ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ»
Πόσο πιθανή θεωρείτε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Η Ελλάδα, από κάθε άποψη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα. Όλοι όσοι συζητούν το αντίθετο υπονομεύουν το ευρώ και κλονίζουν την Ευρωζώνη. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες της προσαρμογής, τις ζω άλλωστε και στο υπουργείο. Είναι χρέος όλων μας να πετύχουμε την αντιστροφή των πραγμάτων, να μετατρέψουμε την Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή, σε επιτυχημένο μοντέλο ανάκαμψης, πρωτοστατώντας στη δημιουργία αντίστροφης δυναμικής για την Ευρωζώνη.
Πέραν της πιθανής ή μη εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης συνολικά πως τη βλέπετε; Το ενδεχόμενο όχι να φύγει η Ελλάδα μόνο, αλλά να χρεοκοπήσει ολόκληρος ο Νότος…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα πέτυχε πολλά. Έβαλε τέλος στους πολέμους, εδραίωσε τη δημοκρατία, εγγυήθηκε στην πράξη το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε πράξη την Κοινωνική Οικονομία της αγοράς, δημιούργησε ανάπτυξη και ευκαιρίες για όλους. Όλα αυτά επετεύχθησαν χάρη στη λογική της συναπόφασης. Μικρά και μεγάλη κράτη, φτωχά και πλούσια, κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου πέτυχαν να συν-υπάρχουν, να συν-αποφασίζουν και να συν-δημιουργούν. Αυτό το σύστημα σήμερα κλονίζεται, λόγω της κρίσης, γιατί η δεύτερη γενιά Ευρωπαίων πολιτικών δεν τόλμησε όσο η πρώτη. Δηλαδή, δε συμπλήρωσε το σημαντικό βήμα της νομισματικής ένωσης με δημοσιονομική , οικονομική και πολιτική ένωση. Αυτές οι αλλαγές τώρα μπορεί να δυσκολεύουν αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν εν κινήσει και να υποστηριχθούν από όλους. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Ο Βορράς είναι αναγκαίο να συνεισφέρει και ο Νότος να εναρμονιστεί. Η μοίρα όλων είναι κοινή. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.
Έχετε γνώση των γερμανικών πραγμάτων. Πως πιστεύετε ότι σκέπτονται οι Γερμανοί να κινηθούν; Τι επιδιώκουν;
Πιστεύω ότι ο σκληρός πυρήνας της χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας θα χαιρόταν να έβλεπε την Ελλάδα ως επιτυχημένο πρότυπο για δύο λόγους: πρώτον, διότι έτσι θα δικαιολογούσε στη δική του κοινή γνώμη πειστικά τις χρηματοδοτήσεις της γερμανικής οικονομίας προς το Νότο και, δεύτερον, διότι θα πιστωνόταν σημαντικά οφέλη από την ελληνική επιτυχία. Αυτό εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Οφείλω να επισημάνω με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι κάποιες δημόσιες φωνές της γερμανικής πολιτικής σκηνής δυσκολεύουν με τις επιπόλαιες και εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις τους την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, ο ελληνικός λαός.
Δεν υπάρχει πάντως θέμα συνέπειας για τη ΝΔ; Εξελέγη με σημαία την επαναδιαπραγμάτευση και τώρα λέει «να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και μετά να διαπραγματευτούμε».
Υπάρχει θέμα χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειές μας για ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Για να καταφέρουμε να αναστρέψουμε το κλίμα, θα πρέπει να δώσουμε τα πρώτα σαφή δείγματα αποτελεσματικότητας και συνέπειας. Να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι αυτή η κυβέρνηση πράγματι θα τολμήσει να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν λοιπόν πετύχουμε και προχωρήσουμε θαρραλέα στις αποκρατικοποιήσεις, αυξάνουμε τις πιθανότητες να είναι αποτελεσματική η επαναδιαπραγμάτευση.
Πέραν του ζητήματος της αξιοπιστίας, υπάρχει θέμα αντικειμενικών συνθηκών. Πόσους φόρους, περικοπές και ύφεση να αντέξει ακόμα ο κόσμος; Δεν ανησυχείτε για κοινωνική έκρηξη;
Στις πρόσφατες εκλογές, ο κόσμος αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι νέο. Εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια τρικομματική κυβέρνηση για να αντιστρέψει την ύφεση που παραλύει την οικονομία. Εμπιστεύθηκε την ανάπτυξη, για να νικήσει την ανεργία. Εμπιστεύθηκε τις διαρθρωτικές αλλαγές, για να αποτρέψει τις οριζόντιες περικοπές. Εμπιστεύθηκε τις αποκρατικοποιήσεις, για να σταματήσει τις άδικες φοροεπιδρομές και να δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά. Στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν και να καλύψει το χαμένο χρόνο. Σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.
Με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια τι θα γίνει; Η ΔΗΜΑΡ έχει αντιρρήσεις για την αλλαγή του.
Στα σημεία προγραμματικής σύγκλισης, που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, αναφέρεται ρητά η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με παρόμοια προβλήματα. Εξάλλου, ως υπουργείο πρεσβεύουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής. Πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουμε για τα προβλήματα που βρήκαμε, αλλά και τις πρωτοβουλίες τις οποίες πιστεύουμε πως πρέπει να αναπτύξουμε. Πριν φέρουμε την πρόταση νόμου στη Βουλή, θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί.
Σχετικά την χρηματοδότηση των ΟΤΑ, πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 300 εκατ. ευρώ;
Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ζητούμενο είναι πράγματι τα 300 εκατ. ευρώ της ΚΑΠ, που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ο πρώην υπουργός κ. Σαχινίδης και οι υπηρεσίες του, με επιστολή τους προς την ΚΕΔΕ, είχαν δεσμευτεί ότι θα το πράξουν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Παράλληλα, υπάρχουν τα 214 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους και 800 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα. Επιδίωξή μου είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δήμους, που τόσο έχουν πληγεί από τις περικοπές.
Οι περικοπές στου ΥΠΕΣ που θα γίνουν;
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, της τάξης του 61% από το 2009. Κατά τις συναντήσεις μου τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον κ. Στουρνάρα, εισηγήθηκα κάποια ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός αυτών των εργαλείων με στοχευμένες περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες μπορεί να αποφέρει όφελος στο ελληνικό δημόσιο που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, χωρίς να απογειωθούν η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των δήμων. Στόχος μας είναι κάθε ευρώ που θα διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των οικονομικών των ΟΤΑ να δαπανάται υπέρ της πολιτικής της Κοινωνικής Ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας.
Με τα προνομιακά επιδόματα τι θα γίνει;
Η πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός αφορούσε τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου- Απριλίου. Περιμένουμε την εκταμίευση του δωδεκαρτημορίου από το υπουργείο Οικονομικών, την τακτική επιχορήγηση αυτού του μήνα, για να μπορέσουμε αμέσως να υπογράψουμε τα κοινωνικά επιδόματα Μαΐου-Ιουνίου, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμα για τα δοκιμαζόμενα κομμάτια της κοινωνίας μας. Το ζήτημα θα έχει λυθεί αρχές Αυγούστου.