ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

 

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Καλημέρα κύριε υπουργέ και καλορίζικος στα νέα σας καθήκοντα. Αυτά τα καθήκοντά τα αναλαμβάνετε σε μία δύσκολο περίοδο με την έννοια ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τρεις διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό λοιπόν αφού έχω τον Υπουργό Εσωτερικών στην τηλεφωνική γραμμή να θέσω το ερώτημα, αν θα μπορούσαν αυτές οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν μαζί, να γίνουν όλες την ίδια στιγμή, το Μάιο ή αν αυτό -και τεχνικά ίσως- είναι αδύνατο ή πολιτικά θεωρείται ότι δεν είναι σωστό;

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Αυτές όπως καταλαβαίνετε είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις, οι οποίες, βεβαίως, αντιλαμβάνομαι -αυτό που λέτε κι εσείς- ότι εφάπτονται. Τεχνικά δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών, ήδη και αυτές τις μέρες έχουμε κάνει μία αναλυτική συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και θα είμαστε νομίζω απολύτως έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας τέτοιας πολύπλοκης εκλογικής και πολυδιάστατης εκλογικής αναμέτρησης. Από εκεί και ύστερα το πολιτικό ζήτημα είναι μια διαφορετική συζήτηση,ο σχεδιασμός τον οποίο έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση είναι -κάτι το οποίο έχει ειπωθεί πολλές φορές και από τον Πρωθυπουργό- η εξάντληση της τετραετίας. Νομίζω ότι ειδικά τώρα μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου, είναι ακριβώς η περίοδος στην οποία πρέπει ο Έλληνας πολίτης να δει, πλέον, στην καθημερινότητά του, στη ζωή του, στην τσέπη του, αν θέλετε, τα θετικά αποτελέσματα τα οποία παρατηρούμε σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες από την ελληνική κυβέρνηση, από την κυβέρνησή μας, έτσι ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη στην καθημερινότητα αυτή η οικονομική επιτυχία. Νομίζω ότι μια πρόωρη -αν θέλετε- εκλογική διαδικασία θα ανέτρεπε αυτήν την πορεία προς την ομαλοποίηση και προς την ανάπτυξη.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Πιάνομαι από αυτό που είπατε, δηλαδή το να αισθανθεί και στην τσέπη ο πολίτης την αλλαγή τώρα που φεύγουμε από το μνημόνιο και θέλω να σας ρωτήσω μήπως το γεγονός ότι είμαστε σε εκλογική χρονιά οδηγεί σε πληθωρισμό υποσχέσεων, σε  παροχολογία, με συνέπεια να κινδυνεύσει η εύθραυστη οικονομία μας τώρα που γυρίζει σελίδα, πάνω στην προσπάθειά της να αλλάξει σελίδα; Και σας ρωτώ γιατί είδαμε και τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων που ορισμένοι το εξηγούν αυτό ακριβώς λόγω της συζήτησης που γίνεται περί παροχών, τα είδαμε να «τσιμπάνε» το τελευταίο διάστημα.

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Νομίζω ότι το ερώτημά σας είναι καίριο, είναι κρίσιμο και πρέπει να το απαντήσουμε σε όλες του τις διαστάσεις. Καταρχάς για να βγάλουμε από τη μέση της εξίσωσης τη συζήτηση περί ομολόγων, απαντώ αμέσως και πολύ γρήγορα στο τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή ακολουθεί την πορεία που έχουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αυξομειώσεις και αν θέλετε μία διακύμανση η οποία παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή μας. Και με αυτή την έννοια είναι ακόμα πιο κρίσιμη και σημαντική -και τελικά αποδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας- η απόφαση την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από πέρυσι, από το καλοκαίρι του 2017, να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του χρηματοδοτικού μαξιλαριού (baffer), για το οποίο η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο θα φτάσει σχεδόν τα δύο χρόνια, από αυτές τις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Συγνώμη για τη διακοπή, επ’ αυτού λένε πολλοί ότι τι έπραξε άσχημα η κυβέρνηση που δεν δέχθηκε την πιστοληπτική γραμμή που της προσφέρθηκε. Τι λέτε;

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω σε αυτό ότι πλέον αυτό το λένε ολοένα και λιγότεροι. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό το οποίο επετεύχθη στις 20 Αυγούστου είναι μία καθαρή έξοδος. Όλοι επίσης επισημαίνουν -διεθνείς παρατηρητές, διεθνείς αξιωματούχοι- το πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα ακριβώς να υπερβούμε -αν θέλετε- αυτόν τον κύκλο της αναταραχής, ο οποίος αυτή τη στιγμή πράγματι σε διεθνές επίπεδο και αυτό αφορά και την περιοχή μας, αλλά και όλη την Ευρώπη, παρουσιάζει αναταράξεις. Θέλω να έρθω όμως και στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους. Επειδή βλέπω αυτές τις μέρες τα σχόλια περί παροχολογίας κ.λπ. Νομίζω ότι κάτι το οποίο ελπίζω να μας έμαθε όλους αυτή η κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων είναι ότι πρέπει οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και οι επιτυχίες που έχουμε το τελευταίο διάστημα να μην πάνε χαμένες. Με αυτή την έννοια τα μέτρα τα οποία και αύριο θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό και τα οποία βεβαίως θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα βασίζονται και θα καλύπτονται από το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να μπούμε σε μία λογική του παρελθόντος, λογική η οποία επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες και η οποία μας οδήγησε στην σημερινή κρίση, μιας ακατάσχετης παροχολογίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Νομίζω ότι η δουλειά που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα -κι επιτρέψτε μου να πω επειδή είχα και προσωπική εμπλοκή σε αυτήν- είναι ακριβώς το πώς θα αντιστοιχίσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε τα τελευταία χρόνια με τις πολύ μεγάλες ανάγκες, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία όλα τα χρόνια της κρίσης. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια λελογισμένης επέκτασης, όπως θα  την χαρακτήριζα εγώ. Βεβαίως με σαφή προσανατολισμό στον τερματισμό της λιτότητας, καθότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ. Τελειώνει λοιπόν μαζί με τα μνημόνια, αυτός ο κύκλος της λιτότητας και της δημοσιονομικής συρρίκνωσης και μπαίνουμε σε μια λογική λελογισμένης επέκτασης και τα μέτρα αυτά που θα ανακοινωθούν αύριο από τον Πρωθυπουργό και θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, ανταποκρίνονται επακριβώς σε αυτή τη λογική.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου σας παρακαλώ και να κλείσουμε με αυτό κύριε Υπουργέ. Θα χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικό όρο για να δικαιώσω και αυτούς που μιλούν για «ποδοσφαιροποίηση» της πολιτικής. Το «ματσάκι» γυρίζει; Μπορεί να γυρίσει αυτό το «ματς» που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή κυλά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ στους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές;

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Ως φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, όπως κι εσείς εξ όσων γνωρίζω, θα απαντήσω  στην ποδοσφαιρική ορολογία που χρησιμοποιήσατε, με παρόμοιους όρους. Το πολιτικό «ματς» είναι απολύτως ανοιχτό.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Παρά τις διαφορές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Βεβαίως, παρά τις διαφορές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθόσον πλέον μετά την 20η Αυγούστου έχουμε μπει σε μια εντελώς διαφορετική φάση. Δεν έχει καμία σχέση η πολιτική κατάσταση της χώρας και ο επανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών μετά την 20η Αυγούστου, με αυτό το οποίο βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνησή μας κλήθηκε για τρία χρόνια να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δύσκολο, ένα πρόγραμμα επώδυνο, το οποίο είχε πλευρές οι οποίες –κακά τα ψέματα- πόνεσαν τον ελληνικό λαό. Ωστόσο η κυβέρνησή μας προσπάθησε αυτό να το κάνει με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο κοινωνικά ανεκτό -αυτό που ονομάζουμε με την κοινωνία όρθια- με μέτρα για την Παιδεία και την Υγεία, για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος που είχε συρρικνωθεί τα προηγούμενα χρόνια και νομίζω ότι πλέον μπαίνουμε σε μία νέα φάση το επόμενο διάστημα, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτείται και εκκινεί με την αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Μια φάση η οποία πέρα από τις πολύ σημαντικές -και αυτό είναι και το μείζων βεβαίως- κοινωνικές προεκτάσεις που θα έχει, δηλαδή μέτρα ανακούφισης, μέτρα άρσης αδικιών, έχει όμως και το χαρακτήρα του να περιγράψουμε ακριβώς στην ελληνική κοινωνία ποιο είναι το σχέδιό μας συνολικά για τα επόμενα χρόνια. Γιατί ξέρετε, αυτό το οποίο διακυβεύεται το επόμενο διάστημα τους επόμενους μήνες, δεν είναι τόσο πολύ το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται το ποιος θα κερδίσει το «ματσάκι», αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια μπροστά και η εκλογική αναμέτρηση του 2019 θα έχει κυρίως αυτόν τον χαρακτήρα. Αν δηλαδή θα μπούμε σε μια λογική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αν θα μπούμε σε μια λογική στήριξης της εργασίας και κοινωνικού κράτους ή αν θα ανέλθουμε στα παλιά, σε αυτά τα οποία μας οδήγησαν τελικά στην κρίση.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Ένας φίλος μου γράφει, πες Νίκο στον Υπουργό ότι μπορεί να εμφανίσουν μία καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά τα οικονομικά και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά η κυβέρνηση έχει στα πλευρά της δύο αγκάθια, την τραγωδία στο Μάτι και το θέμα των Σκοπίων.

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καταρχάς εμείς δεν εμφανίζουμε μια εξωραϊσμένη εικόνα. Τα ίδια τα στοιχεία αποτυπώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Σας υπενθυμίζω ότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, για τον μήνα Ιούνιο, που δείχνουν μία αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 19,1%. Υπενθυμίζω ότι πριν από τέσσερα χρόνια η ανεργία βρισκόταν περίπου στο 27,5%. Θα μου πείτε, φτάσαμε στο ιδεατό επίπεδο; Όχι.

 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΑΛΑΟΥ: Όχι, αλλά είναι μια αποκλιμάκωση σημαντική.

 

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Βεβαίως, είναι μία σημαντική αποκλιμάκωση. Εγώ μένω σε αυτό χωρίς πολλές φανφάρες και πανηγυρισμούς. Και αυτό αποτυπώνεται και στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην πορεία των εξαγωγών, στην πορεία της μεταποιητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, σε μια σειρά από σημαντικούς ποιοτικούς δείκτες. Από κει και ύστερα για τα δύο ζητήματα τα οποία θέσατε. Επιτρέψτε μου να σας πω, καταρχάς για το Μάτι. Επειδή πράγματι είναι μία ανείπωτη τραγωδία, μία τραγωδία η οποία όλους μας συντάραξε. Έχει γίνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια κι επιτρέψτε μου να το πω αυτό, πολλές φορές η προσπάθεια αυτή γίνεται μακριά από τις κάμερες. Χθες στο υπουργείο μου συναντήθηκα για τρείς ώρες με Συντονιστικές Επιτροπές Συλλόγων και Κατοίκων στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς κάμερες. Κάναμε μια συνάντηση εργασίας, είδαμε τα προβλήματα, βλέπουμε τι έχει επιλυθεί μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει, παλεύουμε, βεβαίως και με το δαιδαλώδες -αν θέλετε- καθεστώς της γραφειοκρατίας και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων. Και εδώ να σας πω αν θέλετε και ως πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε στο υπουργείο Εσωτερικών για το επόμενο διάστημα, γνωρίζετε ότι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή και του «Κλεισθένη Ι» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διεξαχθούν με ομαλό τρόπο, με το νέο σύστημα, την απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως αυτή η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί με μια δεύτερη μεταρρύθμιση, η οποία αφορά στον «Κλεισθένη ΙΙ», δηλαδή το να ξετυλίξουμε αυτό το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων. Έγινε όμως μία σημαντική προσπάθεια η οποία αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος των πληγέντων, μια προσπάθεια που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός προχθές, ότι Μάτι δεν θα ξεχαστεί, το Μάτι είναι αν θέλετε η αποκορύφωση και των παθογενειών και των στρεβλώσεων δεκαετιών, τις οποίες  πρέπει πλέον από κοινού όλοι μαζί να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτά σε σχέση με την καταστροφή. Και μια κουβέντα για το μακεδονικό, μιας και σε λίγο ανεβαίνουμε προς τη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται τα εγκαίνια αύριο από τον Πρωθυπουργό της Διεθνούς Έκθεσης, η οποία παρεμπιπτόντως θα είναι -και αυτό είναι σημαντικό και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας- η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που τη συνιστά πάρα πολύ σημαντική και βεβαίως με τιμώμενη τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τις ΗΠΑ, μια πάρα πολύ σημαντική θετική εξέλιξη κατά τη γνώμη μου. Για τη συμφωνία των Πρεσπών, εμείς προχωρήσαμε σε μία δύσκολη πολιτικά συμφωνία, αποδεικνύοντας όμως ότι αυτό που λέμε το κάνουμε πράξη. Λέμε λοιπόν ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι μία εξωτερική πολυδιάστατη πολιτική, μια  εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, που επιλύει προβλήματα δεκαετιών. Δεν μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να παραμένει αν θέλετε μία βαλκανική επαρχία, ούτε ένα κράτος παρίας, στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η πρωτοβουλία αυτή την οποία πήραμε -παρόλο το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, γιατί κατά τη γνώμη μου σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί αυτή η ιστορική αν θέλετε ανάληψη ευθύνης από την ελληνική κυβέρνηση- νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη, η οποία τελικά -εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε και στο μέλλον- νομίζω τελικά ότι θα δικαιωθεί από την ιστορία.