ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
1. Σε περίπτωση που ζητηθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα, οι εκλογές είναι ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση;
Απ: Πιστεύω ότι η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το σχέδιο που έβαλε σε εφαρμογή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την απομακρύνει από κάθε κίνδυνο και να την οδηγήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη. Πρέπει να γίνουν όλα όσα οφείλαμε να είχαμε κάνει από μόνοι μας εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα στους λίγους μήνες που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα ώστε να επαναβεβαιώσει την αξιοπιστία που ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο και να τονώσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην οικονομία και γενικότερα τη χώρα. Έχει προπάντων υποχρέωση να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε να ανοίξει την πόρτα για μια νέα και ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Αυτή τη δέσμευση εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους εταίρους μας και η προοπτική αυτή δεν μπορεί να χαθεί σε καμία περίπτωση. Όπως θα θυμάστε τόσο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., τοποθετούν τις αποφάσεις αυτές την προσεχή Άνοιξη, όταν η Γιούροστατ θα πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι για κανένα λόγο δεν μπορεί να τιναχθεί η προοπτική αυτή στον αέρα. Γι’ αυτό είναι εθνική υποχρέωση όλων να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Και η ευκαιρία αυτή δεν μπορεί να χαθεί.
2. Σας ανησυχεί μια μελλοντική άρνηση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξουν νομοσχέδια;
Απ: Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αρμόδιοι υπουργοί παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες σηκώνουν βελτιώσεις, τροποποιήσεις, διορθώσεις. Ακούμε όλους τους συναδέλφους που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι επίσης γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι βουλευτές, εξαιτίας της σχέσης τους είτε με ένα θέμα είτε με τον κόσμο που αφορά ένα θέμα, μπορεί να εκφράζουν πιο έντονες διαφοροποιήσεις. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, βάζουμε όλοι -και το τονίζω- το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Άλλωστε, αρκετές φορές εως σήμερα υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα. Την κρίσιμη, όμως, ώρα, όταν από τη μια μπαίνουν τα επιμέρους και από την άλλη το εθνικό συμφέρον, η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα.
3. Βλέπετε κοινή κάθοδο της Νέας Δημοκρατίας με άλλους κομματικούς σχηματισμούς ή με πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους, στις επόμενες αυτοδιοικητικές ή εθνικές εκλογές;
Απ: Κάθε εκλογική διαδικασία- αυτοδιοικητικές εκλογές, εθνικές εκλογές, αλλά και ευρωεκλογές – έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Θεωρώ, όμως, ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, που είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και βέβαια οι ευρωεκλογές έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας.
4. Για ποιο λόγο, εκτιμάτε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Φώτης Κουβέλης; Η δικομματική πλέον κυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα ως προς τους στόχους που απορρέουν από τις συμφωνίες με τους δανειστές;
Απ: Δεν θα κάνω υποθέσεις για τους λόγους της αποχώρησης του κ. Κουβέλη. Πολύ περισσότερο όταν κορυφαίοι της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας επέμεναν στο αντίθετο. Θωρώ όμως –και το λέω ευθέως- ότι ήταν λάθος, απ’ όποια σκοπιά και αν δει κανείς την απόφαση εκείνη. Ωστόσο οφείλω να αναγνωρίσω το γεγονός ότι στον ένα χρόνο της συμμετοχής του κ. Κουβέλη στην τρικομματική κυβέρνηση η συνεισφορά του ήταν σημαντική. Έχω, επίσης, την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε αμέσως μετά μπορεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα.
5. Εξετάζετε αλλαγές στον νόμο περί Ιθαγένειας;
Απ: Ναι. Έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο νέου Κώδικα Ιθαγένειας. Στο σχέδιο λαμβάνουμε υπ’ όψιν την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Ν 3838/2010 ως προς την απόδοση ιθαγένειας σε ανήλικους τέκνα μεταναστών. Το σχέδιο έχει διαμορφωθεί με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν και εκφράζουν τις θέσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος.
6. Νέος εκλογικός νόμος είναι στα σχέδιά σας;
Απ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
7. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δημοτικών αστυνομικών προς την Ελληνική Αστυνομία;
Απ: Όπως γνωρίζετε το ανθρώπινο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας μπαίνει σε καθεστώς κινητικότητας στις 23 Σεπτεμβρίου. Εξαιρούνται – παρόλο που καταργούνται όλες οι θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας – και παραμένουν ως δυναμικό των Δήμων όσοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που θεσπίστηκαν για κοινωνικούς λόγους, όπως πολύτεκνοι, ο γονέας που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, τα ΑΜΕΑ, ο ένας από τους συζύγους στην περίπτωση που συνυπηρετούν. Στη συνέχεια, θα μπουν σε εφαρμογή δυο ΚΥΑ που θα εκδοθούν η πρώτη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια και η δεύτερη με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απορρόφηση αφενός στην ΕΛΑΣ και αφετέρου στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου υπάρχουν κενά και είναι ανάγκη να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό. Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε μετακίνηση θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος εάν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης.