Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
10/2/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1


Ιδιαιτέρως σημαντική και δημοκρατική χαρακτήρισε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1  ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης την διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σταυρό προτίμησης. «Είναι μια σημαντική αλλαγή και θα αποφασίζει πλέον  η ελληνική κοινωνία για το ποιοι θα την εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Η Ελλάδα όλη θα είναι μια εκλογική περιφέρεια» 

Παράλληλα σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή το τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί αρχηγοί. «Οι υποψήφιοι θα κατέβουν στην κοινωνία και θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τους εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Όπως, δηλαδή, γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.»  

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών σχολίασε «Πρόκειται για μια μίζερη κριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να φοβάται την κοινωνία και αντί να χαιρετήσει αυτή την δημοκρατική πρόταση και πάλι αντιδρά». 
 

Σε συνέντευξη του στον BHMA FM ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων. «Μέχρι τώρα, υπήρχε μια διαδικασία, αυτή της λίστας, η οποία πιστεύω ότι απομάκρυνε και αποξένωνε ένα σημαντικό θεσμό. Γνωρίζετε αν η κοινωνία είχε άποψη για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες; Πλην ελαχίστων περιπτώσεων κάποιων ανθρώπων που επικοινωνούσαν με την κοινωνία, υπήρχε ένας ελιτισμός. Κανένας δεν κατέβαινε στην κοινωνία να μιλήσει, να βάλει θέματα και ζητήματα»

 

Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές καθώς όπως είπε η κρίση την οποία βιώνει η χώρα δεν είναι μόνο δημοσιονομική. «Υπάρχουν κάποια τέτοια ζητήματα που πρέπει να ανοίξουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όποιος νομίζει ότι η κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας είναι μόνο μια δημοσιονομική κρίση και όχι θεσμική – δηλαδή, όποιος πιστεύει ότι έχουμε κακούς υπουργούς Οικονομικών – είναι τεράστιο λάθος. Κατ’ αρχήν είναι θεσμική η κρίση, διότι μπορούν τα θεσμικά όργανα να μπαίνουν μπροστά και να εμποδίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Δείτε τα δημοσιονομικά π.χ. Θα μπορούσα να σας βάλω άλλο ένα θέμα προς συζήτηση: εάν ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Ή εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από το λαό, που σημαίνει ότι εκεί ουσιαστικά αγγίζεις και το σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος.»

 

Επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά «Η απάντηση στη Χ.Α. πρέπει να είναι κατ’ αρχήν πολιτική και θα πρέπει να τη δώσει η κοινωνία. Δεν είμαι από τους λίγους που το λένε αυτό. Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική και την απάντηση θα τη δώσει η κοινωνία. Η κοινωνία θα κρίνει εάν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μετέχουν και σε ποιο βαθμό. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Χ.Α. πρέπει να είναι εντός νόμων, για να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες των νόμων για όσα κατηγορείται».