ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Η Υφυπουργός Εσωτερικών στην Ημερίδα της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η Hμερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)με θέμα: «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», που πραγματοποιήθηκε στις 15/10/2018 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος «Building a safety net for migrant & refugee women”  («Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Χτίζουμε ένα δίκτυ ασφαλείας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες»).

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, κ. Φωτεινή Παντιώρα.

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπενθύμισε την σημασία των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια, προκειμένου να κρατηθεί το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα σε μία ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ επιβράβευσε τη διοίκηση και το προσωπικό της ΓΓΙΦ, του ΚΕΘΙ και των Δομών που, την ίδια χρονική περίοδο, υλοποίησαν με επιτυχία προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών προσφύγων. Σημείωσε με έμφαση ότι ακόμη μπορούν να γίνουν πολλά από δημοκρατική και ανθρώπινη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, και θα γίνουν, όμως, όπως είπε, το κρίσιμο ζήτημα είναι να επωμισθούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη ισότιμα το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος, δηλαδή του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Τέλος, ευχαρίστησε δημόσια τους πολίτες της χώρας που συνεχίζουν να βοηθούν και να δείχνουν την ανθρωπιά τους και κυρίως, εκείνους που ζουν κοντά στα κέντρα υποδοχής. Εκείνους που απορρίπτουν τις «στείρες αντιπολιτευτικές κορόνες και τους φασίστες» (Το πλήρες κείμενο επισυνάπτεται).

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, στην εισήγησή της αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τονίζοντας εξ’ αρχής ότι: «Κάθε μας πολιτική και δράση υποκινείται από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της ισότητας για όλους και όλες, σε απάντηση του ρατσισμού, των ανισοτήτων, των αναχρονιστικών στερεοτύπων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας που, δυστυχώς, δεν παύουν σήμερα να επιδεικνύουν το σκληρό τους πρόσωπο σε όλη την Ευρώπη και να επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικοπολιτικό τοπίο» και συμπλήρωσε ότι: «Aγωνιζόμαστε διαρκώς για την εδραίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη. Σε αυτό τον ακάματο αγώνα συμπεριλαμβάνουμε  και τις  γυναίκες πρόσφυγες. Γιατί για εμάς αποτελούν  αναπόσπαστα κομμάτια της δημοκρατίας μας».

Βάσει των ως άνω θέσεων, η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στις πολιτικές, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργιες της ΓΓΙΦ υπέρ των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών, αναφερόμενη, ενδεικτικά:

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Σε πείσμα των καιρών, οι δυσκολίες των οποίων συχνά προτάσσουν εσωστρέφεια, συρρίκνωση και απομόνωση, με το έργο μας στην ΓΓΙΦ λειτουργούμε εξωστρεφώς και  αλληλέγγυα, προάγοντας συνεχώς την ισότητα ως πανανθρώπινη αξία, ιδεώδες, ιδανικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας» και συμπλήρωσε ότι: «Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε την ανάγκη εύρεσης μια συνολικής, ευρωπαϊκής, λύσης για το προσφυγικό, η οποία θα εμφορείται από τια αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, χωρίς να υψώνονται κάγκελα και φρούρια ξενοφοβίας – κάτω από την πίεση των ακροδεξιών αντιλήψεων και του ρατσισμού, των πολιτικών εχθρότητας και επιθετικότητας που, δυστυχώς, μεγεθύνονται καθημερινά και ρίχνουν σκιά στη δημοκρατία μας».

Συνολικά, η Ημερίδα διεξήχθη ιδιαίτερα επιτυχώς, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των εργασιών της, ενώ μέσα από τις παρεμβάσεις και τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη εμπλουτισμού, εντατικοποίησης και εξέλιξης της συνεργασίας μεταξύ των περισσότερων δυνατών φορέων, προκειμένου για την καλύτερη αντιμετώπιση  των έμφυλων, αλλά και των λοιπών ζητημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό.