Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεoδωρικάκου στο ΟΡΕΝ TV
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παραχώρησε συνέντευξη, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στην τηλεόραση του Οpen και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυράγανη.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών:
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλημέρα κ. Θεοδωρικάκο.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε. Θα ξεκινήσω από τα θέματα του Υπουργείου σας. Χθες δώσατε στα Κόμματα το νομοσχέδιο για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού , την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει για διαβούλευση, η μόνη αντίδραση είναι του κ. Σκανδαλίδη για τη μη επιστολική ψήφο και μη διασφάλιση εκπροσώπησης ομογενών γιατί είναι, λέει, στην ευχέρεια των Κομμάτων. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι πόσο κοντά είστε στη συμφωνία και πόσο ικανοποιημένος είστε, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμφωνία, από τις αλλαγές που κάνατε.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κυρία Μαυραγάνη, το νομοσχέδιο που στείλαμε στα Κόμματα και τη Δευτέρα θα το δουν όλοι οι Έλληνες γιατί θα μπει στη διαβούλευση και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους όχι με 151 γιατί αυτό δεν φτάνει, γιατί τότε δεν πρόκειται να ισχύσει, χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει, είναι προϊόν της συμφωνίας των Κομμάτων. Δεν είναι αυτό που θέλαμε εμείς, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εσωτερικών, η πλειοψηφία. Εμείς θέλαμε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Άρα στο συγκεκριμένο θέμα αυτά που λέει ο κ. Σκανδαλίδης και το ΚΙΝ.ΑΛ. και αυτά που λέει η ΝΔ είναι απολύτως ταυτισμένα και οφείλω, για να είμαι πάρα πολύ δίκαιος, να σας πω ότι και το Κόμμα της Ελληνικής Λύσης είχε απολύτως τις ίδιες απόψεις. Όμως, όπως προείπα, εάν δεν βρούμε 200 ψήφους το νομοσχέδιο δεν ισχύει.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα είναι καλύτερα να κάνουμε κάποιες εκπτώσεις να περάσει, παρά να μην περάσει καθόλου.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αν φέρναμε το νομοσχέδιο που θέλαμε, οι Έλληνες του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές και στις μεθεπόμενες και πάντα, δεν θα ψήφιζαν από τον τόπο που κατοικούν. Άρα, τί νόημα έχει; Kάναμε τα πάντα για να βρούμε τους συμβιβασμούς και τις συνθέσεις που χρειαζόντουσαν, τις συναινέσεις και επειδή έγινε και προχθές μια συζήτηση στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επειδή στην αρχή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχονταν να ψηφίσει κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και για τον Πρωθυπουργό της χώρας, έλεγε θα ψηφίζετε μόνο για 3 έως 12 εκπροσώπους σας, αλλά η ψήφος σας δεν θα μετράει για να αναδειχθεί Κυβέρνηση, εμείς κάναμε μια προσπάθεια με όλα τα άλλα Κόμματα να βρούμε συμφωνία. Γιατί όλα τα άλλα Κόμματα συμφωνούσαν ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο που κατοικούν θα πρέπει να μετράει για την εκλογή Πρωθυπουργού Και έτσι φτάσαμε στη συμφωνία, η οποία χονδρικά τί λέει; ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού μετράει όσο και η δική μας, των πολιτών που ζούμε στην πατρίδα μας Αυξάνουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας σε 15 ώστε τα Κόμματα να βάζουν υποψήφιους από το εξωτερικό, από τον απόδημο ελληνισμό και να μπορούν να τους εκλέξουν Και δικαίωμα ψήφου, να πάνε στα Προξενεία και στις Πρεσβείες για να ψηφίσουν, έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν, υπό την προϋπόθεση ότι -τα τελευταία 35 χρόνια- 2 χρόνια θα ήταν στην Ελλάδα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έχω μια απορία αν μου επιτρέπετε. Αν έχετε εικόνα πόσοι έχουν ενεργό ΑΦΜ και πόσοι αυτά τα 2 χρόνια, ακόμα και σπαστά όπως λέτε, ήταν την τελευταία 35ετία στην Ελλάδα και πώς θα το ελέγξετε;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Να το εξηγήσω. Καταρχήν, όλοι –εφόσον πάνε όλα με το καλό- και μείνουν τα άλλα Κόμματα σταθερά στη συμφωνία, γιατί εμείς μείναμε και μένουμε σταθεροί στη συμφωνία αφού καταθέτουμε αυτό το νομοσχέδιο, θα πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να κάνουν αίτηση για να μπουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού Ηλεκτρονική θα είναι η αίτηση, και θα πρέπει με δημόσια έγγραφα να αποδεικνύουν ότι για 2 χρόνια ήταν στην Ελλάδα. Δεν είναι υποχρεωτικό τα 2 χρόνια να είναι συνεχή, μπορεί να είναι και σπαστά.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εσείς έχετε μια πρώτη εικόνα;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Βεβαίως, θα σας πω αμέσως. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, και πολλά από αυτά τα έγγραφα θα μπορούν να κατεβαίνουν από τις εφαρμογές του ελληνικού δημοσίου, άρα να μην χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος να κάνει κάτι άλλο πέρα της αίτησης. Τώρα πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν και ελληνικό ΑΦΜ. Η ενημέρωση που έχω από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ τον κ. Πιτσιλή είναι ότι οι Έλληνες που δηλώνουν τόπο κατοικίας στο εξωτερικό και έχουν ελληνικό ΑΦΜ είναι 407.000. Από αυτούς η μερίδα του λέοντος βρίσκεται στη Γερμανία. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μόνοι αυτοί που μπορεί να έχουν αυτό το δικαίωμα διότι, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και που θα θελήσουν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν σε αυτούς τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά συνεχίζουν να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας τους την πατρική οικία στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε πόσοι είναι, γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και βέβαιος για το ποιος είναι ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έχει δικαίωμα να κάνει χρήσης αυτού του δικαιώματος.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μέσα από αυτά τα έγγραφα θα διασφαλιστεί αυτή η έστω και σπαστή διετία δηλαδή στην Ελλάδα.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ωραία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχετε εικόνα τι θα κάνει;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: O ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής είχε δείξει ότι θα συμφωνήσει και ότι θα συναινέσει σε αυτή την προσπάθεια αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, στην πολιτική δεν μπορεί κάποιος άλλος να μιλάει για λογαριασμό ενός άλλου Κόμματος. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσωπικά, βρίσκω την ευκαιρία της παρουσίας μου στην εκπομπή σας να πω ότι θέλω ξανά να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα που πρέπει να αποδειχθεί η στοιχειώδης αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και αυτά που συμφωνήσαμε να γίνουν πράξη και νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στους Έλληνες του εξωτερικού το δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο, αυτονόητο δικαίωμα, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Είναι κρίμα η Ελλάδα να μην μπει στο «κλαμπ» των πολιτισμένων χωρών που εξασφαλίζουν για τους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας. Είναι κρίμα σε τόσο δύσκολες εποχές σαν κι αυτήν που διανύουμε στην ανθρωπότητα αλλά και στη δική μας γειτονιά οι Έλληνες να μην είμαστε ενωμένοι έστω για αυτό.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Είναι ξεκάθαρο. Σήμερα κ. Υπουργέ έχετε ραντεβού, ραντεβού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε λίγη ώρα. Διαβάζω ότι είναι άτυπη συνεδρίαση και μάλιστα, στο άρθρο που διάβαζα, με κάσουαλ εμφάνιση. Σας βλέπω με γραβάτα, άρα δεν ισχύει με κάσουαλ.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Εγώ φοράω τα ρούχα της δουλειάς…
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: …Και βλέπω τέσσερις ενότητες. Προσφυγικό. Θα το πω έτσι όπως το διαβάζω αυτές τις μέρες. Σας καλεί ο Πρωθυπουργός για να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές για το προσφυγικό γιατί δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όχι δεν το βλέπω έτσι. Νομίζω η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συνεδριάζει για να συζητήσει με μεγαλύτερη άνεση από αυτή που, συνήθως, μπορεί να υπάρχει και πιο άνετα και με πιο χαλαρή διαδικασία όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Κ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ: Μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιοι βουλευτές της επαρχίας θα πάνε στην Περιφέρειά τους θα γυρίσουν για τη συνεδρίαση και θα ξαναπάνε;
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όταν υπάρχει Κοινοβουλευτική δεν υπάρχει περιφέρεια.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Εγώ πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ αγχωμένος γιατί φεύγοντας από εδώ θα πάω στη Συνομοσπονδία των Πολύτεκνων (ΑΣΠΕ)
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Α πριν από την Κοινοβουλευτική.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: …ναι θα φύγω τρέχοντας, πρέπει να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου διότι δεν θέλω να αφήσω αυτή την εκδήλωση που έχουν οι πολύτεκνοι. Πιστεύω ότι είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει την ελληνική οικογένεια, να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι λόγια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες, ανεβαίνει το αφορολόγητο 1.000 ευρώ, μεταφέρουμε τα βρεφικά είδη –το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα νέα ζευγάρια από το 24% στο 13% και επίσης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν και με το δημογραφικό έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή…
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κοιτάξτε να σας πω κάτι. Όμως πρέπει να το βάλουμε στον στόχο μας, γιατί δεν γίνεται να μειώνεται ο πληθυσμός της πατρίδας μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να ισχυροποιήσουμε την οικογένεια.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μακάρι να κάνετε τόσα και άλλα τόσα… Να επιστρέψω λίγο στα των βουλευτών.
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ναι.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Δέχεστε παράπονα βουλευτών, του Κόμματός σας εννοώ, που καλούνται να «βάλουν πλάτη» στις περιοχές που θα πάνε πρόσφυγες και μετανάστες; Εσείς μιλάτε με αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια; Τι σας λένε; Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: To πρόβλημα το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι οπωσδήποτε σύνθετο. Γιατί είναι σύνθετο; Γιατί δεν είναι ότι, για παράδειγμα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών αυτή τη στιγμή στη χώρα και πρέπει να διαχειριστούμε το ποιοι από αυτούς είναι πρόσφυγες και άρα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα και πρέπει να φροντίσουμε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, και όσοι είναι μετανάστες θα πρέπει να γυρίσουν πίσω στις χώρες από τις οποίες έχουν έρθει. Δυστυχώς, κάθε μέρα έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι και ο αριθμός διαρκώς αυξάνει. Η κατάσταση στα νησιά μας, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε επομένως τους συμπατριώτες μας εκεί πέρα στο έλος του Θεού, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Το σχέδιο ποιο είναι Υπουργέ;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σχέδιο ολοκληρωμένα θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πότε;
Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτές τις ημέρες. Σήμερα θα υπάρξει καινούργια συζήτηση… Γιατί το λέω έτσι; Εμείς ψηφίσαμε ένα καινούργιο νομικό καθεστώς που μαζεύει όλο αυτό το θέμα. Επιταχύνει τη διαδικασία κρίσης, εάν οι άνθρωποι αυτοί είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, βοηθά στη φύλαξη των συνόρων, γιατί κι αυτό είναι μια κρίσιμη παράμετρος για να μειώνεται όσο γίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα. Η δική μου δουλειά σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι να συζητώ με τους βουλευτές μας με τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες με τις τοπικές κοινωνίες, των οποίων τις ανησυχίες, πρέπει να σας πω, πολλές φορές τις συμμερίζομαι. Και γι’ αυτό ο σχεδιασμός πολλές φορές που μας δίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλάζει. Γιατί; Γιατί πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις τοπικές ιδιομορφίες και να οργανώσει σωστά αυτή τη δουλειά. Η δική μου δουλειά είναι η δουλειά του συνδέσμου μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Έχει χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές αυτό;
Θεοδωρικάκος: Βεβαίως. Βεβαίως έχει χρειαστεί γιατί πρέπει να σεβαστούμε τις ιδιομορφίες που έχει κάθε περιοχή. Εννοώ ότι ήδη, σχεδόν σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες- δεν εννοώ μετανάστες της εποχής του ’90, εννοώ από το μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων πέντε ετών λόγω των γνωστών γεγονότων στη γειτονιά μας. Επομένως η επιλογή πρέπει να είναι η κατάλληλη. Οι χώροι πρέπει να είναι οι κατάλληλοι. Να είναι πληθυσμός που να μπορεί τελικά να αφομοιωθεί, εννοώ αριθμητικά. Είδατε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη βδομάδα που πέρασε έκανε αναφορά σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Να μην υπερβαίνει πουθενά το 1% . Όμως πρέπει να σας πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος ότι μπορεί να είναι πάνω από το 1%. Άρα δεν είναι εύκολο πράγμα να βρίσκει κανείς αυτούς τους συνδυασμούς. Είναι μια σύνθετη δουλειά. Αλλά θέλω να ξέρουν κάτι οι πολίτες. Ότι η διαβεβαίωση που έχουμε πάρει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ότι οι άνθρωποι που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι οικογένειες, σε συντριπτικό βαθμό, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Γιατί όταν βλέπεις μια ολόκληρη οικογένεια να έχει φύγει από τη χώρα της και να προσπαθεί να βρει μια λύση στη ζωή της…
Δημοσιογράφος: Για πόσους είναι ο σχεδιασμός σας;
Θεοδωρικάκος: Δεν είμαι ο συνολικά αρμόδιος γι’ αυτό το θέμα και δεν θέλω να κάνω ανακοινώσεις οι οποίες υπερβαίνουν το ρόλο μου. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα, θα έλεγα, αυτόν τον μήνα, θα πρέπει να μετακινηθεί ένας αριθμός μεταξύ 5.000 – 10.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα, για να απαλυνθεί η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Γιατί η κατάσταση πολλές φορές εκεί είναι εφιαλτική. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να κοιτάμε κατάματα την αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας προχθές στις Βρυξέλλες μίλησε για μη διαχειρίσιμο πρόβλημα στα νησιά που λέτε κι εσείς. Μου έκανε εντύπωση ότι ζήτησε από την ΕΕ να πάρει έναν αριθμό από ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και μόνο ένα κράτος απάντησε θετικά. Άρα τι να συζητάμε για ενήλικες; Με δεδομένο όλο αυτό πού πάμε; Συμφωνείτε ότι είναι μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα στα νησιά όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης;
Θεοδωρικάκος: Δεν μπορώ να μπαίνω σε λογικές σχολιασμού των καταστάσεων και πολύ περισσότερο δεν μπορώ να σχολιάζω τις δηλώσεις συναδέλφων μου. Αντιλήφθηκα τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ως ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη η οποία πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της και η οποία δεν πρέπει να ξεχνά ότι εδώ είναι ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, άρα και ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία και επομένως δεν μπορεί να επωμίζεται μόνη της συνεχώς αυτό το βάρος. Κάτι πρέπει να γίνει και από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι ήθελε να το περάσει ως μήνυμα στους Ευρωπαίους;
Θεοδωρικάκος: Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Το μόνο που θέλω να προσθέσω – και είναι προφανές ότι αυτή είναι η απόλυτη απόφαση του πρωθυπουργού και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις, είναι ότι, ναι ζητούμε από την Ευρώπη να παίξει αυτόν τον ρόλο αλλά ταυτοχρόνως τα του οίκου μας πρέπει να τα ρυθμίσουμε εμείς και θα να το κάνουμε με αποφασιστικό τρόπο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός ήδη το κάνει και θα το κάνει περαιτέρω.
Δημοσιογράφος: Θέλω να σας πω γι’ αυτά που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, με τα ΒΒQ που θα γίνουν αύριο και τα χοιρινά κλπ. Ζήσαμε τις εποχές της οικονομικής κρίσης διάφορες ακραίες φωνές που βρήκαν πρόσφορο έδαφος (Άγιους Παντελεήμονες κλπ) και κάποια στιγμή γίνανε και φωνές μέσα στη Βουλή. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτή τη στιγμή με αφορμή το μεταναστευτικό- προσφυγικό, υπάρχουν διάφορες φωνές άστεγες που προσπαθούν να στήσουν πάλι μια ίδια ιστορία. Μήπως κι εσείς, τα κόμματα , και οι βουλευτές, ένθεν κακείθεν, πέφτετε σε αυτήν την παγίδα και ακούγονται πράγματα που δεν πρέπει να ακουστούν τροφοδοτώντας τέτοιες μειοψηφίες;
Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχουν ακραίες φωνές μέσα στη ΝΔ. Και νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. Και αν ειπώθηκε και καμία κουβέντα παραπάνω από κάποιον ας πάμε παρακάτω… Δεν είναι αυτό το θέμα. Η ΝΔ, η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, εγγυάται την αντιμετώπιση των θεμάτων με όρους πατριωτισμού , διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ασφάλειας στη χώρα. Ταυτόχρονα είμαστε ένα κράτος δικαίου που συμπεριφέρεται ανθρώπινα και με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και κάνει πάντοτε αυτά που πρέπει.
Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό θα πρέπει να απομονωθούν και οι ακραίες φωνές, γιατί δεν είναι ο ελληνικός λαός, είναι συστάδες που βρίσκουν χώρο και αναπτύσσονται.
Θεοδωρικάκος: Δεν πιστεύω ότι μέσα στη ΝΔ υπάρχουν ακραίες φωνές. Και αν κάποιοι άνθρωποι λόγω της οξύτητας του προβλήματος έχουν πει και κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακραία, ας μη το μεγαλώνουμε το θέμα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είμαστε ένας λαός πολιτισμένος και δημοκρατικός. Έχουμε όμως την ευθύνη να προστατεύσουμε και την πατρίδα μας και τα σύνορά μας, μαζί με την προστασία αυτών των ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Είναι ξεκάθαρο. Θέλω να σας θέσω γρήγορα δύο ερωτήματα: Μας ρωτάνε για την κινητικότητα οι τηλεθεατές. Τι γίνεται; Επίσης υπάρχει μια ανησυχία γι’ αυτό που έγινε με τα σκουπίδια, ότι τελικά θα γίνουν απολύσεις.
Θεοδωρικάκος: Αρχίζω από το τελευταίο. Δεν βλέπω κανέναν λόγο ανησυχίας. Έχω εγγυηθεί ό5τι δεν τίθεται κανένα θέμα να απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, ούτε στους ΟΤΑ. Θα πρέπει όμως και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωρίζουν ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες γιατί εμείς θέλουμε οι πόλεις μας να είναι καθαρές, φωτεινές και ασφαλείς. Και γι’ αυτό το λόγο ψηφίσαμε, με την πλειοψηφία της ΝΔ, τη δυνατότητα στους δήμους, εφόσον τα δημοτικά συμβούλια το αποφασίσουν και το κρίνουν σκόπιμο, να μπορούν να κάνουν χρήση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, στους τρεις αυτούς τομείς. Πιστεύω ότι είναι κάτι που το ήθελε και το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γιατί θέλουμε οι πόλεις μας, όπως προείπα, να είναι καθαρές, και αυτό προέχει. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία.
Δημοσιογράφος: Όταν λέτε ότι δεν θα χάσει κανείς τη δουλειά του, τότε τι θα κάνουν οι ιδιώτες;
Θεοδωρικάκος: Μα δεν κάνουν όλο το έργο οι ιδιώτες. Ιδιαίτερα τα προβλήματα παρατηρούνται σε μια σειρά δήμους και το καλοκαίρι σε ακόμα περισσότερους. Όταν η χώρα βρίσκεται στο μαύρο της χάλι από τόνους σκουπιδιών… Με την ευκαιρία πάντως αυτή θέλω να σας πω ότι τη Δευτέρα έχω καλέσει στο γραφείο μου πέντε Δημάρχους, με τους οποίους στους δήμους τους θα ξεκινήσουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα μάθετε πολύ περισσότερα τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για τους Δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης από την Αττική, ο Δήμος Ιωαννίνων, το Ναύπλιο που είναι η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και το πανέμορφο νησί μας η Άνδρος. Πιστεύω ότι με τη δουλειά που θα κάνουμε…
Δημοσιογράφος: Θα δούμε νέους κάδους;
Θεοδωρικάκος: Θα δείτε νέες τεχνολογίες στην ανακύκλωση και πιστεύουμε υψηλούς στόχους, που θα τους πετύχουμε με τη βοήθεια των πολιτών. Πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία την οποία όλοι πρέπει να την υποστηρίξουμε.
Δημοσιογράφος: Μισή κουβέντα για τη Novartis. Θα γίνει την Τρίτη η συνεδρίαση;
Θεοδωρικάκος: Δεν ξέρω να σας πω τι θα γίνει την Τρίτη γιατί τα καθήκοντά μου ως υπουργού Εσωτερικών δεν μου επιτρέπουν να ασχολούμαι…
Δημοσιογράφος: Δεν έχετε ακούσει;
Θεοδωρικάκος: Το μόνο που θέλω να σας πω και το λέω και ως υπουργός και ως απλός πολίτης: Διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα. Αυτή η ιστορία της Novartis ήταν μια σκευωρία όπου πήγαν να εκτελέσουν πολιτικά δέκα ανθρώπους. Δεν βγήκε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πράγμα. Τώρα οι Έλληνες θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ.