ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 15-16.06.2015)
«Σήμερα ξεκινάει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση (European Agenda on Migration).
Η συζήτηση αυτή διεξάγεται σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα. Ενδεικτικά, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015, ο αριθμός των εισερχομένων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016. Πάνω από 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί, Ερυθραίοι). Οι ροές αυτές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας. Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε.
Tη στιγμή που η διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, την προηγούμενη δηλαδή της κρίσιμης συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν την ένταση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα στην πολιτική της κυβέρνησης.
Η θέση αυτή είναι παντελώς ατεκμηρίωτη καθώς αυτή τη στιγμή η όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού είναι ένα ζήτημα πανευρωπαϊκής εμβέλειας που κατεξοχήν έχει φέρει τις χώρες στου ευρωπαϊκού νότου, πρωτίστως Ελλάδα και Ιταλία, σε καταστάσεις αφόρητης δυσκολίας. Η Ελλάδα θεωρείται από τους πρόσφυγες ως μια χώρα στην οποία μπορούν να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και αυτό ίσχυε ανέκαθεν, παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων να τους «κάνουν το βίο αβίωτο».
Η θέση αυτή όμως είναι και ανεύθυνη. Τη στιγμή που η Ελληνική Κυβέρνηση διεξάγει μια εξόχως κρίσιμη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτύχει μέτρα ενεργοποίησης των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής μετεγκατάστασης (relocation) για τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και για τον διαπιστωμένα μη-απελάσιμο πληθυσμό, κάποιοι στην Ελλάδα, αντί να φερθούν υπεύθυνα ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε όσο γίνεται περισσότερα στο πλαίσιο του σχεδίου εσωτερικής μετεγκατάστασης που εξαγγέλθηκε, εξασθενίζουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Τους καλούμε λοιπόν να σταματήσουν.
Όσον αφορά το σχέδιο για επανεγκατάσταση (resettlement) προσφύγων από τρίτες χώρες, η Ελλάδα το χαιρετίζει ως πρακτικό μέτρο αλληλεγγύης της ΕΕ προς τους πληττόμενους πληθυσμούς. Η διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για προστασία προς την ΕΕ είναι απαραίτητη ώστε να παρέχεται ασφαλής μετάβαση και να προωθείται η καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν, γιατί η παροχή νόμιμης και ασφαλούς εισόδου στον προσφυγικό πληθυσμό αποτελεί τη μόνη αξιοπρεπή, ρεαλιστική και συνεπή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύση, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα των διακινητών. Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή επιχειρήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα κρίνεται επισφαλής και ενδέχεται να δημιουργήσει μετατόπιση και αύξηση των ροών στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας περισσότερες ανάγκες πρώτης υποδοχής για τις ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες μας.»