ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη
στη Χριστίνα Κοραή

1. Κύριε Υπουργέ, κομματική πειθαρχία στα μέτρα ή ψήφος συνείδησης;
Στη διαδρομή ενός πολιτικού έρχεται συχνά η ώρα δύσκολων αποφάσεων, που ξεπερνούν το ατομικό ή το κομματικό συμφέρον και ταυτίζονται με τη μοίρα του έθνους και της κοινωνίας. Αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να έχουν ως γνώμονα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.
2. Ειλικρινά πιστεύετε ότι «κοπεί» τώρα, ότι θα είναι πρόσκαιρο;
Η οικονομία είναι δυναμική. Όπως τα αυτονόητα του χθες σήμερα δεν είναι δεδομένα, έτσι και οι σημερινές δυσκολίες αύριο μπορεί να αντικατασταθούν από μία νέα, στέρεα και υγιή ανάπτυξη, που θα βελτιώσει τη ζωή μας και θα ενισχύσει την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Όλα εξαρτώνται από την ορθότητα των αποφάσεων που παίρνουμε και απ’ την συνεπή εφαρμογή μιας ξεκάθαρης και υπεύθυνης διορατικής εθνικής πολιτικής.
3. Η κυβέρνηση προτείνει και η τρόικα αποφασίζει; Το ρωτάω αυτό, επειδή τελικά υπερισχύουν τα χειρότερα σενάρια…
Η συνεννόηση ανάμεσα σε εκλεγμένους πολιτικούς και υψηλόβαθμους τεχνοκράτες έχει πάντα μία δυσκολία και μία πολυπλοκότητα, διότι τους πρώτους τους προσδιορίζει η κατάσταση της κοινωνίας και τους δεύτερους ο ορθολογισμός των στόχων. Ωστόσο πιστεύω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι σήμερα – σε σύντομο σχετικά χρόνο – «γράφει» αποτελέσματα. Καταθέτουμε στοιχειοθετημένες αντιπροτάσεις. Πολιτικά έχουμε περάσει ήδη στην αντεπίθεση. Οι επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Ντράγκι αλλάζουν το κλίμα. Η Ελλάδα ανακτά τη διεθνή της αξιοπιστία και αξιοποιεί τη στήριξη της Ευρώπης. Το κράτος αρχίζει να λειτουργεί και οι προσπάθειες μας αναγνωρίζονται. Όλ’ αυτά αποτελούν στερεή βάση για την επιτυχία μιας εθνικής διαπραγμάτευσης
4. Που είναι τα ισοδύναμα που υποσχόταν η ΝΔ προεκλογικά;
Δυστυχώς, η γραμμή άμυνας κατά των οριζόντιων περικοπών έσπασε πριν τις τελευταίες εκλογές. Τώρα αγωνιζόμαστε διπλά. Πρώτον, για να την αντικαταστήσουμε και δεύτερον, για να εμποδίσουμε λογικές απολύσεων. Η μείωση του κράτους, οι τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αντιστρέψουν το σπιράλ της ύφεσης προς τα πάνω. Τα οικονομικά αποτελέσματα του Αυγούστου εμφανίζουν έπειτα από καιρό την πρώτη ελπίδα ανάκαμψης.
5. Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα;
Εγγύηση γι’ αυτό είναι μόνο η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

6. Εσείς έχετε κάποιες «κόκκινες γραμμές» στα μέτρα; Ποιες είναι αυτές;
Η ανεξαρτησία μίας χώρας, η εθνική της υπερηφάνεια, το διεθνές της κύρος εξαρτώνται απ’ τις αντοχές της οικονομίας της και από την πίστη και την αγωνιστικότητα της κοινωνίας της. Είναι σαφές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο οικονομικό. Οι Έλληνες σήμερα με τις θυσίες που κάνουν αποδεικνύουν ότι μπορούν και ξέρουν να κερδίζουν. Υπάρχει, ωστόσο, ένας πυρήνας κοινωνικής συνοχής που δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψουμε να τον αγγίζουν οι περιοριστικές πολιτικές. Η ανόρθωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μαζί με την κοινωνία και όχι με την κοινωνία απέναντι.

7. Με τις περικοπές στους ΟΤΑ τι γίνεται;
Τον Αύγουστο περιέκοψα κατά 30% τη χρηματοδότηση των δήμων, διότι διαφορετικά τώρα θα είχαμε συνολικό «έμφραγμα» και απόλυτη στάση πληρωμών, αφού στον προϋπολογισμό η προηγούμενη κυβέρνηση ενέγραψε 300 εκατ. λιγότερα από τα προγραμματισθέντα.
Παρά τις δυσκολίες όμως, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, προκαταβάλαμε 35 εκατ. από τα 213,8εκατ. των παρακρατηθέντων πόρων που θα εκταμιευτούν μαζί με 299 εκατ. της ΣΑΤΑ ως το τέλος του έτους. Παράλληλα κατατίθεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των χρεών των Δήμων που θα δίνει παράταση αποπληρωμής στα δάνεια από οχτώ έως δέκα χρόνια, με διετή περίοδο χάριτος και μείωση επιτοκίου μέχρι 0,5%. Αυτό δημιουργεί όφελος 42% απ’ τα τοκοχρεολύσια και πρόσθετη ρευστότητα 90 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

8. Βρέθηκε λύση για τη μεταφορά των μαθητών;
Καταρχάς, για την τρέχουσα σχολική χρονικά αποφασίσαμε την παράταση του περσινού συστήματος έπειτα από μείωση των τιμών κατά 17% απ’ τους μεταφορείς. Έτσι το κράτος κερδίζει 25 εκατ. Αλλά και οριστικά με νομοθετική πρωτοβουλία και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που μεταφέρουν την ευθύνη στις Περιφέρειες και διασφαλίζουν τη μεταφορά 200.000 μαθητών. Παράλληλα, κατοχυρώσαμε τα χρέη του 2011 προς τους μεταφορείς και τους καταβάλαμε και 22 εκατ. για τα φετινά.

9. Κύριε Υπουργέ, τι κλίμα διαμορφώνεται στη Θράκη με την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ); Πάνε να την κάνουν… Βουλγαρία;
Η οικονομική ζώνη για να υπάρξει πρέπει να έχει την έγκριση της Ε.Ε., πράγμα δύσκολο για χώρα της Ευρωζώνης. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει αποδοχή και από την ελληνική κοινωνία. Για την Ελλάδα τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής: Δεν μπορεί να ισχύουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις απ’ την υπόλοιπη χώρα. Τα κίνητρα πρέπει να είναι ο χαμηλότερος και σταθερός φορολογικός συντελεστής, η αντιγραφειοκρατική λειτουργία και η χρηματοοικονομική διευκόλυνση. Επίσης, επειδή μιλούμε για μία ευαίσθητη ακριτική περιοχή, η EΟZ πρέπει να είναι θεματικά προσανατολισμένη και χωροταξικά περιορισμένη σε ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή), ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο) και λιμάνια. Κυρίαρχο δε ρόλο, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, στην αδειοδότηση λόγω παραμεθορίου πρέπει να διαδραματίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, όπως συνέβαινε πάντα.
10. Με τα στρατόπεδα των λαθρομεταναστών τι γίνεται;
Έχουμε τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού κ. Δένδια, και της κυβέρνησης ότι το επόμενο διάστημα θα εκκενωθούν οι Σχολές Αστυνομίας της Θράκης και φέτος θα ξαναλειτουργήσει η Σχολή Κομοτηνής και του Διδυμότειχου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την τοπική ανάπτυξη, αλλά και για την εθνική ασφάλεια.

11. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στο τουρκικό προξενείο, όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Κοττάκης στα «Επίκαιρα» (τεύχος 152, 13/9/2012). Οι Τούρκοι στήνουν δικές τους κρατικές δομές και προσπαθούν να κατευθύνουν μόνο στην τουρκική εκπαίδευση τους μουσουλμάνους μαθητές…
Η αποστολή της οποιασδήποτε διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολυεπίπεδων διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Είναι θεμιτό επίσης, για μια μουσουλμανική μειονότητα που ζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα να θέλει να προστατεύει την πολιτιστική της ιδιαιτερότητα, πράγμα αυτονόητο στις δημοκρατίες. Θέλω, ωστόσο, να επισημάνω δύο γεγονότα που προκαλούν προβληματισμό.
Πρώτον, την επιδίωξη κάποιων κύκλων της τουρκικής πολιτικής να παρεμβαίνουν χρησιμοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής στη Θράκη. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και προεκλογικά, όταν υπήρξε σαφής επιδίωξη για μονομερή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Ροδόπη, που θα απέκλειε τη δυνατότητα εκλογής χριστιανού βουλευτή.
Δευτέρον, συχνά εκδηλώνεται προσπάθεια εκτουρκισμού των δύο διαφορετικών πολιτιστικών και εθνοτικών ομάδων που συναποτελούν τη μουσουλμανική μειονότητα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης, δηλαδή των Πομάκων και των Ρομά. Σε αυτή την πολιτική, δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν στρεβλά το ρόλο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της θρησκείας. Για την Ελλάδα, η Θράκη είναι ο καθρέφτης ποιότητας της Δημοκρατίας μας, είναι το πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας που οικοδομούμε, με σεβασμό στους κανόνες και τα δικαιώματα, τους οποίους δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει.

12. Εξεταστική για το Μνημόνιο θα γίνει, έπειτα και από τις αποκαλύψεις Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε πως το πρόγραμμα θα αποτύχει;
Κάποια στιγμή τα αίτια της κρίσης πρέπει να διερευνηθούν, ώστε τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον. Ωστόσο τώρα, την κρίσιμη ώρα της εθνικής προσπάθειας, δεν πρέπει να κοιτούμε πίσω. Το βλέμμα μας οφείλει να είναι προσηλωμένο στην κορυφή του βουνού.

13. Η κυβέρνηση πως θα αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, όταν μέλη της σπάνε πάγκους και υπάρχουν πολίτες που τους στηρίζουν;
Εμείς είμαστε θιασώτες της αυστηρής Δημοκρατίας. Η συντεταγμένη Πολιτεία λειτουργεί με βάση νόμους και κανόνες. Η αυτοδικία δεν είναι λύση. Συμβάλλει στον εκφυλισμό και την κατάπτωση του κράτους. Η λύση είναι να λειτουργήσει η Πολιτεία για να μην αφήνει κενά που καλύπτουν άλλοι.

14. Η κυβέρνηση συνεργασίας δοκιμάζεται;
Στην Ελλάδα εδραιώνεται για πρώτη φορά, παρά τις δυσκολίες, μια κουλτούρα συνεργασίας και πολιτικής συνεννόησης.