Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017
2/7/2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε την Παρασκευή 1η Ιουλίου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 και τον δημοσιογράφο Σπύρο Γεράρδη.

Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε για τον εκλογικό νόμο:

Θεωρήσαμε ότι το 3%, ως κατώτατο όριο για την εκπροσώπηση του όποιου κομματικού σχηματισμού στην βουλή, έπρεπε να μείνει, χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά την αρχική μας πρόταση για αναλογικότητα του συστήματος και την κυβερνητική πρωτοβουλία. Εμείς το θέτουμε σε διαβούλευση αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν με την ύπαρξη ενός τέτοιου ορίου.

Στις σημερινές συνθήκες, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος προς την κατεύθυνση των νεώτερων ηλικιών, είναι πρώτον από άποψη λογικής, μια απαραίτητη και χρήσιμη διεύρυνση, αλλά και από ότι γνωρίζουμε, ήδη από το 2011, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ανάλογο ψήφισμα, κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να χορηγήσουν δυνατότητα ψήφου σε μικρότερες ηλικίες και μάλιστα στα 16 έτη. Εμείς αποδεχόμαστε το σκεπτικό αυτό, για τη νεώτερη γενιά, που θα βοηθήσει και στην ορθή πολιτικοποίηση της. Πραγματικά δεν βλέπω κανένα αρνητικό σε αυτό το σκεπτικό και δεν μπορώ να καταλάβω, τον κ. Μητσοτάκη. Μου κάνει εντύπωση ένας νέος άνθρωπος να έχει μια τέτοια στενόμυαλη θεώρηση, την οποία όλα τα άλλα κόμματα αποδέχτηκαν σαν ορθή, την διεύρυνση δηλαδή, του εκλογικού σώματος στα 17 από τα 18 έτη.

Όπως γνωρίζετε, προχωρήσαμε σε μια συζήτηση, δια του πρωθυπουργού με όλα τα κόμματα, πριν την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο και στο θέμα όπως η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, υπήρχαν επιφυλάξεις, προβληματισμοί, ακόμη και αρνήσεις, πέραν της ΝΔ η οποία ήταν αρνητική σε όλα, και έτσι προχωρήσαμε με βάση τον κοινό παρονομαστή. Τα θέματα αυτά, εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, απαιτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Θα έχουμε τη δυνατότητα σε μια επόμενη φάση να δούμε και το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Όταν προωθείς ένα νομοθέτημα το οποίο θεωρείς σωστό, και από ότι βλέπουμε από όλες τις μετρήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και ένα ποσοστό άνω του 40% των  ψηφοφόρων της ΝΔ, το θεωρούν ορθό, πιστεύεις ότι έχεις "το δίκαιο με το μέρος σου" και αγωνίζεσαι να καλύψεις τον αριθμό των 200 εδρών για να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, το 2019, όπως προβλέπεται. Από εκεί και πέρα η ίδια η βουλή θα συζητήσει και θα αποφασίσει.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, γίνεται τώρα, σε μια χρονική περίοδο ουδέτερη μακριά από τις εκλογές, γιατί αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται παραμονές των εκλογών, όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή το κόμμα που πλειοψηφούσε άλλαζε τον εκλογικό νόμο με βάση τις εκλογικές σκοπιμότητες.

Προτείνουμε την αλλαγή στην λογική της αναλογικής για να δείξουμε ότι και εδώ διαφέρουμε και δεν μας ενδιαφέρουν οι σκοπιμότητες και οι παραχαράξεις προς όφελος μας, του φρονήματος και της άποψης του ελληνικού λαού.