Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
3/12/2012

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


                                                                                Αθήνα,  3 Δεκεμβρίου 2012

 

 

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

 

 

Α. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούσαν να απορροφήσουν λιγότερο από το 50% των 83.000 αιτούντων νηπίων και βρεφών μέσω της επιδότησης του ΕΣΠΑ

Με εξορθολογισμό του κόστους, μόχλευση κεφαλαίων (χορηγία Ιδρύματος Νιάρχου) και αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ η απορρόφηση ξεπέρασε το 75%.

Για τη μεταφορά των 200.000 δικαιούχων μαθητών από το σπίτι τους στη σχολική τους μονάδα, κανένας διαγωνισμός δεν είχε ολοκληρωθεί και η οφειλή προς τους μεταφορείς ξεπερνούσε τα 140 εκατ. Ευρώ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το ν.4089/2012, δόθηκε λύση με παράλληλη απομείωση του κόστους κατά 17% σε συμφωνία με τους μεταφορείς. Με εξορθολογισμό των διαθέσιμων κονδυλίων καταβλήθηκαν πάνω από 55 εκατ. στις περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών και αποπληρώθηκε η μεταφορά στους Δήμους (περίπου 10 εκατ). Έχουμε ήδη συστήσει την επιτροπή για την αναμόρφωση της ΚΥΑ και θα ξεκινήσουμε τη διαβούλευση μόλις η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ ορίσει εκπροσώπους. Στόχος μας οι διαγωνισμοί για την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο ώστε το Σεπτέμβριο ΤΟΥ 2013 όλα να είναι έτοιμα.

Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι με 3.500 εργαζόμενους και 70.000 οφελούμενους (ηλικιωμένους, ΑμΕΑ) έληγε στις 30.09.2012 και οι εργαζόμενοι ήταν εντελώς απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς.

Το Πρόγραμμα παρατάθηκε ως 30.03.12. Καταβλήθηκαν ήδη 20 εκατ Ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων, οι οποίοι θα αποπληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, για το 2012 το β’ εξάμηνο θα πληρωθεί από πόρους του  Υπ. Εργασίας, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 20.000.000 για τις δομές. Για το μέλλον του Προγράμματος και το διάδοχο πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το Υπ. Εργασίας, το οποίο σύντομα θα έχει συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο τη διασφάλιση των οφελουμένων και την αξιοποίηση της εμπειρίας των εργαζομένων.

Τα προνοιακά επιδόματα είχαν καταβληθεί μόνο για το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος και όταν αναλάβαμε οφείλονταν πάνω από 260 εκατ Ευρώ στους δικαιούχους.

Σήμερα υπεγράφησαν τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, έχοντας μειώσει την καθυστέρηση στην καταβολή από τους 4 μήνες στον 1.

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων λήγει στις 31.12.2012

Σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας καταλήγουμε σε λύση ώστε το Πρόγραμμα να παραταθεί για 1 έτος εξασφαλίζοντας πάνω από 20.000.000 επιπλέον από το ΕΣΠΑ

Για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (θέρμανση κλπ) είχαν καταβληθεί μόλις 20 εκατ από τα 80 που είχαν προϋπολογισθεί

Δόθηκαν μέσα σε δύο μήνες άλλα 40 εκατ και σχεδιάζεται η άμεση καταβολή και της τελευταίας δόσης με έμφαση μάλιστα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Επιπλέον, δόθηκαν 6.500.000 για μισθώματα σχολείων και αποπληρώθηκε η Σίτιση των Μουσικών Σχολείων.

 

 

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία προγραμματισμού προσλήψεων συμβασιούχων στους ΟΤΑ Α’ και Β’, με κίνδυνο καμία δομή (παιδικοί σταθμοί, ωδεία, ΚΑΠΗ κλπ) να μην μπορεί να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο

Βγήκε άμεσα η εγκύκλιος προγραμματισμού και προχώρησαν οι διαδικασίες έγκρισης και κατανομής των θέσεων ορισμένου χρόνου και Μίσθωσης Έργου. Με ΚΥΑ ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ εξαιρέθηκαν από το μέγιστο αριθμό προσλήψεων οι υπηρεσίες που καλύπτονται 100% με αντίτιμο, κερδίζοντας επιπλέον 800 θέσεις για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη φάση κατανομής στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η Β’ κατανομή, που συμπεριλαμβάνει τα αιτήματα που υπέβαλαν οι ΟΤΑ μετά τον Σεπτέμβριο. Σχεδιάζουμε η εγκύκλιος προγραμματισμού προσλήψεων συμβασιούχων για το 2013 να εκδοθεί τον Ιανουάριο ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα καθυστερήσεων που έθεσαν φέτος σε κίνδυνο τη λειτουργία των δομών.

 

·        Εξαιρέθηκαν από το πάγωμα των προσλήψεων οι νησιωτικοί Δήμοι καθώς και οι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για όλη την Ελλάδα

·        Στο θέμα της Διαθεσιμότητας κινηθήκαμε άμεσα και προχωρήσαμε στην έκδοση εγκυκλίου ώστε οι Δήμοι να δηλώσουν τα κενά τους, ώστε οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν σε ΟΤΑ που έχουν ανάγκες σε προσωπικό, βοηθώντας τους Δήμους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους.

·        Μιλήσαμε για κινητικότητα και προωθούμε τη δυνατότητα οι Δήμοι να μπορούν να μετακινήσουν το προσωπικό τους μεταξύ του Δήμου και των Νομικών τους Προσώπων, όπως προτείνει και η ΚΕΔΕ

·        Προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση σε συμφωνία με τον ΑΣΕΠ με την οποία, για όσο καιρό διαρκούν οι ανωτέρω περιορισμοί στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και για ειδικότητες των οποίων αντίστοιχες θέσεις (μόνιμες, ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) προβλέπονται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας ή κανονισμούς λειτουργίας τους.

·        Πέραν από τον έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος σχεδιάζουμε την απλοποίηση της διαδικασίας προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.

 

 

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Τα υψηλά τοκοχρεολύσια των δανείων με το ΤπΔ στερούσαν τους ΟΤΑ από σημαντικούς πόρους, οδηγώντας πολλούς Δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο. 73 Δήμοι κινδύνευαν το Σεπτέμβριο με πλήρη κατάρρευση που θα δημιουργούσε πιστωτικό γεγονός σε βάρος της χώρας

Αναστείλαμε την παρακράτηση του Νοεμβρίου στους Δήμους που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ ψηφίστηκε διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα δάνεια των ΟΤΑ:

  • Επιμηκύνεται κατά 8 έτη η διάρκεια αποπληρωμής
  • Δίνεται περίοδος χάριτος έως και 3 έτη

Μειώνεται κατά μισή μονάδα το επιτόκιο δανεισμού

Για την αφαλάτωση των νησιών δεν είχαν δοθεί καθόλου χρήματα ενώ είχε δοθεί μέρος των χρημάτων στα Δωδεκάνησα από το Φόρο Δωδεκανήσου

Δόθηκαν 3.000.000 για την αφαλάτωση και έγινε η δεύτερη κατανομή του Φόρου Δωδεκανήσου, φτάνοντας συνολικά στα 10.000.000.

Δεν είχε γίνει καμία κατανομή στους ΟΤΑ από το φόρο Ζύθου, το ΤΑΠ και το Τέλος Διαφήμισης

Καταβάλλαμε ήδη 42 εκατ και σχεδιάζουμε ως το τέλος του 2012 να κάνουμε ακόμα μία κατανομή.

Τα 299 εκατ της ΣΑΤΑ και τα 213 εκατ των ΠΟΕ για το 2012 δεν είχε δοθεί στους ΟΤΑ. Τα έργα του Θησέα ήταν απλήρωτα από το Μάιο του 2011.

Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία καταβάλαμε 105 εκατ. Ευρώ από τα ΠΟΕ και 150 εκατ από τη ΣΑΤΑ τα οποία θα είναι στους λογαριασμούς των Δήμων μέσα στην εβδομάδα. Με 38 εκατ από τη ΣΑΤΑ 1000 δράσεις του Θησέα που είχαν υποβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2012 θα πληρωθούν. Το ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε ενώπιον της ΚΕΔΕ για την καταβολή έως το τέλος του έτους των υπολοίπων 149 εκατ της ΣΑΤΑ και των 108 εκατ από τα ΠΟΕ.

 

Επιπλέον:

 

 

·        Βασική μας επιδίωξη, κατά την διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ήταν να αναδείξουμε την προσπάθεια εξορθολογισμού που έχει ήδη γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά την μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, υποδεικνύοντας αναπτυξιακές πολιτικές αντί για περαιτέρω περιστολή δαπανών.

·        Καταφέραμε ο Προϋπολογισμός του 2013 για τους Δήμους να φτάνει μαζί με τη ΣΑΤΑ και τα ΠΟΕ στα 2,881 δις, μειωμένος μόνο κατά 50 εκατ σε σχέση με πέρσι.

·        Παρατείναμε ως τον Ιούλιο του 2013 τη δυνατότητα των ΟΤΑ για σύναψη δανείων για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους.

·        Υιοθετούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ΟΤΑ, μόχλευση κεφαλαίων, δημοτική ενημερότητα για τα ανείσπρακτα έσοδά τους, έξυπνες επενδύσεις (φωτοβολταϊκά,  αξιοποίηση απορριμάτων, ΣΔΙΤ, φορολογική αποκέντρωση κλπ)

·        Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας συστήσαμε κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσουμε τρόπους αξιοποίησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

·        Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης θεσμοθετείται μία αναθέτουσα αρχή ανά ΟΤΑ με στόχο την οικονομία κλίμακας στις προμήθειες.

·        Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΣ είναι σε ετοιμότητα και θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών εγκύκλιος, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, ώστε οι ΟΤΑ να είναι από τους πρώτους φορείς που θα λάβουν χρήματα για την εξόφλησή των υποχρεώσεών τους, ενώ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα μπορούν να εξοφληθούν και υποχρεώσεις του 2012, καθώς και δάνεια που έχουν λάβει για την εξόφληση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

·        Προωθούμε άμεσα την ΚΥΑ του Προϋπολογισμού του 2013

·        Παρατείναμε με τον 4093/2012 έως το τέλος του έτους τη διαδικασία συμψηφισμού των χρεών  και Υπογράφεται άμεσα η ΚΥΑ με την οποία συμψηφίζονται χρέη των ΟΤΑ, που το έχουν αιτηθεί, προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έναντι μελλοντικών τους πόρων.

·        Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τους ΟΤΑ με στόχο τόσο την διευκόλυνση των Δήμων στην άμεση είσπραξη οφειλομένων όσο και τη στήριξη της αγοράς.

·        Θεσμοθετήσαμε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, προκειμένου να συστηματοποιήσουμε την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών των ΟΤΑ με στόχο, όχι την επιτροπεία ή την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους, αλλά την υποβοήθηση του έργου τους, τις στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων αλλά και στην δυνατότητα οι ίδιοι να μπορούν να αυξομειώσουν το Τέλος Παρεπιδημούντων και το Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας την οικονομική τους αυτοτέλεια.

·        Διεκδικούμε την αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αυτοδιοίκηση.

 

 

 

 

 

ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

 

·        Καταργούμε το ασυμβίβαστο των Δημάρχων προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά

 

 

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

 

·        Σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ, και λαμβάνοντας υπόψη της επιστολές των ΟΤΑ που ανταποκρίθηκαν στην υποβολή προτάσεων, συζητούμε ήδη νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τροποποιούν τον Καλλικράτη, βελτιώνοντας και θωρακίζοντας το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση

·        Στο θέμα των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται από 1.1.2013 περιμένουμε άμεσα τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να περάσουμε όπου χρειάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα των δομών και των υπηρεσιών.