Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
9/9/2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΕΣΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη των πληγεισών περιοχών της Αρκαδίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:

"Πρώτα από όλα θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για τα θύματα που είχαμε από την προχθεσινή πλημμύρα στην περιοχή της Πελοποννήσου. Δυστυχώς οι πλημμύρες και οι βροχοπτώσεις δεν έχουν τέλος.

Κατά τα άλλα, είμαι σήμερα, στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω κ. Κωνσταντινόπουλε και μέσω της σημερινή συζήτησης, τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους φορείς της Π.Ε. Αρκαδίας, ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από το σύνολο των υπουργών, οδεύει προς ΦΕΚ, το οποίο σημαίνει ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως πλημμυροπαθής και μπορούν άμεσα να ενεργοποιηθούν περαιτέρω μέτρα και διαδικασίες για τους πληγέντες.

Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέσα στο μήνα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ερώτηση.

Το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για τα ζητήματα αυτά, δια της Διευθύνσεως Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), μετά από την ολοκλήρωση της καταγραφής των βλαβών στα κτίρια της Π.Ε. Αρκαδίας, μετά από το αίτημα για αυτοψία από τους ενδιαφερόμενους, ετοίμασε το σχέδιο της ΚΥΑ που αναφέραμε, για να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα πληγέντα κτίρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κλπ.

Το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομικών και σε λίγες ημέρες που θα έχουμε στα χέρια μας το ΦΕΚ, οι ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να αποζημιωθούν.  

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ δίδεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν:

-          μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης οι διευκολύνσεις που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, και αφορούν την κεφαλαιοποίηση τρεχουσών και καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του Μαΐου, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες που αρχίζει από την 1η Ιουνίου, του μήνα των καταστροφών δηλαδή, τα οποία θα εξοφληθούν σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

-          μέσω του Υπουργείου Οικονομικών με δεδομένη την καταγραφή των ζημιών που έχει γίνει από τους ΟΤΑ και έχει σταλεί στο Υπ. Οικονομικών, να δρομολογηθεί άμεσα η αποζημίωση των επιχειρήσεων που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Αναφέρομαι στην αποζημίωση επιχειρήσεων και επιχορήγηση μέχρι και 30% της ζημίας, είτε σε κτιριακές εγκαταστάσεις, είτε σε εξοπλισμό, είτε σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης κ.ά.

Αυτά είναι τα μέτρα που προκύπτουν από την έκδοση της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τα οποία με την προσπάθεια όλων, των βουλευτών της Αρκαδίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, θα υλοποιηθούν.

Η έκδοση της ΚΥΑ είναι μια καθοριστική ενέργεια, ενώ προχωράμε και δρομολογούμε και άλλες ενέργειες και θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις παροχές αυτές. Πέραν του 30% και τις σχετικές ΚΥΑ θα υπάρξουν μια σειρά επιπλέον παροχών στα νοικοκυριά της Αρκαδίας, είτε σε ό, τι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, είτε όσον αφορά στο υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό  30% στις αποζημιώσεις των νοικοκυριών αποτελεί την κείμενη νομοθεσία που έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εάν θέλετε να αυξηθεί το 30% σε 40% ή 50% θα το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας το επόμενο διάστημα.

Οι άλλες παροχές που δεν αφορούν την ΚΥΑ, προέρχονται και από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δηλαδή και που όπως γνωρίζετε ξεκίνησε αμέσως ο έλεγχος των ζημιών.

Η χθεσινή μου ενημέρωση είναι ότι στο ζωικό κεφάλαιο οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί στο 100% και θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ κατά 70% βρίσκεται η εκτίμηση για τις καλλιέργειες με κάποια καθυστέρηση, λόγω ότι μεσολάβησε μια καινούρια χαλαζόπτωση στην περιοχή, το μήνα Αύγουστο.

Για μια άλλη μία φορά τονίζω, ότι λόγω των τραγικών αυτών καταστάσεων, πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικά στην πρόληψη όσο αποτελεσματικότερα γίνεται και όχι μόνο στην «θεραπεία»».

 

 

Δείτε και το ακόλουθο link: https://youtu.be/BTqdXeEtcjE