ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 11 Μαΐου 2025

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ 4η ΕΛΛΗΝΟ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο της Νυρεμβέργης, που ανέλαβε να φιλοξενήσει την τέταρτη Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση.
Ευχαριστούμε το δήμαρχο, όλες και όλους τους συνεργάτες του, που εργάστηκαν για την εκπληκτική αυτή φιλοξενία.
 
Ευχαριστούμε όλους όσοι προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν με τις ιδέες, αλλά και με τις δράσεις τους στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας. Η Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση πετυχαίνει ήδη σημαντικά βήματα.
 
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Συνέλευση αυτή εστιάζει φέτος σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού. Αλλά και σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπως η μετανάστευση και η κοινωνική ένταξη, η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας για την προώθηση Ελληνικών ποιοτικών προϊόντων,
του Τουρισμού και τη Δυαδική Επαγγελματική Κατάρτιση. Είναι αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά -και θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου-
έχουν γίνει ήδη πολύ μεγάλα βήματα. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.
 
Και αυτός είναι τώρα ο στόχος μας. Η επιλογή να προχωρήσει και να ενισχυθεί η Ελληνο – Γερμανική συνεργασία
στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. Έχουμε, από κοινού, διαπιστώσει ότι η συνεργασία αυτή
μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και εμπειριών,
την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη συνεννόηση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.
 
Ευκαιρίες υπάρχουν και για τις δύο πλευρές. Και τις ευκαιρίες αυτές είναι ανάγκη να τις αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Βλέπουμε στη διάρκεια αυτού του τριημέρου έμπρακτα παραδείγματα συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών.
Και είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πως μπορούμε να πάμε ακόμη πιο δυνατά.
 
Κυρίες και κύριοι
 
Θέλω από την αρχή να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά.
 
Όμως!
 
Μετά από μια πενταετία ύφεσης εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας κι ακόμη περισσότερο της κοινωνίας μας. Δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Μέσα σε λίγα χρόνια, χάσαμε πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων μας.
 
Η ανεργία έφτασε στο 27% ενώ στους νέους ξεπερνά το 60%. Οι Έλληνες υποβαλλόμαστε σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός
σε καιρό ειρήνης. Κάναμε ήδη σημαντικά βήματα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Ενδεικτικά και μόνον επισημαίνω:
 
Πρώτον. Πετύχαμε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή. Μέσα στο χρόνο επιτυγχάνεται η εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος και η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος Υπερκαλύπτονται ταυτόχρονα τα 2/3 της δημοσιονομικής προσπάθειας
για το στόχο βιωσιμότητας του χρέους έως το 2020. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2013 αναμένεται να κατατάξουν την Ελλάδα,
όχι μόνο στην πρώτη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που εκτελούν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής,
αλλά σε σχέση με το σύνολο των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
 
Δεύτερον. Χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μηνών, κάναμε ταχύτατα βήματα στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς μας.
 
Τρίτον. Θωρακίσαμε θεσμικά και διασφαλίσαμε – με τη βοήθεια των εταίρων μας- την ομαλή πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος.
 
Πετυχαίνουμε έτσι σημαντική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς τις ελληνικές τράπεζες,
πράγμα που εκδηλώνεται με τη σταδιακή, αλλά σταθερή επαναφορά καταθέσεων.
 
Τέταρτον. Βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Τους τελευταίους μήνες είχαμε την επιτυχή αποκρατικοποίηση
των παρακάτω στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου:
 
Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
Κασσιόπη, Κέρκυρα
Κρατικά λαχεία
Άδειες παιγνιομηχανημάτων Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου
Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου
ΔΕΣΦΑ
Τέσσερα ακίνητα του Δημοσίου στο εξωτερικό
Πώληση 5 ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών
της e-ublicrealestate.gr
 
Πέμπτον. Στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, προχωρά μια άνευ προηγουμένου σειρά μεταρρυθμίσεων,
με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μετωπική σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή.
 
Έκτον. Προχωρούν δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας,
την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
 
Έβδομον. Προχωρούν η εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων,
αλλά και ο εντοπισμός διοικητικών βαρών, από τα οποία θα απαλλαγεί ο δημόσιος τομέας. Νοικοκυρεύουμε και εξυγιαίνουμε το κράτος.
 
Όγδοον. Προχωρά ο εξορθολογισμός και η αύξηση της αποδοτικότητας του συστήματος Υγείας με περιορισμένους πόρους.
Μια σειρά μεταρρυθμίσεις έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες και συνεχίζονται.
 
Ένατον. Φέρνουμε σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο ενάντια στο ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις. ΄Ηδη, έχουμε πετύχει ευρύτατη διακομματική συναίνεση για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων όταν η ηγεσία ή ένα σημαντικό μέρος των βουλευτών τους
εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.
 
Δέκατον. Προωθούμε νέο Κώδικα Μετανάστευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα ήθελα, όμως, στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ζητούμε στήριξη της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την αλλαγή του λεγόμενου «Δουβλίνο 2».
Δεν αντέχουμε το ένα δέκατο του πληθυσμού μας να είναι λαθρομετανάστες. Καμία χώρα δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση
και το Υπουργείο των Εσωτερικών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ότι μετά από μια σειρά μέτρα εξυγίανσης και ορθολογισμού, οι Δήμοι δεν αποτελούν «βαρίδι» για την οικονομία της χώρας. Δεν δημιουργούν ελλείμματα. Αυτό έγινε πραγματικότητα με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι, όμως, ανάγκη να κρατηθούν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή οι υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν.
 
Παράλληλα, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Προσπαθούμε, για το σκοπό αυτό, να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, και διαμορφώνουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Δημιουργούμε ταυτόχρονα τις κατάλληλες συνεργασίες με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για να έχουμε καλές πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα.
 
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, και συνεχίζουμε ασταμάτητα.
Η προσπάθειά μας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι συνεχής.
 
Πεποίθησή μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο στην  προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Αναμένουμε για το σκοπό αυτό ουσιαστικά στήριξη. Και αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
 
Ο πρώτος είναι περισσότερο πρακτικός και συνδέεται με τις προσπάθειες που κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.
 
Η εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων από τα Κοινοτικά Ταμεία, η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων,
η παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες η παροχή τεχνογνωσίας για τη θεσμική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περαιτέρω αξιοποίηση πόρων και την εξυγίανση είναι μερικά μόνο παραδείγματα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Σε αυτό, λοιπόν, το πεδίο και η Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση μπορεί να προσφέρει καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και εμπειρία.
Υπάρχουν πεδία δράσης μέσα από τα οποία μπορεί να αποκομίσουμε σημαντικά αμοιβαία οφέλη. Ο δεύτερος τρόπος είναι περισσότερο πολιτικός.
 
Συνδέεται με τη συνεισφορά σας ώστε να υπάρξει στην ακόμη μεγαλύτερη  κατανόηση, της ελληνικής πραγματικότητας και των τεράστιων θυσιών του ελληνικού λαού, τόσο από την πλευρά της κοινωνίας, όσο και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη.
Συνδέεται, όμως, και με την ανάδειξη των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται μπροστά μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αρνητικές αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, είναι ανάγκη να ξεπερασθούν.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Οι Έλληνες στα τελευταία χρόνια υποστήκαμε θυσίες που κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν υπέστη σε καιρό ειρήνης.
Ζητούμε στήριξη ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις
που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς. Δεν αντέχουμε άλλη έκρηξη της ανεργίας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει τη συνέχιση μιας τέτοιας έκτασης ανεργίας. Στον τελευταίο χρόνο ανταποκριθήκαμε στο ακέραιο στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου και εξασφαλίζουμε για τη χρονιά που διανύουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Δώσαμε νέα δυναμική στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι απόφασή μας να συνεχίσουμε χωρίς αναβολές και δεύτερες σκέψεις. Είναι ταυτόχρονα απόφασή μας να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
 
Δικαιούμαστε πιστεύω, μετά από όλα αυτά, μετά από τόσες θυσίες, αλλά και μετά την ανταπόκριση στις δεσμεύσεις μας,
να ζητούμε και την ανταπόκριση των εταίρων μας στη δική τους δέσμευση για ελάφρυνση των βαρών του δημόσιου χρέους.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Είναι όρος για να βάλουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης και να επιταχυνθεί η μείωση της ανεργίας.
Είναι το ορόσημο για μια νέα προοπτική. Οι λαοί της Ευρώπης έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από την κατανόηση και την κοινοτική αλληλεγγύη.
 
Έλληνες και Γερμανοί έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από τη συνεργασία. Κάνουμε σήμερα ένα ακόμη βήμα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συνεχίσουμε. Οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη.
 
Είμαστε λαός με φιλότιμο και αξιοπρέπεια.
 
Σας ευχαριστώ.