ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50/ΕΚ”
Αθήνα, 6 Απριλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία ομιλίας Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση, στη Βουλή επί του
νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση –Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».
Τον εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών, ο οποίος κράτησε περισσότερο από τρεις μήνες, ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη σύνταξη και αξιολόγηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητείται επί της Αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατά την πρωτολογία του ο κ. Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι κριτήριο του διαλόγου ήταν η εξεύρεση κοινών τόπων και όχι πεδίων αντιπαράθεσης, κάτι που κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι, ειδικά στην περίοδο αυτή.
Ανέφερε επίσης ότι χωρίς τη θετική στάση εκ μέρους της αυτοδιοίκησης δεν θα προχωρούσε στην κατάθεση του σχεδίου νόμου ούτε θα καλούσε τη Βουλή να το υπερψηφίσει .
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, της κυρίας Γεννηματά και του κυρίου Κουκουλόπουλου, επέλεξε, από την αρχή της ολιγόμηνης θητείας της, όπου ήταν εφικτό και χρήσιμο να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αντί απλώς να διαχειρισθεί μια κατάσταση.
Χαρακτήρισε την επίλυση θεσμικών, λειτουργικών και πρακτικών προβλημάτων ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές δυσκολίες των δήμων της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της αυτοδιοίκησης και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στους πολίτες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε στο σκεπτικό βάσει του οποίου συντάχθηκε το νομοσχέδιο. Πέραν των βελτιώσεων στη λειτουργία του «Καλλικράτη», χωρίς να μεταβάλλει την ουσία της μεταρρύθμισης, το νομοσχέδιο έχει πτυχές που διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη και στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή.
Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις διαδικασίες εισόδου και άδειας διαμονής υψηλής ειδίκευσης πολιτών τρίτων χωρών στην ΕΕ. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενσωματώσει την οδηγία, ενώ τίθεται ζήτημα για την επιβολή προστίμου, το οποίο θα επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες.
Διευκρίνισε ότι πολλές από τις αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλήφθηκαν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας σε νομοθετικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν (όπως η παράταση του προγράμματος Θησέας, η συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, η μεταφορά των μαθητών κ.α.) με αποτέλεσμα η δομή του σημερινού νομοσχεδίου να μη δίνει τη συνολική εικόνα των αλλαγών.
Στο τέλος της πρωτολογίας του ο κύριος Τ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι αθροιστικά, το σύνολο των ρυθμίσεων έχει μια πολύ ουσιαστική επίπτωση για την Αυτοδιοίκηση, διευκρίνισε δε ότι οι τροπολογίες θα συζητηθούν τη Δευτέρα.