή το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά περιλαμβάνει την με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου, όπως π.χ. η νόμιμη αναπλήρωση βάσει των διατάξεων του άρθρου 87 του Υ.Κ. ή τοποθέτηση προϊστάμενων βάσει ειδικών διατάξεων.
7. ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
Δεν επιτρέπεται:
α) να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου υπάλληλος που αποχωρεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων,
β) να είναι υποψήφιος για την επιλογή προϊσταμένου ούτε να τοποθετηθεί προϊστάμενος υπάλληλος, ο οποίος διανύει δοκιμαστική υπηρεσία ή τελεί σε διαθεσιμότητα ή αργία ή έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως για τα αναφερόμενα στη παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Υ.Κ. αδικήματα ή του έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145 του Υ.Κ..
8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ–ΚΩΛΥΜΑΤΩΝ και ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά το κώλυμα της παρ. 4β του άρθρου 84 του Υ.Κ., δεν πρέπει να συντρέχει τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά την ημερομηνία τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο, λόγος για τον οποίο οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού οφείλουν να ενημερώνουν αμελλητί το αρμόδιο Συμβούλιο επιλογής ή το αρμόδιο όργανο τοποθέτησης προϊσταμένων στην περίπτωση που ανακύψει το εν λόγω κώλυμα του υποψηφίου.
Άρθρο 85 του Υ.Κ. – Κριτήρια επιλογής προϊσταμένων
Θεσπίζονται οι ακόλουθες τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων για τη μοριοδότηση των υποψηφίων για θέση ευθύνης:
α Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής
κατάρτισης,
β Μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
γ Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και
δ Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.
– Για κάθε μία από τις τέσσερις αυτές ομάδες κριτηρίων, ο υποψήφιος μπορεί να λάβει μέχρι 1.000 μόρια κατ’ ανώτατο όριο.
– Η συνολική βαθμολογία εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.
Αναλυτικά, η μοριοδότηση κάθε ομάδας κριτηρίων διενεργείται ως εξής:
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ α
Τυπικά-εκπαιδευτικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης
Μόρια
• Βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 100
• Δεύτερος τίτλος σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με το βασικό τίτλο σπουδών, ήτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 30
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας 150
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας 30
• Επιτυχής Αποφοίτηση από την Ε.Σ.Δ.Δ.Α. 250
• Διδακτορικό Δίπλωμα 300
• Πιστοποιημένη Επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία
(10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης, με ανώτατο όριο τα 40 μόρια)
40
• Πιστοποιημένη γλωσσομάθεια, ως εξής: 100
κατ’ ανώτατο όριο
Άριστη γνώση κάθε ξένης γλώσσας: 40 μόρια
Πολύ καλή γνώση κάθε ξένης γλώσσας: 30 μόρια
Καλή γνώση κάθε ξένης γλώσσας: 10 μόρια
Σύνολο κατ’ ανώτατο όριο: 1.000
Επί των ανωτέρω, διευκρινίζονται τα εξής:
• Για τη μοριοδότηση δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη ο βαθμός των πτυχίων/τίτλων σπουδών.
• Μοριοδοτούνται κατ΄ανώτατο όριο:
o δύο τίτλοι σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
o δύο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και
o ένα διδακτορικό δίπλωμα.
• Σύμφωνα με την περίπτωση στστ’ της παρ. 3α του άρθρου 85 του Υ.Κ., οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και το διδακτορικό δίπλωμα προκειμένου να μοριοδοτηθούν κατά τα ανωτέρω, πρέπει να είναι συναφή με τα αντικείμενα της προκηρυσσόμενης θέσης. Η συνάφεια, όπου δεν έχει ήδη κριθεί, κρίνεται με αιτιολογία από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων.
• Όλα τα παραπάνω τυπικά προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 50/2001 (Α’ 39) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως ισχύει. Επιπλέον, για την απόδειξη του επιπέδου πιστοποιημένης γλωσσομάθειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού δύνανται να ανατρέχουν και στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr).
• Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ζζ΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 85 του Υ.Κ., όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου δεύτερου του ν.4464/2017, μοριοδοτείται «Η πιστοποιημένη επιμόρφωση που έχει παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/31/οικ.30214/11.11.2008 (Β’ 2349) και ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/8/οικ. 19975/16.9.2010 (Β΄ 1592) υπουργικών αποφάσεων, καθώς και η επιμόρφωση που παρέχεται από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Πέραν της επιμόρφωσης του προηγούμενου εδαφίου, με όμοιο τρόπο μοριοδοτείται και η επιμόρφωση που παρασχέθηκε αποκλειστικά από το ΕΚΔΔΑ πριν από τις 15-05-2009. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία».
Μοριοδοτούμενη πιστοποιημένη επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκατία
Μετά τις 15-05-2009 • Η πιστοποιημένη επιμόρφωση που έχει παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.2/31/οικ.30214/ 11.11.2008 (Β’ 2349) και ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/ Φ.2/8/οικ.19975/16.9.2010 (Β΄ 1592) υπουργικών αποφάσεων
• Η επιμόρφωση που παρέχεται από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης
Πριν τις 15-05-2009 και σε κάθε περίπτωση κατά την τελευταία δεκαετία • Η επιμόρφωση που παρασχέθηκε αποκλειστικά από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
• Η επιμόρφωση που παρασχέθηκε από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ β
Εργασιακή εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης
Μόρια
• Κάθε έτος υπηρεσίας στο Δημόσιο
Ανώτατο όριο τα 33 έτη, * 20 μόρια = 660 μόρια 20
=660
• Κάθε αναγνωρισμένο έτος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα
Ανώτατο όριο τα 7 έτη, * 25 μόρια = 175 μόρια 25
=175
• Κάθε έτος άσκησης καθηκόντων ευθύνης στο δημόσιο τομέα
Ανώτατο όριο τα 10 έτη, * 16,5 μόρια = 165 μόρια 16,5
=165
Σύνολο κατ’ ανώτατο όριο: = 1.000
Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνεται ότι:
α) για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 85 του Υ.Κ., όπως και του άρθρου 84 του Υ.Κ., λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος αντίστοιχα, που έχει διανυθεί σε Υπουργεία, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Ν.Π.Δ.Δ., Ανεξάρτητες Αρχές, Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, καθώς και σε αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες.
β) Για τη μοριοδότηση των ετών υπηρεσίας και του χρόνου άσκησης καθηκόντων, χρόνος υπηρεσίας/απασχόλησης μεγαλύτερος του εξαμήνου και χρόνος άσκησης καθηκόντων σε θέση ευθύνης οποιουδήποτε επιπέδου μεγαλύτερη του εξαμήνου λογίζεται ως πλήρες έτος σύμφωνα με το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 3β του άρθρου 85 του Υ.Κ. Αντίθετα, πλεονάζων χρόνος στο βαθμό Α’ και χρόνος άσκησης καθηκόντων μεγαλύτερος του εξαμήνου δεν λογίζεται ως πλήρες έτος, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 84 του Υ.Κ., καθώς θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί στο κατ’ ελάχιστον που ορίζεται κατά τα ανωτέρω. Για παράδειγμα, υπάλληλος με πλεονάζοντα χρόνο 9 έτη, 6 μήνες και 15 ημέρες στο βαθμό Α’, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής υποψηφιότητας, δεν λογίζεται ότι κατέχει πλεονάζοντα χρόνο 10 έτη στο βαθμό αυτόν, όπως προβλέπεται ως προϋπόθεση συμμετοχής στην περ. 1δ του άρθρου 84 του ΥΚ.
γ) Ο μοριοδοτούμενος έως επτά έτη χρόνος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αφορά την προϋπηρεσία εκτός δημοσίου τομέα που έχει αναγνωριστεί κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 98 του Υ.Κ. και των διατάξεων του Π.Δ. 69/2016.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ γ – Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των υπαλλήλων διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14-24 του ΜΕΡΟΥΣ Β’-«ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» του ν. 4369/2016 (Α΄33).
Η μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης εξάγεται με βάση το μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης του υπαλλήλου για τα τρία (3) τελευταία έτη. Το αποτέλεσμα ανάγεται στην κλίμακα του χίλια (1.000) και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα χίλια (1.000) μόρια.
Προκειμένου να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της αξιολόγησης, ο υποψήφιος προϊστάμενος πρέπει να έχει αξιολογηθεί για τουλάχιστον δύο αξιολογικές περιόδους με το σύστημα αξιολόγησης του ν. 4369/2016, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκθέσεων αξιολόγησης των δύο αυτών περιόδων.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ δ – Συνέντευξη
Η δομημένη συνέντευξη διενεργείται από τα αρμόδια Συμβούλια του άρθρου 86 του Υ.Κ. που αναφέρονται στη συνέχεια, ήτοι από το ΕΙ.Σ.Ε.Π. αν πρόκειται για θέση επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή από τα Σ.Ε.Π. αν πρόκειται για θέση επιπέδου Διεύθυνσης, Τμήματος και ενδιάμεσων επιπέδων. Εφόσον απαιτείται, προβλέπεται η αναγκαία «ζωντανή βοήθεια» για άτομα με αναπηρία (ενδεικτικά, διερμηνέων νοηματικής).
Συναφώς, έχει εκδοθεί και η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2267/οικ.32096/16-12-2016 (Β’ 4123) κοινή υπουργική απόφαση «Διεξαγωγή δομημένης συνέντευξης κατά την επιλογή προϊσταμένων».
Σκοπός της δομημένης συνέντευξης είναι το αρμόδιο Συμβούλιο (ΕΙ.Σ.Ε.Π. ή Σ.Ε.Π.) να διαμορφώσει γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης, για την οποία κρίνεται. Κατά το στάδιο αυτό, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού Μητρώου του υπαλλήλου, η αίτηση υποψηφιότητας, το βιογραφικό του σημείωμα, οι οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τη θέση προϊσταμένου και το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης.
Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες:
• Η πρώτη θεματική ενότητα περιλαμβάνει δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση, σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του και τα στοιχεία του προσωπικού Μητρώου.
• Η δεύτερη θεματική ενότητα περιλαμβάνει ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος (situational interview), που έχει ως σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις. Για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη επίσης οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας, ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
Κάθε θεματική ενότητα δύναται να μοριοδοτηθεί με 500 μόρια κατ’ ανώτατο όριο.
Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών των μελών του αρμόδιου Συμβουλίου (ΕΙ.Σ.Ε.Π. ή Σ.Ε.Π). Το περιεχόμενο της συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία της αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό του Συμβουλίου, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων. Η μοριοδότηση για τον εκάστοτε υποψήφιο αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος του Συμβουλίου ως προς κάθε μία από τις δύο θεματικές ενότητες της συνέντευξης.
ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ανάλογα με το επίπεδο της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, οι ομάδες κριτηρίων α και δ έχουν διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου. Για την τελική μοριοδότηση, ο συνολικός αριθμός των μορίων κάθε ομάδας κριτηρίων πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές που αναγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί:
Για τη θέση Προϊσταμένου
Τμήματος Διεύθυνσης Γενικής Διεύθυνσης
Ομάδα Κριτηρίων α 40 % 35 % 30 %
Ομάδα Κριτηρίων β 20 % 20 % 20 %
Ομάδα Κριτηρίων γ 20 % 20 % 20 %
Ομάδα Κριτηρίων δ 20 % 25 % 30 %
100 % 100 % 100 %
Λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση με τους παραπάνω συντελεστές, η κατ’ ανώτατο όριο βαθμολογία που μπορεί να λάβει ο υποψήφιος ανέρχεται σε 1.000 μόρια.
Άρθρο 86 του Υ.Κ. – Διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων
– Οι προϊστάμενοι επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης μοριοδοτούνται και επιλέγονται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.).
– Οι προϊστάμενοι επιπέδου Διεύθυνσης (ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος επιπέδου) μοριοδοτούνται και επιλέγονται από τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.).
– Οι προϊστάμενοι επιπέδου Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου μοριοδοτούνται, εκτός του κριτηρίου δ της συνέντευξης που πραγματοποιείται από το ΣΕΠ, και επιλέγονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του άρθρου 159 του Υ.Κ.
Όσοι επιλέγονται από το ΕΙ.Σ.Ε.Π., τα Σ.Ε.Π. και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, κατά περίπτωση, τοποθετούνται ως προϊστάμενοι, σε αντίστοιχου επιπέδου οργανικές μονάδες, για θητεία τριών (3) ετών, με απόφαση του οικείου οργάνου, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους.
Ειδικότερα, για τα Συμβούλια επιλογής υπαλλήλων για την πλήρωση θέσεων ευθύνης ισχύουν τα κάτωθι:
ΕΙ.Σ.Ε.Π.
Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) είναι αρμόδιο για την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων, αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ο.Τ.Α. β’ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. Είναι πενταμελές, έχει συσταθεί με την αριθ. ΔΙΔΚ/Φ.33/οικ.11199/14-4-2016 (Β’ 1223) υπουργική απόφαση και τα μέλη του έχουν ορισθεί με την αριθ. ΔΙΔΚ/Φ.38/24657/23-09-2016 (ΑΔΑ: 94Χ6465ΦΘΕ-1ΝΑ) υπουργική απόφαση. Η θητεία των μελών του είναι τριετής.
Σ.Ε.Π.
Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) συνιστάται σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε αυτοτελή Γενική/Ειδική Γραμματεία, σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε Ν.Π.Δ.Δ. με δικό του Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του οικείου Υπουργού μπορεί να συσταθούν περισσότερα Σ.Ε.Π. για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιλογής στους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων. Τα Σ.Ε.Π. είναι πενταμελή και η θητεία των μελών τους είναι τριετής.
Τα Σ.Ε.Π. είναι αρμόδια:
α) για την επιλογή προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας και
β) για τη διεξαγωγή των δομημένων συνεντεύξεων του άρθρου 85 του Υ.Κ. τόσο για την επιλογή των προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) όσο και για την επιλογή των Προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας.
Τα Σ.Ε.Π. θα συγκροτηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, καθώς σε αυτά μετέχει Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης. Συναφώς, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου δεύτερου του ν. 4464/2017, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 85 που αφορούν στη συγκρότηση των Σ.Ε.Π.
Ειδικές περιπτώσεις:
• Για τους Ο.Τ.Α. β’ βαθμού, η επιλογή των προϊσταμένων Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας γίνεται από το αρμόδιο όργανο του άρθρου 248 του ν. 3852/2010 (Α’ 87). Η επιλογή των Προϊσταμένων Τμήματος ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας, καθώς και αυτοτελών γραφείων γίνεται από το αρμόδιο όργανο του άρθρου 249 του ν. 3852/2010.
• Για την Ακαδημία Αθηνών, αρμόδιο όργανο επιλογής Εφόρου (Γενικού Διευθυντή) και προϊσταμένων Διευθύνσεων ορίζεται η Σύγκλητος αυτής.
• Για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. αρμόδιο όργανο επιλογής προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και προϊσταμένων Διευθύνσεων ορίζονται, αντίστοιχα, η Σύγκλητος και η Συνέλευση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
1. Η διαδικασία ξεκινά με την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των φορέων (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κ.λπ.) που προκηρύσσουν τις θέσεις. Η προκήρυξη εκδίδεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του οικείου Υπουργού και προκειμένου για Ν.Π.Δ.Δ. του εποπτεύοντος Υπουργού. Με την προκήρυξη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής, τηρουμένων των όρων των άρθρων 84 και 85 του Υ.Κ.
2. Η προκήρυξη εκδίδεται πέντε (5) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και αναρτάται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στις ιστοσελίδες των φορέων που προκηρύσσουν τις θέσεις και στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Με μέριμνα των φορέων που προκηρύσσουν τις θέσεις, η προκήρυξη κοινοποιείται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους που υπηρετούν στο φορέα και σε εποπτευόμενους φορείς, αν υπάρχουν, προκειμένου να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι.
3. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον πληρούν τους όρους και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις της προκήρυξης και υπάγονται στις διατάξεις του Υ.Κ. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι οι υπάλληλοι που υπάγονται στις διατάξεις του Υ.Κ. καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Υ.Κ., ενώ υπάλληλοι που δεν υπάγονται ευθέως αλλά κατά παραπομπή στις διατάξεις του Υ.Κ., θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάγονται στις διατάξεις του βαθμολογίου και του συστήματος επιλογής προϊσταμένων του Υ.Κ.
4. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πέντε (5) θέσεις κατ’ ανώτατο όριο ανά προκήρυξη. Από το ανωτέρω δικαίωμα συμμετοχής, εξαιρούνται όσοι προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης υπηρετούν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 4111/2013 (Α’ 18), όπως ισχύει.
5. Η αίτηση υποψηφιότητας κατατίθεται στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ανήκει οργανικά ο υπάλληλος. Την αίτηση υποβάλλει ο υποψήφιος είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή του υποψηφίου θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικώς επί αποδείξει. Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς, το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος, μετά την αποσφράγισή του, επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.
6. Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, που συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας των όσων υπεύθυνα δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτηση υποψηφιότητας και στο βιογραφικό σημείωμα με όσα τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου και στο αρχείο της Υπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη όσα βεβαιώνει η οικεία Διεύθυνση Προσωπικού, αφού προηγουμένως έχει καλέσει τον υποψήφιο για την προσκόμιση των επιπλέον εκείνων στοιχείων που υπεύθυνα δηλώνει ότι κατέχει. Η ανωτέρω διαδικασία βεβαίωσης των στοιχείων της αίτησης υποψηφιότητας και του βιογραφικού σημειώματος του υπαλλήλου από τις οικείες Διευθύνσεις Προσωπικού γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.
7. Στο πλαίσιο της αρχής της χρηστής διοίκησης και όπως προβλέφθηκε και στη σχετική προκήρυξη πλήρωσης οριζοντίων θέσεων Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων, μετά το πέρας της αποκλειστικής αυτής δεκαήμερης προθεσμίας, οι Διευθύνσεις Προσωπικού κοινοποιούν, αμελλητί, σε κάθε υποψήφιο βεβαίωση για την ορθότητα ή μη των στοιχείων της αίτησης υποψηφιότητας και του βιογραφικού του σημειώματος. Οι υποψήφιοι, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Προσωπικού τυχόν αντιρρήσεις τους επί των βεβαιώσεων αυτών. Οι εν λόγω αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Διευθύνσεις Προσωπικού εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών.
8. Μετά το πέρας των προαναφερόμενων διαδικασιών, οι οικείες Διευθύνσεις Προσωπικού αποστέλλουν αμελλητί στη Γραμματεία του ΕΙ.Σ.Ε.Π. τις αιτήσεις υποψηφιότητας των ενδιαφερομένων, τα βιογραφικά τους σημειώματα, βεβαιώσεις περί της ορθότητας του περιεχομένου τους, τυχόν αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους καθώς και τα προσωπικά τους μητρώα, με κοινοποίηση του διαβιβαστικού αυτού εγγράφου στις Διευθύνσεις Προσωπικού των φορέων που προκηρύσσουν τις θέσεις, για τις οποίες έχουν θέσει υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι.
9. Το ΕΙ.Σ.Ε.Π. εξετάζει κατ΄ αρχάς το παραδεκτό των αιτήσεων των υποψηφίων, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στο άρθρο 84 του Υ.Κ. Οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τους όρους του Υ.Κ. και της προκήρυξης αποκλείονται από την περαιτέρω διαδικασία, με απόφαση του ΕΙ.Σ.Ε.Π.
10. Στη συνέχεια, το ΕΙ.Σ.Ε.Π. μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο για τα κριτήρια α, β και γ, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στο άρθρο 85 του Υ.Κ., για κάθε προκηρυσσόμενη θέση. Ακολούθως οι υποψήφιοι καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης (κριτήριο δ). Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης, κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά.
11. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, το ΕΙ.Σ.Ε.Π. καταρτίζει πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.
12. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του επικρατέστερου για κάθε θέση υποψηφίου στην οικεία θέση με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του αρμόδιου για την τοποθέτηση οργάνου, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους.
13. Αν υπάλληλος άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ. επιλεγεί ως προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, με την απόφαση τοποθέτησής του αποσπάται αυτοδικαίως στην υπηρεσία για την οποία έχει επιλεγεί.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (και αντίστοιχων ή ενδιάμεσων επιπέδων οργανικών μονάδων)
1. Η διαδικασία ξεκινά με την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων Διευθύνσεων ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διεύθυνσης και Τμήματος) επιπέδου οργανικής μονάδας και την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων Τμημάτων, η οποία εκδίδεται από τον οικείο φορέα. Με την προκήρυξη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της επιλογής, τηρουμένων των προαναφερθέντων όρων των άρθρων 84 και 85 του Υ.Κ.
2. Οι θέσεις προκηρύσσονται ανά Γενική Διεύθυνση, όπου προβλέπεται, άλλως ανά φορέα. Εάν η προκηρυσσόμενη θέση αφορά οργανική μονάδα που δεν υπάγεται σε Γενική Διεύθυνση, η θέση προκηρύσσεται από τον οικείο φορέα αυτοτελώς.
3. Η προκήρυξη εκδίδεται τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων και αναρτάται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στην ιστοσελίδα του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις καθώς και στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Ο οικείος φορέας κοινοποιεί την προκήρυξη, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε αυτόν.
4. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στο φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και υπάγονται στις διατάξεις του Υ.Κ.
5. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πέντε (5) θέσεις κατ’ ανώτατο όριο. Για την κατάθεση της αίτησης και την περαιτέρω διαδικασία κατά τον έλεγχο και βεβαίωση των στοιχείων της αίτησης και του βιογραφικού σημειώματος του υποψηφίου ακολουθείται η προαναφερόμενη στις παρ. 5-7 διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων.
6. Το Σ.Ε.Π. ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποκλείει από την περαιτέρω διαδικασία επιλογής τους υποψηφίους που δεν πληρούν τους όρους του Υπαλληλικού Κώδικα και της προκήρυξης. Ακολούθως, το αρμόδιο κατά περίπτωση συλλογικό όργανο (Σ.Ε.Π. ή ΥΣ), μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο με βάση τις ομάδες κριτηρίων α, β και γ του άρθρου 85 του Υ.Κ. Στη συνέχεια, το Σ.Ε.Π. ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο καταρτίζει, με βάση την ως άνω μοριοδότηση, ενιαίο πίνακα κατάταξης για όλες τις θέσεις ανά Γενική Διεύθυνση ή συνολικά για όλο το φορέα, ανάλογα με την προκήρυξη, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, με αριθμό υποψηφίων πενταπλάσιο του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων. Ακολουθεί η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης (κριτήριο δ) από το Σ.Ε.Π., στην οποία καλούνται οι υποψήφιοι προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Τμήματος που περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξης της Γενικής Διεύθυνσης ή του φορέα, χωριστά ο καθένας. Αφού γίνει η μοριοδότηση του κριτηρίου δ από τα Σ.Ε.Π., τα Σ.Ε.Π. εξάγουν την τελική βαθμολογία για τους υποψήφιους προϊσταμένους Διευθύνσεων και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια εξάγουν την τελική βαθμολογία για τους υποψήφιους προϊσταμένους Τμημάτων και καταρτίζονται οι πίνακες κατάταξης για τις θέσεις ανά Γενική Διεύθυνση ή συνολικά για το φορέα, ανάλογα με την προκήρυξη.
7. Όσοι επιλέγονται από τα Σ.Ε.Π. και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του αρμόδιου για την τοποθέτηση οργάνου η οποία εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από τη γνωστοποίηση της επιλογής τους.
8. Οι προϊστάμενοι των οποίων η θητεία έχει λήξει εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους ως την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων.
Συνοπτικά, η διαδικασία επιλογής προϊσταμένου ανά Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων έχει ως εξής:
ΕΙ.Σ.Ε.Π. Εξετάζει το παραδεκτό των αιτήσεων.
Μοριοδοτεί τα κριτήρια α, β και γ των υποψηφίων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων.
Διενεργεί τη δομημένη συνέντευξη των υποψηφίων και μοριοδοτεί και το κριτήριο δ.
Προβαίνει στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων.
Καταρτίζει πίνακα κατάταξης υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.
Σ.Ε.Π. Εξετάζει το παραδεκτό των αιτήσεων.
Μοριοδοτεί τα κριτήρια α, β και γ των υποψηφίων προϊσταμένων Διεύθυνσης
Καταρτίζει ενιαίους πίνακες κατάταξης για όλες τις θέσεις ανά Γενική Διεύθυνση ή συνολικά για όλο το φορέα ανάλογα με την προκήρυξη κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας με αριθμό υποψηφίων πενταπλάσιο του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων.
Διενεργεί τη δομημένη συνέντευξη (κριτήριο δ) τόσο για τους υποψήφιους προϊσταμένους Διεύθυνσης όσο και τους υποψήφιους προϊσταμένους Τμημάτων και μοριοδοτεί το κριτήριο δ.
Προβαίνει στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων προϊσταμένων Διεύθυνσης του φορέα του
Προκειμένου για τους προϊσταμένους Τμήματος, αποστέλλεται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο η βαθμολογία που έλαβαν οι υποψήφιοι προϊστάμενοι Τμήματος στο κριτήριο δ.
Υπηρεσιακό
Συμβούλιο Εξετάζει το παραδεκτό των αιτήσεων.
Μοριοδοτεί τα κριτήρια α, β και γ των υποψηφίων προϊσταμένων Τμήματος.
Καταρτίζει ενιαίους πίνακες κατάταξης για όλες τις θέσεις ανά Γενική Διεύθυνση ή συνολικά για όλο το φορέα ανάλογα με την προκήρυξη κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας με αριθμό υποψηφίων πενταπλάσιο του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων.
Ενημερώνει και αποστέλλει στο αρμόδιο Σ.Ε.Π. τους πίνακες κατάταξης, προκειμένου να διενεργηθεί η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης.
Προβαίνει στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων προϊσταμένων Τμήματος, έχοντας λάβει γνώση από το αρμόδιο Σ.Ε.Π. της βαθμολογίας του υποψήφιου προϊσταμένου Τμήματος για το κριτήριο δ.
Μεταβατικές διατάξεις για τη μοριοδότηση του άρθρου 85 του Υ.Κ.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, θα μοριοδοτηθούν μόνο οι ομάδες κριτηρίων α (τυπικά και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης), β (εργασιακή εμπειρία και άσκηση καθηκόντων θέσης ευθύνης) και δ (συνέντευξη) του άρθρου 85 του Υ.Κ. που προαναφέρθηκαν. Η στάθμιση των κριτηρίων αυτών, στη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου, διαμορφώνεται ως εξής:
Για τη θέση Προϊσταμένου (μεταβατικές διατάξεις):
Τμήματος Διεύθυνσης Γενικής Διεύθυνσης
Ομάδα Κριτηρίων α 40 % 40 % 40 %
Ομάδα Κριτηρίων β 25 % 25 % 25 %
Ομάδα Κριτηρίων δ 35 % 35 % 35 %
100 % 100 % 100 %
Παράδειγμα: Έστω ότι για τις Ομάδες Κριτηρίων α και β, υποψήφιος υπάλληλος έλαβε 600 και 715 μόρια αντίστοιχα. Έστω ότι έλαβε και 650 μόρια από την Ομάδα Κριτηρίων δ. Η συνολική βαθμολογία του υπαλλήλου ανέρχεται σε 646,25 μόρια, όπως αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:
Για θέση Προϊσταμένου (μεταβατικές διατάξεις):
Μόρια Τμήματος Διεύθυνσης Γενικής Διεύθυνσης
από Ομάδα α: 600 * 0,40 = 240 * 0,40 = 240 * 0,40 = 240
από Ομάδα β: 715 * 0,25 = 178,75 * 0,25 = 178,75 * 0,25 = 178,75
από Ομάδα δ: 650 * 0,35 = 227,50 * 0,35 = 227,50 * 0,35 = 227,50
Συνολική βαθμολογία: 646,25 646,25 646,25
Κατ’ αντιστοιχία, το αρμόδιο Συμβούλιο για την επιλογή Προϊσταμένων μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο για τα κριτήρια α και β και καταρτίζει, για κάθε προκηρυσσόμενη θέση, πίνακα με πενταπλάσιο αριθμό υποψηφίων με την υψηλότερη βαθμολογία κριτηρίων, οι οποίοι καλούνται στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης (κριτήριο δ), σύμφωνα τα προαναφερθέντα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Στην περίπτωση που κενωθεί θέση προϊσταμένου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας, στην κενωθείσα θέση τοποθετείται, για το υπόλοιπο της θητείας, ο επόμενος στον οικείο πίνακα κατάταξης που είχε καταρτισθεί σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, εφόσον δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Υ.Κ., όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4369/2016 και του άρθρου δεύτερου του ν. 4464/2017, επισημαίνονται τα εξής:
Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις υποψηφιότητας κατά την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης, ο Υπουργός ή ο διοικούν το Ν.Π.Δ.Δ. τοποθετεί υπάλληλο που πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις του άρθρου 84 του Υ.Κ. και υπηρετεί στον τόπο όπου θα ασκήσει τα καθήκοντα προϊσταμένου.
Όσοι προϊστάμενοι τμημάτων δεν έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν καθήκοντα προϊσταμένου, μετά την τοποθέτησή τους παρακολουθούν υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
Υπάλληλος που επιλέγεται και τοποθετείται προϊστάμενος δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για την επιλογή του σε θέσης ευθύνης ίδιου ή κατώτερου επιπέδου, εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις προκηρυσσόμενες θέσεις ευθύνης, δεν έχει διανύσει τα δύο τρίτα (2/3) της προβλεπόμενης θητείας του.
3. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου τρίτου του ν. 4446/2017 (Α’ 46), στην παράγραφο VIII της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2299/12132/21-04-2017 (ΑΔΑ: Ψ3ΚΨ465ΧΘΨ-16Ξ) πρώτης προκήρυξης για την πλήρωση (οριζοντίων) θέσεων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων, που εκδόθηκε πρόσφατα, προβλέφθηκε ότι η εξέταση τυχόν αιτήσεων των υποψηφίων για αναγνώριση προϋπηρεσίας (άρθρο 98 του Υ.Κ. και Π.Δ. 69/2016) οι οποίες εκκρεμούσαν έως τις 21 Απριλίου 2017 (ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης) πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο και η σχετική απόφαση πρέπει να έχει εκδοθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, προκειμένου η αναγνωρισθείσα προϋπηρεσία να ληφθεί υπόψη για τη μοριοδότηση των υποψηφίων.
ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 22-05-2017 έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων που προκηρύχθηκαν με την αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2299/12132/21.4.2017 (ΑΔΑ: Ψ3ΚΨ465ΧΘΨ-16Ξ) προκήρυξη:
i. Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς.
ii. Η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται για την κοινοποίηση της παρούσας στους ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ β΄ βαθμού κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
iii. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων κατά τα οριζόμενα στην προαναφερόμενη σχετική προκήρυξη, αλλά και οι υποψήφιοι, παρακαλούνται για την τήρηση απαρεγκλίτως των σχετικών προθεσμιών προκειμένου να σταλούν εμπροθέσμως όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στο ΕΙ.Σ.Ε.Π.
iv. Ειδικά όσον αφορά στη βεβαίωση για την απόδειξη της εμπειρίας για την ΟΜΑΔΑ Α΄ των προκηρυσσόμενων θέσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. ΙΧ.2 της προαναφερόμενης προκήρυξης, διευκρινίζεται ότι αυτή θα δοθεί από τους φορείς στους οποίους ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι, και σε περίπτωση που η επικαλούμενη εμπειρία στην αίτηση υποψηφιότητας του υπαλλήλου αποκτήθηκε σε άλλη υπηρεσία από αυτήν που ανήκει οργανικά ο υπάλληλος, η αρμόδια διεύθυνση προσωπικού, σε περίπτωση που καθίσταται αδύνατη η εκ μέρους της βεβαίωση της εμπειρίας αυτής, θα αναζητήσει βεβαίωση από την υπηρεσία, στην οποία παρασχέθηκε.
Σε κάθε περίπτωση από τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να προκύπτουν η χρονική διάρκεια της επικαλούμενης εμπειρίας και το είδος των καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα στις οικείες οργανικές διατάξεις ή άλλες διατάξεις σχετικές με την επικαλούμενη εμπειρία. Εφόσον η υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά ο υπάλληλος δύναται να βεβαιώσει τα προαναφερόμενα σχετικά με την επικαλούμενη εμπειρία, αυτή δεν απαιτείται να είναι διακριτή βεβαίωση, αλλά να ενσωματωθεί σε ειδικό κεφάλαιο στην προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 86 του Υ.Κ. βεβαίωση στοιχείων της αίτησης και βιογραφικού σημειώματος του υποψηφίου.
Προς διευκόλυνση των αρμόδιων μονάδων Διοικητικού/Προσωπικού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, www.ypes.gr, στη διαδρομή: «Διοικητική Ανασυγκρότηση/Ανθρώπινο Δυναμικό/Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων», ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ βεβαίωσης της ορθότητας των στοιχείων που αναγράφει ο υποψήφιος στο βιογραφικό σημείωμα και στην αίτηση υποψηφιότητάς του. Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω υπόδειγμα έχει καταρτισθεί βάσει του υποδείγματος της αίτησης και του βιογραφικού σημειώματος που καταθέτουν οι υποψήφιοι για την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.47/2299/12132/21-4-2017 Προκήρυξη πλήρωσης οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Η εν λόγω βεβαίωση διαμορφώνεται βάσει των όσων υπευθύνως έχει δηλώσει ο υποψήφιος και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει σε αυτήν να αναγράφονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού τα σχετικά έγγραφα, βεβαιώσεις ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο στοιχείο από τα οποία προκύπτει η ορθότητα ή μη των δηλούμενων στοιχείων.
Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, www.ypes.gr, στη διαδρομή: Διοικητική Ανασυγκρότηση / Ανθρώπινο Δυναμικό / Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων.