Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
17/3/2014

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ


Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα: "Ευρωπαίος Πολίτης, Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια" που πραγματοποίηθηκε τη Δευτέρα στην Παλαιά Βουλή κύρηξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Δημάρχων Αττικής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας "Αμφικτυονία" και "Εύξεινη Πόλη".

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών εστίασε την ομιλία του στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ εντός της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "η ελεύθερη κυκλοφορία είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στην ΕΕ και συνιστά βασικό εργαλείο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης."

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άρης Περουλάκης, ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κ. Νικόλαος Σαράντης, ο Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας . ο Πρόεδρος ΕΟΕΣ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» κ. Δημήτριος Αργιανάς και ο Πρόεδρος ΕΟΕΣ «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» κ. Σωτήριος Ντούρος.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν και μίλησαν  ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο  Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάρης Παμπούκης και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δονάτος Παπαγιάννης. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

 

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη

στην εκδήλωση με θέμα :

 

«Ευρωπαίος Πολίτης – Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια»

 

Κυρίες και Κύριοι,

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εκδήλωση.

Κατά γενική παραδοχή η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν συνιστούν ένα ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο και για τη χώρα μας, το οποίο μάλιστα κατά το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  

Την ευρωπαϊκή ιθαγένεια ως νομική έννοια τη συναντήσαμε στη συνθήκη του Μααστριχτ το 1992 και σύμφωνα με αυτήν όλοι οι πολίτες των κρατών μελών θεωρηθήκαν αυτομάτως ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είναι γνωστό η ιθαγένεια της Ένωσης ασφαλώς και δεν αντικαθιστά την εθνική ιθαγένεια, αλλά συνδέεται άμεσα μαζί της λειτουργώντας κατά τρόπο συμπληρωματικό, επιτρέποντας την απόκτηση δικαιωμάτων, τα οποία ουσιαστικά προστίθενται στην εθνική ιθαγένεια.

Είναι σημαντικό ότι η ιθαγένεια της ΕΕ δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση για τον ευρωπαίο πολίτη και στόχο έχει την καλύτερη ένταξή του στη χώρα υποδοχής.

Τα συμπληρωματικά δικαιώματα που εξασφαλίζει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε κάθε ευρωπαίο πολίτη, μεταξύ άλλων, είναι :

  • το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στο έδαφος των κρατών μελών,

 

  • το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας του, όταν αυτός κατοικεί σε κράτος μέλος, του οποίου δεν είναι υπήκοος,

 

  • το δικαίωμα να απευθύνεται γραπτώς σε οποιοδήποτε από τα ευρωπαϊκά όργανα ή τους οργανισμούς, εξαιρουμένων των δικαιοδοτικών, σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και να λαμβάνει απάντηση στην ίδια γλώσσα,

 

  • το δικαίωμα να απολαμβάνει, στο έδαφος τρίτων χωρών, στις οποίες δεν αντιπροσωπεύεται το κράτος μέλος του οποίου είναι υπήκοος, της διπλωματικής και προξενικής προστασίας κάθε κράτους μέλους, υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν και έναντι των υπηκόων του κράτους αυτού,

 

  • το δικαίωμα αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το δικαίωμα να απευθύνεται στον Διαμεσολαβητή του άρθρου 21, της Συνθήκης Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

 

Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας, όχι μόνο γιατί αυτήν την εποχή βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, αλλά κυρίως γιατί ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας.  

Το θετικό στοιχείο είναι ότι παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, κυρίως από χώρες του βορά, τα κράτη μέλη στηρίζουν σχεδόν στο σύνολο τους την ελεύθερη κυκλοφορία στους κόλπους της ΕΕ. 

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στην ΕΕ και συνιστά βασικό εργαλείο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Από τη στιγμή μάλιστα που η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί μια από τις πιο ευεργετικές πτυχές της ευρωπαϊκής ιθαγένειας για τους πολίτες της Ένωσης, η θέση μας είναι ότι αυτή θα πρέπει όχι απλώς να μην αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί.

Κατά μείζονα λογο, όταν είναι γνωστό ότι η μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ κατά κανόνα γίνεται για λόγους εργασιακούς, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ που απασχολούνται σε άλλο κράτος μέλος από αυτό της καταγωγής τους, συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας υποδοχής τους. 

Θα ήθελα να τονίσω ότι σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και ο ευρωσκεπτικισμος έχει παρεισφρήσει σε ανησυχητικό βαθμό στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, οποιαδήποτε συζήτηση για περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών το μόνο που θα πετύχαινε είναι να ρίξει νερό στο μύλο ακραίων στοιχειών και λαϊκιστών. 

Είμαι βέβαιος ότι οι αξιόλογοι εισηγητές που ακολουθούν θα αναπτύξουν με σαφήνεια και επάρκεια το σημαντικό θέμα«Ευρωπαίος Πολίτης – Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια».

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας και ελπίζω αυτή να αποτελέσει την αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό.