Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
17/5/2012

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αθήνα, 17 Μαΐου 2012ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Ομιλία απερχόμενου Υπουργού Εσωτερικών κ.Τάσου Γιαννίτση:

«Θέλω να χαιρετίσω τον νέο Υπουργό Εσωτερικών καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη που αναλαμβάνει σ’ αυτή την κρίσιμη φάση για τη διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου.
Όταν ορκίστηκα στις 11 Νοεμβρίου του περασμένου έτους ως Υπουργός Εσωτερικών είδα τη συμμετοχή μου στο κυβερνητικό εγχείρημα ως μια συμβολή σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο εγχείρημα, το διακύβευμα του οποίου ήταν η θέση της Ελλάδας, η θέση του κάθε Έλληνα, των νέων, και των προοπτικών μας. Είδα ότι ο στόχος ήταν να φτάσουμε ομαλά και λυτρωτικά στις εκλογές που έγιναν, που τότε τοποθετούνταν γύρω στο Φεβρουάριο-Μάρτιο, και αυτό ουσιαστικά σήμαινε, όχι απλώς εκλογές αλλά να έχουμε ξεπεράσει το χαοτικό σκηνικό των ημερών εκείνων, να έχουμε υλοποιήσει όσα ως κυβέρνηση Παπαδήμου δεσμευτήκαμε να φέρουμε σε πέρας, να έχουμε δημιουργήσει ένα βάθρο έστω μισού μέτρου, για να πατήσει η χώρα μετά τις εκλογές και να προχωρήσει με κάποια εμπιστοσύνη και κάποια αισιοδοξία, που τότε κινούνταν σε πολύ άσχημο επίπεδο.
Στο εξάμηνο που πέρασε επιδίωξα να λειτουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά και όχι διαχειριστικά. Αγνοώντας αν η κυβέρνηση θα μείνει δυο ή τρεις μήνες, κάθε εβδομάδα προχωρούσαμε με τη βοήθεια όλων σας, όλου του προσωπικού – που λυπάμαι που δεν μπορούσε να είναι εδώ γιατί οι μεγαλύτερες αίθουσες δεν είναι διαθέσιμες λόγω εκλογών - σε κάποιες νέες πρωτοβουλίες, αποφάσεις, κινήσεις, βελτιώσεις πραγμάτων που συνέβαλαν στη λειτουργία του Κράτους, στο κομμάτι που μας αφορούσε εδώ. Στο διάστημα αυτό έγιναν μια σειρά πράγματα που δεν θα τα αξιολογήσω εγώ. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εδώ, το προσωπικό του Υπουργείου, τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τον Υφυπουργό, την Αναπληρώτρια που συνεργάστηκα μαζί της και που έφυγε πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το Γενικό, τους Γενικούς, τους συνεργάτες μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω και για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, και την ευρύτερη αναγνώριση που είχαμε για τον τρόπο που έγιναν και αυτή αφορά όλους μας και όχι κάποιους μεμονωμένα και βεβαίως και όσους εκτός Υπουργείου συνεργάστηκαν για το σκοπό αυτό.
Με τις εκλογές θεώρησα ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της κυβέρνησης στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, και ότι και προσωπικά ολοκλήρωσα και τη δική μου αποστολή. Δεν θέλησα να συνεχίσω, παρά το γεγονός ότι είχα την τιμή να μου προταθεί να συνεχίσω εδώ ή σε άλλο υπουργείο. Η συλλογική πορεία που έχουμε πάρει σήμερα μοιάζει με μια απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μια τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος. Ελπίζω, και το ελπίζω όσο γίνεται περισσότερο, να ξεπεράσουμε γρήγορα τη σημερινή φάση, να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα, να μπούμε σε μια πορεία όπου ως σύνολο θα ξέρουμε τι θέλουμε, που πάμε και πως πάμε και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Μια πορεία στην οποία θα αποφασίσουμε ότι θα δουλέψουμε για να φτιάξουμε μια προοπτική, όποια και αν επιλέξουμε, και δεν θα στριφογυρίζουμε περί τον άξονά μας. Προσωπικά, όπου και να είμαι δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για το σκοπό αυτό και να συμβάλλω με τις δυνάμεις μου.
Σήμερα, έχω τη χαρά να με διαδέχεται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνης Μανιτάκης. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών ανήκει στην κατηγορία των σοβαρών, ακέραιων και υπεύθυνων προσώπων. Γι αυτό και ο θόρυβος που παράγει γύρω του είναι μικρός. Επιστημονικά, έχει κορυφαία θέση στο χώρο της επιστήμης του, όμως στον κόσμο που ζούμε οι πρώτες προσωπικές ιδιότητές του, που ανέφερα, θεωρώ ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που του έγινε, για την αναγνώριση της προσφοράς του στην κοινωνία αλλά και για την τιμή που ο ίδιος με την παρουσία του εδώ κάνει στη χώρα και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Του εύχομαι κάθε επιτυχία, του υπόσχομαι κάθε βοήθεια στο έργο του, και θέλω να παρακαλέσω όλους σας να βοηθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις στο κρίσιμο έργο που η χώρα περιμένει από το Υπουργείο αυτό ξανά το μήνα που έρχεται, θέλω να επιτελέσετε το καθήκον σας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να φτάσετε ξανά με επιτυχία στον τελικό σκοπό.
Συγχαρητήρια και πάλι και καλή επιτυχία στον κ. Μανιτάκη».Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Τάσο για μένα είναι μια ξεχωριστή στιγμή και δε στο κρύβω ότι αισθάνομαι και συγκινημένος, και γι’ αυτά που είπες αλλά και γιατί έχω την τύχη και τη τιμή να σε διαδέχομαι. Να διαδέχομαι ένα πρόσωπο που εκτιμώ και υπολήπτομαι για τη προσωπικότητά του, για το έργο του, για τη προσφορά του στον τόπο και στην πολιτεία. Υπηρέτησες την πολιτεία με αφοσίωση, με συνέπεια, με ανιδιοτέλεια και με σεμνότητα. Κατάφερες να συνδυάσεις έργο, δημιουργία, απ’ όσες θέσεις και αν ανέλαβες με σεμνότητα και υπευθυνότητα. Είχες αυτό το σπάνιο χάρισμα, που λίγοι το έχουν, να δουλεύεις χωρίς θόρυβο, να αποτελείς παράδειγμα σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από υποδείγματα και παραδείγματα.
Καταλαβαίνετε ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που διαδέχεται τον Τάσο Γιαννίτση. Γιατί γίνεται το έργο πολύ πιο εύκολο. Γιατί δεν έχω να κάνω τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσω τα χνάρια του. Αυτά που χάραξε, αυτά που έδειξε και σχεδίασε.
Ξέρω ακόμη, το έχω διαπιστώσει, το έχω δεί, το έχω παρακολουθήσει, ότι το έργο που έγινε αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Εσωτερικών οφείλεται επίσης και στο προσωπικό του. Στους ανθρώπους του Υπουργείου, στους υπαλλήλους, σε όλους όσοι εργάζονται, σ’ αυτούς τους αφανείς, απρόσωπους για το κοινό, εργάτες, οι οποίοι ξέρω ότι δούλεψαν με ευσυνειδησία, θα έλεγα και με ανιδιοτέλεια για να επιτελέσει την αποστολή το Υπουργείο και να διεξαχθούν οι εκλογές έτσι όπως διεξήχθηκαν με άριστο τρόπο, με άψογο τρόπο, στις 6 Μαΐου.
Αυτό μου δίνει κάποιο κουράγιο, γιατί δε σας το κρύβω ότι με πολύ δισταγμό ανέλαβα, γνωρίζοντας - γιατί είναι άλλωστε γνωστό - ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ότι η χώρα περνά μια πολύ κρίσιμη περίοδο, υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα, γνωρίσαμε πρόσφατα μια κυβερνητική αστάθεια, πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα υπερβούμε και θα τα υπερβούμε γιατί υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα, οι εκλογές, διότι έχουμε μια παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, δύο αιώνων δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.
Ξέρετε ότι η Κυβέρνηση Πικραμένου είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Έχει περιορισμένο χρόνο και έχει και κύρια αποστολή. Να διεξαγάγει εκλογές. Το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ακολουθώντας επαναλαμβάνω όλο αυτό το κεκτημένο που μας έχει κληροδοτηθεί με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ότι θα φροντίσουμε οι εκλογές αυτές να είναι εξίσου καλές και άψογες όπως ήταν οι εκλογές της προπερασμένης Κυριακής. Είμαι σίγουρος ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα κλίμα ευταξίας, ευπρέπειας και σεβασμού των κανόνων του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα κόμματα θα δείξουν την ίδια πολιτική υπευθυνότητα στο θέμα της διεξαγωγής των εκλογών και της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουν δείξει μέχρι τώρα.
Πρέπει όμως παράλληλα με την παρουσία όλων μας, την παρουσία τη προσωπική φυσικά του Υπουργού και των στελεχών του Υπουργείου, τους Γενικούς Γραμματείς, τους Διευθυντές, με όλους όσοι στελεχώνουν το Υπουργείο και έχουν αποθησαυρίσει αυτή την θεσμική μνήμη του Υπουργείου, πρέπει να δείξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο. Η πολιτεία μας λειτουργεί, η Διοίκησή μας λειτουργεί, κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μην κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας και πολιτικής ενότητας του λαού μας.
Με τη διαδικασία των εκλογών ο λαός θα ανανεώσει την πίστη του στην αξία και την αποτελεσματικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος και της λαϊκής κυριαρχίας.
Παρόλο που αναλαμβάνω τα καθήκοντα με ένα σφίξιμο στη καρδιά, δε σας το κρύβω, κατά βάθος πιστεύω, είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, ότι η πολιτεία μας θα βρει τη σταθερότητα την κυβερνητική που είχε μέχρι τώρα και θα αντιμετωπίσει με αίσθημα συλλογικής ευθύνης τα προβλήματα, τα εξαιρετικά δύσκολα που αντιμετωπίζει.
Αγαπητέ Τάσο σε ευχαριστώ. Χαίρομαι ειλικρινά που είχα αυτή την τύχη να σε διαδεχθώ και τώρα αν μου επιτρέπεις έναν προσωπικό τόνο να δώσω, γιατί θυμήθηκα τον κοινό μας φίλο, το Γιώργο Παπαδημητρίου. Έφυγε πρόωρα. Ήταν κι αυτός ένας θα έλεγα υπηρέτης, με την έννοια ένας noble commis de l'état, ένας υπηρέτης της πολιτείας. Έφυγε πολύ πρόωρα, ξέρω ότι είχες μια φιλία μαζί του, ξέρω ότι ενσαρκώσατε και οι δυο σας ένα παράδειγμα. Ξέρω ότι αυτά τα παραδείγματα κλονίζονται αλλά πιστεύω ότι τελικά έστω και αργά, έστω με κόπο θα συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και ο λαός θα ανακτήσει την αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του».