Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
16/7/2015

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ


ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ
 
 
 
  • Οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να γίνουν το Σεπτέμβρη ή και τον Οκτώβρη, αναλόγως των εξελίξεων. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνολικής, όχι μόνο από την κυβέρνηση, ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις. Εισήλθαμε σε μία νέα περίοδο, στην οποία πιθανόν να υπάρξουν και αστάθμητοι παράγοντες.
 
  • Υπάρχει ζήτημα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της ελάχιστης κανονικότητας, στην οικονομία. Υπάρχουν και προβλήματα πολιτικής ηθικής. Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία, με την οποία διαφωνούμε όπως και ο ίδιος, στην ουσία της. Αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία, να τα θέσουμε σε εφαρμογή. Δεν πρόκειται να αποδράσουμε. Εκτός εάν η κοινωνία και η Βουλή μας πουν ότι «δε μπορείτε να συνεχίσετε».
 
  • Ακόμα και σε εκλογές να πάμε, θα ζητήσουμε εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μέρος του αποτελούν οι δεσμεύσεις, που προκύπτουν από τη συμφωνία. Προφανώς θα είναι ένα πρόγραμμα που θα διαθέτει αντισώματα στα ζητήματα των άδικων συνεπειών όπως στους αγρότες καθώς και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στόχος μας είναι να υπάρξουν αντίμετρα αλλά και το αντιστάθμισμα των συνεπειών της συμφωνίας, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, θα έχουμε το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των επενδύσεων, όπως βεβαίως και το πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών των ολιγαρχών. Όλο το πεδίο παραμένει ανοικτό. Εάν εμείς θα το εγκαταλείψουμε εκουσίως, κάτω από το βάρος μίας επώδυνης συμφωνίας ή θα επιλέξουμε με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη συλλογικότητά μας να το υπηρετήσουμε είναι κάτι που θα κριθεί και κρίνεται κάθε ημέρα. Χθες το βράδυ κρίθηκε οριακά.
 
  • Το όριο στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν τουλάχιστον το 120. Αυτός είναι ο αριθμός-όριο για την υπερψήφιση νομοσχεδίου. Οποιοσδήποτε άλλος αριθμός, δηλαδή αν κατέβεις πιο κάτω από αυτό, συνεπάγεται για την ηθική της πολιτικής, μία σύμπραξη και με άλλο κόμμα, επιπλέον των ΑΝΕΛ. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δε θα προχωρήσουμε σε λογική συγκυβέρνησης ή εθνικής ενότητας. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Το ίδιο όριο φοβάμαι πως ισχύει και ενόψει του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, την επομένη εβδομάδα. Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τότε. Το κόμμα μας, μέσα από τις συλλογικές και καταστατικές διαδικασίες, καθώς και τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των βουλευτών, θα δώσει τη δυνατότητα βελτιώσεων. Πιθανόν να γίνει δυσχερέστερη η τάση όσων είναι ή δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, στηρίζοντας την ευθύνη που πήραν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σας επισημαίνω, πως δεν πήγαν μόνοι τους στις Βρυξέλλες. Τους στείλαμε, με από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η όποια συζήτηση δεν ξεκινάει από το μηδέν. Αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη τους. Διότι ότι λέμε και κάνουμε έχει τις συνέπειες του.
 
  • Η αδράνεια σε τέτοιες στιγμές δεν ωφελεί. Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τις 22 Ιουλίου. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Τα βήματα, τα οποία περιμένει η χώρα πρέπει να γίνουν.
 
  • Ούτε κατά διάνοια δεν αισθάνομαι πως έγινα μνημονιακός. Αισθάνομαι πολύ δύσκολα. Αισθανόμουν όμως και πολύ δύσκολα όταν μπήκα σε ένα υπουργείο, που δε μπορούσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Σιγά, σιγά κάναμε μερικά βήματα. Έχουμε υπερβεί τα όρια μας, εδώ και πολύ καιρό και σε πολλές κατευθύνσεις.
 
  • Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Μία που έχει τα 240 δις στο εξωτερικό και που τα περισσότερα είχαν φύγει στην Ελβετία και αλλού, στη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η Ελλάδα όχι απλώς θα αγόραζε, αλλά θα καθυπότασσε και θα φτωχοποιούσε περαιτέρω την υπόλοιπη Ελλάδα και τις λαϊκές τάξεις.