Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017
28/7/2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Πέμπτη 28 Ιουλίου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων:

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Να δούμε καταρχήν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εάν είναι καλά μέτρα, εάν είναι θετικά. Να μου πείτε να παρακολουθούμε από κοντά για να βεβαιωθούμε ότι θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, που έχουν σκοπό να αμβλύνουν τη μείωση του ΕΚΑΣ. Ή τους 7 άξονες για την κοινωνική πολιτική. Εάν δεν υλοποιηθούν τότε να κάνουμε κριτική.

Όπως λέγαμε την περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσης, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους θεσμούς έχει μια πολιτική διάσταση, όχι μόνο οικονομική. Όπως είδαμε, πάρθηκε μια απόφαση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή υπερέβησαν κάποιους δείκτες και για λόγους πολιτικούς ουσιαστικά, λόγω brexit κ.ά, δεν επιβλήθηκε το πρόστιμο. Επομένως, κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι, όχι τόσο δύσκολη όσο η προηγούμενη για τα συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά. Πρέπει να εκτιμήσουμε, όμως και το εξής, ότι δεν είμαστε πια μόνοι μας στην Ευρώπη. Μια σειρά κυβερνήσεων υποστηρίζουν την Ελλάδα γιατί έχουν καταλάβει ότι με υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά ταυτόχρονα και στο εσωτερικό της χώρας έχει επιτευχθεί, σε αξιοσημείωτο βαθμό, μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, πέρα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας. Αυτά είναι πολύ σημαντικά όπλα στα χέρια μας, μαζί και με τον τρόπο που χειριστήκαμε την πρώτη διαπραγμάτευση, για να πάμε και να πείσουμε.

Για τις εκλογές

Ξέρετε από πότε ακούμε για εκλογές; Από τον Δεκέμβριο του 15. Και τώρα πάλι λένε τον Σεπτέμβριο εκλογές τα διάφορα «παπαγαλάκια». Αυτή η μανία να γυρίσω όπως-όπως στην εξουσία δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους. Εκλογές θα γίνουν όταν είναι να γίνουν, αλλά ας αφήσουμε και την οικονομία να ηρεμήσει, γιατί η οικονομία είναι και ψυχολογία. Όταν σε κάποιον πιπιλίζεις το μυαλό ότι θα γίνουν εκλογές, δεν αφήνεις να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, να γίνουν επενδύσεις. Εκτός εάν έχουν, η αντιπολίτευση, μια άλλη «μαγική» συνταγή, αυτά που ψήφισαν και αυτοί το καλοκαίρι, να τα υλοποιήσουν με έναν άλλον τρόπο που δες μας λένε… χωρίς να κάνουν τα «κακά» που λένε ότι κάνουμε εμείς.

Για το θέμα της εκλογής του ΠτΔ

Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη πρόταση αυτή που έθεσε ο πρωθυπουργός, ότι εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλεοψηφία των 200 ψήφων για την εκλογή του ΠτΔ, να μην προστρέχουμε στις κάλπες για εκλογές αλλά να απευθυνόμαστε στον κυρίαρχο λαό. Και από ότι βλέπω και τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως δεν το βλέπουν με κακό μάτι, εάν μείνουν σταθεροί στις απόψεις τους. Είναι ένα θέμα που μπορεί να έχει ευρύτερη συναίνεση.

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τις αποφάσεις της αστυνομίας για τους κατειλημμένους χώρους

Καταρχήν, συμφωνούμε όλοι ότι το κόμμα δεν είναι «κολαούζος» της κυβέρνησης. Μπορεί κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία να μην βρίσκει σύμφωνο το κόμμα. Έχει δικαίωμα να διαφωνήσει.

Η πολιτεία και με πολλή δυσκολία μάλιστα, έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων. Εγώ θα καλούσα όσους θέλουν να βοηθήσουν, να συντονιστούν με τα κυβερνητικά όργανα. Πιστεύω ότι η πρόθεση αυτών που κάνουν αυτές τις ενέργειες είναι να βοηθήσουν αλλά είναι καλό να συντονιστούν με την προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Νομίζω, ότι ο υπουργός, κ. Τόσκας και η ηγεσία της αστυνομίας έχουν δώσει σημαντικά δείγματα πολύ προσεκτικών παρεμβάσεων.