ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025

Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.)

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2025

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.)

Την Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2025 θα λάβουν χώρα οι προγραμματισμένες εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στις επικείμενες εξετάσεις πρόκειται να συμμετάσχουν 3.662 υποψήφιοι, σε 53 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, και 8 ειδικά εξεταστικά κέντρα (σύνολο 61) που θα λειτουργήσουν για όσους συμμετέχουν σε προφορική εξέταση.

Στις προφορικές εξετάσεις συμμετέχουν:

Η επιτυχία στις παραπάνω εξετάσεις αποτελεί μια εκ των βασικών προϋποθέσεων για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, καθώς μέσω αυτών πιστοποιείται ότι ο κάτοχος του Π.Ε.Γ.Π. διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της γεωγραφίας της χώρας, καθώς και του ελληνικού πολιτισμού και των θεσμών του πολιτεύματος.

Η διαδικασία των εξετάσεων έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να διασφαλίζονται η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα, και πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο.

Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων, η εξεταστέα ύλη, καθώς και τα θέματα με ερωτήσεις και απαντήσεις προηγούμενων ετών για κάθε κατηγορία εξεταζόμενου, είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας (https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics).

Την ευθύνη οργάνωσης, συντονισμού και εποπτείας σε όλα τα στάδια της εξεταστικής διαδικασίας την έχει η Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν στελέχη των δύο συναρμόδιων Υπουργείων ενώ η Επιστημονική Επιτροπή, που απαρτίζεται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς με μακρά ακαδημαϊκή εμπειρία, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση και διαχείριση της ύλης, στην επιλογή των θεμάτων μέσω κλήρωσης, καθώς και στην εποπτεία της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων μέσω παροχής διευκρινίσεων εάν και εφόσον απαιτηθεί.

Η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας εύχεται καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π.