ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 18 Μαΐου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΤΑΚΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 27 Αυγούστου 2010

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Δ. ΤΑΚΗ

 

Κος ΤΑΚΗΣ:

Λοιπόν, η ώρα είναι 8:09 και από την αντιπολίτευση και την Έλσα Παπαδημητρίου, θα έρθουμε τώρα στην Κυβέρνηση.

        Διάβαζα προχθές, σε ένα blog, το Veto300, ένα κείμενο της Αλεξάνδρας Κωστοπούλου, που έλεγε το εξής. Ότι από το 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου, όποτε αναζητεί ένα πρόσωπο για μια κορυφαία θέση, είτε είναι αυτή του Γραμματέα, είτε του Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, είτε ενός πολύ σημαντικού Υπουργείου, καταλήγει σε ένα και μόνο πρόσωπο.

        Αυτό το πρόσωπο λοιπόν είναι σήμερα εδώ. Είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ίσως από τους πιο στενούς ή ο στενότερος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Ένας άνθρωπος που από τότε που είναι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μόνο νίκες.

        Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, κύριε Ραγκούση, ή αν οφείλεται σε εσάς μόνο ή και σε άλλους παράγοντες. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όλοι λένε ότι είστε ένα πολύ φρέσκο πρόσωπο, που έχει να κάνει με αυτό το νέο ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζει, οραματίζεται και υλοποιεί ο κύριος Παπανδρέου.

        Να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχήν, γιατί ξέρω ότι σπανίως δίνετε συνεντεύξεις στην τηλεόραση και να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ, σε μια κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, καθώς περιμένουμε και τις αλλαγές στη δομή της Κυβέρνησης.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι δική μου η τιμή που βρίσκομαι εδώ.

        Κατά δεύτερο, είπατε αρκετά πράγματα, που για να ακριβολογώ βέβαια αναφέρονται από ένα blog, τα οποία νομίζω ότι απέχουν, αρκετά από την πραγματικότητα. Αλίμονο αν ήταν έτσι.

        Η προσπάθεια είναι συλλογική και επίσης θέλω να τονίσω κάτι που αναφέρατε. Το έχω ζήσει, δεν το λέω γιατί υπάρχει ένα θέμα συστολής από πλευράς μου. Έχω ζήσει ότι όλο αυτό το διάστημα αν για κάτι έψαχνε ο Γιώργος Παπανδρέου, ψάχναμε όλοι.

        Πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι. Γιατί αυτό το οποίο επιτεύχθηκε ήταν αποτέλεσμα πολλής δουλειάς, πολλών ανθρώπων.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πάντως πάντα σε εσάς κατέληγε, έτσι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ήταν όχι «Έχω μια θέση, πού θα τη δώσω;», αλλά «Έχω μια αποστολή, μια ευθύνη».

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μα αυτό λέω.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Και δεν είναι μόνο ο Γιάννης ο Ραγκούσης, προς Θεού.

        Είναι πάρα πολλά στελέχη του κινήματος, σημερινοί υπουργοί, μέσα στο κίνημα, που αυτή τη στιγμή διαδραματίζουν ενεργό ρόλο. Όλοι εμείς αποτελούμε νομίζω μια πολύ καλή ομάδα, η οποία κάνει ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι της, με τον συντονισμό και την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, για να βοηθήσει τη χώρα.

        Πρέπει να σας πω, κύριε Τάκη, πως αισθάνομαι πραγματικά ότι δεν υπάρχει τίποτα που ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι εμείς μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο και να μην προσπαθούμε να το κάνουμε.

        Μπορεί να μην τα καταφέρνουμε πάντα, αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατόν.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Για να μην σας πάω αμέσως στα βαθιά και στα χοντρά της πολιτικής, να πάμε λίγο να την ξεκινήσουμε χαλαρά την κουβέντα.

        Ήσασταν στην Πάρο αυτό το καλοκαίρι, ήσασταν μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Πάρο. Πολλοί λένε ότι μαζί σχεδιάσατε όλο αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες.

Εγώ θα ήθελα να μου πείτε λίγο για τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά αυτής της συντροφιάς και της παρέας με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Πάρο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό. Δυο-τρία πράγματα πάλι.

        Το πρώτο βασικό, ότι εγώ βρίσκομαι στην Πάρο όσο περισσότερο μπορώ. Εκεί ζει η γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά μόνιμα. Δεν έχουν έρθει στην Αθήνα.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Από επιλογή δεν τους φέρατε εδώ;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Από επιλογή των παιδιών, πρέπει να σας πω, κυρίως.

        Εκεί πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά μου, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Εκεί ζουν, εκεί αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που ο μη γένοιτο καμιά φορά, ακόμα και στο θέμα της υγείας, μπορεί να παρουσιάζονται στα μικρά παιδιά, και ούτω καθεξής.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Δεν μπήκατε δηλαδή στον πειρασμό να τους φέρετε στο Κολέγιο εδώ και να μείνετε στην Εκάλη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ, να σας πω την αλήθεια προσπάθησα, αλλά τα παιδιά αντιστάθηκαν, γιατί είχαν μάθει ήδη σε έναν τρόπο ζωής τελείως διαφορετικό.

        Το δεύτερο που θέλω να πω για μια ακόμα φορά. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανακάλυψε την Πάρο από εμένα. Την ήξερε την Πάρο, την αγαπούσε πολύ, πριν από εμένα. Απόδειξη δε το γεγονός ότι εκεί γνωρίστηκε με εμένα, εκεί τον γνώρισα εγώ, παρότι πολλά χρόνια και εγώ και εκείνος στο κίνημα, δεν είχε τύχει μέχρι τότε να συμπέσουμε.

        Το τρίτο που θέλω επίσης να υπογραμμίσω, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σχεδιάζει με εμένα και δεν σχεδιάζει με κανέναν αποκλειστικά τίποτα.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Δεν μπορεί όμως να μην σας είπε, εκεί που ήσασταν χαλαρά στην Πάρο, «Γιάννη, τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνω για αυτό, για εκείνο, για το άλλο;»

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ο Πρωθυπουργός της χώρας νομίζω έχει γίνει σαφές σε όλους – και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν και όσοι δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τόσο το καλύτερο για αυτούς – είναι ότι είναι ένας άνθρωπος του διαλόγου, της διαβούλευσης, και μάλιστα θα έλεγα της διαβούλευσης η οποία δεν έχει όρια.

        Ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει διαρκώς, και με τους συνεργάτες του και με τους υπουργούς του και με τους συντρόφους του, αλλά και με την κοινωνία και τους πολίτες, να συνδιαλέγεται.

        Αλίμονο αν σε αυτό το πλαίσιο δεν συζητούσε και με έναν Υπουργό όπως είμαι εγώ, αλλά αλίμονο εάν κανείς φαντάζονταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει με έναν Υπουργό, ή με δύο υπουργούς, ή με τρεις υπουργούς.

        Δεν έχει τη λογική των στενών συνεργατών. Θα το διαπιστώνετε διαρκώς στην πορεία. Δεν έχει τη λογική των προνομιακών σχέσεων. Θα κάνει, όπως έκανε ήδη μέχρι τώρα, τις καλύτερες κατά τη γνώμη του επιλογές, τις πιο αξιοκρατικές, για να πετύχει και εκείνος και όλοι μας στη μεγάλη αποστολή που έχουμε αναλάβει. Όχι μόνο να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά και να την αναμορφώσουμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Για το θέμα του ανασχηματισμού και για το εάν εσείς θα είστε το κεντρικό πρόσωπο ή ο περίφημος υπερ-υπουργός που λέγεται, δεν θα σας ρωτήσω τώρα, θα σας ρωτήσω μετά, αργότερα.

        Μην απαντήσετε τώρα, αφήστε να έχουμε κάτι και για τη συνέχεια.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Να σας πω ότι δεν θα σας απαντήσω τίποτα διαφορετικό από αυτό που ξέρετε.

        Κύριε Τάκη, μισό λεπτό. Είναι θέμα, αν θέλετε, και για εμάς είναι ένα στοιχείο διαπαιδαγώγησης και σε ό,τι μας αφορά στο εσωτερικό μας και σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που εκπέμπουμε στον Έλληνα πολίτη.

        Θα απουσίαζε κάθε ίχνος σοβαρότητας να λέει ο Πρωθυπουργός σε εμάς τους υπουργούς, προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο, «Θέλω να σταματήσετε τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό», και μάλιστα δίνοντας και έμφαση ακόμη και ιδιωτικώς, και οι υπουργοί να συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση.

        Αυτό νομίζω ότι, πραγματικά σας το λέω, θα στερούνταν κάθε σοβαρότητας και θα έπληττε καίρια το πραγματικό νόημα αυτού που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.

        Και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την Ελλάδα και τον Έλληνα πολίτη. Ούτε για τον εαυτό μας, ούτε για το κόμμα μας, ούτε για την παράταξή μας, ούτε για τον Πρωθυπουργό μας δεν δουλεύουμε.

        Δουλεύουμε για την Ελλάδα, για τον τόπο, και αν θέλετε, αν έχουμε μια καλώς εννοούμενη κατά τη γνώμη μου υστεροβουλία, είναι δουλεύουμε και για τον εαυτό μας, όπως όμως αυτός θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος.

        Δεύτερον, να σας πω για να μην σας στεναχωρώ, τι άλλο να πει κανείς; Μίλησε ο Πρωθυπουργός για αυτά τα θέματα και αυτά δημοσιοποιήθηκαν. Στο Υπουργικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Εγώ διάβαζα, κύριε Ραγκούση, προχθές, εδώ έβλεπα τις εφημερίδες, για δύο-τρεις μέρες είχαν τεράστιες φωτογραφίες όλες οι εφημερίδες δικές σας και έλεγαν: «Θα είναι ο νέος υπερ-υπουργός; Θα είναι ο συντονιστής της Κυβέρνησης;»

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Τάκη, κάθε φορά γίνεται αυτό και θα συνεχίσει να γίνεται. Κάθε φορά, ο Τύπος παίζει τον δικό του ρόλο, καλά κάνει…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αλλά δεν υπήρχε θέμα συντονιστή μέχρι τώρα και υπερ-υπουργού.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν μίλησε ο Πρωθυπουργός ούτε για συντονιστή ούτε για υπερ-υπουργό, όπως λέτε.

        Εγώ δε, θα σας πω ότι ο Τύπος πάντα έτσι τα βλέπει. Μιλάει ξέρω ’γω για τον «Τσάρο της οικονομίας». Εμείς δεν βλέπουμε κανέναν τσάρο της οικονομίας. Εμείς βλέπουμε έναν άνθρωπο, παραδείγματος χάριν τη συγκεκριμένη περίοδο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που από το πρωί μέχρι το βράδυ μοχθεί για να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Εγώ δεν θα σας ρωτήσω αν θα θέλατε, θα σας ρωτήσω θα μπορούσατε να λειτουργήσετε σε μια τέτοια θέση;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, όχι, κύριε Τάκη. Σας είπα προηγουμένως, εσείς τώρα με άλλο τρόπο προσπαθείτε να επαναδιατυπώσετε την πρώτη ερώτηση, για να σας επαναλάβω ότι δεν θα ήταν σοβαρό.

        Μία μόνο κουβέντα σε αυτά τα «υπέρ». Υπάρχουν μόνο υπερ-προβλήματα. Και το μόνο που απαιτείται είναι μόνο υπερπροσπάθεια. Αλλά όχι μόνο από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Από όλους.

        Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή τη στιγμή, στη φάση που βρίσκεται η χώρα, ή όλοι μαζί οι Έλληνες πολίτες θα μοχθήσουμε, θα κοπιάσουμε, θα υπερπροσπαθήσουμε, κυρίως να αλλάξουμε πρώτα και κύρια τις κακές μας συνήθειες και θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας ή από εκεί και μετά, τα πράγματα θα χρειαστεί, όπως καταλαβαίνετε, να τα συζητήσουμε ξανά.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Είπατε πριν, κύριε Υπουργέ, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ένα στενό επιτελείο, δεν συζητά μόνο με ένα, δύο, τρεις υπουργούς, έχει μία σφαιρική εικόνα και παίρνει τελικώς τις αποφάσεις ο ίδιος.

Ωστόσο, διαβάζω εδώ στις εφημερίδες, και μάλιστα ασκείται κριτική και επισήμως πια από την Νέα Δημοκρατία, για αυτούς περίφημους συμβούλους του Πρωθυπουργού και τις χλιδάτες, όπως γράφουν κάποιες εφημερίδες, προσλήψεις στο οβάλ γραφείο του Γιώργου.

Τι γίνεται με αυτούς τους περίφημους συμβούλους; Τους Έλληνες, τους ξένους; Όλα αυτά τα πράγματα. Γιατί τέτοια σκόνη σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες και μάλιστα και επισήμως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Νομίζω ότι δεν υπάρχει, σε εμένα τουλάχιστον, μπορεί να κάνω λάθος, άλλος τρόπος να αποδώσω αυτή την αντίδραση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλω να πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα προσωπικό ατόπημα, δεν αποπνέει μία ευρύτερη συλλογιστική στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαρακτηρίσω αυτή την αντίδραση από το να χρησιμοποιήσω την λέξη δημαγωγία, κύριε Τάκη. Έλεος, φτάνει πια η δημαγωγία.

Δεν υπάρχει άλλη Κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν μπορεί, γιατί δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει πράγματι ότι κάναμε μία ρουσφετολογική πρόσληψη από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Η πρώτη Κυβέρνηση που για πρώτη φορά όποιες προσλήψεις έγιναν στο δημόσιο, όποιες προσλήψεις έγιναν σε μόνιμο προσωπικό για να στελεχώσουν την δημόσια διοίκηση, έγιναν απολύτως μέσω ΑΣΕΠ με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτό έχει να κάνει με το δημόσιο. Εγώ σας ρωτάω τώρα και η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για το γραφείο το Πρωθυπουργικό. Αυτό ρωτώ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μα τώρα, κατηγορεί η Αντιπολίτευση. Εγώ το χαρακτηρίζω δημαγωγία. Η Αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει και να τοποθετηθεί σε σχέση με αυτό απέναντι στον Έλληνα πολίτη, αν αυτή την στιγμή η χώρα χρειάζεται ένα Πρωθυπουργό ο οποίος να μπορεί, όπως ο ίδιος αισθάνεται, να αποδίδει το μέγιστο των δυνάμεών του και να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα της κοινωνίας και οικονομίας. Ή θέλει, εν ονόματι ενός λαϊκισμού, δημαγωγικού λαϊκισμού να κάθεται να συζητάει αν αυτές οι θέσεις των συμβούλων είναι πολλές ή λίγες και ούτω καθεξής.

Αν επρόκειτο για προσλήψεις, κύριε Τάκη, μόνιμου προσωπικού που γίνονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού χωρίς αξιοκρατία, θα υπήρχε πρόβλημα. Και σας διαβεβαιώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ποτέ δεν θα τις έκανε.

Αλλά δεν μιλούμε για μόνιμο προσωπικό. Εδώ μιλούμε για ανθρώπους οι οποίοι θα στηρίξουν ένα τιτάνιο έργο που πραγματοποιείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εκεί, και αν μιλάμε για την πρόβλεψη αυτές να φτάσουν, παραδείγματος χάριν, μέχρι 20, νομίζω ότι πια ειλικρινά, το ξαναλέω άλλη μία φορά, είναι να εκφράζει κανείς την λύπη του.

Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης, προερχόμενο δε, και σας παρακαλώ θερμά, από την σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία κυριολεκτικά και στον τομέα αυτό, τον τομέα των προσλήψεων, διέλυσε τα πάντα γύρω από διαδικασίες αξιοκρατίας, γύρω από διαδικασίες ορθολογικής διαχείρισης των πόρων.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Σαφής.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αλλά να μην πούμε ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν. Αυτά τα έκαναν, τα χρεώθηκαν, δηλαδή αυτά τα απέραντα, τα απεριόριστα ρουσφέτια. Να μιλούν, να ελέγχουν, να κρίνουν. Αλλά προς Θεού, είναι δυνατόν να αμφισβητούν το δικαίωμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό να πει ότι θέλω δύο ανθρώπους για να κάνω τι; Για να περάσω καλά την ώρα μου; Να δουλέψω για την Ελλάδα, να λύσω προβλήματα. Να μην χάνω χρόνο. Να μην οργίζομαι διότι ενώ θα έπρεπε να έχω αυτή την στιγμή τον φάκελο έτοιμο, ακόμα ο φάκελος καθυστερεί και εγώ πρέπει να μιλήσω με τον Ομπάμα ή πρέπει να μιλήσω με τον Όλι Ρεν και ούτω καθεξής.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Λοιπόν, το λύσαμε το θέμα των συμβούλων. Να πάμε τώρα στα θέματα του Υπουργείου σας.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ναι, και θα παρακαλούσα ειλικρινά, ή θα ήλπιζα για να ακριβολογώ, θα ήλπιζα αυτή η συζήτηση, πραγματικά, από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και κυρίως του εκπροσώπου της ξαναλέω, γιατί θέλω να ελπίζω ότι ήταν μία προσωπικά άτυχη στιγμή από πλευράς του, να σταματήσει εδώ.

Στο τέλος, τέλος, ξέρετε, αυτοί δεν είναι σύμβουλοι ως πρόσωπα. Τώρα, όποτε τους προσλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα τους χρησιμοποιήσει, μετά θα φύγουν. Είναι μετακλητοί. Όταν και όποτε ο λαός αποφασίσει να αλλάξει Πρωθυπουργό. Όμως, οι θέσεις αυτές θα μείνουν και για τον επόμενο. Δηλαδή η δυνατότητα.

Και να σας πω και κάτι; Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι καλό σημάδι για τον τόπο να αισθάνεται την ανάγκη ότι χρειάζεται και άλλους συνεργάτες, γιατί σημαίνει ότι δουλεύει, ότι δεν κάθεται.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Είστε ένας Υπουργός που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχετε υλοποιήσει όλα όσα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά, τουλάχιστον για το Υπουργείο σας. Κάνατε τις προσλήψεις με το ΑΣΕΠ, κάνατε την υπαγωγή των προσλήψεων όπως είπαμε, την αξιοκρατική επιλογή των προϊσταμένων, τον Καλλικράτη, την δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο. Ουσιαστικά τα περισσότερα τα έχετε κάνει και αυτό είναι θετικό για εσάς.

Το μόνο που σας μένει, και είναι και μεγάλο, είναι το θέμα του εκλογικού νόμου που προεκλογικά ο κύριος Παπανδρέου το είχε βάλει πολύ, πολύ ψηλά στην ατζέντα λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η ιστορία, να αλλάξει το πελατειακό σύστημα, να πάμε σε μία νέα λογική, να πάμε σε μία νέα λογική, να πάμε σε μία νέα εποχή.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πότε θα έρθει ο εκλογικός νόμος και αν αυτός ο εκλογικός νόμος που θα έρθει είναι αυτό που ο κύριος Παπανδρέου είχε πει προεκλογικά στους πολίτες.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πριν σας πω κάτι, πράγματι, αφού με ρωτάτε για τον εκλογικό νόμο, να σας πω, μια που αναφέρετε μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ότι έχει μεγάλη σημασία να είναι γνωστό, σας παρακαλώ, και σε εσάς και στους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν ότι οι νόμοι αυτοί όχι απλώς ψηφίστηκαν αλλά ο ένας μετά τον άλλο ήδη εφαρμόζονται. Ήδη εφαρμόζονται με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Και θα το συνδέσω λίγο αυτό με τον εκλογικό νόμο, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από αυτούς τους νόμους που αναφέρατε, κύριε Τάκη, είναι αυτοί με τους οποίους εμείς καταφέρνουμε και κλείνουμε τις τρύπες….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Που ήταν πολλές.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

..ενός βαρελιού μέσα στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια έπεφταν οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού και επειδή υπήρχαν αυτές οι τρύπες, οι κόποι και οι θυσίες πήγαιναν χαμένοι.

Έχετε ακούσει τον Γιώργο Παπανδρέου, μας ακούτε όλους να λέμε ότι επιτέλους οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν και θα πιάσουν τόπο. Πού το στηρίζουμε αυτό;

Κος ΤΑΚΗΣ:

Ξέρετε αυτό ο κόσμος δεν το πιστεύει. Το ελπίζει το θα γίνει έτσι. Αλλά είναι τόσο δύσπιστος με τους πολιτικούς έχοντας στο μυαλό του και τι παρελθόν, που λέει: μακάρι, αλλά να το δω.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ο πολίτης έχει απόλυτο δίκιο και να δυσπιστεί και να είναι και αυστηρός κριτής και πρέπει διαρκώς να είναι αυστηρός κριτής απέναντι στην Κυβέρνηση, στην εκάστοτε εξουσία και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, εδώ είμαι για να τεκμηριώσω αυτά που λέω, κύριε Τάκη.

Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό το βαρέλι, μέσα στο οποίο έπεφταν μέχρι τώρα οι κόποι του ελληνικού λαού, θα εξακολουθούσε να ήταν τρύπιο αν εμείς την ώρα που λέγαμε μειώνουμε αυτό, μειώνουμε εκείνο, μειώνουμε το άλλο, δεν αυξάνουμε μισθούς και ούτω καθεξής, ο Ραγκούσης συνέχιζε στο Υπουργείο Εσωτερικών να προσλαμβάνει, εκτός μάλιστα ΑΣΕΠ, στρατιές συμβασιούχων. Να προσλαμβάνει χιλιάδες σταζιέρ, οι οποίοι δεν θα ήταν τίποτα….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτό είναι αλήθεια ότι το έχετε σταματήσει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν θα ήταν τίποτα άλλο από εκλογική πελατεία και ούτω καθεξής. Χρησιμοποιώ τον όρο εκλογική πελατεία γιατί θα έρθω στον εκλογικό νόμο.

Αν αυτό εξακολουθούσε να ισχύει, αν εξακολουθούσε να ισχύει ότι εμείς δεν θα ψηφίσουμε τον νόμο για την ΔΙΑΥΓΕΙΑ ώστε όλες οι αποφάσεις να είναι στο διαδίκτυο, να είναι διάφανες, και αφήναμε πάλι στο σκοτάδι πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται ποιος ξέρει με ποιο σκοπό. Είδαμε πολλά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, να συγκλονίζουν τον τόπο μας.

Τότε όλα αυτά μαζί και πολλά ακόμη, ή αν αφήναμε χωρίς εποπτεία και έλεγχο τους ΟΤΑ, ακόμη περισσότερο, τότε αυτά όλα θα ήταν οι τρύπες του βαρελιού, θα έπεφταν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών μέσα και θα χάνονταν.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Θα σας πω. Έχετε απόλυτο δίκιο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τώρα, δεν έχω ξεχάσει….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Είναι ωραία και η διαφάνεια και οι αποφάσεις στο διαδίκτυο, απλώς το θέμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι πρέπει σε αυτή την λογική να τους βάλετε όλους. Διότι, θα σας πω εγώ το παράδειγμα που λένε πολλοί συνάδελφοί σας, ότι ήταν όλα πολύ ωραία και περιμένατε 8 μήνες, 9, για να βάλετε τον κύριο Σπυρόπουλο, που ήταν όντως μία καλή επιλογή, στο ΙΚΑ αφού πρώτα επί μήνες αυτό.

Υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί σας, ο κύριος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Βουλής, που λέει τι τα θέλουμε τώρα αυτά τα open gov και τα Internet και τα τέτοια.

Εγώ λέω ότι είναι πολύ καλό αυτό που κάνετε. Αλλά να βάλετε όλους σε αυτή την καινούρια λογική. Είναι μισοί και μισοί. Είναι το παλιό και το καινούριο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, όχι. Μισό λεπτό, σας παρακαλώ. Εσείς λέτε ότι είναι πολύ καλό αυτό που κάνουμε, ταυτόχρονα όμως γνωρίζετε ότι αυτά που σας είπα εγώ δεν έχουν σχέση με τις πολιτικές θέσεις, με τις θέσεις της πολιτικής εμπιστοσύνης που αναφέραμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Όχι, απλώς το ανέφερα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εντάξει.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Για να δείξω ότι υπάρχουν ακόμα….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα είναι κρίμα, θα είναι αδικία να αλλοιώσει ή να μειώσει, να απομειώσει την σημασία όλης αυτής της προσπάθειας…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο αυτό δεν το μειώνει τίποτα είτε το πω εγώ όχι είτε εσείς είτε οποιοσδήποτε άλλος. Είναι σημαντικό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Να σας πω ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι πολύ σημαντικό για τον Έλληνα πολίτη ότι για πρώτη φορά, δεν μπορώ να μην το πω, για πρώτη φορά έρχονται στον Υπουργό τα στελέχη του Υπουργείου και λένε: Υπουργέ, ιδού οι διευθυντές σου. Αυτοί ανακηρύχθηκαν με βάση τα αντικειμενικά, αξιοκρατικά προσόντα τα οποία θέσπισε ο νόμος.

Αυτό ξέρετε τι μεγάλη σημασία έχει, κύριε Τάκη; Ίσως ανυπολόγιστη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος αυτό που συνέβαινε ήταν το αντίθετο. Πήγαινε ο Υπουργός στα στελέχη του Υπουργείου και τους έλεγε: αυτοί, κύριοι, θα γίνουν διευθυντές.

Λοιπόν, όλα αυτά είναι η προσπάθεια μίας σειράς μεγάλων θεσμικών αλλαγών οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της δικαιοσύνης. Η αξιοκρατία στις προσλήψεις, όλα όσα κάναμε εμείς στο δημόσιο….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Για να αλλάξει αυτό το περίφημο πελατειακό σύστημα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

…είναι για να χτυπηθεί, να ξεριζωθεί το πελατειακό σύστημα, για να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος, να αισθάνεται ότι υπάρχει ένα κράτος δίκαιο.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Σε αυτό το πελατειακό σύστημα, θα συμφωνήσετε μαζί μου, είναι ο εκλογικός νόμος.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πήγαμε εκεί που ήθελα ακριβώς να πάμε. Είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε, του Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζεται η κορωνίδα των θεσμικών μας αλλαγών.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Και έτσι είναι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο εκλογικός νόμος, όταν ο Πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσουν να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτόν με τα κόμματα, με την κοινωνία, με τους πολίτες στο σύνολό τους και ούτω καθεξής, δεν θα έχει στον πυρήνα του την λογική του να πάμε να ρυθμίσουμε την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, δηλαδή με πόσο ποσοστό θα βγαίνεις Κυβέρνηση και με πόσους βουλευτές.

Για πρώτη φορά, αυτός είναι ένας νόμος, που αυτό θέλω να γίνει απολύτως σας παρακαλώ κατανοητό, που δεν στοχεύει στο να ασχοληθεί πρωτίστως με τέτοια θέματα, όσο….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Θα έχει όμως και αυτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα έχει, υποχρεωτικά. Εκλογικός νόμος είναι. Αλλά πρωτίστως ενδιαφέρεται αυτός ο εκλογικός νόμος να επαναπροσδιορίσει, να αναμορφώσει, αν θέλετε, τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο βουλευτής.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει τεράστιες εκλογικές Περιφέρειες, πιθανότατα, σας λέω για παράδειγμα, η Β’ Αθήνας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη εκλογική Περιφέρεια της Ευρώπης.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Είναι σωστό αυτό που λέτε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στην σχέση του ψηφοφόρου με τον βουλευτή.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Άρα είναι δεδομένη η απόφασή σας ότι θα σπάσουν αυτές οι Περιφέρειες στον νέο εκλογικό νόμο, ασχέτως των αντιδράσεων σε επίπεδο βουλευτών.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Η βασική αρχιτεκτονική του εκλογικού νόμου έχει να κάνει με την οργάνωση των εκλογικών Περιφερειών σε επίπεδο μονοεδρικών και σε ευρείων Περιφερειών.

Οι στόχοι είναι: πρώτον να ενισχύσουμε τον ρόλο του βουλευτή, δεύτερον να σταματήσουν αυτή την κρίση αντιπροσωπευτικότητας που υπάρχει που αισθάνεται ο ψηφοφόρος πολίτης ότι δεν έχει βουλευτή. Ενώ αισθάνεται ότι έχει δήμαρχο, αισθάνεται ότι θα έχει περιφερειάρχη. Με τον βουλευτή σε πολλές Περιφέρειες αισθάνεται ότι δεν έχει βουλευτή και δεν φταίει ο βουλευτής για αυτό το πράγμα.

Βεβαίως να πατάξουμε το μαύρο πολιτικό χρήμα. Και βεβαίως να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αυτονομία του βουλευτή, την αυτονομία, άρα, της πολιτικής.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Έχετε καταλήξει, κύριε Υπουργέ, σε αυτό που λέμε μικτό σύστημα; Δηλαδή βουλευτές με σταυρό και βουλευτές με λίστα; Γιατί αυτό είναι που προκαλεί πάρα πολλές αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα σας αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα. Εκεί έχετε καταλήξει;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Υπάρχουν μέχρι τώρα συζητήσεις δημόσια. Αντιδράσεις δεν υπάρχουν γιατί απλούστατα εμείς δεν έχουμε παρουσιάσει κανένα σχέδιο.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Λέω σε ενδεχόμενη παρουσίαση.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή γιατί αυτό το σχέδιο θα παρουσιαστεί πρώτα στον Πρωθυπουργό, πρώτα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στην συνέχεια θα γνωστοποιηθεί βεβαίως και στα κόμματα αλλά και στο σύνολο του Κοινοβουλίου και της κοινωνίας προκειμένου να συζητηθεί. Γιατί αξίζει πράγματι η δημόσια ζωή του τόπου να σταθεί πάνω στο θέμα του εκλογικού νόμου, γιατί δε υπάρχει καμία αμφιβολία, το είπατε προηγουμένως και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να ξεριζώσουμε την πελατειακή νοοτροπία.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Περίπου πότε το βλέπετε να ανοίγει η συζήτηση;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι θέμα απόφασης. Δεν θέλω να σας…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Δεν έχετε ακόμα καταλήξει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, ακόμα δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με αυτό.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πάντως ο κύριος Παπανδρέου, επειδή φαντάζομαι μιλάτε πολλές φορές μαζί του για αυτό, είναι αποφασισμένος να το φέρει ασχέτως αν θα υπάρχουν αντιδράσεις ή όχι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μην το συζητάτε αυτό. Αυτό το έχει πει, αν μετρήσετε τις φορές που ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά στον εκλογικό νόμο, είμαι βέβαιος ότι υπερβαίνουμε στις 100 φορές.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Λοιπόν, θα πάμε τώρα σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και αμέσως μετά θα γυρίσουμε να μιλήσουμε για τον Καλλικράτη, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, για το τι πρέπει να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο περιφερειάρχη αλλά και σε επίπεδο δημάρχου στην Αθήνα.

Και βεβαίως θα μας πείτε και για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα έρθει οσονούπω, για το αν υπάρχει θέμα να κοπούν επιδόματα, για το αν υπάρχει θέμα να μειωθεί και άλλο ο μισθός των υπαλλήλων στον ευρύτερο και στενότερο δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά αμέσως μετά τις διαφημίσεις.

 

 

 

Κος ΤΑΚΗΣ:

 

Λοιπόν, η ώρα είναι 8:30 και είμαστε στο στούντιο μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Γιάννη Ραγκούση, και συζητάμε τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ο κύριος Ραγκούσης μας είπε ότι το θέμα δεν είναι να είναι κάποιος υπερ-υπουργός, αλλά να υπάρχει υπερπροσπάθεια απ’ όλους για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο.

        Εγώ θα τον ρωτήσω τώρα τι υπερπροσπάθεια χρειάζεται για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ούτως ώστε το ΠΑΣΟΚ να βγει νικητής από αυτές.

        Αλλά για να υπάρξει υπερπροσπάθεια, κύριε Υπουργέ, πρέπει να υπάρξουν υποψήφιοι πρώτα. Υπάρχει μια δυστοκία γύρω από αυτό το θέμα; Ένα το ερώτημα. Δεύτερον, θεωρείτε ότι είναι μια καλή υποψηφιότητα η υποψηφιότητα Καμίνη που σας προτείνει ο κύριος Κουβέλης ως ευρύτερα υποψηφιότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στην Αθήνα, για να αντιμετωπίσετε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας χρόνια τώρα;

        Και πρέπει, κατά την άποψή σας, στην περιφέρεια, ο υποψήφιος να είναι ένα κεντρικό, δυνατό πολιτικό πρόσωπο που θα συμβολίζει κάτι ή μια επιλογή τύπου Κικίλια, να το πω έτσι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τρεις ερωτήσεις σε μία.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μπορείτε να απαντήσετε και δέκα, γι’ αυτό σας τις έβαλα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, αλλά πρέπει να τις απαντήσω και τις τρεις.

        Πρώτον, γιατί μιλήσατε για δυστοκία. Νομίζω ότι δεν μπορεί να συναχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα, από τη στιγμή που έχει από τα μέσα Ιουλίου προαναγγελθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τους υποψηφίους του στο τριήμερο της 3ης του Σεπτέμβρη.

        Θα μπορούσε να διαμορφωθεί, να τεκμηριωθεί μια τέτοια εντύπωση, αν είχαμε πει τέλος Ιουλίου, το πηγαίναμε 15 Αυγούστου, το 15 Αυγούστου το κάναμε 3 Σεπτεμβρίου.

        Το δεύτερο που ήθελα να πω, κάτι γενικότερο πριν απαντήσω και στο συγκεκριμένο που μου θέσατε ερώτημα. Στην Ελλάδα, που οι θεσμοί έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, που οι θεσμοί είναι αδύναμοι – είμαστε μια χώρα με αδύναμους θεσμούς. Απόδειξη ότι τα τελευταία έξι χρόνια μπόρεσαν να γίνουν όσα έγιναν. Αν υπήρχαν ισχυροί θεσμοί, δεν θα μπορούσαν να γίνουν.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτό είναι σωστό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Σημαίνει ότι πράγματι τα πρόσωπα παίζουν ρόλο.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πάντα τα πρόσωπα παίζουν ρόλο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ειδικά στην Ελλάδα. Πάντα στην Ελλάδα, ειδικά στην Ελλάδα.

        Τώρα, αν υπολογίσουμε ότι οι θεσμοί που δημιουργούνται, οι πρωτοποριακοί, οι καινοτόμοι θεσμοί που δημιουργούνται με τον Καλλικράτη, είναι θεσμοί εν τη γενέσει τους, είναι θεσμοί οι οποίοι θα γεννηθούν στην πραγματικότητα, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν 1/1/2011, τότε καταλαβαίνουμε ότι ο ρόλος των προσώπων θα είναι αντικειμενικά, εκ των πραγμάτων, ακόμη ίσως σημαντικότερος.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Σωστό, απολύτως.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου, κύριε Τάκη, τα πρόσωπα τα οποία ο Έλληνας πολίτης ψηφοφόρος θα επιλέξει να είναι οπωσδήποτε πρόσωπα τα οποία έχουν συναίσθηση ότι αυτό που αναλαμβάνουν την 1/1/2011 είναι ένα πολύ βαρύ έργο.

        Γιατί δεν είναι απλώς να υπηρετήσουν θεσμούς, είναι να συνδιαμορφώσουν, να χτίσουν και αυτοί, ιδίως στα πρώτα τους βήματα, αυτούς τους πολύ σημαντικούς θεσμούς για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, να προωθηθεί η ανάπτυξη, να αντιμετωπισθεί η γραφειοκρατία, να εξυπηρετείται γενικότερα η ελληνική κοινωνία.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πάμε λοιπόν στα πρόσωπα.

        Για περιφέρεια πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής; Πρέπει να είναι ένας Υπουργός, να το πω έτσι, ένα δυνατό στέλεχος;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, το οποίο καταρχήν να πιστεύει σε αυτό το οποίο πάει να κάνει, κύριε Τάκη.

        Πρόσωπα που δεν πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Καλλικράτη – ο Καλλικράτης δευτερευόντως είναι τα όρια των δήμων, ποιος Δήμος έχει συνενωθεί με ποιον – το πρωτεύον στοιχείο του Καλλικράτη και αν θέλετε κατά τη γνώμη μου είναι και ο λόγος που εξηγεί γιατί ο Καλλικράτης έχει αποδοχή από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που κατά πολύ ξεπερνά τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί ενσωματώνει μια σειρά από αρχές και αξίες ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης τοπικών υποθέσεων.

        Ενός νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, χρηστής διαχείρισης, αυστηρής διαχείρισης, με εποπτεία, με διαφάνεια, με αξιοκρατία.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Και συμφωνώ σε αυτό που λέτε ότι πρέπει κάποιος να πιστεύει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πρώτον πρέπει να πιστεύει.

        Τώρα, πρόσωπα τα οποία δώσανε τη μάχη να μην περάσει ο Καλλικράτης, γιατί δεν ήθελαν…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Καλά, φαντάζομαι ότι δεν θα βάλετε υποψήφιο κάποιον που έδωσε τη μάχη να μην περάσει ο Καλλικράτης. Λέω για εσάς, για τον δικό σας υποψήφιο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ θα πω για τους δικούς μας υποψήφιους, αλλά όπως καταλαβαίνετε, μπορώ να έχω μια προσέγγιση και οπτική συνολικά.

        Πρόσωπα λοιπόν που δεν πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες του Καλλικράτη – όχι στο νομοσχέδιο, όχι στον νόμο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και κυρίως πρόσωπα που, αν θέλετε, δώσανε και μάχη να μην περάσει, όχι ο Καλλικράτης, εγώ σας λέω για την αξιοκρατία των προσλήψεων.

        Ξέρετε τι πόλεμο είχα και είχαμε, όταν πήγαμε να καταργήσουμε τους σταζιέρ, τους συμβασιούχους που μπορούσαν μέχρι πρότινος οι δήμαρχοι να προσλαμβάνουν αθρόα και χωρίς καμία διαδικασία; Είχαμε μεγάλες αντιστάσεις από δημάρχους και αυριανούς υποψηφίους.

        Άρα, πρώτον, για εμένα πρέπει τα πρόσωπα να πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης των δήμων.

        Να είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, να ασκήσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες αρμοδιότητες που τους δίνουμε με τον Καλλικράτη.

        Πρέπει να σας πω σε αυτό το σημείο, κύριε Τάκη, ότι στις περισσότερες περιοχές ευθύνης υπουργείων, το Σύνταγμα δεν επέτρεπε να δώσουμε άλλες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Εξαντλήσαμε δηλαδή τα συνταγματικά όρια.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Τις δώσατε τις αρμοδιότητες, τα πρόσωπα δεν δίνετε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πρέπει λοιπόν πρώτον να πιστεύουν σε αυτά και δεύτερον, να έχουν συναίσθηση του πολύ μεγάλου βάρους που αναλαμβάνουν, όχι απέναντι στην πολιτεία ούτε απέναντι στα κόμματά τους. Απέναντι στον πολίτη.

        Γιατί ξέρετε, ωραία η συζήτηση για το μνημόνιο, και φαντάζομαι ότι θα θέλετε να το πούμε και αυτό. Ωραία η συζήτηση για τις γενικότερες εξελίξεις. Από 1/1/2011, οι περιφέρειες που παίρνουν στην πλάτη τους τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, που παίρνουν στην πλάτη τους – ιδίως η μητροπολιτική περιφέρεια της Αθήνας.

Στην Αθήνα δεν θεσπίζουμε απλώς περιφέρεια, αλλά μητροπολιτική περιφέρεια. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Το αναπτυξιακό μέλλον αυτών των τεράστιων και πολύ κρίσιμων πολεοδομικών, αλλά και ανθρώπινων ενοτήτων.

Είναι στην πραγματικότητα αυτά όλα υποθέσεις, που αν κάποιος δεν έχει απόλυτα συναίσθηση του τι αναλαμβάνει, αυτός που θα την πληρώσει είναι ο πολίτης ψηφοφόρος.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πρέπει και το κόμμα σας να κερδίσει τις εκλογές, έτσι δεν είναι; Για να υλοποιηθούν όλα αυτά καλύτερα.

        Και το ερώτημα είναι το εξής. Ποιος μπορεί να κερδίσει στις περιφέρειες; Ιδίως στην περιφέρεια της Αττικής. Ένα πρόσωπο με πολιτικό βάρος, ένας Υπουργός, ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος; Ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή, αλλά και επιλογή νίκης, κατά την άποψή σας; Αυτό ρωτώ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ νομίζω ότι σας περιέγραψα το ποιο πρέπει να είναι αυτό το πρόσωπο.

        Αυτός που πιστεύει ή αυτή που πιστεύει σε αυτά όλα που πάμε να κάνουμε και δεύτερον, που έχει και συναίσθηση της ευθύνης του.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Πάντως, τόσο υπέρμαχος του Καλλικράτη έτσι όπως μου λέτε, μόνο εσάς βλέπω τόσο πολύ. Δηλαδή μόνο εσείς θα μπορούσατε να είστε υποψήφιος για την περιφέρεια της Αττικής.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πάλι επανέρχεστε στο γνωστό σενάριο;

        Εγώ να απαντήσω λίγο τυπικά σε αυτό το θέμα. Όλα θα τα γνωρίζουμε όταν ληφθούν οι αποφάσεις από τον Πρόεδρο του κινήματος, και τα αρμόδια όργανα συνέρχονται σε μία εβδομάδα περίπου από τώρα.

        Δεν θέλω να το αφήσω ανοιχτό το θέμα το δικό μου, μην υπάρχει παρεξήγηση. Αλλά τυπικά οφείλω να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι αυτό έχει καταστεί σαφές, ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, σας ξαναλέω ότι τα πρόσωπα θα παίξουν ρόλο. Οι θεσμοί είναι πολύ σημαντικοί για τον πολίτη και εκείνο που δεν με αφήσατε προηγουμένως, θέλω να το επαναλάβω, είναι ότι εάν κάτι δεν πάει καλά από 1/1/2011, δεν θα την πληρώσει ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Σαμαράς, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Θα το πληρώσει ο κάτοικος, δημότης, πολίτης.

Και γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, πρέπει να σας πω, ότι θα αποτύχουν όλες οι πολιτικές προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάνε αλλού τη συζήτηση αυτών των εκλογών.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Για το θέμα του κυρίου Καμίνη πείτε μου, που εδώ το πρόσωπο είναι υπαρκτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ιδιαιτερότητα. Ο κύριος Καμίνης είναι μια πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Κουβέλη.

        Εγώ απ’ ό,τι γνωρίζω, όπως και το ΠΑΣΟΚ κάνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, εξετάζει όλες τις προτάσεις. Θα ξέρω και εγώ τις αποφάσεις του Προέδρου και των οργάνων του κινήματος σε μια εβδομάδα.

        Πρέπει να σας πω, και δεν διστάζω σ’ αυτό να σας πω, ότι κατά τη γνώμη μου ο κύριος Καμίνης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια πολύ σημαντική μέχρι τώρα διαδρομή και παρουσία στον δημόσιο βίο της χώρας, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει πολλά, είτε ως καθηγητής είτε πολύ περισσότερο ως Συνήγορος του Πολίτης, και υπ’ αυτή την έννοια, η περίπτωση και του κυρίου Καμίνη είναι μια πάρα πολύ σημαντική υποψηφιότητα έτσι κι αλλιώς, ενός ανθρώπου που θα μπορούσε και κατά τη γνώμη μου – αν επιλεγεί, δεν το ξέρω αυτό το πράγμα και το υπογραμμίζω – να μετουσιώσει σε πράξη την ουσία του εγχειρήματος, τη πεμπτουσία του.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Σαφέστατος. Ερώτημα τρίτο. Με τον κ. Τατούλη τι θα κάνετε;

        Είχαμε την κ. Παπαδημητρίου εδώ σήμερα το πρωί, να λέει αυτά που είπε για τον κ. Τατούλη. Ο κύριος Τατούλης είναι μια υποψηφιότητα ανεξάρτητη, να το πω έτσι, αυτή τη στιγμή. Έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, είναι σε μια περιοχή που δεν είναι και τόσο προνομιακή για εσάς, όπως η Πελοπόννησος.

        Υπήρξαν πολλοί βουλευτές που λένε ότι θα πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την υποψηφιότητα μαζί με τις άλλες. Θα μου απαντούσατε για τον κ. Τατούλη το ίδιο που μου απαντήσατε για τον κ. Καμίνη; Ότι είναι μια υποψηφιότητα που και αυτή πρέπει να την εξετάσουμε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ήδη απαντήσατε μόνος σας, ότι υπάρχουν ήδη βουλευτές, το είπατε.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Άλλο οι βουλευτές, άλλο αν το λέτε εσείς. Γι’ αυτό ρωτώ εσάς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο που προσδιορίσατε, του ότι πρέπει να εξεταστεί η υποψηφιότητα του κυρίου Τατούλη.

        Δεν γνωρίζω. Ειλικρινά σας το λέω και δεν είμαι από τους ανθρώπους που διστάζουν να πουν κάποια στιγμή «Δεν γνωρίζω». Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα ξεκαθαρίσει κι αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες, και σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο κύριος Τατούλης – και εγώ οφείλω αυτό να το καταγράψω.

        Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνω μια παρέκβαση, να σας πω κύριε Τάκη, ως Υπουργός Εσωτερικών, αλλά και κανένα άλλο μέλος της Κυβέρνησης δεν συμμετέχουμε στην Επιτροπή η οποία έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ και η οποία επεξεργάζεται και δουλεύει πραγματικά με πολύ μεγάλο κόπο, πολλές εβδομάδες και μήνες τώρα, για να εισηγηθεί στον Πρόεδρο και στα όργανα του κινήματος τις υποψηφιότητες.

        Άρα, έτσι και αλλιώς δηλαδή σας λέω δεν γνωρίζω και αντικειμενικά διότι πέρα όλων των άλλων δεν έχω και καμία συμμετοχή σε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο κύριος Τατούλης έχει εκφραστεί με τον τρόπο που έχει εκφραστεί για το συνολικό εγχείρημα του Καλλικράτη, και έχει εκφραστεί όπως ξέρετε πολύ καλά θετικά, για εμένα αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς και αποτελεί μία πάρα πολύ θετική σήμανση της παρουσίας του κυρίου Τατούλη στον αγώνα που εκείνος θα δώσει ανεξαρτήτως ποιος θα τον στηρίξει και ποιος όχι.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Άρα, τον βλέπετε ως ένα σημαντικό σύμμαχο του Καλλικράτη τον κύριο Τατούλη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Έχει αυτοτοποθετηθεί ως τέτοιος και αυτό κατά την γνώμη μου είναι θετικό.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Προφανέστατα οι εκλογές, πάντα οι εκλογές έχουν ένα πολιτικό χαρακτήρα και έχουν και ένα πολιτικό μήνυμα.

Η Αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε ένα δίλημμα υπέρ ή κατά του μνημονίου. Υπάρχει μία συζήτηση για το μνημόνιο και το πώς αυτό εφαρμόζεται και το αν θα πρέπει να ανατραπεί, όπως είπε ο κύριος Μίχαλος προχθές.

Υπάρχει μία κριτική και μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι θα γίνει, θα είμαστε συνεχώς υπηρέτες του μνημονίου; Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε λίγο από τα στενά όρια;

Η κυρία Διαμαντοπούλου χθες εδώ είπε ότι οι υπουργοί δεν είναι απλώς υπηρέτες του μνημονίου, αλλά πρέπει να ασκούν πολιτική και πέρα από αυτό, εφαρμόζοντάς το σαφώς.

Και το ερώτημά μου είναι το εξής. Θεωρείτε και εσείς, έχετε μπει ποτέ στην διαδικασία να θεωρείτε τον εαυτό σας υπηρέτη του μνημονίου; Ότι βαδίζετε μόνο με βάση αυτά που σας λέει η τρόικα και οι άλλοι; Ή είστε και εσείς από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει λίγο να αποκτήσουμε περισσότερο αυτή την εθνική ανεξαρτησία, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παραχωρήσαμε λόγω του γεγονότος ότι πήγαμε να χρεοκοπήσουμε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ωραία. Απαντώντας τώρα πάλι σε μία σειρά από πολύ κρίσιμες πλευρές του ερωτήματος που θέσατε, πρώτον έχω και εγώ συναντηθεί μέχρι τώρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρεις φορές.

Και τις τρεις φορές είχα την ευκαιρία να τους αναλύσω, να τους εξηγήσω τις μεγάλες αυτές θεσμικές αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει.

Τους έχω τονίσει, αλλά και αυτό χωρίς να χρειαζόταν, χωρίς να απαιτούνταν, γιατί το γνωρίζουν, ότι τίποτα από αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε ως Κυβέρνηση στο Υπουργείο Εσωτερικών επειδή μας επιβλήθηκε από την τρόικα. Τίποτα.

Η αξιοκρατία στις προσλήψεις είναι νόμος του Δεκεμβρίου του….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Τα δικά σας ναι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Σας παρακαλώ. Μα τα δικά μου όμως δεν είναι δικά μου. Είναι της Κυβέρνησης. Είναι ο πυρήνας.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Ρωτώ γιατί η Αντιπολίτευση σας λέει υπουργούς του μνημονίου και Κυβέρνηση του μνημονίου.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα πω και για αυτό. Θα πω και για το μνημόνιο.

Το πρώτο που θέλω να πω, λοιπόν, είναι ότι έτσι και αλλιώς, δεν χρειάζεται να το πούμε, όλοι μας αυτή την στιγμή, με εξαίρεση τα στενά δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε εξαιτίας του μνημονίου, εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες ήταν προδιαγεγραμμένες, είχαν για αυτές ενημερωθεί οι Έλληνες πολίτες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και εμείς θυμάστε τι λέγαμε προεκλογικά; Λέγαμε δεν θέλουμε την εξουσία για την εξουσία. Δεν θέλουμε να μας δώσετε για να γίνουμε υπουργοί, να φορέσουμε τα υπουργικά κοστούμια. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε το κράτος, να βάλουμε κανόνες, να καταργήσουμε τα ρουσφέτια, να καταργήσουμε τα ρουσφέτια στις προαγωγές, να φέρουμε την διαφάνεια….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτά τα κάνατε. Αλλά εγώ θυμάμαι και την φράση του Γιώργου Παπανδρέου ότι κάνουμε και ότι κάνουμε και πράγματα που δεν θέλουμε να τα κάνουμε διότι δεν ήταν στο πρόγραμμά μας και είμαστε αναγκασμένοι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Βεβαίως υπάρχει και αυτή η πλευρά. Εδώ λοιπόν είναι η δημοσιονομική πλευρά του μνημονίου. Και εδώ, κύριε Τάκη, εγώ θα σας πω απερίφραστα, όποιος από την Αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο ο κύριος Σαμαράς που αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως και ο κύριος Καραμανλής, και θα πω κάτι σε σχέση με αυτό, όποιος λέει οτιδήποτε εναντίον του μνημονίου, θερμή παράκληση επειδή μνημόνιο ίσον μηχανισμός στήριξης, αν δεν υπήρχε μνημόνιο δεν θα υπήρχε μηχανισμός στήριξης, αν δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης, δεν θα υπήρχαν 110 δις ευρώ για να εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία τα νοσοκομεία της χώρας, τα σχολεία της χώρας, να πληρώνονται οι μισθοί, να πληρώνονται οι συντάξεις, για να μη σας πω για να λειτουργούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Όποιος, λοιπόν, εθνικώς ανεύθυνα λέει όχι εναντίον του μνημονίου, λέει όχι στο μνημόνιο, λέει στην πραγματικότητα όχι στον μηχανισμό στήριξης, όχι στα 110 δις ευρώ που μπόρεσε και εξασφάλισε η χώρα μετά τον τιτάνιο αγώνα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και η χώρα μας το περασμένο χρονικό διάστημα, όποιος έχει την δύναμη να λέει όχι στο μνημόνιο, να φέρει και 110 δις. Να φέρει και 110 δις για να συνεχίσει αυτή η χώρα να λειτουργεί και να μην καταστραφεί.

Γιατί, κύριε Τάκη, αν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος να εξασφαλιστεί στην Ελλάδα αυτός ο μηχανισμός στήριξης, ο τριμερής μηχανισμός στήριξης, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε, το λέμε έτσι, θα καταστρεφόταν. Η χώρα ήταν υπό καταστροφή. Γιατί για μία χώρα στο διεθνές σημερινό περιβάλλον η χρεοκοπία ίσον καταστροφή. 

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτή είναι η απάντησή σας και στον κύριο Μίχαλο που είπε να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου όσον αφορά  το θέμα της ανάπτυξης; Να φέρει δηλαδή 110 δις;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτή είναι η απάντηση σε όποιον λαϊκιστικά, δημαγωγικά προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα στην χώρα. Η πραγματικότητα, αγαπητέ κύριε Τάκη, είναι ότι ο κύριος Καραμανλής, που ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας και είχε άλλα δύο χρόνια θητεία μπροστά του, πήγε σε εκλογές γιατί ακριβώς ήθελε να αποφύγει αυτό το ναυάγιο που στην πραγματικότητα οι πολιτικές των κυβερνήσεών του επί έξι χρόνια είχαν προκαλέσει στην χώρα.

Για αυτό, και με συγχωρείτε δεν μπορώ να μην το πω, ότι η συνεχιζόμενη, αν και εδώ ίσως υπάρχει μία διαφοροποίηση, πρέπει να σας πω, από χθες, και οφείλει κανείς να το υπογραμμίσει, γιατί κάπου ενημερώθηκα ότι ο κύριος Σαμαράς είπε χθες στην συνεδρίαση, που είχαν στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν είναι δημοψήφισμα για το μνημόνιο οι εκλογές που έρχονται μπροστά. Νομίζω ότι άλλα έλεγε…..

Κος ΤΑΚΗΣ:

Ναι αλλά είναι ένα κλικ πιο κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ας ελπίσουμε ότι αυτό που μέχρι τώρα η στάση τους σηματοδοτεί, κατά την γνώμη μου, τον ορισμό όχι της εθνικής ανευθυνότητας, εθνική ανευθυνότητα είναι όταν κανείς έχει την Κυβέρνηση και έκανε όσα έκανε τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά της εθνικής αδιαφορίας. Ας ελπίσουμε ότι φεύγουν από την λογική της εθνικής αδιαφορίας.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτή την απάντηση για τα 110 δις ευρώ που πρέπει να φέρουν, είναι απάντηση και για το εσωτερικό του κόμματός σας; Και για την γκρίνια που υπάρχει είτε σε βουλευτές είτε σε κάποια στελέχη κυβερνητικά ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να είμαστε υπηρέτες του μνημονίου;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Τάκη, εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε, και στην πραγματικότητα δεν είμαστε υπηρέτες του μνημονίου. Είμαστε υπηρέτες του συμφέροντος της χώρας μας. Η χώρα έπρεπε να σωθεί από την καταστροφή, ταυτόχρονα έπρεπε να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ασκηθούν οι πολιτικές που θα την αλλάξουν, που θα την αναμορφώσουν.

Εμείς δεν πάμε μόνο με στόχο να σώσουμε την Ελλάδα, εμείς πάμε με στόχο να σώσουμε την Ελλάδα από την καταστροφή για να μπορέσουμε να την αναμορφώσουμε και να την αποδώσουμε στις αυριανές γενιές όπως τους αξίζει.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Άρα σε αυτό που μου είπε ο κύριος Τσίπρας εδώ ότι οι υπουργοί είναι υπηρέτες του μνημονίου και δεν έχει και νόημα ο ανασχηματισμός, εσείς δεν βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτή την φωτογραφία.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όλες αυτές οι συζητήσεις είναι συζητήσεις που, ίσως και για αυτό κατά την γνώμη μου δεν μπορούν να βρουν απήχηση στον ελληνικό λαό, γιατί ο ελληνικός λαός, εδώ μην παρεξηγηθώ, βεβαίως και διαπιστώνει μία σειρά από μέτρα τα οποία ούτε τα ανέμενε, ούτε τα επιθυμούσε, ούτε….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Και είναι και πολύ άγρια για την τσέπη του.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Βεβαίως. Και ούτε μπορεί αυτά τα μέτρα ο ελληνικός λαός να τα αντιμετωπίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Είναι βαριά μέτρα, είναι σε πολλές πλευρές τους άδικα μέτρα. Απλώς ξέρει ο ελληνικός λαός….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτά τα μέτρα, κύριε Υπουργέ, φοβάστε ότι θα σας στοιχίσουν στις εκλογές;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, από την στιγμή που….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Θα πληρώσετε το κόστος αυτών των μέτρων;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς έχουμε αποφασίσει, κύριε Τάκη, να κάνουμε ό,τι πρέπει όχι μόνο για να σώσουμε, ξαναλέω, την Ελλάδα αλλά και να την αναμορφώσουμε.

Αυτό τώρα σημαίνει ότι είμαστε αποφασισμένοι αν είναι να σωθεί η χώρα να πληρώσουμε εμείς το κόστος, το όποιο κόστος. Και αυτό κάνουμε, αυτό  είναι ο πυρήνας της σκέψης μας.

Θέλω, όμως να σας διαβεβαιώσω ότι είναι διαρκώς μέσα στο μυαλό και του Πρωθυπουργού και όλων μας επειδή έχουμε επίγνωση των άδικων πλευρών των αποφάσεων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το προηγούμενο διάστημα, είναι διαρκώς στον πυρήνα του μυαλού μας, αυτές τις αδικίες το συντομότερο δυνατό να τις διορθώσουμε.

Δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι οι κατηγορίες πολιτών που διαρκώς θα αποτελούν τους παραλήπτες….

Κος ΤΑΚΗΣ:

Το ένα είναι οι συνταξιούχοι φαντάζομαι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τους παραλήπτες των πολιτικών που θα κάνουμε με βάση όμως όχι τα δανεικά που θα πάρουμε, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, αλλά με βάση τα περισσεύματα που μπορούμε να δημιουργήσουμε σιγά, σιγά ως χώρα και ως οικονομία.

Είναι οι αδύναμοι, και εκεί στο κέντρο τους είναι οι συνταξιούχοι. Και είναι και οι δυναμικοί. Οι αδύναμοι Έλληνες και οι δυναμικοί Έλληνες διαρκώς θα στηρίζονται από αυτό τον Πρωθυπουργό και από αυτή την Κυβέρνηση και εκεί θα μεταβιβάζουμε εμείς όλα τα πλεονάσματα.

Και αυτό το λέμε ως μία Κυβέρνηση που ξέρουν οι Έλληνες ότι ούτε την ρεμούλα έχουμε στο μυαλό μας, ούτε την λαμογιά, ούτε πολύ περισσότερο την διαφθορά, ούτε την σπατάλη.

Είμαστε μία Κυβέρνηση που έχουμε κάνει απίστευτες οικονομίες, έχουμε κάνει απίστευτες προσπάθειες να επαναφέρουμε αξίες όπως η διαφάνεια, όπως η αξιοκρατία, όπως η δικαιοσύνη, στη λειτουργία του κράτους της Κυβέρνησης.

        Έτσι θα συνεχίσουμε, για να μπορέσουμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, να πετύχουμε τον διπλό στόχο, που είναι και η σωτηρία της χώρας, αλλά και η αναμόρφωση της Ελλάδας.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ.

        Επειδή είστε Υπουργός Εσωτερικών και έχετε να κάνετε και με τους δημοσίους υπαλλήλους. Καταρχήν, να μου πείτε τι γίνεται με την ιστορία του ενιαίου μισθολογίου. Πολλοί πιστεύουν ότι θα μειωθεί κι άλλο το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό το ενιαίο μισθολόγιο.

        Πολλοί μιλάνε για τα μπόνους που θα δοθούν ή δεν θα δοθούν με βάση την παραγωγικότητα ή τη μη παραγωγικότητα. Θα υπάρχει μια τέτοια αξιολόγηση πια για τους υπαλλήλους του δημοσίου; Δηλαδή όσοι δουλεύουν θα αμείβονται καλύτερα, όσοι δεν δουλεύουν θα μειώνεται ο μισθός τους; Θα κοπούν μπόνους; Θα μειωθεί κι άλλο ο μισθός με το ενιαίο μισθολόγιο;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα το μεσημέρι, 12 η ώρα, μαζί με τον Γιώργο τον Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση που θα έχουμε με την ΑΔΕΔΥ.

        Όπως ξέρετε, και προεκλογικά πάλι – έχει κι αυτό την αξία του να το τονίσω, όπως και όλες αυτές τις πολιτικές, πρώτος και καλύτερος ο Καλλικράτης – είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, είχαμε δεσμευθεί και για το ενιαίο μισθολόγιο.

        Πρέπει δε να σας πω ότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι μια πάγια θέση και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Με την ευκαιρία δε, επειδή χρησιμοποιείτε κι εσείς κι εγώ τον όρο «δημόσιοι υπάλληλοι», θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω κάτι, το οποίο θέλω να το πω και δημοσίως, γιατί το έχω πει και ιδιωτικώς, κύριε Τάκη, όταν είχα την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας γενικότερα.

        Λοιπόν, κάναμε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές. Μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Αρκεί να σας πω ότι για τις προαγωγές πια των δημοσίων υπαλλήλων στο ανώτατο όργανο…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Το βασικό που κάνατε είναι την απογραφή και ξέρουμε πόσες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους έχει αυτή η χώρα, κύριε Υπουργέ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτό είναι πράγματι κάτι το οποίο έγινε, αλλά εγώ ήθελα να σας χρησιμοποιήσω ένα άλλο παράδειγμα.

        Σας είπα για τις προαγωγές. Πια, οι διευθυντές, τα 25.000 διευθυντικά στελέχη που διοικούν το ελληνικό κράτος, βγαίνουν αξιοκρατικά.

        Το όργανο που θα τους επιλέγει πια θα είναι ένα όργανο, που όπως δεν θα συμμετέχει η Κυβέρνηση, ο Υπουργός ή οι άνθρωποί του, δεν θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των συνδικαλιστών για πρώτη φορά. Δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

        Κάναμε λοιπόν και αυτές τις αλλαγές, κάναμε και αλλαγές στις προσλήψεις, κλπ. Είχαμε τη διαρκή συνεργασία από πλευράς τους με τις θέσεις τους, των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό που θέλω να σας πω ότι το λέω δημόσια, γιατί το έχω πει και ιδιωτικά στην τρόικα, ότι ναι μεν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν και τι να κάνουν, όταν αναγκαζόμαστε εμείς να πάρουμε τέτοια μέτρα οικονομικής φύσης για τους ίδιους, όμως σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που κάναμε για να αλλάξει το κράτος και να αποδοθεί στην υπηρεσία του πολίτη, τους είχαμε δίπλα μας.

        Και επίσης θέλω να σας πω και κάτι, το οποίο το θεωρώ προσωπική υποχρέωση, και αυτό δεν το λέω ως Υπουργός Εσωτερικών, κύριε Τάκη.

        Νομίζω ότι πρέπει όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και το ανθρώπινο δυναμικό της είναι να το στηρίξουμε και να στηριχτούμε πάνω του, και όχι να το στοχοποιούμε…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Σύμφωνοι, αλλά εφόσον και η δημόσια διοίκηση λειτουργεί σωστά, κύριε Υπουργέ, και εφόσον και οι δημόσιοι υπάλληλοι σέβονται τον πολίτη και εφόσον δουλεύουν υπέρ του πολίτη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Απαραίτητα με αυτές τις προϋποθέσεις.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Διότι τώρα εσείς μπορεί να λέτε καλά λόγια για τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι είστε και προϊστάμενός τους, αλλά ο ελληνικός λαός, ο πολίτης στις καθημερινές του συναλλαγές δεν έχει και την καλύτερη των εντυπώσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Μακάρι να αλλάξει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ακριβώς. Τώρα που το πλαίσιο αλλάζει, τώρα που οι έλεγχοι γίνονται αυστηρότατοι, η εποπτεία πάνω στη λειτουργία των δημοσίων υπαλλήλων επίσης – είδατε ότι με το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πόσες υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων έχουμε βγάλει και δεν θα σταματήσουμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτό σας λέω, διότι η λαμογιά είναι παντού.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Βεβαίως.

Τώρα, που υπάρχει το περιθώριο και η δυνατότητα να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, τους επίορκους από τους άξιους, είναι η ώρα να πούμε ότι πρέπει όλοι οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άξιοι που ήδη υπάρχουν μέσα στο ελληνικό δημόσιο είναι αυτοί πάνω στους οποίους θα στηριχτούμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Αυτός ο διαχωρισμός θα υπάρχει και όσον αφορά τα οικονομικά;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν με αφήσατε να πω αυτό που ήθελα όμως προσωπικά.

        Αυτό είπατε ότι το λέω ως Υπουργός Εσωτερικών. Δεν το λέω ως Υπουργός Εσωτερικών, κύριε Τάκη. Το λέω ως ένας άνθρωπος, που όπως σας είπα στην αρχή της εκπομπής, ζω την οικογένειά μου σε ένα νησί, στην Πάρο.

        Τα παιδιά μου πάνε σε δημόσιο Δημοτικό σχολείο. Όποτε έχουν προβλήματα υγείας, τρέχουν σε μια δημόσιο υπάλληλο παιδίατρο που έχει το νησί. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι πάρα πολλοί σε όλη την Ελλάδα, είναι αυτοί που με υποχρεώνουν να πω αυτά που σας είπα προηγουμένως.

        Ότι υπάρχουν άξιοι, πάνω στους οποίους θα στηριχτούμε. Και η απογραφή – θέλω επίσης να σας πω σε αυτό το σημείο – ότι και αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρέτησε, γιατί κατήργησε, σταμάτησε υποχρεωτικά όλες εκείνες τις, όπως αποδείχτηκε, αστήριχτες συζητήσεις για το ενάμιση εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που υπήρχαν.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Κοντά στο ένα είναι, κύριε Υπουργέ. Μαζί με τις ΔΕΚΟ; 700.000, μαζί με τις ΔΕΚΟ, πόσο πάει; Ένα εκατομμύριο πάει περίπου, γκρόσο μόντο.

        Μην μου πείτε τώρα ότι θεωρείτε ότι είναι μικρός ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Τάκη, μιλώ για το κεντρικό κράτος.

Αν αφαιρέσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους ένστολους όσον αφορά την προστασία του πολίτη, τους αστυνομικούς, κ.ο.κ., τους δικαστικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι υπόλοιποι που βρίσκονται και συναποτελούν το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης είναι 222.000 άνθρωποι.

Είναι ένα ποσοστό στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό που έχει τεράστια σημασία για τη χώρα και πρέπει να σας το τονίσω σε αυτό το σημείο, είναι να δει πώς αυτό το δυναμικό θα το εξελίξει, θα το αναπτύξει, θα το επιμορφώσει.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Δεν μου είπατε αν θα λειτουργήσει το θέμα της προσφοράς, της αποδοτικότητας ή όχι, και οικονομικά. Δηλαδή αυτοί που προσφέρουν αμείβονται καλύτερα, αυτοί που δεν προσφέρουν όχι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, ξέρετε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει, το έχουμε θέσει.

        Και είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε, αλλά δεν θέλω κάτι πιο συγκεκριμένο να σας πω, γιατί θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ πρόωρο να το αναφέρω.

        Ωστόσο, ήθελα να σας πω κάτι γενικότερο. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον κύριο Βέη, να επισκεφτούμε τα κέντρα και τους υπεύθυνους, και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τους υπεύθυνους διευθυντές της Κομισιόν, που ασχολούνται με τη διαχείριση του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

        Εκεί λοιπόν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και εκεί είχαμε την ευκαιρία να μας αναπτύξουν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άποψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι λέμε: «Ξέρετε ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται για το νερό».

Οι μελλοντικοί πόλεμοι δεν θα γίνονται μόνο για το νερό, και αυτό πρέπει να το μάθουμε όλοι, θα γίνονται και για τα ταλέντα, για τα καλά μυαλά. Και ο μεγάλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταγωνισμός που διεξάγεται ανάμεσα στις μεγάλες χώρες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές είναι πώς θα προσελκύσουν τα καλά μυαλά.

Άρα λοιπόν, το ελληνικό κράτος…

Κος ΤΑΚΗΣ:

Και επειδή εμείς έχουμε πολλά καλά μυαλά και Ελλήνων, αλλά είναι στο εξωτερικό, θα πρέπει το ελληνικό κράτος να τους πείσει ότι μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα τους με αξιοκρατικά κριτήρια, όχι με λαμογιά, όχι με γλείψιμο, όχι με τον κολλητό, όχι με το μέσον.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ακριβώς. Ξέρετε τι θέλουμε;

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μακάρι να τους πείσετε για όλα αυτά και να επιστρέψουν πίσω.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, βλέποντας, σας ξαναλέω, να έρθει η ώρα ότι λένε στους υπουργούς τα στελέχη: «Ιδού, Υπουργέ, οι διευθυντές σου» – μου το είπαν εμένα προχθές – και να καταργείται αυτό που σας είπα προηγουμένως ότι ίσχυε, ήδη παίρνουμε ένα πάρα πολύ θετικό σήμα.

        Ένα θετικό σήμα, το οποίο έχει όπως σας είπα προηγουμένως, όλα αυτά έχουν έναν στόχο. Να προσελκύσουμε ικανούς και άξιους ανθρώπους. Αυτούς να τιμήσουμε, να τους επιβραβεύσουμε, γιατί αυτοί είναι που στηρίζουν στην πραγματικότητα την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, κύριε Ραγκούση, για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

        Θέλω να σας ρωτήσω. Όταν τελειώσει και η ιστορία του εκλογικού νόμου και ουσιαστικά θα τα έχετε τελειώσει όλα στο Υπουργείο, θα θέλατε να πάτε σε κάποιο άλλο Υπουργείο; Έχετε κάποια φιλοδοξία;

Δεν σας μιλάω για ανασχηματισμό. Ξεχάστε τον ανασχηματισμό. Ως φιλοδοξία, ως διάθεση προσφοράς, σας έλκει κάποιο άλλο Υπουργείο εκτός από το Εσωτερικών;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα έχουμε την ευκαιρία κάποια στιγμή, να σας μιλήσω για τα βασικά στοιχεία του τρόπου σκέψης μου και του χαρακτήρα μου, που αρκετά απέχουν από μια τέτοια προσέγγιση.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Μάλιστα. Σφίγγα είστε πάντως. Απορώ πώς σας τα βγάζει ο κύριος Παπανδρέου, όταν μιλάτε στην Πάρο!

        Πάντως θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ. Και για αυτά που μου είπατε, και όσον αφορά το μνημόνιο, και όσον αφορά τις δημοτικές.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Και για αυτά που δεν σας είπα.

Κος ΤΑΚΗΣ:

Ξέρετε, πολλές φορές λένε ότι η σιωπή είναι πιο ηχηρή κι από την πιο θορυβώδη παρέμβαση, οπότε και σε αυτά που κανείς σιωπά, επί της ουσίας μιλά.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Συ είπας!

Κος ΤΑΚΗΣ:

Λοιπόν, να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.