ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»
Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για το σχέδιο νόμου :
«Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις»
Τρίτη 8 Απριλίου 2014
Με τη σημερινή μας νομοθετική παρέμβαση εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ανάγκη για την τροποποίηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προέκυψε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει το σταυρό προτίμησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών.
Με την επιλογή μας αυτή στις 25 Μαΐου οι εκλογείς θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές του 1981 να επιλέξουν απ’ ευθείας οι ίδιοι το ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.
Τι πετυχαίνουμε με την πρωτοβουλία μας αυτή ?
· αναβαθμίζουμε τη διαδικασία των ευρωεκλογών,
· τονώνουμε το ενδιαφέρον των πολιτών,
· ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και
· κάνουμε πράξη τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Βέβαια όπως όλοι θυμόμαστε η πρότασή μας για την απ’ ευθείας εκλογή των Ευρωβουλευτών από το λαό, δεν έτυχε ομόθυμης αποδοχής.
Ίσως γιατί χαλάσαμε τα σχέδια κάποιων, οι οποίοι προτιμούν τους μηχανισμούς από τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Τι άλλο ρυθμίζουμε με το νομοσχέδιό μας ?
· εναρμονίζουμε τις ρυθμίσεις για την εκλογή ευρωβουλευτών με αυτές που ισχύουν για την εκλογή βουλευτών στο εθνικό Κοινοβούλιο,
· ευθυγραμμίζουμε τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα με αυτά των άρθρων 56 και 57 του Συντάγματος,
· διατηρούμε το αναλογικό εκλογικό σύστημα κατανομής των εδρών μεταξύ των κομμάτων που θα λάβουν τουλάχιστον το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων,
· δίνουμε τη δυνατότητα στους εκλογείς να επιλέξουν μέχρι και τέσσερις υποψήφιους,
· αυξάνουμε κατά μία τις επιτρεπόμενες εμφανίσεις των υποψηφίων στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ για να προσαρμοστούμε στις ανάγκες προβολής των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια και
· ορίζουμε ως ανώτατο όριο δαπανών αυτό που ισχύει για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β` Αθηνών.
Όμως δεν σταματάμε εδώ!
· διπλασιάζουμε τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού για να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε τις επιλογές των ψηφοφόρων,
· θεσπίζουμε ποσόστωση ανά φύλο στο ένα τρίτο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την επαρκή συμμετοχή και των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια,
· αναπροσδιορίζουμε τον τρόπο κατανομής της εκλογικής χρηματοδότησης, προκειμένου αυτή να γίνεται με πιο δημοκρατικό τρόπο και να ανταποκρίνεται περισσότερο στην εκλογική δύναμη των κομμάτων,
· καθιστούμε την διακομματική επιτροπή πιο αντιπροσωπευτική και διασφαλίζουμε την εύρυθμη και αποτελεσματική της λειτουργία,
· αίρουμε την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των εκλογών για να αποτρέψουμε φαινόμενα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης,
· γιατί θεωρούμε προτιμότερο οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση κατά την προεκλογική περίοδο, από το να γίνονται έρμαιο παραπληροφόρησης όσο διαρκεί η απαγόρευση.
Τονίζω μάλιστα ότι αυτή η νομοθετική μας πρωτοβουλία – με έμφαση στην καθιέρωση του σταυρού προτίμησης – έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναβαθμίζεται σημαντικά.
Το λέω αυτό, γιατί μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναλάβει και επιπλέον αρμοδιότητες, όπως :
· να εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
· να μεριμνά για το σεβασμό του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,
· να ασκεί νέες νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες,
· να έχει τον τελευταίο λόγο ακόμη και για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
· να διευρύνει τη δικαιοδοσία του σε περισσότερους από 40 νέους τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται ζητήματα θεμελιώδους βαρύτητας για τη χώρα μας, όπως η γεωργία, η ενέργεια, η μετανάστευση και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι λόγω των αυξημένων και ενισχυμένων αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 25 Μαΐου θα κληθούμε ουσιαστικά να αποφασίσουμε για την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης.
Το γεγονός αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάγκη μαζικής συμμετοχής των πολιτών κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές.
Γίνεται επίσης προφανές ότι η αναβάθμιση του Ευρωκοινοβουλίου αυξάνει το βάρος της ευθύνης των Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν στις 25 Μαΐου.
Παράλληλα όμως αυξάνει και το βάρος της ευθύνης των εκλογέων, να επιλέξουν ικανούς και άξιους εκπροσώπους για να χειριστούν κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον.
Ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτό της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, την ώρα που κάποιες χώρες του βορρά επιχειρούν να θέσουν θέμα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, ενεργώντας εις βάρος του ευρωπαϊκού νότου.
Όμως η ελεύθερη κυκλοφορία συνιστά μια από τις βασικότερες ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Θα ήταν λοιπόν επικίνδυνο για τη χώρα μας μία σειρά τόσο σοβαρών και κρίσιμων ζητημάτων, όπως αυτό που ενδεικτικά προανέφερα, να κληθούν να τα χειριστούν οπαδοί των άκρων ή του ευρωαρνητισμού.
Ιδίως όταν – κατά γενική ομολογία – οι προσεχείς ευρωεκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες από το 1979 για την συνολικότερη πορεία της Ένωσης.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε όχι λιγότερη, αλλά καλύτερη Ευρώπη.
Μία Ευρώπη με πιο κοινωνική διάσταση.
Θέλουμε η Ευρώπη να ξαναλειτουργήσει ως συντελεστής μεγιστοποίησης της ευημερίας των πολιτών.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το σταυρό προτίμησης στόχος μας είναι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή των Ελλήνων πολιτών.
Γι’ αυτό και σας ζητώ να στηρίξετε αυτή τη νομοθετική μας πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ.