ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 9 Μαρτίου  2011

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσω για κάποια πράγματα λίγο αναλυτικά, ώστε, δικαιολογημένα όπως το ζητούν, οι συνάδελφοι Βουλευτές να έχουν πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη σε ένα θέμα, το οποίο -όπως είναι πολύ γνωστό σε όλους- απασχόλησε τους Έλληνες πολίτες, την πολιτεία, όλους σας, όλους μας εδώ και περίπου ενάμισι μήνα.

Μιλώντας για ένα πραγματικά πολύ δύσκολο και πολύ σύνθετο θέμα, από την πρώτη στιγμή νομίζω ότι έγινε φανερό ότι η μεγάλη μας έννοια ήταν να πετύχουμε ταυτόχρονα τρεις πολύ δύσκολους στόχους:

Ο πρώτος στόχος ήταν, βεβαίως -και νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς να το ιεραρχήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο- από όλη αυτήν τη διαδικασία να αποφύγουμε πάση θυσία το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Νομίζω ότι σε καμία ζυγαριά, καμία κοινωνία που πιστεύει στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, καμία κοινωνία πολιτών που πιστεύει στον εαυτόν της και κυρίως με αυτοπεποίθηση πιστεύει στο μέλλον της, δεν μπορεί να μη θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Το δεύτερο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό που επιδιώκαμε σ’ αυτήν την υπόθεση σε μία πολύ δύσκολη, ευαίσθητη και κοινωνικά όχι ήρεμη περίοδο για τη χώρα ήταν να μην υπάρξουν προϋποθέσεις, συνθήκες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σε καταστάσεις οι οποίες θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυναν. Σας θυμίζω δε ότι ακόμη και την κρίσιμη νύχτα, όπου τελείωνε η κατάληψη της Νομικής και ενώ οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει, ενώ ο εισαγγελέας είχε δώσει την εντολή, ενώ η αστυνομία βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη στη Νομική Σχολή, η τελική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης ήταν να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση. Θα ήταν μία σύγκρουση για την οποία δεν θα μπορούσε κανείς να προεξοφλήσει ότι θα είχε ένα τέλος απολύτως αναίμακτο, απολύτως ειρηνικό.

Όμως, το τρίτο και ταυτόχρονα πολιτειακά, θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, επίσης, πολύ σημαντικό, που αποτέλεσε και τον τρίτο ταυτόχρονο και πολύ δύσκολο στόχο μας ήταν να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας συνεχόμενης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολύ κακής εξέλιξης τέτοιων θεμάτων, μιας  πολύ κακής διαχείρισης. Ήταν ο τρίτος στόχος που έλεγε ότι έπρεπε πάση θυσία αυτήν τη φορά η Ελλάδα να μη στείλει το σήμα και στο εσωτερικό της, αλλά και διεθνώς ότι αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν να κάνουν μία απεργία πείνας, αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν να πιέσουν για να αποκτήσουν άδειες παραμονής.

Αυτό σας θυμίζω δεν έγινε πριν από δέκα χρόνια, ούτε πριν από είκοσι χρόνια. Έγινε πριν από δύο χρόνια. Ήταν επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν το κακό προηγούμενο που -κατά τη γνώμη μας- έπαιξε καθοριστικό ρόλο να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε και ήταν να δώσει δεκαοκτώ άδειες παραμονής μαζικά σε δεκαοκτώ Μαροκινούς, που ξεκίνησαν από τα Χανιά τον Ιανουάριο του 2009 απεργία πείνας, την οποία και σταμάτησαν μόνο αφού απέσπασαν τις άδειες παραμονής. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάλι από τα Χανιά -αυτήν τη φορά όχι δεκαοκτώ, αλλά τριακόσιοι- ξεκίνησαν ως μέσο πίεσης μια απεργία πείνας και διεκδίκησαν τις άδειες παραμονής τους; Προφανώς και όχι, γιατί είχαν το προηγούμενο.

Αυτά τα τρία ταυτόχρονα και πολύ δύσκολα μεταξύ τους να τα ταιριάξει και να τα πετύχει κανείς δεδομένα και στόχοι ήταν που στον έναν ή στον άλλο βαθμό, τη μία ή την άλλη μέρα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ως αιτήματα διατυπώθηκαν σχεδόν από το σύνολο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ποιος ξεχνάει την αναφορά του κυρίου Καρατζαφέρη στην -αν δεν κάνω λάθος σε συγκεκριμένη Επιτροπή του Κοινοβουλίου- ότι «κάντε επιτέλους κάτι, αρκεί να μην πεθάνει κανένας»;

Ποιος ξεχνά, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι μέχρι και σήμερα το πρωί ένα ήταν το κυρίαρχο και μοναδικό αίτημα των απεργών πείνας: «δώστε μας άδειες παραμονής, αλλιώς δεν σταματάμε, αλλιώς δεν φεύγουμε». Αυτό έλεγαν. Το δήλωναν στα κανάλια. Λέγανε ότι θα πάνε τριακόσια φέρετρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αν δεν πάρουν άδειες παραμονής.

Από την πρώτη στιγμή τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι εμείς έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε. Είναι το πλαίσιο του ν. 3907, που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2011. Τη νύχτα, όπου τερματίστηκε η κατάληψη της Νομικής στην επίσημη ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η μνεία που έγινε ήταν μία από την Κυβέρνηση, ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο του ν. 3907.

Όλοι, λοιπόν, θυμούνται ότι από τη μια οι μετανάστες-απεργοί πείνας μέχρι και σήμερα το πρωί έλεγαν «ή μας δίνετε άδειας παραμονής ή εμείς πεθαίνουμε,  συνεχίζουμε την απεργία πείνας» και από την άλλη, η Κυβέρνηση που έλεγε «ό,τι θέλετε στο πλαίσιο του ν. 3907, άδειες παραμονής δεν μπορούμε να σας δώσουμε».

Αυτό, λοιπόν, που θέλω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο να σας πω και να σας ενημερώσω είναι ότι ούτε μία άδεια παραμονής δεν δώσαμε, ούτε μία υπόσχεση ότι θα δώσουμε άδεια παραμονής, επίσης, δεν δώσαμε. Αυτό το οποίο είπαμε και το οποίο έχει διανεμηθεί και με τη μορφή ενός κειμένου, το οποίο συνοδεύει τις θέσεις τις δικές μας είναι ως προς το υπό ανοχήν γνωστό καθεστώς η εξής διατύπωση, κατά άτομο: «Ειδική απόφαση αναβολής επιστροφής στη χώρα του με ισχύ έξι μηνών και δυνατότητα να ανανεώνεται, όπως προβλέπεται από το ν. 3907/2011».

Έχω φέρει μαζί μου το ν. 3907 και το άρθρο 24 και αν δεν κάνω λάθος, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, διαψεύστε με, είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε και με τη δική  σας…

ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: … (Δεν ακούστηκαν)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Κάνω λάθος; Εγώ ρώτησα. Η πρώτη πληροφορία που έχω είναι ένας νόμος, που έχει ψηφιστεί και από εσάς, αλλά το λέω με επιφύλαξη.

Δεν έχει τόσο σημασία αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι το άρθρο 24 αυτού του νόμου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο αναφέρει στην παράγραφο 2 ότι οι αρμόδιες για την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής αστυνομικές αρχές μπορούν με αιτιολογημένη απόφασή τους να αναβάλουν την απομάκρυνση για εύλογο χρόνο.

Στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου 24 του ν. 3907 αναφέρεται ότι η βεβαίωση αυτή έχει εξάμηνη ισχύ και μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση σχετικά με την εξακολούθηση του ανέφικτου της απομάκρυνσης, από την Αστυνομία και μόνο από την Αστυνομία.

Αυτό, λοιπόν, είναι που στην πραγματικότητα είπαμε εμείς για μια ακόμη φορά σήμερα στους απεργούς πείνας. Είναι αυτό το οποίο δεν είναι σε καμμία περίπτωση εκείνο που ζητούσαν. Ναι, ζητούσαν άδειες παραμονής. Δεν πήραν. Είναι αυτό το οποίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι παίρνουν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ήδη από το συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος έχει μία αξία –αγαπητοί συνάδελφοι, να σας δώσω και αυτήν την πληροφορία- καθώς είναι ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις που σας διάβασα δεν είναι μία νομοθετική παραγωγή πρωτογενής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι ενσωμάτωση ευρωπαϊκού δικαίου που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό, λοιπόν, είναι το ένα και μείζον, το οποίο από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε και σήμερα για πρώτη φορά το αποδέχθηκαν. Σήμερα για πρώτη φορά οι απεργοί πείνας αποδέχθηκαν να φύγουν από το –κατά τη γνώμη μας ανέφικτο να εκπληρωθεί- αίτημά τους, να τους δώσουμε άδειες παραμονής.

Το δεύτερο που επίσης τους είπαμε είναι ότι πράγματι με υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η Αστυνομία έχει το δικαίωμα, εάν το κρίνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως μας επικαλέσθηκαν, να δώσει αυτή τη δυνατότητα. Μας είπε ένας «πέθανε η μητέρα μου, θέλω να πάω να την κηδέψω, είναι τόσο απάνθρωπο να μου δώσετε τη δυνατότητα να μπορέσω να πάω μέχρι εκεί;».

Είπαμε, λοιπόν, ότι αφού η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με δική του απόφαση να δώσει αυτή τη δυνατότητα, έχουμε την πρόθεση σε αυτές τις ανθρωπιστικές περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση αυτό να δίνεται στους κατόχους του εγγράφου υπό ανοχή παραμονής του στη χώρα μας.

Το τρίτο το οποίο επίσης προκύπτει και υπάρχει όχι μόνο στο ν.3907 αλλά και στο ν.3386 της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ότι για κάθε μετανάστη –και αυτό με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και με συγχωρείτε πολύ, αγαπητοί συνάδελφοι και παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ, αυτό το πράγμα να το ξεκαθαρίσετε στο νου σας ότι όλα αυτά που σας λέω είναι εφαρμογή του νόμου, δεν νομοθετήσαμε εμείς στη φάση αυτή που συζητήσαμε με τους οικονομικούς μετανάστες- ο νόμος προβλέπει διαδικασίες εξαιρετικής απόδοσης άδειας παραμονής.

Ο ν. 3907 που τον τροποποίησε προβλέπει ότι πρέπει κανείς να συμπληρώσει δώδεκα χρόνια, για να μπορέσει να κάνει αίτηση, αίτηση ατομικά, ως άτομο, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητά για να σταματήσουμε –τι, αγαπητοί συνάδελφοι;- τη φάμπρικα των μαζικών νομιμοποιήσεων.

Η Ελλάδα έκανε τρεις. Η τελευταία μαζική νομιμοποίηση μεγάλης έκτασης έγινε το 2005-2007, όπου νομιμοποιήθηκαν εκατόν πενήντα χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες συν οι δεκαπέντε Μαροκινοί από τα Χανιά –που σας είπα- τον Ιανουάριο του 2009.

Αυτή, λοιπόν, η καθ’ όλα διεθνής πρακτική, να υπάρχει δηλαδή σε ένα κράτος δικαίου η διαδικασία ενός ανθρώπου να υποβάλει αίτηση, είναι κάτι που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Εκείνο το οποίο είπαμε εμείς είναι ότι πράγματι μπορούμε να δούμε στην κατεύθυνση –δεν έχουμε δεσμευθεί ούτε έχουμε πάρει απόφαση για τα οκτώ χρόνια- μείωσης των δώδεκα ετών για το δικαίωμα να κάνει ένας και μόνος –αν το εκτιμά και αν έχει τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις- αίτηση για να αποκτήσει άδεια παραμονής.

Με συγχωρείτε πολύ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εκτός αν κανείς θέλει ή έχει μεγάλη ευκολία να βγει εκτός λογικής, αλλά έχει γίνει μια απεργία πείνας στην Ελλάδα σαράντα τέσσερις ημέρες διαρκώς! Περάσαμε από την κατάληψη της Νομικής. Περάσαμε από το παρ’ ολίγον αυτό σκηνικό, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθεί ένα εύφλεκτο σκηνικό στη χώρα.

Περάσαμε από εκκλήσεις –επαναλαμβάνω- όπως του κυρίου Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του τύπου «κάντε κάτι, αρκεί να μην πεθάνει κανείς». Περάσαμε σαράντα τέσσερις ημέρες όπου οι απεργοί πείνας ζητούσαν ένα και μοναδικό πράγμα: άδειες παραμονής.

Και καταλήγουμε να μη δώσει το ελληνικό κράτος ούτε μία άδεια παραμονής, να μη δώσει το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση ούτε μία υπόσχεση ότι θα δώσει άδεια παραμονής ή τώρα ή στο μέλλον.

Τρίτον, περάσαμε και φθάσαμε να τερματισθεί αυτή η απεργία πείνας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή κανενός ανθρώπου, άρα και κίνδυνος για την τάξη και την ηρεμία στη χώρα, στην κοινωνία μας, στην οικονομία μας, σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο.

Μα, αν αυτά, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, είναι παράλογα, αν αυτά δεν είναι η συνεπής στάση μιας Κυβέρνησης, που είπε από την αρχή «ένα πράγμα δεν μπορώ να κάνω, να στείλω το μήνυμα διεθνώς ότι, παιδιά, ακόμα μια φορά, ελάτε και εσείς εδώ στην Ελλάδα, αρχίστε τις απεργίες πείνας, πιέστε και κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθείτε, θα πάρετε άδεια παραμονής», τότε τι είναι; Πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος άντεξε και δεν το έκανε ήταν τώρα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Γι’ αυτό, λοιπόν, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ήθελα όλα αυτά –και ήταν υποχρέωσή μας- να τα ξεκαθαρίσουμε, για να αποσαφηνιστεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καμία πρακτική σύγχυσης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μπερδέψουμε ή να μπερδέψουν κάποιοι τον ελληνικό λαό. Οι εξελίξεις είναι καθαρές. Η Κυβέρνηση κράτησε μία στάση, η οποία αρμόζει σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Είναι μία στάση που απορρέει από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Τέλος, θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε –και αμέσως τελειώνω- ότι το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι πραγματικά και άδειες παραμονής να μην έχουν δοθεί και να έχει τερματισθεί η απεργία πείνας και οι ανθρώπινες ζωές να μην έχουν κινδυνεύσει και να μην έχουμε δώσει αυτό που ζητούσαν οι μετανάστες, αλλά να έχουν πάρει αυτό που το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η ελληνική νομοθεσία έτσι και αλλιώς τους έδινε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ζητά το λόγο και πάλι –και ορθώς- ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και στη συνέχεια οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θα τριτολογήσουν.

Παρακαλώ να ληφθεί υπ’ όψιν το εξής, για να τηρήσουμε μια διαδικασία και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και το νομοσχέδιο. Ο Υπουργός κλήθηκε μετά από αίτημα και νομίζω ότι έδειξε απόλυτο σεβασμό και προσήλθε ενώπιον του Κοινοβουλίου. Του έδωσα άνεση χρόνου για να μπορέσει να μας ενημερώσει.

Ορίστε, κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχετε το λόγο –και παρακαλώ να είστε σε εκείνα τα όρια του χρόνου που θα μας δώσουν τη δυνατότητα, όπως προείπα, να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο- για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ το μισό χρόνο απ’ όσο μίλησε ο κύριος Υπουργός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):  Θα δώσετε το καλό παράδειγμα και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κατ’ αρχήν, νομίζω ότι αυτό το οποίο είπατε πρέπει να καταγραφεί στα Πρακτικά, ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας κάλεσαν τον κύριο Υπουργό εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):  Όμως, δεν είναι προς ψόγον. Είναι υπέρ του Υπουργού και υπέρ του Κοινοβουλίου να υπάρχει άμεσα ενημέρωση και διάλογος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Βεβαίως, να μεταφερθεί όμως και η δυσανασχέτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Αίτηση ενημέρωσης, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υπουργέ, αυτά τα οποία είπατε σήμερα συμφωνούν με αυτά τα οποία λέγατε προχθές εις τον κ. Βενιζέλο, όταν του απαντήσατε ενοχλημένος γι’ αυτά που ελέχθησαν στην Επιτροπή μεταξύ μας; Συμφωνούν; Έχω εδώ την ανακοίνωσή σας, όπου του λέτε «το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας».

Νομίζετε ότι έχουμε ευνομία τώρα; Όλα αυτά τα οποία κάνετε υπηρετούν την ευνομία; Εδώ μας είπατε σήμερα ότι θα «πουλήσετε χονδρικά», λιανικά δώδεκα χρόνια, χονδρικά οκτώ. Αυτό μας είπατε σήμερα, αυτό βγήκε.

Ως προς αυτό το οποίο λέγατε, κύριε Ραγκούση, στις 28 Ιανουαρίου «δεν πρόκειται να γίνει καμμία νομιμοποίηση, καμμία μαζική ή μεμονωμένη νομιμοποίηση», δεν είναι δρομολόγηση νομιμοποίησης αυτή; Δεν είναι δρομολόγηση; Όταν έχετε αρχίσει και δίνετε εξάμηνα-εξάμηνα, θα συμπληρώσουν τα οκτώ χρόνια και θα είναι. Ο Χασάν θα γίνει πρωταγωνιστής σε σίριαλ –θα το δείτε- σε λίγο καιρό, κύριε Υπουργέ.

Αυτή τη στιγμή προσπαθείτε, κύριε Υπουργέ, να εμπαίζετε τον εαυτό σας. Αυτά λέγατε προχθές, πριν δυο μέρες. Σκοτωθήκατε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σκοτωθήκατε. Και έρχεστε σήμερα και καταπίνετε αυτά τα οποία λέγατε μέχρι χθες; Γιατί;

Και, εν πάση περιπτώσει, το αποφασίσατε σήμερα; Το αποφασίσατε δηλαδή μεταξύ 16.00’-16.20’; Αυτό μου λέτε, κύριε Υπουργέ; Δεν έχει υπάρξει επώαση, δεν είχατε καταλήξει; Αν είχατε καταλήξει, γιατί χθες ο Πρωθυπουργός δεν είπε στους πολιτικούς Αρχηγούς ότι αυτό επίκειται να γίνει; Για ποιο λόγο; Δεν είναι πραξικόπημα της λογικής αυτό; Να μας πει «κοιτάξτε, τα πράγματα έχουν φθάσει στο μη παρέκει, θα κάνω αυτό αύριο». Γιατί;

Άρα, λοιπόν, δεν μας είπε τέτοια πράγματα ο Πρωθυπουργός. Δεν μας είπε. Τουλάχιστον σε εμένα δεν είπε και κάναμε πάρα πολύ ώρα συζήτηση. Πάρα πολύ ώρα συζήτηση.

Και επειδή παραποιήσατε, κύριε Υπουργέ, αυτά που είπα εγώ προχθές στην Επιτροπή, είπα ότι προσέξτε μην σας βγάλουν κάποιο νεκρό κάποιοι που έχουν επενδύσει για να χρησιμοποιηθεί για άλλοθι. Αυτό το είπα.

Κύριε Υπουργέ, μεταξύ άλφα και ωμέγα, μεταξύ του φόβου και της άτακτης νομιμοποιήσεως που την κάνατε όπως την κάνατε, υπάρχουν 22 γράμματα και μεταξύ άσπρου και μαύρου υπάρχουν εκατό τόνοι του γκρι. Μην κοροϊδεύετε λοιπόν τον εαυτό σας. Αφήστε εμάς. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Χθες λέγατε άλλα, σήμερα λέτε άλλα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Είπατε ότι εσείς αντέξατε 44 ημέρες και ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε 22 ημέρες στο εκβιασμό εκείνης της φοράς. Τι είναι αυτό; Δικαιολογία είναι; Είναι άλλοθι; Επειδή δηλαδή η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αντοχές τότε, όπως δεν είχε αντοχές γιατί είχε ελάχιστη πλειοψηφία, εσείς τι θέλετε να πείτε; Ότι με περισσότερους Βουλευτές αντέξατε περισσότερες ημέρες; Και ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουν οι κακοποιοί στον Κορυδαλλό; Αν ξεσηκωθούν οι βαρυποινίτες και κάνουν μια απεργία πείνας, εσείς πάλι θα φοβηθείτε μήπως οι άλλοι που είναι απέξω κάνουν κακό; Μα, τι κάνετε; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η χώρα μας είναι ανοχύρωτη πόλη με την Κυβέρνησή σας. Αυτό σημαίνει. Σημαίνει: «Ελάτε, μπείτε, μπουκάρετε». Αυτό το οποίο έκανε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος που ευχαρίστησε δημοσίως τους λαθρομετανάστες που επιλέγουν τη χώρα μας, εσείς το κάνετε πρακτικά. Εκείνος το είπε λεκτικά, εσείς το κάνετε πρακτικά. «Ελάτε στην Ελλάδα, «τραβήξτε» μία απεργία πείνας και αμέσως θα λύσουμε το θέμα». Αυτό είπατε. Δεν θα ξαναγίνει μεθαύριο; Δεν το είπατε σαν επιχείρημα, «έγινε την πρώτη φορά, θα γίνει και τώρα»; Αυτό είναι το επιχείρημά σας. Φοβηθήκατε, δεν έχετε αντοχές και το κάνατε.

            Εμείς λοιπόν δεν θέλουμε μία φοβική Κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι». Βρεθήκατε προ ενός εκβιασμού τον οποίο συζητήσατε σε υπουργικό επίπεδο, δημοσίως μάλιστα, συνεζητήθη και σε άλλα υψηλότερα επίπεδα και βεβαίως καταλήξατε στο ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Είναι μεγαλύτερος ο φόβος σας και έρχεστε να παρανομήσετε.

Μόνοι σας, αφ’ εαυτού, κύριε Υπουργέ, είπατε «τα 12 θα γίνουν 8». Ποιος το είπε το 8; Από πού προκύπτει το 8; Εν αγνοία του Κοινοβουλίου ή είστε σίγουρος ότι θα το ψηφίσει το Κοινοβούλιο; Πήγατε έξω στο περιστύλιο να δείτε τι λένε οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάρα πολλοί Βουλευτές, όχι ένας και δύο;

            Κύριε Υπουργέ, αυτό που κάνατε σήμερα αδικεί πρώτα-πρώτα την πατρίδα, εσάς και όλους εμάς που είμαστε εδώ. Να σέβεστε άλλη φορά πιο πολύ το νόμο, να σέβεστε πιο πολύ το Κοινοβούλιο, να σέβεστε πιο πολύ τους θεσμούς.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο δι’ ολίγον.

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ειλικρινά, κύριε Καρατζαφέρη, εγώ δεν περίμενα να αναλάβετε την ευθύνη και να επιμείνετε στην ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης η οποία βασίζεται πάνω στην απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλα αυτά που είπατε θα είχατε στοιχειώδες έρεισμα να τα υποστηρίξατε εάν στο τέλος αυτής της απεργίας πείνας η τελική λύση –σας το είπα μ’ έναν τρόπο πριν, τώρα θα σας το πω μ’ έναν διαφορετικό τρόπο- συνεπαγόταν παροχή άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως υπήρχαν προτάσεις για λίγους μήνες. Τότε θα είχατε ένα έρεισμα να πείτε αυτά τα πράγματα. Αυτό σας το λέω τώρα μ’ ένα διαφορετικό τρόπο.

            Κύριε Καρατζαφέρη, σας παρακαλώ. Έχετε ευθύνη με το μήνυμα που εσείς στέλνετε που είναι διαφορετικό από το μήνυμα που στέλνουν η ελληνική Κυβέρνηση και η επίσημη ελληνική πολιτεία. Αυτό που τελικά έγινε δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι άνθρωποι αυτοί από αύριο το πρωί δεν θα έλθουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα πάνε στην Αστυνομία, κύριε Καρατζαφέρη. Η αρμόδια αρχή βάσει του νόμου να τους υπαγάγει σε καθεστώς υπό ανοχή είναι η Αστυνομία. Αν είχαμε άδεια παραμονής, αν είχαμε νομιμοποίηση, οι άνθρωποι αυτοί αύριο θα ήταν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Σας παρακαλώ λοιπόν.

            Πριν τις εξηγήσεις είχατε κάποιο περιθώριο να έχετε ακούσει κάτι διαφορετικό, να έχετε μάθει κάτι διαφορετικό. Από τη στιγμή που η ρητή και κατηγορηματική δήλωση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν δώσαμε άδειες παραμονής, δεν δώσαμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε άδειες παραμονής, δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έλθουν στο Υπουργείο Εσωτερικών αύριο το πρωί. Στην Αστυνομία μόνο θα πάνε. Δεν μπορείτε να συνεχίζετε τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και το χειρότερο –γιατί αυτό εν πάση περιπτώσει θα το κρίνει ο ελληνικός λαός- να στέλνετε ένα μήνυμα το οποίο δεν είναι το πρέπον για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, κύριε Καρατζαφέρη, γιατί το μήνυμα που η επίσημη ελληνική πολιτεία στέλνει και έξω και μέσα είναι ότι δεν νομιμοποιείται πια κανένας στην Ελλάδα, είτε εκβιάζει είτε δεν εκβιάζει.

            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαικού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε…

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο για ένα λεπτό.

            ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, για μισό λεπτό.

            Κύριε Υπουργέ, είναι παράνομοι ή δεν είναι παράνομοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα δώσετε μία απάντηση. Δεύτερον, στο χρόνο επάνω, στα δύο εξάμηνα, του χρόνου σαν και σήμερα, αναλαμβάνετε να τους διώξετε; Περιμένω λοιπόν να το δούμε. Του χρόνου που θα είστε Βουλευτής θα σας θυμίσω την υπόσχεση που θα δώσετε σήμερα.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο για ένα λεπτό.

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Καρατζαφέρη, ζητήσατε δύο απαντήσεις.  Να μην παραλείψω να πω και κάτι άλλο γιατί κάτι είπατε για τον Πρωθυπουργό προηγουμένως.

Πρώτον, ναι, είναι παράνομοι, γι’ αυτό και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Ναι, του χρόνου τέτοια εποχή η μόνη βάσει του νόμου αρμόδια αρχή να τους ανανεώσει για ακόμα ένα εξάμηνο το υπό ανοχή καθεστώς και όχι τη νομιμότητά τους -που δεν την έχουν- είναι μόνο η Αστυνομία και αυτό δεν μπορεί να το προεξοφλήσει κανένας παρά μόνο το γεγονός ότι αν συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις και δεν έχουν καταπέσει σε αδικήματα, προφανώς με την ίδια αιτιολογία η Αστυνομία, αν το κρίνει, θα μπορεί βάσει του νόμου που ήδη υφίσταται όπως τον διάβασα προηγουμένως, τον 3907, να ανανεώσει το υπό ανοχή καθεστώς.

Επειδή είπατε κάτι για τον Πρωθυπουργό και το παρέλειψα προηγουμένως, μα τι να σας πει ο Πρωθυπουργός; Θα είχε νόημα αυτό που λέτε να σας έλεγε ο Πρωθυπουργός αν πηγαίναμε να αλλάξουμε την απόφασή μας και να δώσουμε άδειες παραμονής. Αυτό που κάναμε, κύριε Πρόεδρε –και γι’ αυτό δεν είχε νόημα να σας πει τίποτα ο Πρωθυπουργός- είναι η εφαρμογή του νόμου και τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι δεν έχω κάνει καν χρήση της πρωτομιλίας μου για τη συζήτηση στα άρθρα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε τοποθετηθεί επί του θέματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τρίλεπτο μόνο θα χρειαστώ.

Κύριε Υπουργέ, αυτό δεν ήταν τοποθέτηση, ήταν «παραμορφωτικός καθρέφτης» της πολιτικής διότι εσείς υποκαταστήσατε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε αναλάβει και αυτό το χαρτοφυλάκιο; Έγινε νυχτερινός ανασχηματισμός; Πώς προεξοφλείτε εσείς κάτι το οποίο θα κάνει η Αστυνομία; Με ποιο δικαίωμα εσείς ως Υπουργός των Εσωτερικών προεξοφλείτε τις αποφάσεις των οργάνων της πολιτείας; Με ποιο δικαίωμα εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους ενός άλλου Υπουργού που έχει τις δικές του αρμοδιότητες -ο οποίος δεν ήλθε σήμερα εδώ- προεξοφλείτε ότι η Αστυνομία θα υπογράψει το 6 συν 6, στη συνέχεια…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Αν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει «αν», κύριε Υπουργέ. Αυτά τους είπατε και αυτά μας είπατε ότι τους είπατε διότι αν δεν τους τα είχατε πει, προφανώς δεν θα είχε λυθεί η απεργία πείνας, εκτός αν οι άνθρωποι από την πείνα τρελάθηκαν, αλλά επειδή αυτό δεν προβλέπεται εις την ιατρική –την οποία πιστεύω ότι κατέχω ικανοποιητικά- σας λέω ότι τα πράγματα κατά πώς αλλιώς είναι, αλλά εσείς μας τα παρουσιάζετε παραμορφωμένα.

Υποκαταστήσατε λοιπόν την Ελληνική Αστυνομία. Στη συνέχεια υποκαταστήσατε τα όργανα του κράτους τα οποία πρέπει να τους δώσουν εκείνη την άδεια μετά το εξάμηνο για την αναχώρηση ή την παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους και στη συνέχεια υποκαταστήσατε και τους συναδέλφους σας της Πλειοψηφίας διότι ουσιαστικά, για να μπορέσετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα που έχετε σαν Κυβέρνηση, προεξοφλήσατε ότι ενδεχομένως –ξέρετε, το «ενδεχομένως» είναι σαν το λάστιχο- αυτά τα 12 χρόνια θα γίνουν 8.

Σας ερωτώ: Μ’ αυτό τον τρόπο θα κυβερνήσετε τον τόπο; Μ’ αυτή τη φοβία θα έλθετε αντιμέτωποι με 300 ανθρώπους που σήμερα τους λέτε ότι είναι παράνομοι, αλλά από την Κρήτη μέχρι τη Νομική και από τη Νομική μέχρι την «Υπατία» τους συνοδεύσατε με τα αστυνομικά όργανα και τις ΜΚΟ; Πότε είναι παράνομοι; Όταν ξεκίνησαν από την Κρήτη ή είναι τώρα; Και πότε είναι νόμιμοι; Τώρα που τους κάνατε εσείς ή τότε που ήταν παράνομοι και δεν τους πιάσατε; Εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα και εσείς το λύσατε κατά τον χειρότερο τρόπο και λέτε ότι δεν στέλνετε μήνυμα; Σαφέστατο μήνυμα. Το στείλατε με το νόμο πρώτα –τον οποίο εσείς ψηφίσατε μόνοι σας μέσα σ’ αυτή τη Βουλή, σας το υπενθυμίζω- και τώρα έρχεστε να αλλάξετε το νόμο, να μιλήσετε βεβαίως βάζοντας μπροστά το φόβο του να χαθεί μια ζωή. Συμφωνούμε μαζί σας, να αποφευχθεί να χαθεί μια ζωή. Μπορεί όμως να αποφευχθεί η αποτυχία της πολιτικής; Αυτό είναι το ζητούμενο σ’ αυτή την Αίθουσα τουλάχιστον, διότι περί απόλυτης αποτυχίας πρόκειται και περί απόλυτα φοβικής Κυβέρνησης.

Ερωτώ: Μ’ αυτόν το φόβο θα πάτε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευθείτε για τα οικονομικά ζητήματα του τόπου; Μ’ αυτόν το φόβο θα κυβερνήσετε τον τόπο;

Δεύτερον. Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε κάνει μόνο αυτά ως Κυβέρνηση, έχετε κάνει και κάτι ακόμα χειρότερο. Στις 24/02, όταν συμφωνήσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών, δεν φροντίσατε δύο πράγματα.

Πρώτον, η FRONTEX να μπορεί να περιπολεί και εντός των συνόρων της Τουρκίας. Δεν το ζητήσατε καν.

ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Το ζητήσαμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν προβλέψατε το δεύτερο. Στις 25 Φεβρουαρίου, την επόμενη ημέρα, η Τουρκία αρνήθηκε τη διαδικασία επανεισδοχής, βάζοντας μπροστά το δικαίωμα βίζας, παραβιάζοντας τη Σένγκεν. Στις 25/02 αυτής της χρονιάς. Για ποια μεταναστευτική πολιτική μας μιλάτε;

Γι’ αυτό μετά ανακαλύψατε τα τείχη στον Έβρο. Τώρα ανακαλύψατε την Υπατία και μεθαυρίο θα ανακαλύψετε Κύριος οίδε για να κλείσετε τις μαύρες τρύπες της πολιτικής σας.

Λυπάμαι πολύ, κύριε Υπουργέ, είσαστε απόλυτα αποτυχημένοι στο μεταναστευτικό. Δεσμευτείτε τουλάχιστον εδώ, τώρα, ότι δεν θα κάνετε τα δώδεκα χρόνια οκτώ. Κάντε το τώρα. Αν δεν το κάνετε, σημαίνει ότι το έχετε υποσχεθεί.

Ευχαριστώ πολύ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για να πω δύο κουβέντες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):   Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Τώρα, κύριε Μαρκόπουλε, προφανώς εσείς υπηρετείτε τηλεοπτικές ανάγκες και ανάγκες απλώς να πείτε κάποια πράγματα, τα οποία όχι μόνο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην με προσβάλετε. Επί της ουσίας τοποθετηθείτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): …δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, αλλά νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν σας βγάζουν, έτσι και αλλιώς, από τη δύσκολη θέση, κύριε Μαρκόπουλε.

Γιατί ο δικός σας ο ρόλος αυτή τη στιγμή θα ήταν να εξηγήσετε τη δική σας εμπειρία, την εμπειρία της δικής σας κυβέρνησης, όταν Υπουργός Εσωτερικών, τότε, ήταν ο κ. Παυλόπουλος, σημερινός Βουλευτής σας, όταν Υπουργός εκείνης της κυβέρνησης ήταν ο σημερινός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς, και όταν λάβατε την απόφαση τον Ιανουάριο του 2009 να δώσετε δεκαοκτώ άδειες παραμονής σε δεκαοκτώ απεργούς πείνας από τα Χανιά μαροκινής καταγωγής.

Αυτό είναι που αν κάνατε, κύριε Μαρκόπουλε, θα ήσασταν, πράγματι, κατά την ταπεινή μου γνώμη σε μια κατεύθυνση συμβολής και ενίσχυσης του προβληματισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μια διευκρίνιση σας την οφείλω, γιατί πράγματι και σωστά επισημάνατε κάτι στην αρχή. Δεν έχω κανέναν ρόλο υποκατάστασης. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι σήμερα στο κτίριο της ΓΣΕΕ το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούταν από τέσσερις Υπουργούς. Εννοείται, λοιπόν, η παρουσία του κ. Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως και του κ. Λοβέρδου και της κ. Νταλάρας. Κάθε ένας, ο οποίος εκπροσωπούσε ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων, ήταν και ο καθοριστικός για τη διατύπωση όλων αυτών που σας είπα, ήταν ο εγγυητής ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με την πολιτική βούληση, αλλά και το σχεδιασμό κάθε πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου.

Αυτό, πράγματι, σας το όφειλα, γιατί διαφορετικά πιθανότατα να νομίζατε ότι ήταν εξαγγελίες, οι  οποίες έγιναν μονομερώς από ένα Υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, κύριε Μαρκόπουλε, το θέμα είναι δύσκολο. Δεν ήταν για να πω κάτι αρνητικό, ειλικρινά πιστέψτε το. Το θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο και ιδίως μια πολιτική δύναμη που το έχει χειριστεί, μια πολιτική δύναμη που έχει η ίδια βιώσει τα δικά της αδιέξοδα και τα δικά της αρνητικά αποτελέσματα, θα έπρεπε σήμερα να έχει τη ψυχική δύναμη να αναγνωρίσει ότι όταν μια διάδοχη κυβέρνηση καταφέρνει σε συνθήκες, που η ίδια υπέκυψε σε εκβιασμό -η δική σας, δηλαδή, εννοώ κυβέρνηση- να μην υποκύψει στον εκβιασμό, αλλά ταυτόχρονα να σώσει και τη ζωή των τριακοσίων αυτών ανθρώπων και να μη φέρει τη χώρα σε κίνδυνο, έπρεπε αυτή η πολιτική δύναμη να έχει τη ψυχική δύναμη να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να μη στείλει ψεύτικα μηνύματα, πολύ περισσότερο σ’ ένα λαό που και μνήμη έχει, κύριε Μαρκόπουλε και κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ.