ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΗΕ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου συναντήθηκε, σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τον Ειδικό Εισηγητή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κ. Mutuma Ruteere.
 
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό.
 
Μετά τη συνάντηση η Αναπληρώτρια Υπουργός, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Μαρία Κουζινοπούλου:
 
«Συναντήθηκα με μεγάλη μου χαρά με τον κ. Ρούτερε εδώ στο Υπουργείο. Θέλησε να μάθει ποια είναι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό, ποια είναι η στρατηγική μας όσον αφορά στη φιλοξενία και στις διαδικασίες των προσφύγων και στις διαδικασίες ασύλου που τηρεί η χώρα μας, καθώς και στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό και στις διακρίσεις που υπάρχουν απέναντι στους μετανάστες και στους πρόσφυγες στη χώρα μας.
Του ανέπτυξα την πολιτική που έχουμε μέχρι στιγμής χαράξει ως Υπουργείο, αναφέρθηκα στο πώς στα κέντρα κράτησης εφαρμόσαμε μια νέα πολιτική απελευθερώνοντας κρατούμενους που κρατούνταν παράνομα εκεί παρά το νόμο 3907 του 2011, το οποίο ως πολιτική πρωτοβουλία σχολιάστηκε δυσμενώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε μονοπωλήσει τη δική της μεταναστευτική πολιτική στα κέντρα κράτησης.
Αναφέρθηκα στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς και για τη φροντίδα μας αυτά τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα και άλλη γλώσσα να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία ισότιμα και βεβαίως αναφέρθηκα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε από τις ορολογίες μέχρι την καθημερινή πρακτική να αποτρέψουμε τον ρατσιστικό λόγο, πράγμα που τουλάχιστον έχουμε καταφέρει στα ΜΜΕ να μην χρησιμοποιείται ο όρος λαθρομετανάστες, αλλά ο όρος πρόσφυγες, δεδομένου ότι στις μικτές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τη Συρία ή άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ από χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο, όπως το Ιράκ, το Σουδάν, η Σομαλία κλπ.
 
Επίσης, αναφερθήκαμε στο ότι στο ίδιο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουμε περιλάβει το περίφημο άρθρο 19 που στην προηγούμενη κυβέρνηση με βέτο του Μπαλτάκου απεσύρθη και το οποίο δέχτηκε τότε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.
 
Ταυτόχρονα του εξηγήσαμε, πώς λόγω της οικονομικής κρίσης και του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει στα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν μπορούμε να έχουμε αυτές τις δομές ανοιχτής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για τα ασυνόδευτα ανήλικα τους αντίστοιχους ξενώνες φιλοξενίας, όχι μόνο γιατί σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και γιατί είμαστε υποχρεωμένοι από τις συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όσες δομές έχουμε είναι πλήρεις.
 
Και του ζητήσαμε να έρθει σε έξι μήνες για να δει την υλοποίηση αυτών των δομών που προσπαθούμε με πολλούς τρόπους κινητοποιώντας δήμους, περιφέρειες και ελληνική κοινωνία να πραγματοποιήσουμε ώστε να υπάρχει φιλοξενία, προστασία και ένταξη.
 
Ο κ. Ρούτερε έδειξε ικανοποιημένος από την παρουσίαση της νέας πολιτικής και νομίζω ότι θα βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τις επισκέψεις που θα κάνει και με άλλους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Του είπα ότι το οικονομικό είναι για εμάς το κρίσιμο επίδικο και με ρώτησε για το αν η ελληνική κοινωνία έχει εθιστεί στην ξενοφοβία.
 
Διευκρίνισα ότι υπάρχει μια αντιφατικότητα αισθημάτων και συμπεριφορών γιατί μπορεί να υπάρχει φόβος αλλά την ίδια στιγμή αναπτύσσονται και αισθήματα αλληλεγγύης και ότι αυτό μου δίνει την αισιοδοξία ότι μπορούν οι κοινωνικοί συσχετισμοί να βελτιωθούν».