ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 09 Μαΐου 2025

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Προάγοντας την έμφυλη ισότητα στην Προσχολική Αγωγή- Παιδαγωγικά προγράμματα σε πλαίσιο Παιδικών Σταθμών» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Αγαπητές Φίλες και αγαπητοί Φίλοί, 

   Σας καλωσορίζω στην Ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κρατικό τομέα που προωθεί τις πολιτικές για την Ισότητα των Φύλων, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών, την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αλλά και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Κοινός στόχος μας είναι η προαγωγή της έμφυλης ισότητας στην προσχολική αγωγή των μικρών παιδιών. 

Πρόκειται για μία πρώτη μεγάλη και σημαντική συνάντηση για να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Είστε οι άνθρωποι στους οποίους η πολιτεία και η κοινωνία εμπιστεύεται την αρχή του μέλλοντος της. Είστε εκείνες και εκείνοι οι συμπολίτες μας που υποδέχονται στον κανονικό κόσμο για πρώτη φορά τον νέο άνθρωπο ως σκεπτόμενο όν. Αντιμετωπίζετε δηλαδή τα παιδιά στην ηλικία που θεμελιώνουν την πρώτη, βασική άποψη τους για την οικογένεια, το άμεσο περιβάλλον, την πρώτη τους κοινωνία με πλήρη χαρακτηριστικά, αφότου έχουν εμπεδώσει την γνωριμία τους με τους βασικούς συγγενείς.

Πριν από μερικούς μήνες, η Πρόεδρος κα Καλαϊτζή μαζί με ομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Βρεφονηπιαγωγών, όλοι τους καλόκαρδοι και γεμάτοι ζωτικότητα άνθρωποι, με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου στο υπουργείο και μετά από συζήτηση επάνω στα θέματα της Ισότητας συμφωνήσαμε, ότι: αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, αν θέλουμε κάποια στιγμή στο μέλλον η νοοτροπία μίας νέας γενιάς στην ελληνική κοινωνία να μην παλεύει να νομοθετήσει το αυτονόητο, αλλά να το έχει χαραγμένο στο DNA της σκέψης της με την οποία αποφασίζει για την καθημερινή της συμπεριφορά, θα πρέπει να κάνουμε πρακτικές ενέργειες για να εμπεδωθεί η Ισότητα των Φύλων στην προσχολική ηλικία. 

Σήμερα, εδώ σε αυτό το συνέδριο, ακριβώς αυτό κάνουμε: ξεκινάμε μία προσπάθεια ώστε τα παιδάκια μας, τα εγγόνια μας, να γίνουν καλύτερα από εμάς, να εξασφαλίσουν ένα μέλλον σπουδαιότερο για την κοινωνία της πατρίδας μας. Μια κοινωνία σεβασμού του ενός για τον άλλον, ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, ευγένειας και αποδοχής για την διαφορετικότητα, εντέλει μίας κοινωνίας πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι η Ισότητα των Φύλων και η αποδοχή των όρων της, δηλαδή το να ζει κανείς την καθημερινότητα του με αυτούς, στην οικογένεια του, στον χώρο εργασίας του, στον χώρο ψυχαγωγίας του, είναι βασική προϋπόθεση και Λυδία λίθος της δημοκρατικότητας του.

Σε αυτές τις σχέσεις μέσα στο κάθε σπίτι θα πρέπει να αναζητήσουμε το πρωταρχικό αίτιο για να μάθουμε τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια, τι πρέπει να αλλάξουμε στα στερεότυπα, αν θέλουμε να αλλάξουμε το πατριαρχικό πρότυπο και τις επιπτώσεις του στην κοινωνία, στην οικονομία στην πολιτική. 

Αν σέβεσαι την ισότητα στο πρόσωπο της αδελφής σου, της κόρης σου, της συζύγου σου, της συνεργάτιδας σου στην δουλειά, της μητέρας σου, της γιαγιάς σου, τότε το να είσαι δημοκρατικός πολίτης είναι μονόδρομος. 
Αλλιώς, είσαι «καλός αγωγός» του φασισμού ή και φασίστας.

Από αυτόν τον χώρο, σήμερα, εδώ, στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, εδώ δίπλα στις λαϊκές οικογένειες της πρωτεύουσας της χώρας, στρέφουμε την προσοχή μας και προσκαλούμε τους ακαδημαϊκούς μας δασκάλους να συνεργαστούμε: η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί της προσχολικής ηλικίας που είναι σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, ασφαλώς και οι αντίστοιχοι της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας,
να συνεργαστούμε για να εκπονήσουμε μεθόδους και προγράμματα, ώστε η έμφυλη ισότητα να αποτελέσει συστατικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των βαθμίδων. 

Οι δάσκαλοι των δασκάλων μας, οι καθηγητές των καθηγητών μας, είναι οι πρώτοι – ασφαλώς μεταξύ ίσων – για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη, αν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας που ξεκινά σήμερα εδώ, θα είναι να εκδοθεί ένας νέος, σύγχρονος οδηγός τον οποίο θα έχει κάθε βροφονηπιαγωγός στα χέρια του που θα του δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες για το πως να μυεί τους βλαστούς της κοινωνίας μας κάθε χρόνο, μέρα με την ημέρα, στην ιδέα των έμφυλων σχέσεων με ισότητα.

Αν και τα εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά προγράμματα και οι σπουδές των βρεφονηπιαγωγών εμπλουτιστούν με μαθήματα σπουδών για το φύλο, θα έχουμε μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε αυτό ελπίζω, για αυτόν τον σκοπό εργάζομαι μαζί σας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η παρούσα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός κ. Χαρίτσης και εγώ, τις ακριβώς επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την εβδομάδα που αρχίζει αύριο, εισάγουμε στην Βουλή ένα νέο Νομοσχέδιο για να ψηφιστεί, που αφορά στην Ισότητα των Φύλων και στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού και δημόσιου βίου.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που το γυναικείο κίνημα που κυρίως αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό το νομοσχέδιο, δικαιώνεται. Η χώρα, μετά την ψήφιση του νόμου αυτού – ελπίζω από όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην δημοκρατία και την συνταγματική τάξη – αποκτά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την Ισότητα των Φύλων.
 
Συνεπώς, εμείς σήμερα από εδώ βρισκόμαστε σε μία μοναδική, ευτυχή συγκυρία: να ετοιμάσουμε την νέα νοοτροπία, της νέας γενιάς που θα έχει ως τρόπο ζωής την έμφυλη ισότητα. Ανθρώπους που, όταν έρθει η σειρά τους να αναλάβουν την ιστορία αυτού του σπουδαίου τόπου, δεν θα χρειάζονται νόμους για το αυτονόητο. Θα είναι άνθρωποι προοδευτικοί, άνθρωποι δημοκρατικοί, άνθρωποι δημιουργικοί και ισορροπημένοι.
Άνθρωποι στων οποίων τη διαμόρφωση νέας νοοτροπίας, θα έχετε την τιμή να λέτε στα παιδιά σας, ότι υπήρξατε οι πρωτομάστορες. 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας
Εύχομαι καλή επιτυχία στους κοινούς μας στόχους.
Σας ευχαριστώ πολύ.