Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
21/7/2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ


Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Πέμπτη 21 Ιουλίου συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε:

Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μετά τα γεγονότα στην Τουρκία

Το κλίμα και η αξιοπιστία της χώρας μας έχει βελτιωθεί αισθητά στο εξωτερικό. Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Λιού, μια ημέρα πριν έρθει στην χώρα μας περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας στην περιοχή, συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παράγοντες του ΔΝΤ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χώρα μας δεν είναι πια μόνη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών όπως πριν έναν χρόνο. Έχει συμμαχίες σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορέσαμε να θέσουμε στο τραπέζι την υπόθεση του χρέους και να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του.

Δεν είναι μόνο η Τουρκία, υπάρχει γενικότερη ένταση στην ευρύτερη περιοχή, στην Συρία, στην Λιβύη αλλά και στα βόρεια σύνορά μας, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζονται τα κατάλληλα μέτρα. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την σταθερότητα που εκφράζει η Ελλάδα στην περιοχή, σε συνεργασία και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τον εκλογικό νόμο:

Από την αρχή, δεν είχαμε δεδομένη την εξασφάλιση των 200 εδρών για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τώρα που πήραμε μια «ανάσα» με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, προχωρήσαμε στην εφαρμογή της δέσμευσής μας για μια δημοκρατική, μεγάλη μεταρρύθμιση όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα και στη σημερινή ψηφοφορία στην βουλή, αλλά με βάση το νόμο και τις προβλέψεις, θα υλοποιηθεί άμεσα η ψήφος στα 17, τα υπόλοιπα θα παραπεμφθούν στις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά πολλές από τις αλλαγές που συναρτώνται με πλευρές του εκλογικού νόμου, είναι και ζητήματα που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες στην γενικευμένη συζήτηση που θα ακολουθήσει για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Εμείς επιδιώξαμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Συζητήσαμε με έξι κόμματα και είδαμε ότι και το ζήτημα της κατάτμησης των διαφόρων περιφερειών, δεν συγκέντρωνε μια απόλυτη συμφωνία, έναν κοινό παρονομαστή. Έτσι προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα ζητήματα που συγκέντρωναν την μεγαλύτερη αποδοχή όπως η ψήφος στα 17.