Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
25/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στις Βρυξέλες

Σε σημαντική εκδήλωση στις Βρυξέλες συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτή, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αντενάουερ και στενού συνεργάτη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ Dr. Hans-Gert Poettering καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ιταλό Επίτροπο Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. Antonio Tajani.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Στρατηγικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο: το μοντέλο Ελλάδα”.
Στην εκδήλωση, η οποία έγινε σε 3 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά συμμετείχαν 320 υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες, λομπίστες και εκπρόσωποι των think tanks όλης της Ευρώπης.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Poettering στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να πετύχει η Ελλάδα, ώστε να μην κινδυνεύσει η παραμονή της στον σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα. Είπε χαρακτηριστικά: «Νίκη της Ελλάδας είναι νίκη της Ευρώπης». Χαριτολογώντας ανέφερε στο ακροατήριο ότι φέτος πέρασε στη χώρα μας τις καλύτερες διακοπές του και ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμπατριώτες του να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και αναφέρθηκε με έμφαση στην αρχή της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στις πλούσιες δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε στις ιστορικές δυσκολίες που ξεπέρασε η πατρίδα μας για να φτάσει ως εδώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μετά την καταστροφή του 1ου και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης βρήκαν τον βηματισμό τους. Η πατρίδα μου αντίθετα αντιμετώπισε έναν αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, που της στοίχησε σε αίμα και σε χρήμα περισσότερο απ’ το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε την απόλυτη φτώχεια. Απομονώθηκε διεθνώς από δύο σκληρές δικτατορίες και βίωσε για δεύτερη φορά μετά το 1922 από τους Τούρκους μια εθνική τραγωδία στη Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά νίκησε τη φτώχεια. Εδραίωσε τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εντάχθηκε στο σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινού μας πολιτισμού και πέτυχε σε ελάχιστα χρόνια ανάπτυξη που την ενέταξε απ’ τις αναπτυσσόμενες χώρες στην 27η θέση των πιο πλουσίων χωρών του κόσμου».
Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε με έντονα αυτοκριτική διάθεση να αναφερθεί στα χρόνια προβλήματα και στις αγκυλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων. Μίλησε για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, για την προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου, για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, την απλούστευση της νομοθεσίας και την προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. «Η κυβέρνηση μας και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μέσα σε λίγο χρόνο εφάρμοσε πολιτικές που μειώνουν το κράτος, απλουστεύουν τις διαδικασίες και ενεργοποιούν την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, κάτι που αρχίζει να αποτυπώνεται και στα στατιστικά μεγέθη του Αυγούστου, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει μείωση δημοσίων δαπανών, αύξηση εσόδων και μείωση ελλείμματος» ήταν τα λόγια του.
Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη της χώρας. «Η Ελλάδα είναι μοναδικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με δυνατότητες λειτουργίας όλο το χρόνο και για όλα τα είδη εναλλακτικού τουρισμού αλλά και η πρώτη παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία με ανύπαρκτη δυστυχώς ναυπηγική βιομηχανία και ασθενή λιμενική πολιτική. Διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, που εξελίσσονται συνεχώς, οι οποίες αν συνδυαστούν με το αντίστοιχο θεσμικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούν να εκτινάξουν την οικονομία της ενώ σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μου είναι τα 8 εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς που διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις γωνιές του πλανήτη» σημείωσε ο Υπουργός.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο κύμα παράνομων μεταναστών από την Ανατολή. «Η χώρα μου με τις μικρές της δυνάμεις και παρά την κρίση σηκώνει απόλυτα το βάρος φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Σκεφθείτε λοιπόν τι θα σημαίνει για την Ευρώπη, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ανάπτυξή της να καταρρεύσει η Ελλάδα» σημείωσε με νόημα ο κ. Στυλιανίδης.