Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
11/7/2016

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" 105,5 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τον εκλογικό νόμο

Εμείς παλεύουμε για τις 200 ψήφους που θέλουμε για την πρόταση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, χωρίς να συνεκτιμούμε στους υπολογισμούς μας τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Η μάχη που δίνεται στο Κοινοβούλιο και τον κόσμο έχει αποκτήσει εμβληματική διάσταση. Αποκάλυψε την πολιτική υποκρισία σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις, ήδη με την συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι στατικό. Σίγουρα «κούνησε» το πολιτικό σύστημα, που δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, ακολουθεί άλλωστε την ρευστότητα που επικρατεί στην κοινωνικο-πολιτική ζωή.

Δεν είναι μόνο η διαφοροποίηση εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εντός του ΚΚΕ. Θα τα δούμε όλα αυτά πολύ σύντομα. Σημειώνω δε, ότι το ΚΚΕ δεν έχει ψηφίσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και θα αποτελέσει μεγάλη είδηση εάν υπάρξει θετική ψήφος για τον εκλογικό νόμο, εγώ προσωπικά θα το χαιρέτιζα.

Έχουν εκδηλωθεί διαφοροποιήσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού προσωπικού, καθώς η πρόταση για την απλή αναλογική, το μπόνους και τη μείωση της ηλικίας λειτούργησε καταλυτικά για την εκδήλωση υπαρκτών και σημαντικών διαφοροποιήσεων σε όλα τα κόμματα.

Όσον αφορά την κουβέντα περί ακυβερνησίας, στις τελευταίες εκλογές βρέθηκε λύση, με μία δύναμη που είχε πολιτική διαδρομή διαφορετική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι η συνεργασία ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε υπέρ της πατρίδας, μία συνεργασία που λίγα χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Είναι τέτοια πλέον η θέληση των πολιτών, στο κοινοβουλευτικό σύστημα που δεν υπάρχουν πια αδιέξοδα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη ως προς τις επιλογές των σοσιαλιστικών κομμάτων. Ισχυρίζομαι ότι ο δίκαιος εκλογικός νόμος, αυτός της απλής αναλογικής, θα διευκολύνει υγιείς διαφοροποιήσεις και θα δώσει δυνατότητα κυβερνήσεων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκροτούνται κυβερνήσεις. Ακόμη και χωρίς αλλαγές του σημερινού πολιτικού σκηνικού, «μπορεί να ανοίξει η όρεξη» σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κόμματα για συνεργασίες. Η πρόταση της απλής αναλογικής, δίνει την πιο αυθεντική έκφραση της κομματικής θέλησης του κόσμου.

Από τις συζητήσεις που κάναμε με τα άλλα κόμματα, δεν βρέθηκε κοινός παρονομαστής, ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, γι' αυτό και δεν υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούμε να περάσει ένας κοινός παρονομαστής για να μπορέσουμε να έχουμε άμεσα, στις επόμενες εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου στο σύστημα της απλής αναλογικής.

Είναι όμως, από τα ζητήματα που συζητάμε, όπως το πλαφόν του 3%, το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι καλώς υπάρχει, αν και «αύριο μπορεί να γίνει και μικρότερο». Είδαμε ότι το πιο ώριμο αίτημα ήταν η ψήφος στα 17, αν υπήρχαν και άλλα θα τα προχωρούσαμε.

Για το ΔΝΤ

Όταν κάνει τόσο «χοντροκομμένα» σφάλματα και αναφέρομαι στις προβλέψεις για έλλειμμα, ενώ τελικά υπήρξε περίσσευμα, δεν μπορεί να έχουν οι προβλέψεις του αξιοπιστία. Ότι και να πει όμως το ΔΝΤ, εμείς δεν είμαστε μόνοι μας, ούτε σε σχέση με τους Ευρωπαίους, ούτε και στο εσωτερικό. Μια μεγάλη «γκάμα» εργοδοτικών οργανώσεων δεν βλέπει το ζήτημα του lock out, είναι ενάντια στις ομαδικές απολύσεις γιατί σκέφτονται και το δικό τους συμφέρον.

Με την γνώστη συνταγή της υπευθυνότητας εκτιμώ ότι και αυτή η αξιολόγηση θα έρθει σε αίσιο τέλος.