ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 08 Μαΐου 2025

Άμεση συγκρότηση της Διακομματικής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού για να μη χαθεί η ευκαιρία για συναίνεση – Σήμερα η επιστολή Θεοδωρικάκου στα Κόμματα

Πρόσκληση σε όλα τα Κόμματα προκειμένου να ορίσουν εκπρόσωπό τους για τη συγκρότηση Επιτροπής που θα αναζητήσει κοινή συνισταμένη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες του Εξωτερικού θα ασκούν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία για συναίνεση, θα αποστείλει εντός της ημέρας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επιδίωξη του υπουργού Εσωτερικών, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (εκπομπή Άρη Πορτοσάλτε) είναι η Επιτροπή να συνεδριάσει εντός της εβδομάδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος:

«Θα αποστείλω επιστολή προς όλα τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν εκπροσώπους για την Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το να υπάρξει οριστική συμφωνία για να φέρουμε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές. Και η συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής θα προτείνουμε να γίνει άμεσα, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, με την ευκαιρία που κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, θα ήθελα να καλέσω την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην προσπάθεια συναντίληψης και συναίνεσης. Και να πετύχουμε όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του, εκτός από αυτήν την κόκκινη γραμμή για την οποία μιλήσαμε πριν και την οποία έχει περιγράψει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 Βουλευτές. Έχω τη γνώμη ότι θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα ενότητας, υπερβάσεων, κι εν πάση περιπτώσει ότι σε μια σειρά στοιχειώδη πράγματα το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και μπορούν να συνεννοηθεί».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προηγουμένως είχε υπενθυμίσει ότι ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ανοικτός σε κάθε συζήτηση, θέτοντας μόνο μια κόκκινη γραμμή. Η ψήφος των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών στην προσπάθεια που γίνεται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που θα καθορίζει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικράτειας Ελλήνων η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε δυνατό συμβιβασμό προκειμένου να επιτύχει τις 200 ψήφους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού:

Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καλημέρα, καλημέρα σας κύριε Πορτοσάλτε. Τι θέλετε να σχολιάσω αυτά που άκουσα;

Άρης Πορτοσάλτε: Όχι, όχι, όχι

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γιατί αν ήθελα κάτι να πω, το μόνο που διακρίνω σε όλα αυτά είναι έναν ατελείωτο κυνισμό. Και στις τρεις φωνές που άκουσα, βλέπω έναν ατελείωτο κυνισμό. Δεν είχαν οι άνθρωποι κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την χώρα. Δεν είχαν κάτι να προτείνουν το οποίο θα πήγαινε την Ελλάδα μπροστά. Έπρεπε στη δική τους συνείδηση να πάρουν την εξουσία. Και μας έφεραν δέκα χρόνια πίσω στην πραγματικότητα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο χθες, στο οποίο δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε, διότι πρέπει να φροντίζει κανείς για αυτό. Δεν έχει κανείς μας δικαίωμα να ξεχάσει. Και οι πολίτες πρέπει πάντα να κάνουμε υπεύθυνες επιλογές, αν θέλουμε να προχωράμε μπροστά την χώρα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια ενός απαράδεκτου τεχνητού διχασμού, χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή διχασμός γινόταν πάνω σε ψέματα, πάνω σε τελείως ψεύτικες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές, που θα μπορούσαν να περιγραφούν με υπεύθυνο τρόπο.

Νομίζω ότι οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και μάλιστα με τεχνητό τρόπο. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Από την 7η Ιουλίου και μετά η Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κινείται με βάση ένα σχέδιο, κινείται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, αλλά αυτό δεν πρέπει να κάνει κανέναν να εφησυχάζει και δεν πρέπει σε κανέναν να λησμονεί.

Άρης Πορτοσάλτε: Ναι. Διότι από την άλλη και να θες να κάνεις κριτική, υπάρχουν σημεία που να μπορείς να κάνεις κριτική στην Κυβέρνηση. Το γεγονός όμως ότι έχουν μείνει πίσω κρατήρες ολόκληροι, ανοιχτά θέματα – δηλαδή η ζημιά δεν είναι μόνο το 2015, έγινε τεράστια ζημιά την τετραετία πολυεπίπεδα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – σε κάνει να σταματάς την κριτική σου προς την Κυβέρνηση, γιατί πρέπει να κλείσουν άλλες ιστορίες του παρελθόντος, για να πεις ήρθε η στιγμή τώρα να ασκήσω την κριτική στην Κυβέρνηση, διότι δεν κάνει το έργο της καλά ή στο άλλο θα πρέπει να βιαστεί λίγο παραπάνω και λοιπά. Έτσι; Λοιπόν.

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Απλώς και εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πήχυς είναι ψηλά και ότι κανονικά η κοινωνία πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις, γιατί δεν φτάνει αυτό το λίγο, δεν φτάνει το ότι απλά η ζωή γίνεται κανονική, ότι επικρατεί μια λογική σε μια σειρά βασικά πράγματα. Η χώρα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα μπροστά γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ ανταγωνιστικό.

Άρης Πορτοσάλτε: Και πιο τολμηρά, θα μου επιτρέψετε

Τάκης Θεοδωρικάκος:   Και πιο τολμηρά. Δεν έχω καμία αντίρρηση να σας πω ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε για αυτό αν θέλετε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε θέματα που έχουν σχέση με το δικό μου τομέα ευθύνης το Υπουργείο Εσωτερικών.

Άρης Πορτοσάλτε: Τώρα θα ξεκινήσουμε με αυτόν τον κύκλο επαφών που έκανε ο κύριος Πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδος, που είναι θετικό το πρόσημο σε ότι αφορά στις συναντήσεις με το Κίνημα Αλλαγής, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου και το κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη και με τον κύριο Τσίπρα όπου βέβαια εκεί σταματούμε. Ξέρετε πάρα πολύς κόσμος προσπαθεί να καταλάβει την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο να δοθεί η ψήφος των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους συμπατριώτες μας, Ελληνίδες και Έλληνες με το λειτουργικό ΑΦΜ, που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ τους εξ αποστάσεως, για τους οποίους λέει ότι θα πρέπει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό έχει μέσα και ρατσισμό, πέραν των άλλων. Ας ξεκινήσουμε από αυτό το βασικό, ότι δεν αναγνωρίζεται στην Ελληνίδα και στον Έλληνα που ζουν εκτός Ελλάδος το δικαίωμα να ψηφίσει και να αποφασίσει για τον τόπο του;

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Κοιτάξτε το θέμα προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα  κύριε Πορτοσάλτε. Και έχει αξία λίγο να το αναλύσουμε αυτό. Ο Πρωθυπουργός προσήλθε σε αυτές τις συζητήσεις έχοντας μόνο μία κόκκινη γραμμή, ότι η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, όπως περιγράψατε, και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους, θα μετράει όσο μετράει και η ψήφος όλων ημών που βρισκόμαστε εδώ. Και ότι θα μπορούν οι άνθρωποι να ψηφίζουν για να εκλεγεί Κυβέρνηση στον τόπο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα να ψηφίζουν και μάλιστα το δικαίωμα να ψηφίζουν με τον τρόπο που μόλις τώρα περιγράψαμε προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν ζητάμε να κάνουμε κάτι καινούργιο, το προβλέπει το Σύνταγμα. Μόνο που το Σύνταγμα και αυτό παρακαλώ πάρα πολύ θέλω να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι μας ακούν, λέει ότι με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό, απαιτεί νόμο από τα δύο τρίτα της Βουλής. Δηλαδή ο Συνταγματικός νομοθέτης είπε, ναι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να ψηφίζουν. Η ψήφος τους θα πρέπει να είναι ισότιμη – και όχι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ισότιμη η ψήφος τους – αλλά με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό χρειάζεται διακόσιες ψήφους μέσα στη Βουλή για να το πετύχετε. Αυτή είναι και μία μεγάλη διαφορά από τον εκλογικό νόμο, που τις διακόσιες ψήφους εκεί τις χρειαζόμαστε για να ισχύσει αμέσως από την επόμενη φορά. Εδώ αν δεν πάρουμε τις διακόσιες ψήφους, δεν υπάρχει ποτέ το περιθώριο να ψηφίσουν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό το λέω γιατί πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στην προσπάθεια που θα γίνει το επόμενο διάστημα,

Άρης Πορτοσάλτε: Άρα  το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κινηθείτε συναινετικά.

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Θα υπάρξουν συμβιβασμοί

 Άρης Πορτοσάλτε: Πρώτα από όλα ο συμβιβασμός ο πρώτος αφορά αυτόν που φέρνει το νόμο.

Τάκης Θεοδωρικάκος:   Φυσικά, πήγε λοιπόν ο Πρωθυπουργός και τους είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι αυτή. Από εκεί και πέρα τα συζητούμε όλα

Άρης Πορτοσάλτε: Μπορούμε να δούμε τι ζήτησε το ΚΙΝΑΛ; Να πάρουμε ένα ένα να μας τα βάλετε στην σειρά;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πολύ σωστά το περιγράψατε, ότι εκεί δημιουργήθηκε ένας διαχωρισμός. Προτού πάω παρακάτω, θέλω τώρα να σας δώσω δύο στοιχεία τα οποία τα θεωρώ σημαντικά. Καταρχήν μέσα στη σημερινή ημέρα θα αποστείλω επιστολή προς όλα τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν εκπροσώπους για την Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το να υπάρξει οριστική συμφωνία για να φέρουμε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές. Και η συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής θα προτείνουμε να γίνει άμεσα, δηλαδή η συνεδρίαση της επιτροπής να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο , με την ευκαιρία που κάνουμε αυτήν  τη συζήτηση, θα ήθελα να καλέσω την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην προσπάθεια συναντίληψης και συναίνεσης. Και να πετύχουμε όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του, εκτός από αυτήν την κόκκινη γραμμή για την οποία μιλήσαμε πριν και την οποία έχει περιγράψει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 Βουλευτές.  Έχω τη γνώμη ότι θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα ενότητας, υπερβάσεων, κι εν πάση περιπτώσει ότι σε  μια σειρά στοιχειώδη πράγματα το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και μπορεί να συνεννοηθεί και να καταλήγει κάπου. Να καταλήγει κάπου και αυτό το κάπου να φαίνεται στην πράξη.

Άρης Πορτοσάλτε: Η Κυβέρνηση λέτε ότι αυτός ο νόμος θα γραφτεί επί της ουσία από την συνεδρίαση αυτής της επιτροπής.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εμείς όπως αντιλαμβάνεστε το νομοσχέδιο κατ ουσίαν το έχουμε έτοιμο. Όμως θα κάνουμε αλλαγές σε όλα τα σημεία που θα χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε να γίνει ομόφωνα αποδεκτό. Με μόνη κόκκινη γραμμή αυτή που περιέγραψα πριν. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό κύριε Πορτοσάλτε; Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των κομμάτων. Το Κίνημα Αλλαγής για το οποίο με ρωτήσατε νωρίτερα, θέλει να εκλέγεται ένας ξεχωριστός αριθμός βουλευτών από όλη την επικράτεια του εξωτερικού

Άρης Πορτοσάλτε: Είμαστε εδώ με τον κύριο Θεοδωρικάκο υπουργό Εσωτερικών. Θέλουμε να μάθουμε τι είπαν τα κόμματα στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και στην πρόταση του κυρίου Πρωθυπουργού

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η πρότασή μας είναι η επιστολική ψήφος για όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αύξηση του αριθμού επικρατείας σε 15 προκειμένου τα κόμματα να έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να προσθέσουν υποψήφιους οι οποίοι θα προέρχονται από την ομογένεια από τους έλληνες του εξωτερικού. Επαναλαμβάνω βέβαια ότι προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος θα πρέπει να συζητηθούν τα πάντα και θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί από όλους άρα προφανέστατα αυτό θα γίνει και από την πλευρά της  Κυβέρνησης. Τα ΚΙΝΑΛ  το οποίο είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου επίσης και της κανονικής καταμέτρησης της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι ζητά να υπάρχει μια εκλογική περιφέρεια των ελλήνων του εξωτερικού.

Παρόμοια η θέση του κόμματος του κ. Βαρουφάκη με την διαφορά ότι εκείνος προτείνει πολλές εκλογικές περιφέρειες έξι-επτά από το εξωτερικό ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγγραφούν στους  εκλογικούς καταλόγους.

Το ΚΚΕ προτείνει να πάμε μέχρι τριάντα χρόνια πίσω σε ανθρώπους που έχουν φύγει από τη χώρα και οπωσδήποτε αυτό να συνδέεται με την απόδειξη οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα ενδεχομένως ελληνικού ΑΦΜ και οικογενειακών σχέσεων και ζητά να ψηφίζουν οι άνθρωποι στις εκλογικές περιφέρειες από τις οποίες προέρχονται.

Ο κ. Βελόπουλος είναι υπέρ του δικαιώματος πλήρως και στηρίζει όλη την πρωτοβουλία

Άρης Πορτοσάλτε: Και βγήκε με αέρα ο κ.Βελόπουλος απ΄ότι είδα και στα παραπολιτικά

Τάκης Θεοδωρικάκος: Άρα ακούσατε ήδη ότι υπάρχουν

Άρης Πορτοσάλτε: Με τον αέρα της συμφωνίας εννοώ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Άρα ακούσατε ήδη ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικές γνώμες αλλά δεν είναι δεδομένο

Άρης Πορτοσάλτε: Δεν είναι δεδομένο

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει η τελική λύση. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους. Επαναλαμβάνω όμως ότι από αυτή τη συζήτησή μας, την έκκληση προς όλους να δώσουμε την δυνατότητα της διευκόλυνσης στους Έλληνες του εξωτερικού να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία, γιατί οι διαφορές που έχουν τα κόμματα μεταξύ τους δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογείται να μην καταφέρουμε να βρούμε τις διακόσιες ψήφους

Άρης Πορτοσάλτε: Προϋπόθεση συνταγματική ότι  αυτός ο νόμος πρέπει να περάσει με διακόσιους ψήφους του κοινοβουλίου

Τάκης Θεοδωρικάκος: Προϋπόθεση συνταγματική για πάντοτε, το υπερτονίζω αυτό, γιατί είμαστε συνηθισμένοι να συζητάμε για τον γενικότερο εκλογικό νόμο που το διακόσια απαιτείται για την επόμενη φορά. Εδώ αν δεν βρούμε τις διακόσιες ψήφους οι έλληνες του εξωτερικού δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.

Άρης Πορτοσάλτε: Δεν είπαμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβουμε

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν μόνο για ένα αριθμό βουλευτών που θα τους εκπροσωπούν και η ψήφος τους δεν θα μετράει για το εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, ας πούμε για τον εκλογικό νόμο που ίσχυε έως τώρα που δίνει το bonus στο πρώτο κόμμα .

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτή η ψήφος δεν θα πηγαίνει σε κόμματα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι δεν μετράει δεν θα προσμετράται στο σύνολο των ψήφων της επικράτειας  Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άρης Πορτοσάλτε: Τι θα βγάζουν αυτοί οι ψήφοι;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μόνο τους βουλευτές που εκπροσωπούν τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτή είναι η άποψη που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω περιμένουμε…

Άρης Πορτοσάλτε: Αυτή τη θέση την έχουν και τα άλλα κόμματα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι, όχι την έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πιστεύω, ειλικρινά το πιστεύω, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του διότι δεν έχει κανένα λόγο να εμμείνει και να μείνει έξω από μία συμφωνία η οποία έχει πολύ σοβαρές δυνατότητες να ψηφιστεί ομόφωνα από την ελληνική Βουλή. Θα είναι κρίμα. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό και πιστεύω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και συνεννόησης από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για αυτό το θέμα το συγκεκριμένο.

Άρης Πορτοσάλτε: Ακόμα και σήμερα ο κύριος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ έχει ένα άρθρο καταλήγει ότι αυτό συνιστά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος αυτό είναι το άγχος και η αγωνία τους αν καταλαβαίνω καλά.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Να  σας πω κάτι. Είναι προφανές ότι κάποιος σκέφτεται ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν διαφορετικά από τους Έλληνες που ζούμε εδώ στη χώρα. Από πού συνάγεται όμως ένα τέτοιο σενάριο; Οι Έλληνες που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι τα παιδιά μας που μπορεί να έχουν φύγει για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, τα παιδιά μας που έχουν φύγει επίσης τα χρόνια της κρίσης για ψάξουν να βρουν μια δουλειά ή μια καλύτερη αν θέλετε ευκαιρία φιλοδοξώντας να πετύχουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους ή μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών οι οποίοι επίσης έφυγαν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη προοπτική.

Οι άνθρωποι αυτοί, επιτρέψτε μου κύριε Πορτοσάλτε, οι άνθρωποι αυτοί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιά είναι η εκλογική τους συμπεριφορά. Και αν θέλετε μια προσωπική μου εκτίμηση πιστεύω ότι η εκλογική τους συμπεριφορά είναι παρόμοια με αυτή των Ελλήνων που βρισκόμαστε στη χώρα. Αντίστοιχα ρεύματα, τάσεις μεταβολές που  παρατηρούνται στην Ελλάδα παρατηρούνται και στους Έλληνες του εξωτερικού γιατί έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα παρακολουθούν τα γεγονότα και επομένως δεν μπορεί να είναι πολλή διαφορετική η στάση τους.

Άρης Πορτοσάλτε: Ερμηνεύω τώρα και σχολιάζω ταυτοχρόνως. Δηλαδή η κλειστοφοβική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο Έλλην ή η Ελληνίδα που διαμένει στο εξωτερικό εγγεγραμμένη, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους με λειτουργικό ΑΦΜ, με ΕΝΦΙΑ, με πληρωμές, με φόρους, με διαόλια, με τριβόλια θα διατηρήσει την θετική ψήφο στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι δεν θα τα πηγαίνει καλά επειδή ακριβώς πήρε την ψήφο από τον Μητσοτάκη, δηλαδή αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί μας κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια για να καταλάβω δηλαδή…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται για να καταλάβουμε ποιοι μας κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν κάνει πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά. Απλά θα προσθέσω άλλη μία διάσταση η οποία έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Εάν δηλαδή ένας άνθρωπος που κατοικεί στην Αγγλία, στην Γαλλία στην Ιταλία, στην Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Αμερική, στην Αυστραλία – πολύ περισσότερο σε αυτές τις τελευταίες χώρες – έχει τα χρήματα για να πληρώσει, να έρθει με το αεροπλάνο στην Ελλάδα για δυο τρείς ημέρες για να ψηφίσει ΄΄έχει καλώς΄΄ μας λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αυτός θα έρθει εδώ να ψηφίσει και να μετράει κανονικά η ψήφος του. Εάν δεν έχει τα χρήματα, εάν είναι ένας φτωχότερος άνθρωπος, δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Ποιος περίμενε από δυνάμεις οι οποίες υποτίθεται ότι λένε τα τελείως αντίθετα να παίρνουν τόσο σκληρές ταξικές θέσεις . Γι αυτό επιμένω ότι πρέπει να ξανασκεφτούν τη θέση τους και το ελπίζω πραγματικά ότι θα ξανασκεφτούν τη θέση τους

Άρης Πορτοσάλτε: Τώρα θα κάνουμε ένα τέστ έχω το άρθρο του κυρίου Κατρούγκαλου στα ΝΕΑ γράφουν και ο κ. Σκανδαλίδης με τον τίτλο «Εθνικό χρέος να αποφασίσουμε τώρα» γράφει και ο κ. Κατρούγκαλος με τον τίτλο «Αλήθειες και ψέματα». Θα πάρω την τελευταία παράγραφο να μας πείτε τι από όλα είναι αλήθειες και ψέματα για να δούμε και το άρθρο πως έχει τον τίτλο αυτό. Γράφει ο κ. Κατρούγκαλος όχι απλώς δεν είναι αλήθεια αλλά είναι συνειδητή και σκόπιμη ή διαστρέβλωση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκαν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ που πράγματι αποδέχθηκε την επιστολική ψήφο χωρίς να εξηγήσει γιατί ανέτρεψε έτσι πάγια θέση δεκαετιών προτείνει διακριτή εκλογή πέντε έως επτά βουλευτών αποδήμων λιγότερων δηλαδή από τη δική μας πρόταση μέσω μιας νέας ενιαίας περιφέρειας ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Ανάλογη είναι και η πρόταση του Μέρα25. Τέλος οι προτάσεις του ΚΚΕ να φιλτραριστεί το δικαίωμα ψήφου με κριτήρια χρόνου απουσίας από τη χώρα και ύπαρξη σε αυτή οικονομικών συμφερόντων προφανώς δεν κινούνται στο κυβερνητικό πλαίσιο. Το αληθινό κίνητρο της Νέας Δημοκρατίας είναι σε συνδυασμό με την επαναφορά του bonus των πενήντα εδρών, να αλλοιώσει ουσιωδώς τη βούληση του εκλογικού σώματος. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέματα από όλα αυτά που λέει ο κ.Κατρούγκαλος.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν έχουν βάση οι αιτιάσεις του κυρίου Κατρούγκαλου. Καταρχήν γιατί κανένα κόμμα δεν προσχώρησε στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος που υπάρχει δυνατότητα και κάνει ρεαλιστική την ευκαιρία, είναι ότι ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε σε αυτές τις συναντήσεις με ανοιχτό πνεύμα και θέτοντας μία μόνο διαχωριστική και κόκκινη γραμμή ή οποία εκ των προτέρων, προτού πριν μπουν στις συναντήσεις, ήταν γνωστό στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και την έθεταν και εκείνα. Ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση τους είχαν απομονωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Αυτό παραλείπει να το πει ο κύριος Κατρούγκαλος. Τα υπόλοιπα που περιγράφει, νομίζω ότι στερούνται σοβαρότητος, εγώ δεν θα βιαστώ να χαρακτηρίσω αντισυνταγματική ούτε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, είτε οποιουδήποτε άλλου. Εγώ θα προσέλθω στην συζήτηση με την εξαιρετικά καλή πρόθεση και την εντολή του Πρωθυπουργού, να βρούμε λύση. Το πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό. Κανείς δεν έχει διάθεση να αλλοιώσει κανένα εκλογικό σώμα, κανένα απολύτως εκλογικό σώμα. Οι άνθρωποι είναι ήδη εγγεγραμμένοι  στους εκλογικούς καταλόγους, αυτό λησμονεί να το πει ο κύριος Κατρούγκαλος. Είναι άνθρωποι οι οποίοι εάν αύριο πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα θα ψηφίσουν. Αναρωτιέμαι πώς βρίσκει κανείς τη δύναμη να χωρίζει τους Έλληνες σε πολίτες α και β κατηγορίας. Γιατί αν κάποιος άνθρωπος έχει τα χρήματα να έρθει με το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα και να αφιερώσει τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες διότι έχει αυτή την δυνατότητα να ψηφίζει εδώ, αλλά δεν θα μπορεί να ψηφίζει για παράδειγμα στο Προξενείο μας στη Νέα Υόρκη ή με την επιστολική ψήφο, εάν τελικά αποφασιστεί αυτό;  Αυτά στερούνται στοιχειώδους λογικής και νομίζω ότι θα πρέπει να τα επανεξετάσουν οι αξιότιμοι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί θα έπρεπε να έχουν βγάλει και εκείνοι τα συμπεράσματά τους από τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν , για τα οποία πριν από λίγο, στην αρχή της εκπομπής, ο κύριος Βούτσης έκανε και την αυτοκριτική του, από ό,τι κατάλαβα.

 Άρης Πορτοσάλτε: Είναι εντυπωσιακό πάντως, οι άνθρωποι αυτοί, η πολιτική αυτή ομάδα, η οποία ενδιαφερόταν για το πώς ας πούμε άνθρωποι από άλλο έθνος για το πώς θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, να έχουν τέτοια συμπεριφορά σε Έλληνες πολίτες, σε Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας. Καλά κάνουν. Άνθρωποι οι οποίοι είναι στην Ελλάδα πολλά χρόνια… Σίγουρα αυτό που πολύ καλά κάνουμε για ανθρώπους που ήρθαν στην χώρα και έγιναν Έλληνες, να το αφαιρούμε από ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες και μάλιστα είναι Έλληνες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Δεν θα ήταν περιττό επίσης να θυμίσω στους αγαπητούς κυρίους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι τα κόμματα της Αριστεράς επί δεκαετίες αγωνίζονταν για να κατοχυρωθεί  εμπράκτως το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν. Ειλικρινά απορώ πως το ξεχνούν.

Άρης Πορτοσάλτε: Το δεύτερο είναι το εξής: Τεχνικά σημεία τώρα. Θα προλαβαίνει η επιστολική ψήφος με τον παραδοσιακό τρόπο, θα υπάρχει ηλεκτρονική θα είναι αυτή η ψήφος; Θα μπορείτε να στέλνετε εγκαίρως τα ψηφοδέλτια σε όλα τα σημεία; Επειδή μήπως χρειάζεται να κάνουν και εσωτερική μετακίνηση οι άνθρωποι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή Αυστραλία φερ ειπείν ή στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κοιτάξτε, καταρχήν για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Εμείς επειδή η θέση μας είναι η επιστολική ψήφος το έχουμε επεξεργαστεί και εάν οι άνθρωποι καλούνται να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η επιστολική ψήφος είναι εφικτό να λειτουργήσει πάρα πολύ κανονικά. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να παραμένει απόρρητη και όλα να γίνουν με αξιόπιστο τρόπο. Και επίσης θέλω να σας πω ότι έχουμε έτοιμο νομοσχέδιο στο Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο εκσυγχρονίζουμε συνολικά την εκλογική νομοθεσία, απλώνοντας λίγο τα χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουν περισσότερη προεκλογική περίοδο κατά ορισμένες μέρες, ώστε να προλαβαίνουν με την επιστολική ψήφο και για τους νέους υποψήφιους βουλευτές μέσα στην χώρα. Αλλά, τονίζω ότι η Κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κάθε δυνατό συμβιβασμό, προκειμένου να πετύχει, ώστε να υπάρξουν οι διακόσιοι. Αυτό σημαίνει ότι θα συζητήσουμε και την επιστολική ψήφο, θα συζητήσουμε και την ψήφο στα Προξενεία και αυτή μπορεί να είναι μια θαυμάσια λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής στους πολίτες τους Έλληνες που ενδιαφέρονται και κατοικούν στο εξωτερικό.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα καθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι για να κλείσω αυτό το σκέλος κύριε Υπουργέ;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό κύριε Πορτοσάλτε είναι αυτονόητη υποχρέωση.

Άρης Πορτοσάλτε: Ξεκινήσατε ήδη;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι αυτονόητη υποχρέωση. Καταρχήν όσον αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού θα κληθούν  να κάνουν αίτηση ηλεκτρονική στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να πάρουμε όλα τα στοιχεία τους και να διασταυρωθούν με τους εκλογικούς καταλόγους, για να σιγουρευτούμε ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να ψηφίσουν είναι όντως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί αυτή είναι βασική προϋπόθεση. Και το λέω αυτό γιατί όπως γνωρίζετε οι Ευρωπαίοι πολίτες, άρα και εμείς οι Έλληνες, έχουμε ελευθερία διακίνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως είναι εξαιρετικά πιθανό χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη ή τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν να μην έχουν αλλάξει τον τόπο κατοικίας τους και να μην γνωρίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή ότι δεν ζουν στην Ελλάδα, Άρα αυτή τη στιγμή πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα κάνουν ξεχωριστά την αίτησή τους και με αυτή την ευκαιρία θα κάνουμε και την συνολική εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι έχουν κυρίως το πρόβλημα, ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως δεν ζουν και των οποίων δεν έχουμε μια σειρά στοιχεία. Θα εκκαθαριστούν όλα αυτά, προκειμένου να μπορούν οι εκλογές να γίνονται με απολύτως έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο και να έχουμε όλοι ενιαία και αξιόπιστη εικόνα του εκλογικού σώματος.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και θα συνεχίσουμε με την ιστορία με τα σκουπίδια και την διαχείριση των απορριμμάτων κύριε Θεοδωρικάκο.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έχω πει κύριε Πορτοσάλτε , εδώ τα έχουμε συζητήσει, ότι προχωράει ο Περιφερειακός σχεδιασμός για να τον μαζέψουμε και να υπάρχει ένας νέος Εθνικός σχεδιασμός. Είναι μεγάλη προτεραιότητά μας το σχέδιο της ανακύκλωσης και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Θέλω να σας προσθέσω ένα στοιχείο είμαστε στο 18% που ανακυκλώνουμε . Η Βουλγαρία, η γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται στο 35%. Έχει διπλάσια επιτυχία στον τομέα της ανακύκλωσης και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τέλη του 2020, θα έπρεπε να ανακυκλώνουμε το 50% γιατί από εκεί και πέρα θα πάρουμε πρόστιμα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ανακοινώσω από την εκπομπή σας δύο πράγματα:

Πρώτον ότι για αυτά τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από σήμερα αναλαμβάνει σύμβουλός μου στο Υπουργείο Εσωτερικών ο κύριος Κρεμλής, ο επί πολλά χρόνια στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, γενικός διευθυντής επί τιμή, υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής έχει υπάρξει σύμβουλος του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, τον ευχαριστώ για αυτό  που έρχεται να δουλέψουμε πάρα πολύ σοβαρά για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός.

Και το δεύτερο στο νομοσχέδιο το αναπτυξιακό, αυτό που συζητείται αυτές τις ημέρες υπάρχει ένα πακέτο τροπολογιών του Υπουργείου Εσωτερικών κυρίως ενδιαφέρει αυτό με το οποίο δίνουμε την δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν κατά πλειοψηφία την δυνατότητα να αποδίδουν το έργο της καθαριότητας και σε ιδιωτικές εταιρείες. Και το ίδιο ισχύει για το έργο του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου. Πρόκειται για μία σοβαρή καινοτομία. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι: Ότι αυτό θα γίνεται εφόσον το επιθυμούν τα Δημοτικά Συμβούλια και εφόσον θεωρούν ότι αυτό είναι το συμφέρον των πολιτών. Αυτή η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τις  θέσεις εργασίας των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας στους δήμους, οι οποίοι θαυμάσια μπορούν να συνυπάρχουν και μπορεί θαυμάσια να υπάρχει η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στους δήμους προκειμένου οι πόλεις και οι γειτονιές μας να είναι καθαρές

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πολύ κύριε Θεοδωρικάκο.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και εγώ ευχαριστώ θερμά.

 

 

 

Ετικέτες: ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΕΠΙΣΤΟΛΗΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ