Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση
Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο, Στέργιο Ζιαμπάκα.
-Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ; Πιστεύετε ότι θα έχουν αντανακλάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών;
-Αναδεικνύουν κρίση ταυτότητας και στρατηγικό αδιέξοδο. Παρότι παρουσιάσθηκε ως αιτία οι διαφορές πολιτικής κατεύθυνσης, το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τη μονομέτωπη επίθεση στη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό στην πράξη ενισχύει τη Ν.Δ.
Η εποχή που διανύουμε απαιτεί καθαρή πολιτική φυσιογνωμία και θέσεις. Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη.
-Έχει αποδώσει μέχρι στιγμής το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Και σε τι βαθμό;
–Ναι, διότι εκφράζει τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Μετά το Γαλάτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη δυναμική σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία θα αποτυπωθεί ακόμη πιο καθαρά στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Την περίοδο της κρίσης έγιναν τεκτονικές αλλαγές στην κοινωνία, στις συνειδήσεις και στις αντιλήψεις. Τώρα που αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές πολιτικές, αποκρυσταλλώνονται αυτές οι αλλαγές και αναζητούν προοδευτική πολιτική έκφραση.
Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στρατευθούν και να συμμετέχουν ενεργά. Για να αποτρέψουμε μια μνημονιακή οικονομική και κοινωνική παλινόρθωση, όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Για να εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέλλον για τη χώρα μας και το λαό μας.
-Ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ποιο πιστεύετε πρέπει να είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν;
-Ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες την περίοδο της κρίσης, έχει ανάγκες και απαιτήσεις.
Η πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση από τη ΔΕΘ και μετά, στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, είναι δείγμα γραφής ενός προοδευτικού αναπτυξιακού και κοινωνικού μείγματος πολιτικής.
Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι, είτε η επιστροφή σε μια αποτυχημένη και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, και σε αυτό καλείται να πάρει θέση ο κάθε πολίτης.
-Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχουν μεγάλες διαφορές. Εστιάζοντας στο δημόσιο τομέα διευρύνονται περαιτέρω; Πως σχολιάζετε την «επανίδρυση του κράτους» που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ;
-Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Κοινωνικού Κράτους είναι σαφείς και ορατές οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο συντηρητικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.
Είναι νωπές οι μνήμες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στο δημόσιο. Ας θυμηθούμε τις 3.000 απολύσεις, μεταξύ των οποίων καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και σχολικοί φύλακες, τους οποίους επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το καθεστώς διαθεσιμότητας, που οδηγούσε σε απολύσεις, το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης του υποχρεωτικού 15% ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούσε στη δημιουργία σε μόνιμη βάση μιας δεξαμενής απολύσεων, το οποίο ο ίδιος αναγκάστηκε να αποσύρει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων. Τον ορισμό τον Δεκέμβριο του 2014 με διοικητική πράξη και χωρίς κρίσεις όλων των Προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης, ενώ η χώρα βάδιζε σε εκλογές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που αποκατέστησε τις αξιοκρατικές κρίσεις στο δημόσιο που δεν είχαν γίνει επί δέκα ολόκληρα χρόνια, με τη συμμετοχή μάλιστα του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
‘’Επανίδρυση του κράτους’’, είναι πλέον σαφές τι σημαίνει: Ιδιωτικοποίηση δομών του Κοινωνικού Κράτος και του ΕΣΥ. Μεταβίβαση ευαίσθητων κοινωνικά υπηρεσιών του δημοσίου σε κρατικοδίαιτα εργολαβικά συμφέροντα. Επιστροφή στο μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, που θα σήμαινε καμία πρόσληψη στην Υγεία, στην Παιδεία, και στο Κοινωνικό κράτος. Θα σήμαινε καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων, που είναι αναγκαία σήμερα για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Μην ξεχνάτε ότι ο Δημόσιος τομέας την περίοδο των μνημονίων υπέστη οριζόντια μείωση του προσωπικού του που αγγίζει το 20%. Αυτό οδήγησε στη γήρανση του, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων να είναι άνω των 50 ετών.
-Η έκθεση της Κομισιόν βλέπετε να επαναφέρει πολιτικές απολύσεων στο δημόσιο;
–Το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο είχε κλείσει οριστικά το 2015 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και ουδέποτε τέθηκε όλα αυτά τα χρόνια ξανά από τους θεσμούς. Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για την επιστροφή στο 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, καθώς και η συνολική της αντίληψη για ένα ‘’μικρό κράτος’’, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών, είναι προφανές ότι ενθαρρύνει νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη σε τέτοιου είδους αναφορές.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος του στις 7 Ιουλίου δεν αφορά μόνο ποια κυβέρνηση επιλέγει, αλλά και ποια διαπραγματευτική γραμμή θα έχει η χώρα μας στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε σθεναρή στάση διαπραγμάτευσης και οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων. Η Ν.Δ. σήμερα επαγγέλλεται οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι φανερό ότι πρόκειται για αναμέτρηση δυο διαφορετικών πολιτικών και αντιλήψεων, και σε αυτήν την κρίσιμη μάχη ο κόσμος της εργασίας και της προόδου έχει τον καθοριστικό λόγο.