Συνέντευξη Υπουργού Κ. Μητσοτάκη στην εφημερίδα "Πατρίς" Ηρακλείου Κρήτης
PDF| DOC | Συνέντευξη Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφημερίδα «Πατρίς» Ηρακλείου Κρήτης και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ζωράκη
Κύριε Μητσοτάκη πλησιάζει η ώρα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ούτε για τη ΝΔ ούτε για τη Ελιά, κατά πόσο πιστεύετε ότι θα τεθεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας την επομένη των εκλογών;
Γιατί προεξοφλείτε ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία; Καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που φαίνεται να αγκομαχά, αδυνατώντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό και της εξαλλοσύνης των διαφόρων υποσυνόλων που τον απαρτίζουν. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε για δήμαρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές και όχι για κυβέρνηση. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, όταν λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μας επιτρέψει να εισάγουμε την έννοια των σταθερών εκλογικών κύκλων ώστε να ξεφύγουμε από την διαρκή συζήτηση για πρόωρες εκλογές, που τόσο επιζήμια είναι για την πολιτική σταθερότητα.
Πόσο σημαντικό ρόλο εκτιμάτε ότι θα παίξει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά στις Περιφέρειες, στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών;
Εύχομαι και ελπίζω οι πολίτες να ψηφίσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών με κριτήριο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία. Σε κάθε περίπτωση, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα και κάθε κάλπη οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα. Εκτιμώ ότι την 26η Μαΐου το κεντρικό συμπέρασμα θα είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού προτιμά τη σταθερότητα και τη σιγουριά και όχι το ρίσκο και το άλμα σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείστε στην κεντρική πολιτική σκηνή θα ήθελα να σας ζητήσω και ως Κρητικό, την εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει η ΝΔ να καταγράψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το συνολικό ποσοστό της στο νησί τον Ιούνιο του 2012;
Δεν πρέπει να συγχέουμε ούτε τις εθνικές εκλογές με τις περιφερειακές εκλογές, ούτε το 2012 με το 2014. Διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικά κριτήρια ψήφου. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον συνδυασμό «Κρήτη Μπορούμε» και στον υποψήφιο περιφερειάρχη Σεραφείμ Τσόκα, που εκτιμώ ότι είναι εξαιρετική επιλογή για την Περιφέρεια Κρήτης. Γνωρίζει καλά τα τοπικά προβλήματα και έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα συνεκτιμήσουν θετικά οι Κρητικοί την Κυριακή των εκλογών.
Βρίσκεστε σε ένα νευραλγικό Υπουργείο το οποίο έχει ως αντικείμενό του την μεταρρύθμιση του Κράτους. Μπορείτε να μας πείτε τι έχει αλλάξει στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες που είστε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης;
Θεσμοθετήσαμε ρυθμίσεις οι οποίες παρεμβαίνουν «χειρουργικά» στη γραφειοκρατία και αλλάζουν σε πολλά σημεία την καθημερινότητά μας. Ένα παράδειγμα είναι η κατάργηση της υποχρέωση υποβολής επικυρωμένων αντιγράφων. Αναβαθμίσαμε τα ΚΕΠ, τα οποία προσφέρουν από τις αρχές Μαρτίου μια σειρά νέων υπηρεσιών, όπως φορολογική ενημερότητα. Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων. Υλοποιούμε έτσι ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή. Επιταχύναμε την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Κάνουμε σταθερά και ουσιαστικά βήματα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, φιλικής προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, οι έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα στην καθημερινότητά τους. Τι διαφορετικό υπόσχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το 2012 που θα μπορέσει πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν;
Την τελευταία διετία αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό δύο από τα τρία προβλήματα που μας έβαλαν στη δίνη της κρίσης – το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας την επίλυση του τρίτου προβλήματος, με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Επίσης, για να προχωρήσει με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα γνωρίσει ποτέ ξανά ανάλογη κρίση.
Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Δημάρχου ή ενός Περιφερειάρχη στη σημερινή εποχή;
Η επόμενη πενταετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα γεγονός που πολλαπλασιάζει και τις ευθύνες των δημάρχων και των περιφερειαρχών οι οποίοι θα εκλεγούν τον Μάιο. Κατά την άποψή μου, εκτός από τα αυτονόητα χαρακτηριστικά όπως ρεαλισμός και υπευθυνότητα εκείνο που χρειάζεται, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι οι «τοπικοί άρχοντες» να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους και να αναδείξουν τις δυνατότητες των τοπικών οικονομιών τους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται πλέον δημάρχους και περιφερειάρχες που «πετροβολούν» την κεντρική κυβέρνηση για όλα χωρίς οι ίδιοι να προσπαθούν με τις δικές τους δυνάμεις να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους.
Η επαφή σας με την Κρήτη δεν εξαντλείται στις κατά καιρούς επισκέψεις σας στο νησί. Έχετε κατ’ επανάληψη παρέμβει σε ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς σας, μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια από αυτά;
Πράγματι έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία για την πατρίδα μου την Κρήτη γι’ αυτό και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου προσπαθώ να παρεμβαίνω και να δίνω λύσεις σε προβλήματα όπου υπάρχει ανάγκη. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στελεχώνουμε μέσω διαδικασίας κινητικότητας τα καταστήματα κράτησης Χανίων & Ηρακλείου τα οποία χρειάζονταν υπαλλήλους προκειμένου να λειτουργήσουν, επιταχύναμε την διαδικασία πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων προκειμένου να λειτουργήσει φέτος το Φαράγγι της Σαμαριάς και ενισχύουμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλο το νησί. Η συνολική προσπάθειά μας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άλλωστε, όπως προανέφερα, είναι να καταστήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες πιο λειτουργικές και πιο φιλικές προς τον έλληνα πολίτη. Πέραν, όμως, των υπουργικών μου αρμοδιοτήτων στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τις αναπτυξιακές προοπτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Κρήτης, όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των λιμένων, την αναβάθμιση των υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αεροδρομίων, το βόρειο οδικό άξονα, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.