Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
29/9/2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΔΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή A΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννη Δελή του ΚΚΕ: Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

«Όπως σωστά διαπιστώνετε, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα, υπάρχει μια ασάφεια για το ποιος φορέας έχει την ευθύνη στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, για την διαχείριση των ομβρίων υδάτων και συνολικότερα για την αντιπλημμυρική προστασία του συγκροτήματος. Την κύρια αρμοδιότητα σχετικά με την ερώτησή σας, την έχει το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, το οποίο είναι συνερωτώμενο, όμως το Υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει την ΕΥΑΘ Α.Ε. και φυσικά έχει άμεση σχέση με τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Επομένως, απαντώντας στην ερώτησή σας, μέχρι το 2014, με βάση τους νόμους του 2001 και του 2005, η ευθύνη ήταν της ΕΥΑΘ και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, για τα όμβρια και τα αντιπλημμυρικά και υπήρχε και η αντίστοιχη σύμβαση που εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Μετά τον Δεκέμβριο του 2014, που ήταν και το τέλος αυτής της σύμβασης, μεσολάβησε η ψήφιση του νόμου 3852/10, ο γνωστός «Καλλικράτης» με βάση τον οποίο, οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρθηκαν στις Περιφέρειες.

Όμως, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως και της Αθήνας, εξαιτίας, αφενός του μεγέθους και αφετέρου της μεγάλης απαιτούμενης δαπάνης για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, η Περιφέρεια διαφώνησε και αντιτίθεται μέχρι σήμερα, στη μεταφορά αρμοδιότητας, επικαλούμενη πέρα από το ζήτημα της χρηματοδότησης και το εξής γεγονός:

Μπορεί μεν ο νόμος 3852/10 να είναι μεταγενέστερος των νόμων του 2001 και 2005, οι οποίοι όμως μιλάνε εξειδικευμένα για τα όμβρια και έχουν ισχύ σε σχέση με τον μεταγενέστερο 3852/10. Είναι λοιπόν ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί για να δρομολογηθεί η οριστική λύση.

Πρέπει λοιπόν να συγκληθεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της ΕΥΑΘ, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή σας. Φυσικά μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει κάποιο κενό στις εργασίες.

Επομένως, η ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία εποπτεύεται από το ΥΠΕΣΔΑ, εκτελεί και θα συνεχίσει να εκτελεί και θα χρηματοδοτηθεί για όλες τις απαραίτητες εργασίες στις οποίες αναφέρεστε, της οικονομικής τάξεως των 1,5 εκατ. ευρώ, όπως μας διαβεβαίωσε και η Υφυπουργός ΕΣΔΑ κα Κόλλια Τσαρουχά, μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος.

Υπάρχει επίσης, ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει δώσει πρόσκληση και στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας να υποβάλλουν προτάσεις που θα αξιολογηθούν άμεσα, σε σχέση με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις και προτάσεις τις οποίες με την συνεργασία όλων μπορούμε να επεξεργαστούμε για να επιλύσουμε ένα χρονίζων πρόβλημα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το ακόλουθο link: https://youtu.be/HFRYNABnuGM