ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 01 Μαΐου 2025

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TELEGRAPH: ΣΟΥΗΔΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 5 Μαρτίου  2011

 

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TELEGRAPH: ΣΟΥΗΔΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας TELEGRAPH  (http://www.telegraph.co.uk/expat/expatnews/8359653/Sweden-is-topcountry-at-integrating-immigrants.html), η Σουηδία είναι η χώρα με τις καλύτερες πολιτικές όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη του British Council και του Migration Policy Group, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας κατά 10 μονάδες .

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, μελετήθηκε ενδελεχώς η κατάσταση αναφορικά με τους μετανάστες σε 31 χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, προκειμένου οι χώρες αυτές να αξιολογηθούν από ειδικούς από όλο τον κόσμο αναφορικά με τις πολιτικές τους για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Για την αξιολόγηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν μία σειρά από διαφορετικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ύπαρξη ευκαιριών εργασίας, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και η ύπαρξη νομοθεσίας που εμποδίζει τις διακρίσεις. Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια η Σουηδία φαίνεται ότι είναι στην κορυφή της σχετικής κατάταξης και ακολουθούν Πορτογαλία, Καναδάς, Φινλανδία και Ολλανδία. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβακία, Κύπρος και Λιθουανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη 12η θέση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 9η.

Όπως επισημαίνει ο Thomas Huddleston του Migration Policy Group, παρατηρείται «αργή αλλά σταθερή» βελτίωση από το 2007, με τις περισσότερες χώρες να βελτιώνουν τη βαθμολογία τους κατά μία μονάδα, ενώ η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει τη  βαθμολογία της κατά 10 μονάδες. Βέβαια, δεν αποκλείονται και χώρες – όπως η Ιταλία – οι οποίες έχουν σήμερα χαμηλότερη βαθμολογία από το 2007.