ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στον Real Fm

Συνέντευξη παραχώρησε την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στον Real Fm και την εκπομπή των Γ. Χουδαλάκη – Ν. Ρογκάκου.

Η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Εγώ να πω εκ των προτέρων κ. Υπουργέ ότι συμφωνώ με τον κ. Διαματάρη ο οποίος είπε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι του Εξωτερικού. Σας το λέω εγώ εξ αρχής από τη συζήτηση μας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σας συγχαίρω για την άποψη που έχετε γιατί πρέπει να ξέρετε υπάρχει μία βασική συνθήκη την οποία πιστεύω ότι ούτε οι Έλληνες που ζούμε εδώ στην πατρίδα την έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζω ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν την γνωρίζει καν. Δηλαδή αυτοί που μας ακούνε τώρα δεν το γνωρίζουν και πολύ περισσότερο δεν το γνωρίζουν τα αδέλφια μας που ζουν σε ολόκληρη τη γη. Την Ευρώπη, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και οπουδήποτε.

Ποια είναι η Συνθήκη αυτή αγαπητοί κύριοι;

Το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως γνωρίζετε, το συγκεκριμένο Σύνταγμα και αυτή τη Συνθήκη δεν την έχει δημιουργήσει ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών που μπήκε στην πολιτική πριν ένα χρόνο, δεν την έχει δημιουργήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλοι την έχουν δημιουργήσει αυτή τη συνθήκη, λέει λοιπόν ότι ο νόμος ορίζει το πώς θα ψηφίζουν οι  Έλληνες του Εξωτερικού που για να ισχύσει θέλει διακόσιες ψήφους, και η Νέα Δημοκρατία σας ενημερώνω ότι έχει εκατόν πενήντα οκτώ

Δημοσιογράφος: κ. Θεοδωρικάκο να μην βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο  Να πούμε τι έχει συμφωνηθεί πρώτα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προτού πούμε τι έχει συμφωνηθεί πρέπει όλοι σε αυτό τον τόπο να γνωρίζουν ότι νόμος που θα ορίζει το πώς θα διευκολυνθούν για να ψηφίζουν στο Εξωτερικό, οι Έλληνες που ζουν στο Εξωτερικό, χρειάζεται διακόσιες ψήφους

Δημοσιογράφος: Και η Νέα Δημοκρατία έχει εκατόν πενήντα οκτώ. Άρα έπρεπε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι μόνο για την επόμενη φορά, όπως ισχύει για τον εκλογικό νόμο που αν η Νέα Δημοκρατία ψηφίσει μόνη της έναν εκλογικό νόμο αυτός θα ισχύσει από την μεθεπόμενη φορά, αλλά για πάντα. Ένας Έλληνας στο Εξωτερικό για να ψηφίσει στον τόπο που κατοικεί πρέπει ο νόμος που θα φέρουμε στην Βουλή, να πάρει την έγκριση διακοσίων ψήφων. Αυτό πρέπει να είναι σαφές

Δημοσιογράφος: Είπε ο Νίκος είμαι με τον Διαματάρη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο αγαπητός μου φίλος λοιπόν,  υφυπουργός των Εξωτερικών, ο κ. Αντώνης Διαματάρης, που εκ των πραγμάτων συναισθηματικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, πολιτικά εκφράζει την Ομογένεια, γιατί ο άνθρωπος έχει περάσει δεκαετίες ως ομογενής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και διακεκριμένος Έλληνας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέει το αυτονόητο ότι θέλουμε όλοι οι Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουμε. Πολύ ωραία. Αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης αλλά η κυβέρνηση θέλει διακόσιες ψήφους. Δεν τις έχει. Έπρεπε να κάνει συμφωνία με τα άλλα κόμματα. Έκανε μια συμφωνία την οποία είμαι έτοιμος να σας την εξηγήσω …

Δημοσιογράφος: Αυτό θέλουμε. Μπορείτε να μας πείτε για παράδειγμα από τους ομογενείς ποιοι είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα της διευκόλυνσης. Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω δεν μιλάμε για δικαίωμα ψήφου. Ορίζουμε το εκλογικό σώμα που θα τύχει της διευκόλυνσης να ψηφίζει εξ αποστάσεως;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πολύ σωστά το λέτε. Κάθε Έλληνας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους έχει το δικαίωμα, όταν γίνουν οι εκλογές να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει με τίποτα. Συζητάμε το πώς θα διευκολυνθούν οι άνθρωποι να ψηφίσουν στη χώρα που βρίσκονται, για την Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που κατοικεί στην Γερμανία, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Αγγλία οπουδήποτε στον κόσμο. Έχουν τέτοιο δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες,  οι οποίοι ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από την χώρα, δεν μας ενδιαφέρει αυτό, θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια, έχουν περάσει δύο χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή είναι η προϋπόθεση που βάζει η συμφωνία και έχουν και μια στοιχειώδη οικονομική σχέση με τη χώρα, πράγμα που μπορεί να επιβεβαιώνεται με την ύπαρξη ΑΦΜ

Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου τώρα για την διακοπή, επειδή μιλάγαμε την προηγούμενη εβδομάδα με φίλους ομογενείς, από την Γερμανία συγκεκριμένα, και μας έλεγαν, δεν μιλώ για την Αυστραλία και άλλα τέτοια, για την Γερμανία που είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και πιο κοντινή, ότι αυτός ο όρος τα δύο χρόνια μέσα στα τριανταπέντε, να μπορείς αποδείξεις ότι ήσουν στην Ελλάδα, θα βγάλεις εκτός το 90%.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γιατί θα τα βγάλει εκτός; Δεν έχετε δίκιο.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι δική μου άποψη κύριε Θεοδωρικάκο

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν είπα ότι είναι δική σας. Απαντάω στην άποψη. Πρώτα από όλα, με αυτή τη ρύθμιση, όλοι οι Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία 33 χρόνια ψηφίζουν. 33 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή. Και 33 χρόνια πρώτα από όλα σημαίνει, ότι είναι μέσα όλα τα ελληνόπουλα που έφυγαν την δεκαετία του brain drain, τα χρόνια τα δύσκολα της κρίσης. Όλοι χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι προφανέστατα μέσα όλα τα παιδιά που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι που είναι μέχρι 45 – 50 χρονών. Δεύτερον, οι υπόλοιποι δεν εξαιρούνται. Μπορεί κάποιος να έχει φύγει 50 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά να έχει έρθει στη χώρα δύο χρόνια αυτό το διάστημα για να εργαστεί, για να εκπληρώσει την στρατιωτική του υποχρέωση, για να πάει στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, σε δημόσια, σε ιδιωτική σχολή, σε ΙΕΚ, σε Τεχνική Σχολή, σε οτιδήποτε δημόσιο έγγραφο αποδεικνύει την παρουσία του στη χώρα και τη σχέση του στη χώρα αυτά τα δύο χρόνια. Και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά, θέλω να ενημερώσω, που είμαι βέβαιος, ότι τα αδέλφια μας που ζουν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το γνωρίζουν, ότι η Γερμανία,  που ανεξάρτητα το τι πιστεύει κανείς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ οργανωμένο κράτος, στους Γερμανούς που ζουν εκτός Γερμανίας, δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν για τη χώρα τους από τον τόπο που κατοικούν μόνο εφόσον έχουν φύγει λιγότερο από 25 χρόνια και μόνο εφόσον τα πρώτα 14 χρόνια της ζωής τους τα έχουν περάσει στη Γερμανία και εφόσον αποδείξουν και τρεις μήνες, μέσα στα 25 χρόνια, ότι έζησαν στη Γερμανία. Μιλάμε για πολύ αυστηρότερους κανόνες από αυτούς που μόλις τώρα είπαμε.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο. Και υπάρχουν και πολύ χειρότεροι κανόνες και σε άλλες χώρες. Όμως επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ. Το ένα κομμάτι είναι το χρονικό όριο το οποίο συζητάμε. Το άλλο είναι το ενεργό ΑΦΜ. Και τα δύο χρόνια αν είναι σερί ή αποσπασματικά.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα δύο χρόνια δεν είναι σερί. Μπορεί να είναι σερί, μπορεί να είναι και παραπάνω, αρκεί να αθροίζονται δύο χρόνια. Δεν είπε κανείς κάτι άλλο.

Δημοσιογράφος: Για το θέμα του ΑΦΜ;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τώρα σε σχέση με το ΑΦΜ. Προβλήθηκε από ορισμένα κόμματα η ανάγκη να τεκμηριώνεται η οικονομική σχέση του Έλληνα που ζει στο εξωτερικό με τη χώρα. Την αίσθηση δηλαδή ότι το ενδιαφέρον του για την πατρίδα, πέρα από το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου που, ασφαλώς και είναι Έλληνας χωρίς δεύτερη κουβέντα, έχει και μια σχέση συμφέροντος με το τι συμβαίνει στην πατρίδα, άρα είναι πιο προσεκτικός γύρω από την πολιτική του επιλογή. Υπήρχε ένα τέτοιο επιχείρημα. Ακούστε τώρα σε ό,τι αφορά το ΑΦΜ. Πρώτα από όλα κάθε Έλληνας πολίτης ο οποίος έχει έστω ένα χωράφι πενήντα τετραγωνικά, έστω και μια σπιθαμή γης, είναι υποχρεωμένος να έχει ΑΦΜ όπως ξέρετε. Σωστό;

Δημοσιογράφος: Σωστό.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μην μου πείτε ότι αυτό δεν καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό μετανάστες. Είναι τόσο απλό. Δεύτερον, κάθε Έλληνας έχει και μια, στην πραγματικότητα, στοιχειώδη οικονομική σχέση με την πατρίδα. Γιατί μπορεί να μην είναι ο ίδιος, μπορεί να είναι τα παιδιά, μπορεί να είναι οι γονείς, μπορεί να είναι ο σύζυγος, μπορεί να είναι η σύζυγος, μπορεί να είναι πρώτου βαθμού συγγενής. Και αυτό τεκμηριώνει ότι έχει άμεση σχέση οικονομική με την πατρίδα. Όλα αυτά θα τα συγκεκριμενοποιήσουμε κατά την ψήφιση του νόμου, θα έρθει το νομοσχέδιο στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και θα το συζητήσουμε αναλυτικά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή έχουμε δυόμιση λεπτά μπροστά μας, θέλω να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε , κυρίως να καταλάβουν οι ακροατές μας στο εξωτερικό, τι ακριβώς ψηφίζουν. Γιατί είχε γίνει αυτή η κουβέντα, για το αν θα προσμετράται στο σύνολο, δεν θα προσμετράται στο σύνολο, θα είναι για το Επικρατείας, δεν θα είναι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό ήταν το πιο κρίσιμο σημείο. Θα ήταν κοροϊδία, οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να μην ψηφίζουν για το ποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός και ποιος θα είναι στην αντιπολίτευση, για το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί των κομμάτων. Αυτό το διασφαλίσαμε. Συμφωνήθηκε τελικά, από όλα τα κόμματα, εκάμφθη σε αυτό η αντίρρηση που είχε αρχικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσήλθε στη συμφωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από αυτό το θέμα. Και επομένως οι Έλληνες του εξωτερικού θα πάρουν στα χέρια τους (στην Πρεσβεία, στο Προξενείο, στο εκλογικό τμήμα που θα γίνει, γιατί θα φτιάξουμε εκλογικά τμήματα όσο γίνεται πιο κοντά εκεί που κατοικούν οι Έλληνες ανάλογα με τις αιτήσεις τους), γιατί για όλα αυτά θα γίνουν αιτήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα πάρουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος του οποίου επιθυμούν να ψηφίσουν  και θα ρίξουν αυτό το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Και για αυτό το σκοπό αυξάνουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, προκειμένου να διευκολυνθούν όλα τα κόμματα, εφόσον το επιθυμούν, να βάλουν υποψήφιους στο Επικρατείας από τις χώρες του εξωτερικού.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Άρα για να το κλείσουμε για λόγους χρόνους και μόνο. Η κουβέντα θα μπορούσε να κρατήσει πολύ. Ψηφίζουν και για Πρωθυπουργό, ψηφίζουν από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η ψήφος τους μετράει όσο η δική σας και η δική μου.

Δημοσιογράφος: Να κρατήσουμε αυτό. Λοιπόν κύριε Θεοδωρικάκο ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε. Να είστε καλά.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για κάτι που δεν έχει μπορέσει να γίνει επί δεκαετίες , γιατί η εναλλακτική που είχαμε είναι ή αυτό που σας περιέγραψα ή τίποτα. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι, γιατί αυτή η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού και να προχωρήσει μπροστά τη χώρα με όρους ενότητας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε. Ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών ο κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Να είστε καλά.

Ακούστε το ηχητικό:

Ετικέτες: REAL FMΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ