ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Μαΐου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DIE WELT

Άρθρο του Florian Eder στηνεφημερίδα Die Welt περιέχειδηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και φέρει τον τίτλο«Ιωάννης Μιχελάκης: ‘Η λιτότητα ενισχύει μόνο τους ακροδεξιούς»και υπότιτλο «Ο έλληνας Υπ. Εσωτερικών ζητά να τερματιστούν τα μέτρα λιτότητας. Κατά την άποψή του οι περαιτέρω περικοπές θα ενισχύσουν μόνο την ακροδεξιά της χώρας. Η Γερμανία φέρει ευθύνη»:

 

Η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στη Λαμπεντούζα και πενθεί. Και η Ευρώπη κλείνει τα μάτια – καταγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση – στο πρόβλημα των προσφύγων στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Ογδόντα (80) πρόσφυγες εντοπίστηκαν πριν από λίγες μέρες στην προσπάθειά τους να φτάσουν σώοι στην Ελλάδα και πέρσι ήταν συνολικά 37.000. Αμέτρητοι τα κατάφεραν χωρίς να τους εντοπίσουν. Ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες ζουν στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο Υπ. Εσωτερικών Ιωάννης Μιχελάκης. «Δεν μπορούμε άλλο να αντέξουμε ποσοστό 10% λαθρομεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού», δηλώνει στη συνέντευξή του στη Welt.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι σηκώνει υπερβολικό βάρος με τέτοια μεγέθη. «Σκεφθείτε: Θα μπορούσε η χώρα σας, θα μπορούσε η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, να αντιμετωπίσει 10 εκατομ. μεταναστών; Πώς να το αντέξει αυτό η Ελλάδα με τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της;», λέει ο Μιχελάκης.

Ναι μεν η κυβέρνηση μείωσε επιτυχώς το ρεύμα προσφύγων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, με έναν φράχτη, που μείωσε την εισροή προσφύγων από τα τέλη του 2012 και μετά κατά 95%, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Η θαλάσσια οδός όμως παραμένει προσφιλής στους πρόσφυγες και τις συμμορίες διακινητών και κακόφημη για τη συνοριακή προστασία. Τα νησιά Σάμος και Κως π.χ. βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και επιπλέον η θάλασσα δεν είναι τόσο άγρια όσο στη Λαμπεντούζα.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια της Γερμανίας και των ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση των προσφύγων. «Περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών», λέει ο Μιχελάκης. Συγκεκριμένα θέλει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προσφύγων. «Πρέπει να αλλάξουμε τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ», λέει.

Αυτή η κοινοτική νομοθεσία καθορίζει ποια χώρα-μέλος είναι αρμόδια για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου – και επί της αρχής αρμόδια είναι εκείνη η χώρα, μέσω της οποίας ένας πρόσφυγας εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ελλάδα συνορεύει σχεδόν μόνο με χώρες μη μέλη της ΕΕ. «Πρέπει να μοιράσουμε τους λαθρομετανάστες, που δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους», λέει ο κ. Μιχελάκης.

Πολλά κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δεν επαναπροωθούν στην Ελλάδα ανθρώπους που ζητούν άσυλο, επειδή η υπερφόρτωση της Ελλάδας εκδηλώνεται – σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων – σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς υποδοχής, καθώς και σε βαναυσότητες της Αστυνομίας – για να μην αναφερθεί κανείς στο κλίμα που επικρατεί σε μια χώρα, στην οποία οι ψηφοφόροι στέλνουν στο Κοινοβούλιο βουλευτές ενός νεοναζιστικού κόμματος.

Αυτό το κόμμα, η Χρυσή Αυγή, επωφελήθηκε από το προσφυγικό πρόβλημα, λέει ο Υπουργός. «Προφανώς η Χ.Α. εκμεταλλεύτηκε αρχικά τον μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών της χώρας και τα συνδεόμενα μ’ αυτόν σοβαρά προβλήματα». Πρόκειται για κόμμα διαμαρτυρίας, που «αυτοπροβλήθηκε ως η φωνή εκείνων οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με το πολιτικό σύστημα», λέει ο Υπουργός της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας.

«Και ενώ εμφανίζονταν ως αντισημίτες δημαγωγοί, απολάμβαναν τα προνόμια του Ελληνικού Κοινοβουλίου». Επιπλέον επωφελούνταν από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απαγορεύει κόμματα. Επομένως, τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να εξουδετερώσουν πολιτικά τη Χ.Α. και με μέσα του ποινικού δικαίου.

Πριν από λίγες μέρες οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν αρκετά από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, την οποία ο Υπουργός δεν θέλει καν να αποκαλεί κόμμα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ακροδεξιό κόμμα. Είναι ένα ναζιστικό μόρφωμα με τα χαρακτηριστικά μιας παραστρατιωτικής και εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συγκέντρωσε ψήφους σχεδόν από κάθε πολιτική κατεύθυνση», δηλώνει.

«Η δράση της συνδέεται με μια σειρά αιματηρών βιαιοπραγιών και εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου». Ο αρχηγός του κόμματος, 5 βουλευτές και 30 μέλη έχουν μηνυθεί και τρεις από αυτούς έχουν προφυλακιστεί. «Έτσι καταφέρθηκε πράγματι ένα αποφασιστικό χτύπημα στις δομές της Χ.Α. Φυσικά δεν θα περιοριστούμε σ’ αυτό», δηλώνει ο Μιχελάκης.

Γιατί άραγε μπόρεσε αυτό το κόμμα τόσο καιρό να εγκληματεί, κύριε Υπουργέ; Τώρα μόνο υπάρχουν «επαρκή στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την ίδρυση μιας εγκληματικής οργάνωσης», απαντά και προσθέτει: Ωστόσο έπρεπε πρώτα να πεθάνει ένας άνθρωπος.

Οπαδός της Χ.Α. φέρεται να ήταν αυτός που σκότωσε τον τραγουδιστή χιπ-χοπ Π. Φύσσα. «Εξαιτίας του σοκ, που προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία, έσπασε η σιωπή», λέει ο Υπουργός. «Οι μάρτυρες άρχισαν να μιλούν. Οι ανακριτικές Αρχές μπόρεσαν έτσι επιτέλους να αποδείξουν την ίδρυση εγκληματικής οργάνωσης».

Το κόμμα προσπάθησε «να χτίσει τον μύθο ότι έχει τη δύναμη να απαλλάσσει τις γειτονιές από τους λαθρομετανάστες και να βοηθάει τους πεινασμένους», λέει ο Μιχελάκης. Οι ψηφοφόροι του κόμματος ήταν απλώς απογοητευμένοι άνθρωποι, που έπεσαν στην ποντικοπαγίδα; «Όσοι ψήφισαν στις εκλογές Χ.Α. ή είναι φίλα προσκείμενοι σ’ αυτήν δεν είναι όλοι νεοναζί. Πρεσβεύουν και μη ναζιστικές απόψεις».

Οι συλλήψεις άνοιξαν τα μάτια των Ελλήνων, λέει. «Σήμερα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο αξιοθρήνητη είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτούς τους μύθους. Γνωρίζουν ότι στις τάξεις της Χ.Α. υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση. Γνωρίζουν ότι αυτό το μόρφωμα συνδέει την εγκληματικότητα με τη γελοιότητα, τη θρασυδειλία με τον κίνδυνο, την παρουσία στο Κοινοβούλιο με την προσπάθεια κλονισμού των θεμελίων της δημοκρατίας».

Στη συνομιλία του με τη Welt ο Μιχελάκης επιχειρεί μια εύθραυστη σύνδεση: του νεοναζιστικού κόμματος, που απειλεί τη δημοκρατία, με τις σκληρές περικοπές μισθών και βιοτικού επιπέδου, που αναγκάστηκαν να υποστούν πολλοί Έλληνες.

Γι’ αυτό και ζητεί και ένα δεύτερο πράγμα από την ΕΕ – τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας. Η ΕΕ δεν πρέπει να ζητάει μέτρα λιτότητας, που πηγαίνουν πιο μακριά από τα τωρινά: «Τέτοια μέτρα αποτελούν κοινωνικούς κινδύνους και θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη».

Στο μεταξύ όλοι στην Αθήνα και στο Βερολίνο μπορεί να συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξυγίανση της νομισματικής ένωσης και των προβληματικών μελών της, αλλά ουδόλως συμφωνούν για το αίτημα ενισχύσεων της πραγματικής οικονομίας, που θέτει ο Μιχελάκης. «Αναμένουμε κοινοτική στήριξη, για να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, πολύ περισσότερο ούτε το πολιτικό σύστημα, μπορούν να αντέξουν περαιτέρω μειώσεις και επιπλέον φόρους». Η βόρεια Ευρώπη όμως φοβάται ότι οι Έλληνες μπορεί να επαναπαυθούν και να περιπέσουν εκ νέου στην παλιά αβελτηρία, αν τους διευκολύνει κανείς υπερβολικά.

Ο Μιχελάκης υπόσχεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε το θέλει η κυβέρνηση. «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που άρχισε η κυβέρνηση του Π/Θ Σαμαρά, για να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση «θα πατάξει και θα τιμωρήσει  τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», λέει.

«Θα προτείνουμε νέους νόμους κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των νεοναζιστικών πρακτικών». Ο Υπουργός θεωρεί και τα δύο απολύτως απαραίτητα. «Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνική ειρήνη», λέει. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από εύθραυστη. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη σημερινή ανεργία και βέβαια ούτε μια εκρηκτική αύξησή της».