Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
22/4/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαου Βούτση, σχετικά με την Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγουσα Ρύθμιση για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού ακολουθώντας το σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=-A3yN8lWFko&feature=youtu.beΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν υπήρχε προς ψήφιση νομοσχέδιο, τώρα στις αρχές της εβδομάδας, θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει και ήταν στη σκέψη μας, να αποφευχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγω των ημερομηνιών αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Κοιτάξτε, όμως, εάν μιλάμε για ένα περιεχόμενο μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κυριολεκτικά αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα αποτελεί, εάν καταφύγει κανείς σε μια τέτοια λογική, την επιτομή και τον ορισμό του επείγοντος, του έκτακτου και του άκρως σημαντικού γεγονότος. Είναι άλλο ότι επιλογή μας θα ήταν πραγματικά και θα είναι ακόμη και σε αντίστοιχες περιπτώσεις να πάμε διαφορετικά και είναι άλλο να πούμε πως αυτό για το οποίο σήμερα νομοθετούμε είναι κάτι το οποίο εκφεύγει της συνταγματικής πρόνοιας για το πώς κάνει κανείς μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
            Σας το λέω ευθύτατα ότι αποτελεί την επιτομή και θα πρέπει να το δούμε και στην Ολομέλεια, που απ' ό,τι έμαθα θα γίνει μεθαύριο την Παρασκευή, εκεί πέρα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας.
 Για ποιο πράγμα μας κατηγορείτε, έχετε αντιληφθεί; Μας κατηγορείτε γιατί δεν σκύβουμε το κεφάλι και δεν συνομολογούμε αντιλαϊκά μνημόνια. Αυτή είναι η ουσία και θα ήθελα να πω, αγαπητέ συνάδελφε του Κ.Κ.Ε – αυτό εν παρενθέσει και ανεξάρτητα από όλη την άλλη ομιλία - ότι όλη σας η ομιλία διαπερνάτε από μια βασική αντίφαση. Θεωρείτε ότι εμείς έχουμε κάνει πράγματα ή συνεχίζουμε πράγματα, απ' αυτά που λέτε αντιλαϊκά και άλλα, στην πράξη ή ότι έχουμε δώσει υποσχέσεις σε σχέση με το χρέος και με άλλα ζητήματα και την ίδια ώρα δεν είστε σε θέση να πείτε και στον ίδιο μας τον εαυτό είμαι σίγουρος, γιατί μας συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι στη χώρα μας, σ΄ αυτή την κυβέρνηση;
ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ : Το έχουμε απαντήσει πολλές φορές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Δεν το έχετε απαντήσει. Δεν μπορείτε να το απαντήσετε αυτό και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Σας είναι αδιανόητο να αναγνωρίσετε πως μια κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη σε άλλη λογική, με άλλες αξίες, με άλλη πολιτική, με άλλα νομοθετήματα που σας φέρνουμε κάθε μέρα εδώ πέρα; Σας είναι τόσο αδιανόητο; Τι θα χάσετε; Δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Παρόλα αυτά κάνετε συνεχώς ομιλίες στις οποίες λέτε, είστε ίδιοι, είπατε αυτά, θα κάνετε τα άλλα, κάνετε πολιτική εκ μέρους συγκεκριμένων συμφερόντων κ.τ.λ. και δεν μπαίνετε στον κόπο να ερμηνεύσετε γιατί συμπεριφέρονται έτσι σ΄αυτή την κυβέρνηση όλοι. Κρατήστε το σαν ερώτημα, ενόψει της Παρασκευής θα το συζητήσουμε, διότι είναι πολιτικό ερώτημα.
Κύριε Λοβέρδο, πείσαμε τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αξιοπρεπής, αισιόδοξος, ισότιμος και να ανακτήσει το αίσθημα δικαιοσύνης. Αυτό πείσαμε και γι' αυτό ο κόσμος στήριζε και στηρίζει. Αρνούμαστε απολύτως το κισμέτ, δηλαδή, ότι αυτή η χώρα, αυτός ο λαός πρέπει να είναι κάτω από τις επιταγές της διαπλοκής των δανειστών, οι οποίοι οδηγούν, θέλουν να οδηγήσουν σε μια ασφυξία τη χώρα και αρνούνται την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φλεβάρη.
Σας καλέσαμε επανειλημμένα και μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν το άκουσα και σήμερα εδώ από κανέναν σας, να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε. Εγώ προσωπικά σας έχω καλέσει. Να πείτε, δηλαδή, ευθέως ότι θα πρέπει αύριο στη συνάντηση με την Καγκελάριο ο Πρωθυπουργός και κυρίως στο Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή και σε όποια άλλη διαδικασία – τέλειωσε πριν από λίγες ώρες τo Euroworking group- να πάμε και να πούμε ναι για μισθούς, συντάξεις, Φ.Π.Α, για ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα πηγαίνουν κατευθείαν από το ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο και αλλού για τα χρεωστικά, χωρίς να μπαίνει ίχνος προστιθέμενης αξίας στη χώρα, χωρίς διακρατικές συμφωνίες, χωρίς να κρατάμε τις στρατηγικές μας υποδομές.
 

Κύριε εκπρόσωπε του Ποταμιού, αν θέλετε να κάνουμε αυτό, θα το πείτε. Το εννοείτε, το υπονοείτε, το φέρνετε γύρω – γύρω 22 λεπτά. Μας κατηγορήσατε ότι καθυστερούμε, ότι έχουμε αδυναμίες, ανεπάρκειες, δεν τα βγάζουμε πέρα σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση, είμαστε ανίκανοι, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλά και μας συμβαίνουν αυτά τα κακά στη χώρα. Αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την ελάχιστη αλληλεγγύη των θεσμών, των εκλεγμένων θεσμών ενός λαού, σ’ αυτή την περιπετειώδη, αλλά ταυτόχρονα ανηφορική και ελπιδοφόρα διαπραγμάτευση που κάνουμε εκ μέρους αυτού του λαού, διότι γι’ αυτό γίναμε κυβέρνηση εκ μέρους αυτού του λαού, για να κάνουμε αυτά που κάνουμε.
Επιτρέψτε μου να σας πω, σ’ αυτή την Αίθουσα, εδώ, και θα ήθελα ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος να το ακούσει -γιατί ήμασταν ελάχιστοι στην Ειδική Επιτροπή Εσωτερικών κ.λπ., οι νεότεροι δεν το γνωρίζετε και όσοι δεν ήσασταν σε εκείνη την Επιτροπή δεν ξέρετε, είχε γίνει τα εξής επεισόδιο- η τότε ΚΕΔΕ και η ΕΝ.ΠΕ. με σαφείς πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ, πριν από 2 χρόνια, είχαν έρθει όταν τους κόψανε το 60% - 65% -το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 840.000.000 ευρώ προς την Τ.Α., έχει πάει 150.000.000 ευρώ και ανάλογα και οι ΚΑΠ. Και ήρθαμε εδώ ενόψει της πολιτικής ηγεσίας τότε, υμών, όχι εσάς προσωπικά, για να δούμε τι θα γίνει, ποιοι θα είναι και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης που θα έρθουν αύριο και θα τα πούμε και αύριο. Είπαμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτήν την εξέλιξη που ερχόταν, στο 65% μείωση. Ήρθαν, λοιπόν, οι πλειοψηφίες αυτών των Οργάνων, κύριε Λοβέρδο, με ένα έντυπο, το οποίο το έχω, είναι και καλοτυπωμένο να ξέρετε, με τίτλο «Η συμβολή της Τ.Α. στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα». Όχι αντίσταση ή άρνηση, η συμβολή με προτάσεις για να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Αρνηθήκαμε αυτή τη συζήτηση, την καταγγείλαμε, αποχωρήσαμε από αυτήν την Αίθουσα ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
 Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να πω, κατά τη γνώμη μου και παίρνω αυτή την ευθύνη να το πω, δεν ήταν πράξη αντίστασης και για μένα δεν το μετράω ως πράξη αντίστασης αυτό που γίνεται από ορισμένους ηγετικούς παράγοντες ή και συλλογικά από πλειοψηφίες σήμερα της Τ.Α.. Είναι μία περιορισμένη ευθύνη σε μία κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον τόπο και η άρνηση ανάληψης της οποιασδήποτε ευθύνης. Περί αυτού πρόκειται. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, θα τους ακούσουμε και αύριο, θα συζητήσουμε.
Εμείς όμως και γι’ αυτό είναι διαφορετική αυτή η Π.Ν.Π. από τις 24 που είχατε φέρει και που δεν είχαν συζητηθεί σε καμία διαδικασία ή τις φέρνατε για συζήτηση μετά από 2 και 3 μήνες, τους κοιτάμε στα μάτια. Ο κ. Μάρδας πήγε χθες για ώρες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και έδωσε όλα τα στοιχεία, όλες τις απαντήσεις, όλες τις διασαφηνίσεις. Μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Είναι προφανές. Πήγε για ώρες ύστερα και στην ΕΝ.ΠΕ. και τα έδωσε επίσης. Εγώ και το λέω για πρώτη φορά δημόσια τώρα, το Σάββατο πριν να γνωρίζετε τίποτα, όταν είχα συνάντηση με τους Περιφερειάρχες και με την ΚΕΔΕ για τα θέματα των προσφύγων μεταναστών και ρωτήθηκα, γιατί υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν αρνήθηκα και δεν τους διέψευσα. Γνώριζαν ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε μια τέτοια εξέλιξη.
Κοιτάμε στα μάτια λοιπόν και εξηγούμε και λέμε και ζητάμε αυτή την κοινή συμπόρευση και αλληλεγγύη. Δεν κρυβόμαστε και σε δύο μέρες μέσα γι’ αυτό σας λέω, θα μπορούσε να είχε έρθει με νομοσχέδιο, με τροπολογία, εάν υπήρχε έκτακτη διαδικασία, δηλαδή κατεπείγον πριν από δύο μέρες. Πάμε και θα το συζητήσουμε στη Βουλή. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται, μην το περιμένετε, μην τρίβετε ξανά τα χέρια σας να βρούμε απέναντι κοινωνική αρά που θα καταδικάζει αυτή την Κυβέρνηση. Διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η υπόθεση γίνεται για να έχουμε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση ρευστότητας.

 
Σας το λέω ευθέως για να συνεννοηθούμε. Είναι καλό ή κακό αυτό για τη διαπραγμάτευση που γίνεται; Δεν το θέλετε; Γιατί το πιέζετε;
Γιατί χθες υπήρξε αυτό το κρεσέντο -για το οποίο λυπάμαι – αντιπολιτευτικής εντυπωσιοθηρίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών, στο οποίο επιδόθηκαν κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης και όλη η διαπλοκή των Μ.Μ.Ε. συλλήβδην, βεβαίως, με άμεση πολιτική σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει τις συγκεκριμένες επιρροές σε αυτό το χώρο;
Γιατί υπήρξε χθες αυτό το κρεσέντο; Μήπως για αύριο και μεθαύριο και αντί μεθαύριο που θα είναι ο πρωθυπουργός ή θα κρίνεται σ' ένα βαθμό το όριο της διαπραγμάτευσης, να δοθούν τα σήματα, ότι εδώ η χώρα δεν αντέχει, η κυβέρνηση δεν αντέχει, ο λαός δεν αντέχει;
Να δοθούν τα σήματα «σφίξτε τους και άλλο», «φέρτε ασφυξία στη χώρα» και « προσπαθήστε να ρίξετε αυτή την κυβέρνηση»;
Καλά, δεν το καταλαβαίνετε τι κάνετε με όλα αυτά τα οποία λέτε ή το καταλαβαίνετε και το κάνετε εν ψυχρώ;
Δικαίωμά σας, αλλά δικαίωμά μας και μας να μιλάμε αυτή τη γλώσσα και αυτή τη γλώσσα θα μιλήσουμε και προς τα πολιτικά κόμματα και προς τους φορείς, διότι δεν παίρνουμε λεφτά ούτε για να δώσουμε στους δανειστές, ούτε στο μεγάλο κεφάλαιο, ούτε αλλού.
Σε αυτή τη χώρα δεν έχει μπει ένα ευρώ από τον Αύγουστο και παρόλα αυτά, ενόψει της μεγάλης συμφωνίας που ελπίζουμε να γίνει και για την οποία εργαζόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η χώρα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, για να μπορεί να φτάσει σε αυτή τη συζήτηση, που θα αφορά στη γενναία πλειοψηφική απομείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους και σε μια συμφωνία για ελάχιστα πλεονάσματα, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τη χώρα.
Γιατί περιμένουμε τότε;
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Γιατί περιμένουμε τον Ιούνιο και μέχρι τότε είμαστε στην λειψυδρία, δεν παίρνουμε ευρώ;
Διότι τότε τελειώνει το πρόγραμμα ή δεν το ξέρετε;
Ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να το κάνουμε το Γενάρη ή το Φλεβάρη;
«Στήσατε» μια ιστορία με τους δανειστές, έτσι ώστε, εάν η χώρα προσέφευγε σε εκλογές, η νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να συνεχίσει το πρόγραμμά σας.
 Αυτό αρνούμαστε να κάνουμε τόσους μήνες με όλους τους τρόπους που μπορούμε, ανοιχτά, συζητώντας με τον κόσμο και ξέροντας, ότι παίρνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και των αποφάσεών μας.
Έχουμε κρύψει τίποτα αυτούς τέσσερις μήνες;
Πείτε μου ένα πράγμα το οποίο έχουμε κρύψει;
Όλα τα συζητάμε ανοιχτά, γιατί θέλαμε να αποφύγουμε αυτή την παγίδα και την ασφυξία.
Το δίλημμα που βρεθήκαμε πριν πέσει η κυβέρνησή σας το ξέρετε πολύ καλά, διότι το ξέρατε και μας το λέγατε μέσα στη Βουλή.
 Το δίλημμα ήταν να σας αφήσουμε μέχρι το 2016 να ολοκληρωθεί η καταστροφή και να δεσμεύσετε τη χώρα με χέρια και με πόδια για την επόμενη εικοσαετία ή να πέσει η κυβέρνησή σας τότε που έπεσε και καλά έκανε, γιατί ο λαός αυτό θέλησε και αυτή την εντολή έχουμε πάρει.
 Θα συνεχίσουμε τόσο αποφασιστικά και για να πετύχουμε τώρα μια συμφωνία - γέφυρα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη και για να πάμε στη μεγάλη συμφωνία του καλοκαιριού, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα, τους πόρους της, τα προγράμματα της κ.λπ.
Αυτή είναι η αλήθεια. Το ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και τα κάνουν δύσκολα.Αγαπητοί συνάδελφοι, μιλάτε από 20 λεπτά ο καθένας και δεν λέτε π.χ. προς τον κ. Ντράγκι, ότι δίνει 1 τρις με την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες που παίρνουν με μηδενικά επιτόκια. Το αίσχος και την ξεφτίλα την ακούτε; Σας αφορά; Εσείς τι είστε; Μεταφράζετε; Ξέρετε τι είπατε; Δείτε το στα πρακτικά. «Παίζουμε τη χώρα στα ζάρια». Σοβαρά; «Ο χρόνος τελειώνει». Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα το άκουσα, γιατί το έχω ακούσει και σε ξένη γλώσσα ότι ο χρόνος μας τελειώνει.
 

Πανικός! Δεν έχετε χρήματα! Αφού μας χρωστάνε 1,9 δις ευρώ, 1,2 δις ευρώ. Δεν μας χρωστάνε; Δεν θα έπρεπε η χώρα μας να συμμετέχει στο μεγάλο dealτης ποσοτικής χαλάρωσης; Βγείτε να το πείτε; Βγείτε να το διεκδικήσετε; Ο τσαμπουκάς που είναι; Με την ΚΕΔΕ και με την ΕΠΕ;
 Μα εμείς το κάνουμε. Σας παρακαλώ κύριοι. Μη θίγεστε. Εμείς, λοιπόν, που διαπραγματευόμαστε κάνουμε αυτό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο τεχνικό κλιμάκιο κάνουμε αυτό. Εμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, προχθές πήγαν στα τεχνικά κλιμάκια διότι τους είχαν ζητήσει προβλέψεις κ.λπ. από το 2015 και 2016. Βάλαμε ολόκληρη παράγραφο πολιτική – βέβαια «ξίνισαν τα μούτρα τους» - που λέμε ότι εν όψει των συμφωνιών που θα γίνουν αυτά τα δεδομένα και τα νούμερα με βάση τα σημερινά νούμερα θα αλλάξουν για την Αυτοδιοίκηση, για τα κοινωνικά προγράμματα κ.λπ.. Επίσης βάλαμε την πολιτική παράγραφο ακόμα και στο τεχνικό κλιμάκιο. Όλοι, λοιπόν, δίνουμε αυτήν τη μάχη. Δε ζητάμε τη βοήθειά σας ούτε την κατανόησή σας. Κυρίως από τις μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις το ξέρουμε πως δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο αλλά οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει η κοινωνία να γνωρίζει. Και η κοινωνία θα γνωρίζει εάν πράγματι γίνεται μία ουσιαστική συζήτηση την οποία θα κάνουμε και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως κάναμε και για όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει και έχει αναρτήσει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση. Επίσης και γι’ αυτές προλέξατε, εσείς, αφού τώρα τελειώσαμε την 4η Επιτροπή για το νομοσχέδιο που θα γίνουν δημοκρατικές τομές στη δημόσια διοίκηση. Κάποιοι προλέξανε ότι θα βγούνε λέει από τους θεσμούς και θα κριθεί μονομερής ενέργειας. Και τα άλλα θα έρθουν και οι συμβάσεις θα έρθουν και τα εργασιακά θα έρθουν και η ιθαγένεια έχει αναρτηθεί και σε όλα αυτά τα ζητήματα θα πάρουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα θα διαπραγματευόμαστε για να υπάρξει μία συμφωνία και να μπορέσουμε με έναν λαό με το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης να φτάσουμε σε μία ακόμη μεγαλύτερη και οριστική συμφωνία για τη χώρα που θα ανοίγει πραγματικά ένα δρόμο να φύγουμε από αυτήν τη μέγγενη και από αυτήν την ασφυξία.
Σας μιλάω με τόση αποφασιστικότητα διότι είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η χώρα θα προχωρήσει και ότι οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει και η διεθνής συζήτηση που γίνεται και πέρα του Ατλαντικού για το ελληνικό ζήτημα –που είναι και ζήτημα της Ευρώπης –είναι το ζήτημα της άλλης στρατηγικής. Βεβαίως, δεν είστε με την άλλη στρατηγική είστε με την στρατηγική της λιτότητας, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν όλη την κρίση και το τραπεζικό σύστημα να μην τη βιώσουνε σε βάρος τους άλλα να την βιώσουνε οι εργαζόμενοι σε βάρος τους. Εμείς θα πρωταγωνιστήσουμε και πρωταγωνιστούμε, ήδη, όχι μόνο σ’ αυτήν τη συζήτηση αλλά και σ’ αυτήν την πορεία που θα διαμορφώσει νέους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μέσα στην κοινωνία μας. Επίσης οι αγαπητοί θεσμοί, τους οποίους θα ακούσουμε αύριο και θέλαμε να ακούσουμε και πήγαμε οι ίδιοι και μιλούσαμε επί ώρες μαζί τους, θα αντιληφθούν και αυτοί ότι τώρα έστω ας σηκώσουνε κεφάλι με το σωστό τρόπο για να αντισταθούν σε ότι υπέστησαν μέχρι τώρα και για να κάνουμε μαζί τα βήματα μας. Θα πρέπει να ξέρετε – να τα ακούσουν έστω και από σήμερα αν και το γνωρίζουν πολύ καλά – ότι με αυτά τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που έχουμε και στην πολλή στενή κατάσταση που βρισκόμαστε -εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει σε δέκα ημέρες- έχουμε ετοιμάσει λύσεις. Λύσεις αρκετά ριζικές και ριζοσπαστικές για βοήθειά τους και στα οικονομικά και στα άλλα προβλήματα. Ταυτόχρονα έχουμε ανασχέσει το κύμα ιδιωτικοποιήσεως σε κρίσιμους ανταποδοτικούς φορείς και σε άλλους τομείς που είχαν οδηγηθεί στην καχεξία. Αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, είμαι σίγουρος ότι θα τα προσμετρήσουν στην τελική τους στάση, η οποία θα είναι στάση ευθύνης, αλληλέγγυας πορείας, ανάτασης και αισιοδοξίας για τη χώρας μας. Ευχαριστώ πολύ.