Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
15/12/2017

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Πέλλας


Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, με τον δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο.

Ο δήμαρχος Πέλλας ενημέρωσε τον υπουργό για την ιδιαίτερη σημασία του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ), το οποίο αποτελεί μια συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που στοχεύει στην ουσιαστική υποστήριξη των Δήμων, με στόχο την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης τους, όπου απαιτείται, και γενικότερα την υιοθέτηση της χρηστής οικονομικής διοίκησης, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε το ζήτημα της ύδρευσης του Δήμου, καθότι πρέπει να υλοποιηθούν έργα υποδομών για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης. Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, κατατέθηκε αίτημα αναφορικά με τις απαιτήσεις στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο κ. Στάμκος επεσήμανε στον υπουργό ότι παρά τη συγκρότηση του Καλλικρατικού Δήμου -όπου συμπεριλαμβάνονται πλέον πέντε Δημοτικές Ενότητες στα διοικητικά του όρια- ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη στην κατανομή των πόρων, η οποία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του.

Ακολούθως, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως μελετάται, στις επερχόμενες  διατάξεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, οι διαφορετικές ανάγκες ενός αστικού δήμου, από αυτές του ορεινού, του νησιωτικού ή του αγροτικού όπως είναι ο Δήμος Πέλλας, θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για ένα νέο τρόπο κατανομής αυτών των πόρων στους δήμους, ώστε τελικά, να παρέχονται κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα που τέθηκαν, ενώ επεσήμανε την πάγια θέση του, ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει με σταθερά βήματα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και τη στήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.