Παρέμβαση του ΓΓ Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ στη Γενεύη
Ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη και στην Επιτροπή για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (22nd Session Committee on Rights of Persons with Disabilities) που συνεδρίασε στη Γενεύη πραγματοποίησε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Ο ΓΓ ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής για τις παραγωγικές ερωτήσεις τους. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να παραθέσω μερικές πληροφορίες σχετικά με το σημαντικό θέμα απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας από ΑμεΑ.
Υπάρχει νομικό πλαίσιο, του 2019, που τροποποιεί τον Κώδικα Ελληνικής Υπηκοότητας, του 2004, και εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τις προϋποθέσεις της Σύμβασης”.
”Τροποποιήσεις-κλειδί περιλαμβάνουν ειδικά μέτρα για παιδιά με βαριά αναπηρία, που διευκολύνουν την πρόνοια ελληνικής υπηκοότητας, όπως επίσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πνεύμα της Σύμβασης για αλλοδαπούς με κινητικά ή διανοητική αναπηρία, όπως η εξαίρεση από τις εξετάσεις ελληνικής γλώσσας. Η χρήση τεχνολογίας, όπως η δυνατότητα ατόμων με κινητική αναπηρία να ορκιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης, προβλέπεται από τον νόμο”, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σταυριανουδάκης.
Η ομιλία του ΓΓ εδώ.