Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
7/10/2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, που διοργανώθηκε από τον Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΑΑ) της ΕΕΔΕ, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε αρχικά, για το διαρκές αίτημα μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, ο εκσυγχρονισμός της οποίας και η ενίσχυση του ρόλου της στη διεύθυνση της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελούν ένα κομβικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται, όπως ανέφερε, η ενίσχυση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να έχει τη διοικητική ικανότητα να διαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας και να ελέγχει την εφαρμογή τους, ενώ παράλληλα να προωθεί στην κοινωνία την ισονομία, τις ίσες ευκαιρίες και τη θετική διάκριση υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν το διοικητικό σύστημα της χώρας, στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά και στην αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014-2020 και στις προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από την Διαχειριστική Αρχή (Πρόσκληση για την κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, για την οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και την απλοποίηση και προτυποποίηση τους κλπ.).

Στο ερώτημα για τη δημόσια διοίκηση σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε στην «ανταγωνιστικότητα» προηγούμενων χρόνων που εξυπηρετούσε άλλα συμφέροντα και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο μιας οικονομικής ανάπτυξης που είναι ενάντια στον κρατισμό αλλά και ενάντια στην ασυδοσία της αγορά και στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ένα οικονομικό σύστημα και ανάπτυξη που θα βασίζεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, σε μια υγιή επιχειρηματικότητα καθώς και στην κοινωνική οικονομία. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η απλοποίηση και προτυποποίηση των διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού βάρους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης/Τομέας Βιομηχανίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μείωσης του διοικητικού βάρους. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει ανάλογο έργο, πιλοτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Επίσης, το Πρόγραμμα οργάνωσης και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων, όπως αναφέρθηκε, έχει ως βασικό παραδοτέο την απλοποίηση και προτυποποίηση των διαδικασιών των υπηρεσιών τους σε 6 Οριζόντιες και 9 Τομεακές Λειτουργικές Περιοχές.

Όσον αφορά τον ρόλο του Δημοσίου Υπαλλήλου σήμερα, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών και των πολιτικών προσωπικού του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, με το Νόμο 4369/2016 νομοθετούνται:

·         Το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την απομάκρυνση από τη λογική του διορισμού των «δικών» μας παιδιών.

·         Σύστημα Αξιολόγησης και Σύστημα Προαγωγών

·         Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, που εφαρμόζεται στην επιλογή των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Γίνεται προσπάθεια να γίνουν τομές στη Δημόσια Διοίκηση, να γίνει διαχωρισμός της πολιτικής ηγεσίας από τις διοικητικές διαδικασίες. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πυραμίδα με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών.

Προϋπόθεση για να μην κατευθύνονται τα κίνητρα στους «ημετέρους» της εκάστοτε πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας των φορέων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, είναι το να επιτευχτεί ένα ολοκληρωμένο, αξιοκρατικό και αποδεκτό από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων σύστημα στοχοθεσίας - αξιολόγησης - κινήτρων, το οποίο όμως, μέσω της απαραίτητης διαφάνειας, θα εξασφαλίσει και την κοινωνική αποδοχή και υποστήριξη.

Γιατί τελικά όλους μας κρίνουν οι πολίτες που είναι και οι αποδέκτες (οι “πελάτες”) των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και σε αυτούς όλοι λογοδοτούμε, πολιτικοί, διοικητικά στελέχη και δημόσιοι υπάλληλοι, κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: κ. Γιώργος Γεωργαντάς, βουλευτής ΝΔ, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γραμματέας ΚΟ, το Ποτάμι, κα Καλλιόπη Σπανού, πρώην συνήγορος του Πολίτη. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φοίβος Κάρζης.