ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιούνιος 2019

Λάμπρος Μπαλτσιώτης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2131364985 / 6

Ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης, τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και εκπόνησε Diplôme Ιστορίας στην EHESS (Παρίσι). Είναι διδάκτωρ Ιστορίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Εργάστηκε ως δάσκαλος σε μειονοτικά σχολεία στη Θράκη, ως παρατηρητής εκλογών εκ μέρους του ΟΑΣΕ στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και άσκησε δικηγορία ιδίως σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2003 εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, με συμμετοχή εκ μέρους της Αρχής στην ίδρυση και λειτουργία ομόλογων θεσμών στα Βαλκάνια και σε χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.. Είναι εντεταλμένος διδασκαλίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ερευνητικά, ασχολείται με ζητήματα γλωσσικής και θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια καθώς και με ζητήματα ιθαγένειας και μετανάστευσης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών μελετών, μεταξύ άλλων, σχετικά με την ιστορία και της πολιτικές ιθαγένειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, τις ομογενειακές πολιτικές του ελληνικού κράτους, τις μειονότητες στην Αλβανία, την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη, τις μεταναστεύσεις Ρομά προς την Ελλάδα και τη γλωσσική και θρησκευτική ετερότητα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα όπως: για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, τις μειονότητες στη Θράκη και την Κων/πολη, τους Ρομά στον Μεσοπόλεμο, καθώς και στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού επιμόρφωσης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών. Συνέβαλε στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, της ιθαγένειας το 2010 και συμμετείχε στη αναμόρφωση του 2015 για την κτήση ιθαγένειας λόγω γέννησης/φοίτησης.

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά, ενώ έχει μέτρια γνώση της τουρκικής, βουλγαρικής και αλβανικής γλώσσας.