ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ WEEKEND
1. Πιστεύετε ότι ζούμε τη νέα Μεταπολίτευση, όπου θα αναδειχθούν νέα δεδομένα;
Η παρούσα κυβέρνηση είναι ζωντανή απόδειξη πως τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει. Χωρίς να υπάρχει παράδοση πολιτικής συνεργασίας στον παρελθόν, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να υπερβούν κομματικές γραμμές και να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
2. Προαναγγείλατε τον επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών, τον διαρκή έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των αιρετών. Πότε θα δρομολογηθούν αυτά;
Σύντομα. Εξάλλου, κάτι τέτοιο προβλέπεται και στα σημεία προγραμματικής σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, μέρος των οποίων θίξατε και εσείς, θα βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. Τόσο για περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα κόμματα όσο και για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
3. Έχετε αναφερθεί και στην καθιέρωση κοινωνικών επιδομάτων για αναξιοπαθούντες, αλλά και στην ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων για φτωχούς στους Δήμους. Υπάρχουν τα κονδύλια;
Αναμφίβολα, οι οικονομικές δυσκολίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι το πιο ετοιμοπόλεμο και συγκροτημένο δίκτυο για την εφαρμογή της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας που έχουμε εξαγγείλει ως υπουργείο είναι οι Δήμοι, και δεύτερον, ότι οι Δήμοι είναι δυστυχώς «πρωταθλητές στις περικοπές». Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν θα προχωρήσουμε, αφενός, στον οικονομικό εξορθολογισμό και στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ και, αφετέρου, στην εξεύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης. Η ενίσχυση των ΣΔΙΤ, η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, οι πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης είναι κάποιοι από αυτούς. Το Υπουργείο, λοιπόν, μπαίνει μπροστά στο συντονισμό και την ενίσχυση του δικτύου των Δήμων, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, μέσα από τα κοινωνικά και προνοιακά τους προγράμματα.
4. Ζητούμενο, όπως φάνηκε και από τη διυπουργική ύπο τον Γ. Στουρνάρα, είναι οι περικοπές δαπανών στα υπουργεία. Εσείς, σε ό,τι σας αφορά, πως αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό;
Είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα. Πάντα όμως με λογική, σοβαρότητα και πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών από το 2009 σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, της τάξεως του 61%. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης, είχε παραδεχθεί ότι ενέγραψε στον προϋπολογισμό 300 εκατ. λιγότερα απ’ όσα προέβλεπε η χρηματοδότηση της ΚΑΠ για τους Δήμους. Σε όλα αυτά προσθέστε, 214 εκατ. από τα παρακρατηθέντα και πάνω από 800 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα προς τους Δήμους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, βάσει της οποίας θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περικοπές. Είναι επίσης βέβαιο, όμως, ότι πρέπει με έξυπνες λύσεις να απομειώσουμε πολλά κόστη που επιβαρύνουν τους Δήμους (μείωση κόστους απαλλοτριώσεων με μεταφορά συντελεστή δόμησης και μείωση επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει τους Δήμους να βρουν τρόπους εξοικονόμησης αλλά και αύξησης των εσόδων και, από την άλλη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατανοήσει το νέο οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλείται να λειτουργήσει.
5. Θεωρείτε εφικτή την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του Μνημονίου;
Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν κάτι πολύ βασικό. Για να καταφέρουμε να επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, θα πρέπει να δώσουμε τα πρώτα σαφή δείγματα αποτελεσματικότητας. Έτσι θα αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία στο εξωτερικό και θα έχουμε το περιθώριο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Εάν, λοιπόν, πετύχουμε τα ισοδύναμα και προχωρήσουμε θαρραλέα στις αποκρατικοποιήσεις, αυξάνουμε τις πιθανότητες να είναι αποτελεσματική η επαναδιαπραγμάτευση.
6. Βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε συνδικαλιστικούς φορείς για τις αποκρατικοποιήσεις. Είστε έτοιμοι για συγκρούσεις με τη ΔΑΚΕ;
Είμαστε αποφασισμένοι να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία και να μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέσης ισχύος. Να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα και στο εξωτερικό ότι είναι αποφασισμένη να «σπάσει αυγά». Αυτό μπορεί να γίνει με ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της αγοράς, ώστε να πάψει πια η Ελλάδα να είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Εξάλλου, η αξιοποίηση έχει πολλές μορφές. Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα μας λύσουν τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια, σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από κατεστημένα που πλήττονται. Καλό θα ήταν, όμως, όσοι διαφωνούν να ενημερωθούν πρώτα για τα επιχειρησιακά σχέδια των υπουργείων. Εξάλλου, η ευρεία πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος δημιουργεί τις συναινέσεις που απαιτούνται για να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διαχωρίσουμε ορισμένα πράγματα. Άλλο πολιτική και άλλο συνδικαλισμός. Η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη, που έχει χρέος να δημοσιοποιεί τις αντιλήψεις των εργαζομένων. Και η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να μειώσει το κράτος.