Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
27/7/2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ ΣΤΟΝ REAL FM


Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Τετάρτη 27 Ιουλίου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε:

Για την συζήτηση στην βουλή για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα capital control

Η ουσία και ο τύπος, δηλαδή η τήρηση των διαδικασιών, τηρήθηκαν πλήρως και από τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Δραγασάκη. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο πάντα ο πρωθυπουργός. H ουσία είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, έγιναν ξανά εκλογές και στον λαό τέθηκαν όλα τα δεδομένα, πως χειριστήκαμε την διαπραγμάτευση, τι συμφωνία αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε και ο λαός μας έδωσε 7,5 μονάδες διαφορά. Δεν ξέρω εγώ, άλλον τρόπο να κρίνω τα γεγονότα, πέρα από την λαϊκή ετυμηγορία. Μπροστά στο δίλλημα σκληρή συμφωνία ή έξω από το ευρώ, προτιμήσαμε την σκληρή συμφωνία.

Η βουλή έκρινε ότι δεν χρειάζεται να γίνει εξεταστική επιτροπή. Αυτά τα ζητήματα είναι όλα καθαρά, δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Ήταν μια κίνηση αποπροσανατολισμού από την αντιπολίτευση γιατί είναι σε εξέλιξη η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή και βγαίνουν στην φόρα όλα τα «φυντάνια». Αν η πλειοψηφία της βουλής, αποφασίσει σε μια άλλη βουλή να γίνει η εξεταστική, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να την κάνουμε.

Το νούμερο των 86 δισεκατομμυρίων που θέτει ο κ. Στουρνάρας, έχει διευκρινιστεί. Όπως απάντησε και στον κ. Ρέτλινγκ και στον κ. Στουρνάρα το Υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο που να αποτελεί νέο χρέος. Από τα 86 δις τα 54 θα πάνε στην αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι υπεράνω αντιθέσεων και συγκρούσεων. Ήταν Υπουργός Οικονομικών όλη την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου, σε μια πολύ κρίσιμη φάση και με πολύ έντονη παρουσία.

 

Για το ΕΚΑΣ, τη φορολόγηση και την οικονομία

Για το ΕΚΑΣ πιστεύω ότι υπήρχαν μεγάλα κενά στην ενημέρωση, οφείλω να το παραδεχτώ. Διότι, το ΕΚΑΣ το βρήκαμε μπροστά μας σχεδόν ολοκληρωμένο. Ας περιμένουμε όμως και σήμερα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, για τις παρεμβάσεις σε σχέση με την κάλυψη του θέματος αυτού.

Δεν έχουμε επί των ημερών μας, καμία μείωση  στους ονομαστικούς μισθούς, στις κύριες συντάξεις, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής μέχρι 1300 ευρώ. Η σκληρή συμφωνία που υπογράψαμε δυστυχώς, προέβλεπε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Πως θα προέκυπτε αυτό; Αυτό που αποφασίσαμε είναι να μην γίνει η μείωση οριζόντια, να προστατευτούν οι μικρές συντάξεις.

Η άποψη του κ. Στουρνάρα είναι μια άποψη παρόμοια με την άποψη του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα βγει το πρόγραμμα κ.ά. Είναι δικαίωμα τους. Είναι η γνωστή τακτική. Είναι μια πρόβλεψη. Εμείς, έχοντας περάσει δύσκολα και έχοντας μπροστά μας ακόμα δυσκολίες, χωρίς καταστροφολογίες όμως, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια πορεία που έχει δύο στάδια μέχρι το 2018, και θα υπάρξει μια σταθερή βήμα προς βήμα, έξοδος από το πρόγραμμα και την κρίση.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε αυτά που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες και μπορώ να γνωρίζω, δίνονται σημαντικά ποσά, εκατοντάδες εκατομμύρια, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, από την πλευρά των δήμων, χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία. Το γεγονός λοιπόν είναι, ότι από τα χρήματα που εξοικονομήσαμε, λόγω του ότι η οικονομία πήγε καλύτερα από ότι προέβλεπε το «σοφό» ΔΝΤ, δίνουμε τα χρήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω των δήμων και των περιφερειών.