Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
7/3/2016

Συνέντευξη ΥΠΕΣΔΑ στον Real fm και στον Ν.ΧατζηνικολάουΟ Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στον Real fm 97,8 και στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου.

Μεταξύ άλλων είπε:

·         Για το πρωτοσέλιδο της Realnews για την εντολή Εισαγγελέα να αρθούν 2 από τα 3 εντάλματα σύλληψης του κ. Χριστοφοράκου και ότι τα χρήματα που δόθηκαν από τη Siemens στα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια, ήταν δωρεές και όχι μίζες

Μνήσθητί μου, Κύριε. Τι άλλο να πω;

·         Για το δημοσίευμα του «Βήματος» για τον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο

Είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Νομίζω ότι υπάρχει μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ακούσουμε την τοποθέτηση του Υπουργού, γιατί εγκαλείται ο Υπουργός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Γιατί στη χώρα μας, αν και η αρχαία ελληνική σκέψη συνέλαβε την έννοια του μέτρου, το χάνουμε το μέτρο σε πολλές των περιπτώσεων.

·         Για Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και ενδεχόμενο κλείσιμο Δυτικής οδού Βαλκανίων

Επειδή είμαι από τους ανθρώπους που πίστεψα και στήριξα αυτό που λέμε ευρωπαϊκό εγχείρημα, ευρωπαϊκό όραμα, ειλικρινά σας λέω ότι με ανησυχεί.

Θα είναι μια απόφαση που θα δικαιώσει τις αφυπνιζόμενες σοβινιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη υποκύψει  σ’ αυτή τη λογική, αυτό θα είναι το «κέρδος» της.

 Και με ανησυχεί όχι μόνο ως πολίτη στην Ελλάδα, αλλά ως πολίτη που θεωρεί ότι μέσα σ’ αυτή την κοσμοχαλασιά που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια προστατεύονταν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

·         Για το αν θα συμφωνήσει η Ελλάδα

Με τίποτα δεν μπορεί να συμφωνήσει η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Ελλάδα να αυτοκαταδικαστεί στη λογική αυτή.

·         Για το αν θα υπάρξει συμψηφισμός με την αξιολόγηση

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συνδεθεί το ένα θέμα με το άλλο. Θα είναι ένας ωμός εκβιασμός.  

·         Τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι το ΥΠΕΣΔΑ θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος

Το ΥΠΕΣΔΑ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και προσπαθεί να συμβάλει σε έναν καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών αυτών, ώστε οι επιπτώσεις από αυτή την πραγματική δυσκολία να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες. Είναι ένα κύμα που δεν είναι εύκολο να το διαχειρίζεται κανείς. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί καμία χώρα - ακόμη και η πιο οργανωμένη - όταν οι δυνατότητές της έχουν μια οροφή και αυτό το πρόβλημα ξεπερνάει αυτή την οροφή.

Γίνεται όμως μεγάλη προσπάθεια, κινητοποιείται μέρα με την ημέρα ο κρατικός μηχανισμός. Γίνεται καλύτερος ο συντονισμός. Για παράδειγμα, σήμερα το απόγευμα έχω δεύτερη συνάντηση με όλες τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ασυνόδευτα παιδιά. Είναι ένα λεπτό θέμα, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Προσπαθούμε να καλύψουμε κενά που εκ των πραγμάτων υπάρχουν. Τι να σας πω, ότι δεν υπάρχουν;

·         Πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Θα είναι καταστροφικό να καθυστερήσει κι άλλο. Θα πρέπει να τελειώσουμε μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο. Δεν γίνεται άλλο, η οικονομία δεν αντέχει, η κατάσταση στον κόσμο είναι πάρα πολύ δύσκολη, η ανεργία είναι εκεί που είναι. Μετά από 6-7 χρόνια, πιο εύκολα ο κόσμος κάμπτεται και χάνει την αισιοδοξία του και γι’ αυτό πρέπει να τελειώσουμε. Όλοι ελπίζουμε ότι η Ιθάκη της Ελλάδας, η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή ως κοινωνία και ως οργανωμένη πολιτεία, είναι να φτάσουμε στη ρύθμιση του χρέους. Γιατί ελπίζουμε ότι θα έτσι πλέον θα καλλιεργηθεί καλύτερο κλίμα και κυρίως αισιοδοξία που την έχουμε ανάγκη ως κοινωνία.

Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο βάρος της αναπτυξιακής προσπάθειας θα το σηκώσουμε οι ίδιοι οι Έλληνες, που θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Βεβαίως προσδοκούμε και στις επενδύσεις. Και είναι στοίχημα για την κυβέρνηση να κατορθώσει να ξεπεράσει συμπλεγματικές καταστάσεις που φαλκίδευαν  και αγκυροβολούσαν  κάθε  προσπάθεια που γίνονταν. Όχι τώρα, Ξέρετε πολύ καλά τι δυσκολίες αντιμετώπιζαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια. Ακόμη και από αυτούς που λένε ότι είναι πολύ νεοφιλελεύθεροι και πιστεύουν στην ανοικτή οικονομία.

Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν και από μας – με βάση και την αποκτηθείσα εμπειρία – ώστε να απελευθερώσουμε δυνάμεις για να μπορέσει η χώρα να περπατά λίγο πιο αισιόδοξα.