ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

1.Την περασμένη εβδομάδα "κλείδωσε" η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπήρξαν εισηγήσεις να μεταφερθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο;

 Απ: Δεν υπήρξε καμία σκέψη ούτε για αναβολή ούτε για επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκείνο που κληθήκαμε να διευκρινίσουμε ήταν μια ασάφεια στον ισχύοντα νόμο ως προς το ερώτημα εάν οι ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί με τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.   

 2. Και με ποιο κριτήριο επιλέξατε να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές μαζί με το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών;

 Απ: Επιλέξαμε, λοιπόν, να γίνουν με το δεύτερο γύρο για λόγους πρακτικούς. Επειδή στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όχι μόνο θα υπάρχουν δυο κάλπες αλλά και σταυροδοσία για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, είπαμε να μην προσθέσουμε μια τρίτη κάλπη προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ψηφοφόρων. Για να αποφευχθεί ωστόσο οποιαδήποτε παρεξήγηση αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τη σχετική ασάφεια του ισχύοντος νόμου με μια διευκρινιστική τροπολογία. Αυτό είναι όλο και τίποτε παραπάνω.    

 3. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, στο παρασκήνιο, έχει ανοίξει η συζήτηση για το πόσες περιφέρειες θα καταφέρει να κερδίσει η ΝΔ και πόσες ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσες  περιφέρειες θα πρέπει να κερδίσει η ΝΔ για να θεωρείται επιτυχία;

 Απ: Κοιτάξτε. Δεν αντιμετωπίζουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με κομματικά φλάμπουρα. Θέλουμε στο διάλογο που ακολουθεί να επικρατήσει μια καθαρά αυτοδιοικητική ατζέντα. Οι υποψήφιοι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και οι πολίτες να επιλέξουν αυτούς που πράγματι ξέρουν, θέλουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα. Είναι προσβολή στην Αυτοδιοίκηση να λένε πως θα μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για άλλα ζητήματα.   Ο κόσμος θα πάει στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να αναδείξει αυτούς που χρειάζεται στην πόλη ή την περιφέρειά του και όχι να κουβαλήσει νερό σε κομματικούς μύλους. Το πολιτικό σύστημα οφείλει επιτέλους να ανταποκρίνεται στο αυτονόητο.   

 4. Σας το ρωτάω αυτό διότι κύκλοι του Μαξίμου φαίνεται να έχουν θέσει ως στόχο τη νίκη σε 8 περιφέρειες. Ποιες εκτιμάται ότι θα κερδίσουν από τον πρώτο γύρο;

 Απ: Έχω ήδη απαντήσει. Εκείνο ωστόσο το οποίο μπορώ να προσθέσω είναι ένα: Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα του προσφέρουν κομματικά οφέλη. Αντίθετα θα προκαλέσουν μία ακόμη έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις συνιστώσες του. Ήδη τα όργανα άρχισαν με την υποψηφιότητα Βουδούρη.    

 5. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, προαναγγέλλει ιστορική ήττα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, απειλώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά θα θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης την επόμενη των εκλογών. Μέχρι ποια ποσοστά εκτιμάται οτι θα είναι διαχείρισημη μια ήττα στις Ευρωεκλογές για τη ΝΔ;

 Απ: Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μπροστά στις ευρωεκλογές και θα κερδίσει με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά τις εθνικές εκλογές του 2016. Και το λέω αυτό γιατί η σημερινή Βουλή μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει την πρόωρη διάλυσή της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εθνικές εκλογές. Δεν τις θέλει ο κόσμος και δεν τις αντέχει η οικονομία.  

 6. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πολύ νωρίς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει καμία υποψηφιότητα της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και άρα πάμε σε εκλογές. Από την άλλη ο πρωθυπουργός δεσμεύεται -το είπατε κι εσείς- ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Πως θα γίνει αυτό;

 Απ: Να το ξαναπώ: Η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει, αντιγράφοντας πρακτικές του παρελθόντος, να κάνει κατάχρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων και προκαλέσει πρόωρη διάλυση της Βουλής, θα φέρει και το κόστος των μεθοδεύσεών του. Και το κόστος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά βαρύ. Δεν θέλει ο κόσμος επιστροφή στις αβεβαιότητες και την ανασφάλεια του παρελθόντος. Δεν θέλει πολιτική αστάθεια και ανωμαλία όπως οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλει  να παίξει τη μοίρα του και τη μοίρα του Τόπου στα ζάρια. Έχει πάντως ως τότε αρκετό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί  να το σκεφτεί καλύτερα.    

 7. Στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει στις ευρωεκλογές τίθεται θέμα ηγεσίας;

 Απ: Ούτε τις ευρωεκλογές θα χάσει η Νέα Δημοκρατία, ούτε θέμα κυβέρνησης θα προκύψει, ούτε προπάντων θέμα ηγεσίας θα τεθεί. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι το ισχυρό χαρτί του κόμματός μας. Στις δημοσκοπήσεις είναι πολλές μονάδες μπροστά σ’ ό, τι αφορά των πρωθυπουργική ικανότητα και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των βουλευτών, των στελεχών και του κόσμου της Παράταξής μας. Εσωκομματικά ζητήματα δεν υπάρχουν σ’ εμάς. Υπάρχουν και προφανώς θα γίνουν ακόμη πιο έντονα στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Το βλέπουμε, άλλωστε, όλοι. Πήγαν να καταργήσουν τις συνιστώσες και έγιναν σκορποχώρι. Πύργος της Βαβέλ. Άλλη γλώσσα ο ένας και άλλη ο άλλος. Άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Άλλα μέσα και άλλα έξω από τη χώρα. Δεν κυβερνιέται έτσι ένας Τόπος.

8.Τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνητικού σας εταίρου είναι στο ναδίρ.

Τι επιπτώσεις θα έχει για τη συγκυβέρνηση ένας καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

 Απ: Σας είπα: Η κυβέρνηση είναι ισχυρή γιατί βασίζεται στο πατριωτισμό των βουλευτών που τη στηρίζουν. Δεν θα μιλήσω για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρουν ακόμη ούτε οι ίδιοι τι ακριβώς θα γίνει με τη λεγόμενη κίνηση των 58.Θα πως, όμως, πως οι ευρωεκλογές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις αυτοδιοικητικές ούτε με τις εθνικές εκλογές. Άλλο είναι το ζητούμενο της κάθε εκλογικής αναμέτρησης και δεν μπορεί, αλλά και δεν πρέπει να τα μπλέκουμε.